al ruim 20 jaar ziek en weer zoekende... - voorstellen Mus

Mus

New member
hoi!

ik ontdekte dit forum pas kortgeleden en al ben ik flink aan het lezen geslagen, het is nog veel hak op de tak werk en hoe meer antwoorden ik vind hoe meer vragen er opkomen. ik ben dus nog niet uitgekeken hier, dat is duidelijk.

mijn naam is wendela, ik ben 37 e eigenlijk al vanaf de middelbare school niet gezond. dat begon met een val op mijn stuitje en in het jaar dat daarop volgde een scala aan vage klachten en veel ziek zijn. na een aantal jaar kwakkelen en verschillende rondjes specialisten, kwam een behoorlijk diep dal. mijn spijsvertering vond het na een virusinfectie of zo wel welletjes en ik viel ongelofelijk veel af. een lange tijd kon ik niets meer. doodziek en broodmager. verzettend tegen de diagnose anorexia at ik mij zo ongeveer nóg zieker en de jaren die volgden waren een zoektocht naar wat er nou eigenlijk aan de hand was. diagnoses die mooi in de tijd pasten kreeg ik mee: whiplash, later ME/CVS en inmiddels fybromyalgie. na de eerste euforie der herkenning, had ik al snel door dat ik weinig had aan lijsten met symptomen. onverklaarbare symtomen nog wel. ik wist namelijk al hoe het zich manifesteerde!

jarenlang heb ik geen dokter meer willen zien. ik was er he-le-maal klaar mee. ik wilde wel weer eens een beetje leven. en dat deed ik, zo goed en zo kwaad als het ging. ik ging naar engelnd en daarna naar amerika. daar kwam ik als nerveuse veganist (en strenger zelfs, ik durf er bijna niet aan terug te denken) en leerde steeds meer mensen kennen die nourisching traditions lazen. nogal een schok, kan ik je zeggen. maar dat spreekt voor zich hier.

inmiddels ben ik moeder van een zoontje van 4 en gaat het....tsja....het gaat eigenlijk nét. of net niet. de rolstoel heb ik niet meer nodig (nou ja, wel als ik een dierentuibezoekje niet wil bekopen met een paar dagen niets kunnen) maar meer dan mijn kind naar school brengen, boodschappen doen en zo af en toe een rondje stofzuigen of kinderboerderij, zit er eigenlijk niet in.

en dan vind ik dit forum, lees eens wat hier en daar, en vraag me af waarom geen van die artsen (regulier of alternatief) ooit aan bijnieruitputting heeft gedacht! of waarom ik er zelf niet op gekomen ben. nadeel van in de chronisch zieken hoek gestopt worden: leer er maar mee leven er is weinig aan te doen. en het vechten en zoeken wordt je na verloop van tijd ook wel zat, dus dan lijkt acceptatie je beste optie.

ik weet al jaren dat het niet goed zit met de spijsvertering. mijn moeder vraagt regelmatig of het toch niet iets met mijn schildklier is. maar dat bloedbeeld...altijd netjes natuurlijk.

ik weet zo langzamerhand niet meer waar te beginnen met mijn voeding. eet al jaren min of meer volgens wapf ideeën, maar soms kan ik wel huilen als ik merk dat ik van een goed bereide volwaardige maaltijd bijna nog zieker word dan van een pak koekjes van albert heijn. ook weglaten waar ik slecht op reageer is niet echt een optie, want dan blijft er niet veel over.

ik vraag me af of er hier iemand is die een arts weet ergens niet ál te ver van rotterdam, die ervaring heeft met deze problematiek en me een beetje kan begeleiden. ik ben benst bereid om vanalles zelf uit te vogelen, maar na al die jaren is het redelijk complex en ik weet eerlijk niet waar ik goed aan doe.

eten lijkt enkel energie te kosten bij mij. moet ik écht ergens naar toe en niet instorten, dan moet ik niet eten. eet ik brood dan ga ik na een uurtje of wat zo ongeveer van mijn stokje van uitputting. maar ik wordt er in ieder geval niet misslijk van. ei, vlees of noten daarentegen smaken prima, maar ik wil de rest van de dag het liefst niets meer omdat het mijn maag nooit lijkt te verlaten. van yoghurt krijg ik buikpijn en vreselijk veel winderigheid. granen of veel groenten (vezels) resulteerd ook vooral in een opgeblazen gevoel en vermoeidheid) dus blijft het een beetje schipperen tussen de verschillende kwaden. kwark en kaas gaan redelijk meestal.

ik kwam hier omdat ik weer eens op zoek ging naar een adresje voor rauwe melk (nog niet gevonden) en beter vlees. ik stuitte op het bijnieruitputting verhaal en kan me niet voorstellen dat dat niet op mij van toepassing is. ik ben 's ochtends echt in een soort coma, voel me 's avonds pas redelijk okay en lig dan als ik slapen wil met hartkloppingen in bed. mijn haar valt uit, ik zweet me helemaal een ongeluk, vooral als ik het koud heb, ik heb veel en zaak hoofdpijn en nul komma nul energie. kortom, echt lekker loopt het niet.

mocht iemand van jullie me op weg kunnen helpen met het vinden van iemand die me zou kunnen helpen, dan zou ik erg dankbaar zijn. ik probeer al één en ander aan te passen, maar vind het toch knap lastig in mijn eentje.

dit is beschamend lang geworden en ik had al een uur in bed moeten liggen. dus ik post het snel, voor ik mij bedenk....

warme groet.

 
Welkom, wendela. Er zijn hier mensen die worstelen met de lange-termijngevolgen van anorexia of boulimia. Jij hebt hier ook nog veganisme aan toegevoegd. De schade die jij je lichaam (en geest) hebt aangedaan is gigantisch, hetgeen ook blijkt uit je klachten. De weg terug zal langzaam en langdurig zijn, daarover moet je je geen illusies maken. En of bijnieruitputting op jou van toepassing is! Bastiaan woont in Papendrecht en hij kan je misschien wel helpen aan zowel een adres voor rauwe melk als een kundige natuurarts. Volgens mij woont Pinklady ook in de buurt, misschien dat zij je ook verder kan helpen.

Mike

 
dank je mike.

tsja, it's not a pretty picture. dat veganisme was nooit een overtuiging, maar dat maakt voor mijn lichaam weinig uit. ik kon op een gegeven moment zo weinig meer verdragen (altijd extreem misselijk) dat ik met een diëtist uitkwam op slechts een paar voedingsmiddelen die "ok" waren. wat ik vooral betreur is dat de relatie met mijn lichaam in die tijd zo ernstig verstoord raakte dat de weg terug naar "normaal" compleet afgesloten leek.

gelukkig zijn de tijden van het compleet out of touch en het hele krampachtige wel voorbij. gelukkig was ik op een plek waar het gedachtegoed van weston price/sally fallon leefde. dat neemt niet weg dat ik met tranen in mijn ogen het hele verhaal bijnieruitputting las deze week. dat ik serieus moet proberen niet te verzanden in schuldgevoel met terugwerkende kracht.....("had ik maar geweten dat!")

maargoed, beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. ik zit nu met honderd vragen over wat nu wel en niet en in welke mate dus het zou fijn zijn iemand te vinden die daar meer vanaf weet en het wat kan begeleiden.

om te beginnen heb ik het brood er maar vast uitgegooid en probeer ik vaker kleinere porties te eten. fijn dat dit forum er is!

 
Hai Wendela, wat een verhaal, en wat veel herkenning. Vooral ook het gevoel: ik probeer zo gezond mogelijk te leven, ik doe van alles en wordt maar niet beter. Ikzelf heb MS, progressief, maar de symptomen lijken in hoge mate op jou symptomen. Alleen ook nog neurologische klachten erbij.

Ik zag vorig jaar ook een en al herkenning in wapf, maar het is niet zo dat ik nu anderhalf jaar later gezond ben.

Ik heb nog steeds enorme dips, zowel mentaal als fysiek. Dat maakt het soms moeilijk om de hoop hoog te houden.

Toch gaan er zeker ook dingen goed bij mij, zijn er verbeteringen in sommig symptomen. Er blijven er echter nog zoveel over.

Ik heb ook jarenlang allerlei artsen afgelopen, zowel regulier als alternatief.

Nu heb ik even de buik vol van behandelaars, en ik heb er ook niet meer het geld voor.

Dus ik lees hier veel, discussier en trek mijn eigen plan.

Het blijft wel een zoektocht hoor.

Ik ben begonnen met sole en H202.

Daarna de onverzadigde vetten vervangen voor verzadigde vetten.

Rauwe melk, en daar maken wij yoghurt en kefir van.

Nauwelijks nog granen, ook een paar maanden helemaal zonder, maar er bleef echt helemaal niets over van mijn spierkracht, dus nu af en toe speltzuurdesembrood, wat boekweitvlokken of quinoa.

Ik doe iedere maand de milde leverreiniging, neem veel citroenen/appelazijn/appelsmoothies.

Supplementen momenteel: adrenal/biergist/jodium/levertraan met boterolie/l-carnitine/serrapeptase/hawthorn/en dus keltisch zeezout en H202

Ik wens je heel veel succes, maar vooral heel veel plezier aan deze manier van leven. En hopelijk voel je je langzamerhand steeds beter, zodat er meer energie overblijft om te genieten van je kind en je leven.

 
Dirtsa,

Ik raad je aan uitsluitend glutenvrije granen te consumeren en dus ook het speltbrood achterwege te laten. Veel van dergelijke opeenstapelingen van klachten vinden hun oorsprong in zwaar beschadigde microvilli door gluten, waardoor er onverteerde of half verteerde voedselresten via de dunne darm in de bloedstroom terechtkomen en dan allerlei immuunreacties en intoleranties uitlokken. Dit geldt dus ook voor jou, wendela!

Mike

 
ok. geen gluten meer dus. granen at ik al niet maar brood was/is wel deel van onze voeding, vooral ook omdat ik soms domweg te moe ben om te koken. maar zelf ik stop er nu dus mee. keltisch zeezout is al jaren het enige zout dat ik gebruik, maar sole heb ik nog niet gedaan. ga ik opzoeken. H2O2 had ik nog nooit van gehoord.

onverzadigd vet eet ik niet. enkel boter en kokosolie. over kefir...vorig jaar maakte ik dat veel (van demeter melk maar wel gepasteuriseerd)maar ik had er altijd zoveel last van dat ik ben gestopt. ik kreeg er héél erg opgeblazen buik van en veel winderigheid en pijn. met yoghurt heb ik dat ook veel. kwark met kokosolie of creme fraiche en banaan gaat wel goed (banaan ook uit den boze??).

over koolhydraten: ik lees hier soms witte rijst. dat verbaasd me. ik neem aan dat het te maken heeft met de anti-nutriënten in de volkoren versie? ik reageer niet heel goed op granen geloof ik (al heb ik quinoa al jaren niet meer geprobeerd)...maar om nou helemaal KH vrij te gaan lijkt me ook wat riskant (als ik de verhalen van sommigen hier lees). zoete aardappel? butternut squash? en die banaan, is dat te heftig qua suikers?

vooralsnog komt een groot deel aan op zuivel, omdat ik dus brood niet meer doe en ei veel misselijkheid geeft. ik eet het wel, evenals vlees, maar kan niet elke dag. probeer wel elke dag een keer ei, vlees of vis te doen, maar de rest is dan al gauw kwark, kaas, met wat groentesoep of avocado of fruit ofzo. noten doe ik niet want gaat echt slecht.

oh ja, ik heb vrijwel altijd last van mijn keel/amandelen. zodra ik een paar nachten te weinig slaap heb ik ontstoken amandelen. zijn er mensen die dat herkennen? ik zing graag (mijn enige hobby) en baal hier dus vreselijk van.

 
Een goed idee om brood voortaan te laten staan, gezien deze zin in je eigen verhaal:

Quote:
eet ik brood dan ga ik na een uurtje of wat zo ongeveer van mijn stokje van uitputting


Zo langzamerhand wordt mij ook alsmaar meer duidelijk waarom zoveel mensen een slechte eiwitvertering hebben. Behalve een tekort aan maagzuur (veroorzaakt door koolhydraatrijke voeding) speelt ook een lekkende darm, veroorzaakt door beschadigde microvilli, veroorzaakt door koolhydraat- en glutenrijke voeding. Het eerste eiwit waarvoor je dan intolerant wordt na gluten is caseine in zuivel, omdat caseine en gluten qua structuur bijzonder veel op elkaar lijken. Daarna volgen andere dierlijke eiwitten, maar ook plantaardige eiwitten als lectines en saponines. Aan de basis van dit alles staan teveel koolhydraten en gluten.

Helemaal koolhydraatvrije is inderdaad geen goed idee en dat hoeft ook niet. Kijk echter uit met al te zetmeelrijke alternatieven. En die banaan kun je beter laten staan (ik kan rijmen en dichten zonder mijn schil op te lichten :mrgreen:). Slaap is een van de allergrootste helers die er bestaan.

Mike

 
pfff....dat klopt wel hoor, die intolerantie voor zuivel. maar aangezien veel vlees ook niet echt gaat.....wat moet ik eten? wel gewoon doorgaan met zuivel? en helemaal niets zoets? of kan ander fruit wel? ja, je hoort het goed, wel enige moeite met helemáál geen zoet. even afkicken, al eet ik nauwelijks geraffineerde suiker, banaan, dadel met kokos, heel soms honing doe ik wel om mijn zoetbehoefte tegemoet te komen. zal even wennen zijn (zei zij dapper).

vind het best lastig een dagmenu samen te stellen zo langzamerhand :?

dank voor het meedenken!

 
Beste wendela. Voor je ontstoken amandelen en keel-irritatie raad ik je N-Acetylcysteine (NAC) aan.

Hier o.a. te bestellen:

http://www.supplementenadviseur.nl/...etylcysteine-nac-600mg-now-foods100-caps.html

Je kan ook via iherb.com bestellen als je een creditcard hebt, ik heb er al enkele keren besteld, je komt er vaak ook goedkoper uit: http://www.iherb.com/Now-Foods-NAC-Critical-Antioxidant-600-mg-100-Vcaps/37836

Quote:
N-Acetyl-cysteïne NAC (zwavelhoudend aminozuur) bevordert het natuurlijke immuunsysteem, beschermt weefsels en organen en is het goed voor de slijmvliezen van luchtwegen. N-acetylcysteïne heeft slijmoplossende eigenschappen en voorkomt daarmee dat overmatige slijmvorming in de longen optreedt. Daarnaast ondersteunt NAC de reinigende werking van de lever.


 
Wendela,

Ik denk dat je het meest gebaat bent met zo vloeibaar mogelijke voeding. Ziehier recepten voor supergezonde en -voedzame yoghurtsmoothies. Beestenbottenbouillons zijn ook bijzonder heilzaam. Hierover is al veel geschreven op het forum, gebruik de zoekfunctie rechts boven. Maak echter niet de fout door te plotseling te laag in koolhydraten te gaan!

Mike

 
Hallo Wendela, veel herkenning. Zeker ook wat betreft de misselijkheid en vermoeid zijn. Ik zelf heb veel baat bij de adviezen die op dit forum worden gegeven. Het gaat de afgelopen tijd met kleine stapjes beter. Alhoewel ik er dagen bij heb, dat ik extreem vermoeid ben, merk ik wel dat mijn energie toch wat verbeterd is. Zelf zou ik erg graag wat lager in koolhydraten gaan, maar dat trek ik echt nog niet.

Ik heb het idee dat ik veel baat heb bij het eten van (rauwe) lever, die ik in smoothies verwerk.

 
De appelsmoothie is erg lekker, en die valt bij mij altijd goed. Erg gemakkelijk ook om klaar te hebben staan,

Sole: 1/3 zout en 2/3 water, heel erg goed schudden(blijft beetje zout achter op de bodem) hiervan 's morgens en 's avonds 1 theelepl in glas water.

Dit kun je combineren met appelazijn(ivm maagzuur) en de H202, en eventueel 2 x per week 1 druppel lugol's jodium.

 
Hallo Wendela, welkom hier! Ik heb zelf een lekke darm, allerlei intoleranties en een slechte eiwitvertering. Ik los dat op door al anderhalf jaar veel soep+ghee te eten. Je kunt hem lekker gevuld maken natuurlijk. 's-Morgens start ik met vers geperst groentesap+olijfolie en daarna neem ik soep. 's-Middags ook soep, avocado met citroen+olijfolie, klein beetje rauwkost, halve appel en 's- avonds groente/vlees of vis. De vleessoorten die het best gaan zijn: kip/kalkoen (lust ik niet zo), lamsgehakt, rundertartaar, lamsburger, draadjesvlees, kippenlever. Bij vlees neem ik altijd een Betaïne HCl capsule in voor een betere vertering.

 
Hoi Wendela,

het valt me op dat je gezondheidsklachten begonnen zijn nadat je was gevallen op je stuitbeen.

Ben je wel al eens een cranio-sacraal therapeut geweest? Ik heb gelezen dat een dislocatie van het heiligbeen/stuitje ook voor spijsverteringsproblemen kan zorgen en cranio-sacraal therapie kan daarbij helpen.

Heb vroeger nog wel een paar sessies gehad en vond het wel ontspannend. Nu ik er weer over lees, zou ik het misschien opnieuw laten doen:

" ..

Ons hele functioneren wordt natuurlijk geregeld door onze hersenen en ruggenmerg, het Centraal Zenuwstelsel genaamd. Dit systeem regelt niet alleen onze ademhaling, maar bijvoorbeeld ook ons bewegingsapparaat, onze hartslag, spijsvertering en onze hormoonhuishouding met o.a. schildklier, eierstokken en daarmee ook ons humeur. Onze hersenen vormen in wezen onze grote computer die verantwoordelijk is voor ons algehele welzijn.

Onze hersenen en wervelkolom met ruggenmerg worden omgeven en beschermd door beweeglijke schedelbotten en drie vliezen. De belangrijkste van deze drie vliezen is de Dura Mater. Deze omvat als een soort kikkervisvormige ‘ballon’ de hersenen en wervelkolom met ruggenmerg. Dit wordt het Cranio-Sacraal Systeem genoemd. In dit gesloten en semi-hydraulisch werkende systeem circuleert en fluctueert dus de hersen- en ruggenmergvloeistof. Aanmaak van deze vloeistof in de hersenen veroorzaakt uitzetten van de schedelbotten en opname van deze vloeistof veroorzaakt inkrimping van de schedelbotten. Dit geeft ons dus het zogeheten Cranio-Sacraal Ritme.

Om optimaal te kunnen functioneren moet er balans zijn tussen de voortdurende aanmaak en opname van de hersen-ruggenmergvloeistof die in dit systeem geschiedt. Oftewel, moet het Cranio-Sacraal Ritme ook optimaal in balans zijn.

Dit ritme is zo belangrijk omdat het de basis vormt van het functioneren van ons gehele zenuwstelsel en daarmee ook voor alle andere fysiologische systemen en daarmee ons gehele welbevinden beïnvloedt. Zowel op fysiek als emotioneel gebied. Simpelweg omdat er balans moet zijn tussen de aanmaak en de opname van onze hersen- en ruggenmergvloeistof.

.." 
Hoi Wendela,

Welkom. Er zijn al heel veel adviezen gegeven.

Ik kan je alleen maar toewensen dat je weer wat structuur in je eetpatroon kunt aanbrengen en weer plezier in eten krijgt.

En dat het jouw gezondheid langzaam aan kan verbeteren. Daar gaan we voor.

 
bedankt allemaal!

ik zoek rustig verder en hoop nog een natuurarts te vinden. nu te moe om inhoudelijk te reageren, maar ben erg blij met alle informatie die hier rondgaat.

 
inmiddels ben ik een week of twee met brood gestopt (volle granen at ik al niet), eet ik geen banaan en sowieso minder fruit, geen aardappels en geen nachtschaden. ik merk duidelijk verschil, niet zozeer in energie maar ik heb veel minder last van een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn. dat was dus duidelijk meer koolhydraat gerelateerd dan dat het met zuivel te maken had. vlees gaat nog lastig, dat blijft heel lang hangen, zeg maar. helaas heb ik echt he-le-maal geen geld voor allerlei supplementen momenteel, al heb ik wel weer blue ice levertraan besteld.

mijn vraag is deze: ik heb al een week pijn in mijn onderrug. (bij)nieren? ik drink ook iets minder dan ik daarvoor deed omdat ik las dat heel veel water/kruidenthee ook stress opleverd voor de bijnieren. het is een zeurende pijn in mijn rug zo ongeveer tussen mijn heupen. waar kan dat verband mee houden?

ik heb nog lang niet alle voedingsmiddelen ingevoerd die ik zou willen en vind het soms moeilijk te bedenken wat ik nu weer moet eten, maar ik eet wel regelmatiger en meer vet dan ik al deed. vanmorgen had ik, voor het eerst in 37 jaar (!) zin in eieren voor het ontbijt! ik werd altijd snel misselijk van ei, maar de 3 (met creme fraiche, goed zout en veel boter) die ik vanmorgen at smaakten bijzonder goed :)

 
@Wendela,

Niet te veel nadenken over: wat moet ik nu weer eten.

Hou het simpel.

Wij eten 's ochtends een yoghurtsmoothie.

Onder de middag soep-kaas-leverworst-gedroogde runderworst-een beker kefir met een beetje slagroom.

Daarop houden wij het prima vol tot ca. 19uur.

Dan eten we vaak vlees of vis met wokgroente met rijst of bataat. Geraspte kaas erover.

Deze tijd eten we af en toe asperges. Net wat het seizoen aanbiedt.

2x per week eten we 's avonds kwark/yoghurt met kruiden, honing en opgeklopte slagroom.

Het leven hoeft niet zo moeilijk te zijn. Het eten dat we klaar maken smaakt heerlijk en voedt enorm, daar gaat het voor ons om.

Misschien vinden sommige mensen het saai maar als je dan zegt; jullie eten toch ook alle dagen 's ochtend en onder de middag brood.

Hoe saai is dat?

Gewoon lekker je eigen ding doen en je vind je weg gerust wel.

Fijn voor je dat de eieren goed gingen en dat je er van kunt genieten.

De pijn in je rug kunnen andere misschien verklaren.

 
Bij pijn onder in de rug masseerde mijn fysiotherapeute altijd eerst volop de maagstreek, darmen/lever etc. Meestal was dit al voldoende om de rugpijn te verminderen.

 
dank je poekie en het klinkt niet saai hoor. wij eten al jaren behoorlijk saai en dat vind ik prima. ´t is meer dat ik vaak geen honger heb of misselijk ben en dan uren en uren zonder eten kan, wat me niet geweldig lijkt. aangezien ik echt niet elke dag vlees wil/lust komt het veel op yoghurt en kwark aan nu. soep ook wel hoor. ik wil graag kokosolie door de zuivel doen maar hoe doen jullie dat zonder klonten en zo? het liefst doe ik het met een vrucht die ik dan pureer en daar de gesmolten kokosolie doorheen met de staafmixer. dan lost het goed op en maakt het een lekker dik geheel. banaan doe ik niet meer, maar welk soort fruit is nog wel ok bij een flinke portie kwark met kokosolie? of echt helemaal niet?

ben toch weer erg misselijk van de eieren geworden, maar dat komt altijd pas na een uurtje of twee. toch gewoon blijven doen, of is dat echt een teken dat het nog niet goed voor me is?

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.459
Berichten
489.127
Leden
8.624
Nieuwste lid
BobEssex73
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan