Zuur fruit en tropisch zoet fruit

autumn

New member
Als we het over fruit hebben, dan gaat het veelal over de nadelen van fruitsuikers in het hedendaagse zoet gekweekte fruit, zoals appels, peren of druiven. Maar hoe zit het met het zure fruit die nogal wat gezonde stoffen bevatten. Zijn hier ook nadelen aan verbonden?

En hoe zit het met de voordelen van (o.a.?) de enzymen in tropisch zoet fruit. Wegen die nog enigszins op tegen de nadelen van de suikers? Iets voor sporadisch gebruik of ook beter uit het dieet schrappen?

 
Ik heb op dit forum me al meerdere malen positief uitgesproken over zuur fruit, met name zuur fruit dat uitsluitend in het seizoen in het wild groeit, zoals bessen. Bessen maken onderdeel uit van alle traditionele helingsssytemen van alle culturen ter wereld. Dat zegt genoeg, lijkt me.

De enzymen in tropisch fruit zijn eveneens bijzonder heilzaam. Het probleem is dat tropisch fruit te vroeg geplukt wordt en vervolgens duizenden kilometers hiernaartoe vervoerd wordt. De natuurlijke rijping door zonlicht en warmte ontbreekt hierdoor, waadoor je nooit dezelfde gezondmakende werking zult ervaren als in het land of continent van herkomst.

Mike

 
Al iemand het boek van Tony Wright gelezen?

http://leftinthedark.org.uk/Introduction

Als ik het goed begrijp (dat is niet gezegd, wegens oppervlakkige studie) zijn we volgens hem (ea) frugavoren, maar dan vermoedelijk eerder elke plant die een vrucht oplevert ipv enkel het fruit zoals wij dat gewoonlijk verstaan (ook dat weet ik niet zeker). Het lijkt me wel iets om niet onmiddellijk weg te lachen. We zouden er alvast toch ons brein aan te danken hebben.

Quote:
... convincingly argues that the human brain owes part of its extraordinary development to the biochemistry of a specialist fruit diet. The hormone-related chemicals in tropical fruit initiated an internal hormone mechanism that increasingly promoted brain growth and elevated neural activity. When humans were forced from their tropical forest ‘Garden of Eden’ some two hundred thousand years ago, this link with biochemically rich fruit was lost.

The internal hormone mechanism that fuelled brain expansion stalled, and the process went into reverse. This caused a breakdown in part of the brain; some functions were lost and our sense of self changed for the worse – a golden age descended in stages to our present materialist, fear-based age of plastic and Prozac. These neurological effects are now being revealed and verified by today’s cutting edge science.


Hoor bv ook

BTW: die kerel zou ook het wereldrecord wakkerblijven hebben mbv een speciaal truukje, dus een oen is het zeker niet.

-

Verder ben ik ook voor de vele voordelen van citroen of ook pompelmoes mss, maar een nadeel is toch dat het je tanden aantast als je het niet met een rietje drinkt, niet?

 
Ghee,

Ik zie dat je nogal gecharmeerd bent van veganisten, raw foodists en frugavoren. Ik raad je de geweldige website beyondveg.com aan. Begin hier maar eens mee:

http://www.beyondveg.com/cat/frank-talk/index.shtml

Veganisten hebben allesbehalve een goede hersenfunctie, dus onze intelligentie kunnen we daar niet aan te danken hebben, want hersenen draaien op verzadigd vet, cholesterol, eiwitten, mineralen en water. In The Vegetarian Myth van Lierre Keith (ook een aanrader voor jou) spreekt ze over 'vegan rage':

Quote:
Zelfs veganisten praten over de ‘veganistische politie’. Geef toe dat je weet waar ik het over heb: agressief, star, een ultra-kort lontje en in een semi-constante staat van razernij. Dat is wat er gebeurt met een mens met hersenen die ontdaan zijn van eiwitten en vetten. Ik had een regelrechte paniekstoornis tegen de tijd dat ik ermee stopte en ik ben het grootste deel van mijn jeugd kwijtgeraakt aan het doffe, grijze niets van depressie. Woede was alles wat ik nog kon voelen, en voelen deed ik het, maar het was uitputtend. Wanneer de kleinste opgave onverklaarbaar overweldigend is, en de wereld een en al oppervlakkig, afstotend en vlak, dan vormt je zelf een kooi. Met de beste wil van de wereld valt deze niet te smelten want het is een biologische realiteit. Vandaar de vette vreetbuien, de hunkeringen. Het zal alleen veranderen als de hersenen mogen consumeren wat ze nodig hebben.


Hier beschrijft ze waarom juist de consumptie van vlees ons intelligent heeft gemaakt:

Quote:
We hebben werktuigen gemaakt om te nemen wat de graslanden ons boden: grote dieren boordevol voedingsstoffen, meer voedingsstoffen dan we ooit hadden gehoopt te kunnen vinden in fruit en bladeren. Het resultaat is dat je deze woorden kunt lezen. Onze hersenen zijn twee keer zo groot als ze zouden moeten zijn voor een primaat van onze omvang. Ondertussen is ons spijsverteringsstelsel 60 procent kleiner. Onze lichamen zijn gebouwd op voeding die rijk is aan voedingsstoffen.


Verder raad ik je de volgende artikelen aan:

http://www.westonaprice.org/vegetarianism-and-plant-foods/myths-of-vegetarianism

http://www.second-opinions.co.uk/naiveveg.html

Mike

 
Quote:
Verder ben ik ook voor de vele voordelen van citroen of ook pompelmoes mss, maar een nadeel is toch dat het je tanden aantast als je het niet met een rietje drinkt, niet?


Ghee, tja dat is wel zo.

Maar ja, bijv ik eet ook elke dag kwark, dat is ook zuur.

Ik gebruik nu veel citroen trouwens en ik gebruik geen rietje, terwijl ik een blender heb die dingen echt fijn kan maken, maar ik vind het maar niets, dat rietje en dan nog krijg ik het niet bij mijn tanden weg via een rietje.

 
Volgens mij is het zuur op je tanden vooral een probleem als je kort na het nuttigen je tanden poetst, aangezien het glazuur tijdelijk wat zachter wordt. Dus ik zou denken: niet meteen poetsen na het eten.

 
Quote:
BTW: die kerel zou ook het wereldrecord wakkerblijven hebben mbv een speciaal truukje, dus een oen is het zeker niet.


Lijkt me niet zo slim die man. Wakker blijven is helemaal niet goed voor je lichaam.

Je moet juist slapen om je lichaam de kans te geven te reinigen etc.

Dus misschien toch wel een oen? :mrgreen:

 
ik heb net een bessen boost gedronken: rauwe cranberries, bevroren frambozen met vers geperst granaat appel om het goed te kunnen blenden. yummy!! :)

maar over fruit in het algemeen en het hele fructose probleem ben ik er nog niet helemaal uit. waar ik tot nu toe voldoende bewijs voor heb gevonden is:

1) wilde en oerfruit is niet per definitie kleiner, minder zoet en bevat niet minder fructose; bessen bevatten wel weinig fructose en smaken minder zoet.

2) fructose moet door de lever afgebroken worden en dit kan belastend zijn voor de lever.

3) fructose is vooral schadelijk als gegeten wordt in combinatie met onverzadigd vet - bijv. zonnebloemolie (zie PHD: fructose)

maar ja de mens lust denk ik niet voor niets zoet - en we hebben veel vitamine C nodig en kunnen het niet zelf produceren zoals echte carnivoren dus ik denk dat fruit niet vermeden moet worden. het lijkt me ook aanneemlijk dat je fruit kan eten totdat je voldaan ben - zo lang het in seizoen is...

ik vraag me alleen wel af of fruit goed is als je een darm dysbiose heb waarin gisten (zoals candida) iets de overhand hebben gekregen. wat vinden jullie?

 
Wat ik me afvraag.... Zou sole helpen tegen het zure van citroen tegen je tanden?

In de eetstoorniskliniek leerde men je om met zout je mond te spoelen als je gebraakt had, om je tanden te beschermen. Het alkalische remt dan het zure. Maar evengoed zou dat toch moeten werken met sole?

 
Pinklady, ik gebruik sole inderdaad ook na te zure middelen. Ook als je tandenpoetst en een beetje ontstoken tandvlees hebt, is sole enorm goed om mee te spoelen.

Ook als je mond te veel ruikt (o.a. knoflook, maar ook andere geur), kun je sole gebruiken om mee te spoelen. Je kunt dan ook munt, eucalyptus, lavendel, rozemarijn of andere dingen toevoegen die ontsmetten.

Ik gebruik nu zelf natriumbicarbonaat (baking soda) als middel om mee te poetsen. Daarna spoel ik met sole. Werkt top.

 
@pinklady goed punt! ik denk dat je wel gelijk heb... maar ik weet het niet zeker. hopelijk heeft iemand anders antwoord erop :)

 
@ pinklady, ik heb dat ergens wel gelezen of gehoord: dat remineraliseren van je tanden goed is nadat je iets zuurs hebt gedronken of gegeten en het helpt ook. Ik weet alleen niet waar ik het gelezen of gehoord heb.

 
Op wikipedia kom ik uit bij een tabel met gegevens over de suikergehaltes in fruit en groente.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fructose

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.468
Berichten
496.819
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan