Ik heb me vorige week laten verleiden tot het kopen van een biologische carobeletter bij de biowinkel. Er zit geen cacao in en op de verpakking staat: 'gezoet met vanille'. Hoezo is vanille zoet, vroeg ik me al af. Nieuwsgierig als ik ben ging ik de ingrediënten lezen: cacaoboter (30%), maispoeder (23%), volle melkpoeder (18%), carobepoeder (10%), rijstpoeder (10%), weipoeder (9%), vanille. Met enige aarzeling heb ik de letter gekocht. Ik dacht: geen cafeïne en geen suiker, dan kan alleen de smaak nog tegenvallen, weliswaar ik sceptisch was over het maispoeder en het rijstpoeder.
Thuis bleek de letter volop zoet te smaken en de smaak komt heel erg overeen met chocola. Het smaakt een beetje naar goedkope chocola, maar het mondgevoel is niet zo zacht als bij goede chocola. Al gauw genoeg kreeg ik weer huiduitslag; dat krijg ik altijd van snelle suikers. Ik ben op internet gaan speuren en ontdekte dat carobe van zichzelf al een wat zoete smaak heeft. Ik besloot om Udea eens te mailen om te informeren. Het maispoeder bleek ingedroogde maisstroop te zijn. Waarschijnlijk betreft het dus geraffineerde suiker, maar dan van mais gemaakt in plaats van bieten. 'Gezoet met vanille' is dus gewoon ordinaire bedriegerij, evenals maispoeder en rijstpoeder misleidend zijn.