keesclaassen
New member
Dit was de aanleiding voor een lange discussie op facebook over zuren en basen:
Ik las op facebook een post van Vincent van de Eijnde over verzuring (“We hebben inmiddels geleerd dat een verzuurd lichaam de hoofdoorzaak van alle ziektes is. Hoe kan het dan dat vitamine C met een PH-waarde van 2,5 zo gezond is?”). En een verwijzing naar een artikel van Mike Donders over zuren en basen. http://www.mikedonkers.com/zuren-en-basen-1/
Vervolgens heb ik een bericht geplaatst bij Remko Kuipers (“Oerdieet”):
Regulier zegt: hart- en vaatziekten zijn gevolg van verzadigd vet en cholesterol. Eet veel koolhydraten en weinig dierlijke vetten. Dus bijna vegetarisch.
Alternatief zegt: verzuring leidt tot ziekte. Eet vooral basisch voedsel: weinig granen en dierlijke vetten en veel koolhydraten uit groente en fruit. Dus bijna vegetarisch.
Weston Price toonde aan dat we dagelijks twee gram fosfor nodig hebben en anderhalve gram calcium. Meer zuren dan basen dus. Het rijkste zout, Keltisch zeezout, bestaat uit ongeveer 30% natrium en ongeveer 60% chloride, een balans in het voordeel van zuur.
Met de link naar dat artikel. http://www.mikedonkers.com/zuren-en-basen-1/
Dit zijn de reacties
(waarop ik geen zinnig antwoord weet):
Remko Kuipers
Beste Kees, ik begrijp niet zoveel van dit verhaal. Mijn scheikundeleraar leerde mij dat Chloride een base is (een hele zwakke, dat wel. En natrium is een zuur. Ik heb het net gecheckt op Wikipedia en het is niet veranderd sindsdien. Bij een zout waarin meer kationen dan anionen voorkomen kan ik me ook niets voorstellen. Ook dat zou mijn scheikundeleraar me wijzen: er is altijd evenwicht, evenveel positieve als negatieve ionen. Sorry.
· 16 oktober om 22:39
Carlo Kool · Vrienden met Remko Kuipers en 1 andere persoon
Beste Kees,
Als Nederlands allergrootste fan en kenner van het zuur-base eetpatroon, frons ik mijn wenkbrauwen bij het lezen van het artikel.
Ik lees: "Calcium is basisch en fosfor is zuurvormend. Weston Price toonde aan dat we dagelijks twee gram fosfor nodig hebben en anderhalve gram calcium. Meer zuren dan basen dus. Vroeger spraken doktoren ook niet van een zuur-basenbalans, maar van een calcium-fosforbalans. Dat was veel beter, want daarmee werd het belang van beide mineralen erkend."
Hier mist meer dan 80% van de informatie met een onjuiste conclusie tot gevolg. Betreffende het aandeel van het eetpatroon op de zuur-base balans, spelen de volgende factoren een rol:
- de chemische samenstelling van voedsel (dat wil zeggen, het gehalte aan eiwitten, chloride, fosfor, natrium, kalium, calcium en magnesium),
- de verschillende intestinale absorptiewaarden van de relevante voedingsstoffen,
- de metabolische vorming van sulfaat uit zwavelhoudende aminozuren,
- de mate van dissociatie van fosfor bij de fysiologische pH van 7,4, en
- de ionische valentie van calcium en magnesium.
(bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10923348)
Het is dus zeker niet alleen de verhouding tussen calcium en fosfor, er is veel meer.
Het zuur-base eetpatroon is overigens ook geen gezond-ongezond eetpatroon. Verzurende middelen kunnen gezond zijn en base vormende middelen ongezond zijn. Het draait om zuur-base balans, iets meer base-vormend dan verzurend is het advies.
Het zuur-base eetpatroon veroordeelt ook helemaal geen verzurende producten zoals wordt gesuggereerd: "Door de pH-meter te hanteren zijn we fosforrijke voedingsmiddelen gaan veroordelen vanwege hun zuurgraad, een ernstige denkfout!". Het gaat om de balans, zoals ik al schreef.
De genoemde waarden van Keltisch zeezout kloppen ook niet: "Hoe zijn die twee verdeeld in Keltisch zeezout? Ongeveer 30% natrium en ongeveer 60% chloride, opnieuw een balans in het voordeel van zuur!" Keltisch zeezout bestaat namelijk voor 34,5% natrium en voor 54% uit chloride (blijkt uit de analyse van Celtic Sea Salt). Kleine afwijking, maar ik houd van details ;-).
Reken je het potentieel verzurende effect uit van Keltisch zeezout, dan is dat neutraal dankzij het feit dat de calcium én kalium en magnesium voldoende tegengewicht bieden tegenover het aanwezige fosfor (eiwit is niet aanwezig). Nogmaals, dit zegt niets over gezond of ongezond.
Aanvullend, het gaat bij het zuur-base eetpatroon om het effect na vertering, ofwel de acid or alkaline ash zoals men het in de wetenschappelijke documentatie ook wel noemt. Vandaar dat een zuur product met een lage pH zoals citroen wél een base vormend effect heeft.
Je kunt het potentieel effect overigens zelf ook heel gemakkelijk berekenen met behulp van de PRAL formule. Het is een versimpeling van de werkelijkheid, maar het blijkt ook in de praktijk een goede inschatting te geven (bron: http://m.ajcn.nutrition.org/content/77/5/1255.full ).
Kortom, er worden heel veel artikelen geschreven over de zuur-base theorie ofwel het alkaline eetpatroon die starten met een verkeerde definitie van het eetpatroon. Een definitie vol foute aannames om vervolgens te bewijzen dat die aannames onzin zijn.
Mocht je na het lezen van dit stukje meer goed onderbouwde informatie willen lezen over het zuur-base eetpatroon, dan kan ik je deze vrij recente wetenschappelijk review zeker aanraden: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/
Influence of diet on acid-base balance. - PubMed - NCBI
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10923348
NCBI.NLM.NIH.GOV|DOOR REMER T
Robert's Reset BodyandMind ·
http://www.nourishingplot.com/.../eating-foods-adjust-ph.../
= http://www.nourishingplot.com/2016/10/12/eating-foods-adjust-ph-turns-hoax/
“Cancer can’t live in an alkaline environment,” is a common phrase heard today. The same is said for other diseases. This belief has many people adding baking soda or apple cider vinegar, with the mother, to their water or lemon juice making it an alkaline environment, where, supposedly, disease can’t grow. The same belief is true of adding white vinegar to herbal tea to form an acidic environment.
Etc. etc.
Eating Foods To Adjust Your pH Turns Out To Be A Hoax - Nourishing Plot
NOURISHINGPLOT.COM
Carlo Kool · Vrienden met Remko Kuipers en 1 andere persoon
Dit is hetzelfde als zeggen dat een fiets vierkante wielen heeft en vervolgens gaan onderbouwen dat een fiets daarom een ongeschikt vervoersmiddel heeft. Vierkante wielen zouden een fiets natuurlijk ongeschikt maken, dus het wordt een hilarisch artikel. Het zegt echter niets over een fiets, want fietsen hebben geen vierkante wielen.
Als mensen een artikel schrijven gebaseerd op een onjuiste definitie van iets, dan gaat het natuurlijk helemaal mis. Zo ook in het artikel waar je naar verwijst. De "vierkante wielen" worden (terecht) afgekraakt.
Helaas zijn er inderdaad heel veel artikelen met onterechte gezondheidsclaims rondom het zuur-base eetpatroon en ook heel veel artikelen die zijn gebaseerd op een onjuiste definitie.
Dat maakt het niet makkelijker op, vandaar dat ik altijd graag verwijs naar deze vrij recente wetenschappelijk review. Die geeft een goed overzicht van wat het eetpatroon wel én niet is/doet:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/
The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health?
Wie geeft helderheid?
Ik las op facebook een post van Vincent van de Eijnde over verzuring (“We hebben inmiddels geleerd dat een verzuurd lichaam de hoofdoorzaak van alle ziektes is. Hoe kan het dan dat vitamine C met een PH-waarde van 2,5 zo gezond is?”). En een verwijzing naar een artikel van Mike Donders over zuren en basen. http://www.mikedonkers.com/zuren-en-basen-1/
Vervolgens heb ik een bericht geplaatst bij Remko Kuipers (“Oerdieet”):
Regulier zegt: hart- en vaatziekten zijn gevolg van verzadigd vet en cholesterol. Eet veel koolhydraten en weinig dierlijke vetten. Dus bijna vegetarisch.
Alternatief zegt: verzuring leidt tot ziekte. Eet vooral basisch voedsel: weinig granen en dierlijke vetten en veel koolhydraten uit groente en fruit. Dus bijna vegetarisch.
Weston Price toonde aan dat we dagelijks twee gram fosfor nodig hebben en anderhalve gram calcium. Meer zuren dan basen dus. Het rijkste zout, Keltisch zeezout, bestaat uit ongeveer 30% natrium en ongeveer 60% chloride, een balans in het voordeel van zuur.
Met de link naar dat artikel. http://www.mikedonkers.com/zuren-en-basen-1/
Dit zijn de reacties
(waarop ik geen zinnig antwoord weet):
Remko Kuipers
Beste Kees, ik begrijp niet zoveel van dit verhaal. Mijn scheikundeleraar leerde mij dat Chloride een base is (een hele zwakke, dat wel. En natrium is een zuur. Ik heb het net gecheckt op Wikipedia en het is niet veranderd sindsdien. Bij een zout waarin meer kationen dan anionen voorkomen kan ik me ook niets voorstellen. Ook dat zou mijn scheikundeleraar me wijzen: er is altijd evenwicht, evenveel positieve als negatieve ionen. Sorry.
· 16 oktober om 22:39
Carlo Kool · Vrienden met Remko Kuipers en 1 andere persoon
Beste Kees,
Als Nederlands allergrootste fan en kenner van het zuur-base eetpatroon, frons ik mijn wenkbrauwen bij het lezen van het artikel.
Ik lees: "Calcium is basisch en fosfor is zuurvormend. Weston Price toonde aan dat we dagelijks twee gram fosfor nodig hebben en anderhalve gram calcium. Meer zuren dan basen dus. Vroeger spraken doktoren ook niet van een zuur-basenbalans, maar van een calcium-fosforbalans. Dat was veel beter, want daarmee werd het belang van beide mineralen erkend."
Hier mist meer dan 80% van de informatie met een onjuiste conclusie tot gevolg. Betreffende het aandeel van het eetpatroon op de zuur-base balans, spelen de volgende factoren een rol:
- de chemische samenstelling van voedsel (dat wil zeggen, het gehalte aan eiwitten, chloride, fosfor, natrium, kalium, calcium en magnesium),
- de verschillende intestinale absorptiewaarden van de relevante voedingsstoffen,
- de metabolische vorming van sulfaat uit zwavelhoudende aminozuren,
- de mate van dissociatie van fosfor bij de fysiologische pH van 7,4, en
- de ionische valentie van calcium en magnesium.
(bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10923348)
Het is dus zeker niet alleen de verhouding tussen calcium en fosfor, er is veel meer.
Het zuur-base eetpatroon is overigens ook geen gezond-ongezond eetpatroon. Verzurende middelen kunnen gezond zijn en base vormende middelen ongezond zijn. Het draait om zuur-base balans, iets meer base-vormend dan verzurend is het advies.
Het zuur-base eetpatroon veroordeelt ook helemaal geen verzurende producten zoals wordt gesuggereerd: "Door de pH-meter te hanteren zijn we fosforrijke voedingsmiddelen gaan veroordelen vanwege hun zuurgraad, een ernstige denkfout!". Het gaat om de balans, zoals ik al schreef.
De genoemde waarden van Keltisch zeezout kloppen ook niet: "Hoe zijn die twee verdeeld in Keltisch zeezout? Ongeveer 30% natrium en ongeveer 60% chloride, opnieuw een balans in het voordeel van zuur!" Keltisch zeezout bestaat namelijk voor 34,5% natrium en voor 54% uit chloride (blijkt uit de analyse van Celtic Sea Salt). Kleine afwijking, maar ik houd van details ;-).
Reken je het potentieel verzurende effect uit van Keltisch zeezout, dan is dat neutraal dankzij het feit dat de calcium én kalium en magnesium voldoende tegengewicht bieden tegenover het aanwezige fosfor (eiwit is niet aanwezig). Nogmaals, dit zegt niets over gezond of ongezond.
Aanvullend, het gaat bij het zuur-base eetpatroon om het effect na vertering, ofwel de acid or alkaline ash zoals men het in de wetenschappelijke documentatie ook wel noemt. Vandaar dat een zuur product met een lage pH zoals citroen wél een base vormend effect heeft.
Je kunt het potentieel effect overigens zelf ook heel gemakkelijk berekenen met behulp van de PRAL formule. Het is een versimpeling van de werkelijkheid, maar het blijkt ook in de praktijk een goede inschatting te geven (bron: http://m.ajcn.nutrition.org/content/77/5/1255.full ).
Kortom, er worden heel veel artikelen geschreven over de zuur-base theorie ofwel het alkaline eetpatroon die starten met een verkeerde definitie van het eetpatroon. Een definitie vol foute aannames om vervolgens te bewijzen dat die aannames onzin zijn.
Mocht je na het lezen van dit stukje meer goed onderbouwde informatie willen lezen over het zuur-base eetpatroon, dan kan ik je deze vrij recente wetenschappelijk review zeker aanraden: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/
Influence of diet on acid-base balance. - PubMed - NCBI
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10923348
NCBI.NLM.NIH.GOV|DOOR REMER T
Robert's Reset BodyandMind ·
http://www.nourishingplot.com/.../eating-foods-adjust-ph.../
= http://www.nourishingplot.com/2016/10/12/eating-foods-adjust-ph-turns-hoax/
“Cancer can’t live in an alkaline environment,” is a common phrase heard today. The same is said for other diseases. This belief has many people adding baking soda or apple cider vinegar, with the mother, to their water or lemon juice making it an alkaline environment, where, supposedly, disease can’t grow. The same belief is true of adding white vinegar to herbal tea to form an acidic environment.
Etc. etc.
Eating Foods To Adjust Your pH Turns Out To Be A Hoax - Nourishing Plot
NOURISHINGPLOT.COM
Carlo Kool · Vrienden met Remko Kuipers en 1 andere persoon
Dit is hetzelfde als zeggen dat een fiets vierkante wielen heeft en vervolgens gaan onderbouwen dat een fiets daarom een ongeschikt vervoersmiddel heeft. Vierkante wielen zouden een fiets natuurlijk ongeschikt maken, dus het wordt een hilarisch artikel. Het zegt echter niets over een fiets, want fietsen hebben geen vierkante wielen.
Als mensen een artikel schrijven gebaseerd op een onjuiste definitie van iets, dan gaat het natuurlijk helemaal mis. Zo ook in het artikel waar je naar verwijst. De "vierkante wielen" worden (terecht) afgekraakt.
Helaas zijn er inderdaad heel veel artikelen met onterechte gezondheidsclaims rondom het zuur-base eetpatroon en ook heel veel artikelen die zijn gebaseerd op een onjuiste definitie.
Dat maakt het niet makkelijker op, vandaar dat ik altijd graag verwijs naar deze vrij recente wetenschappelijk review. Die geeft een goed overzicht van wat het eetpatroon wel én niet is/doet:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/
The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health?
Wie geeft helderheid?