Wij kopen speltmeel altijd in Duitsland, Dinkelmehl. Veel goedkoper dan hier bij de natuurwinkel. In Duitsland verkrijgbaar bij de supermarkten. Spelt kan niet tegen kunstmest en bestrijdingsmiddelen, dus altijd biologisch.( er is 405:soort cakemeel/630:bloem/ 1050 volkoren spelt)
Je moet zelf uitproberen wat je het lekkerst vindt.
1000 gr meel bijv: 600 gr 630,250 gr 1050,150 gr roggemeel.
Je kunt ook alleen 630 nemen, of juist meer volkoren.
Het meel zeven,
2 zakjes gist in kuiltje
6 dl lauw water(lichaams temp) bij de gist doen
20 gr keltisch zout ( niet bij de gist, maar langs de kant)
30 gr honing ( hoeft niet persee)
30 gr roomboter(gesmolten) of kokosolie.
met de hand goed doorkneden in de bak, als het gekneed is op aanrecht nakneden/rollen en af en toe omhoog gooien en op aanrecht laten vallen.
in bak, met doek erover, 20 minuten laten rijzen.
Doorkneden, opvouwen in drie-en vouwen en in broodbakblik leggen en nog 20 min rijzen(doek erover)
oven: voorverwarmen op 180 gr
10 min bakken 180 gr
20 min op 170 graden.
( als je geen hetelucht heb iets warmer en iets langer bakken)
Erg lekkere broodjes:
350gr bloem(630)
150 gr bloem(405)
1 zakje gist
266 ml melk
1 ei ( niet door de bloem, om mee te bestrijken)
6 gr zout
66 gr gesmolten boter
24 gr honing
bloem zeven,gist in midden,melk lauw erbij doen,zout aan de kant,boter en honing erbij.
Goed kneden.
30 min rijzen, weer kneden.
30 min rijzen, bolletjes maken en met geklopt ei bestrijken. Op bakplaat leggen.
in oven: 50 gr, 30 min rijzen.
Daarna oven verwarmen op 200 gr, broodjes erweer indoen en nog 8 minuten bakken.
Volgens de jongste: de allerlekkerste broodjes.