Zink (tekort)

Haha.......jaja, those 'good ol times'.

Mooi tip Dirtsa, het oventje, al voelt het toch prettiger om 's nachts zo weinig mogelijk activeit (vuur, elektriciteit, geluid, licht, enz.) in mijn omgeving te hebben.

 
Ik weet niet meer of ik het al ooit gemeld heb maar de laatste keer dat ik bij de natuurarts was heb ik hem verteld dat ik lang geleden een binge eater ben geweest. En dat velen hier op het forum een anorexia- of boulimia verleden hebben, dat we dat gemeen hebben. Hij vond toen meteen dat ik extra zink moest nemen. Een ex-binger heeft blijkbaar veel zink nodig. Ik zit nu aan de zink (50 mg) van Lamberts en ik merkte het meteen aan mijn nagels. Eindelijk zijn ze fantastisch en blijvend. Misschien ook een tip voor jullie.

 
In een weckketel kun je prachtig bottenbouillon trekken op een temperatuur van 90 graden. De ketel staat in de bijkeuken, dus ook geen grote pan op het kookstel. Ik laat het 36 - 48 uur trekken, de bouillon wordt daarna per portie ingevroren. Afgekoeld is de bouillon bijna zo dik als aspic. Kun je nagaan wat er uit de botten is gekomen...

 
Gisteren wild-karkas gehaald hier om de hoek. Volgens mij zat er veel kip tussen (die niet biologisch is). De smaak was lekker, maar het vlees kon ik er niet goed meer afpulken. Alles viel uit elkaar. Dus volgende keer ga ik eerst vragen wat ik dan krijg en ga vlees eerder eruit halen.

Mijn nagels zijn altijd slecht (breken) zo lang als ik me kan herinneren.

Ik ga eerstdaags een haartest laten doen. Iemand ervaring daarmee?

 
Ik heb het vermoeden dat ik een zinktekort heb. Ik vind dit wel vreemd, maar goed, er zijn vlekjes op mijn nagels te zien.

Ik heb 1 vlek die lijkt op de vlek op dit plaatje:

http://www.gezondheidenco.nl/het-bijna-vergeten-mineraal-zink-waarom-heb-je-zink-nodig/

Op 2 andere nagels heb ik een veel lichter plekje. Dit trouwens alleen op de rechterhand. Aften worden ook in verband gebracht met zinktekort las ik, die had ik vroeger maar dat is uiteindelijk vanzelf weggetrokken. Als ik ga supplementeren met zink picolaat, komt er dan een ander mineraal in het gedrang? En zijn die vlekjes een zeer duidelijk teken, of kan het nog iets anders zijn?

 
Uit de test bij Marijn van balans-balans.nl kwam oa dat ik een zink tekort heb. Zij noemde inderdaad dat het het beste is om een supplement te nemen waar ook koper in zit. Ik heb die van Ortica. Maar ik neem sinds kort ook de lever 'pillen'.

 
Daar ga ik ook weer mee beginnen, had even een pauze ingelast. Goed om te weten dat ik er ook koper bij moet nemen. Had jij ook witte vlekjes?

 
Nee, geen witte vlekjes. Eigenlijk had ik op dat moment niet echt door dat daar een tekort was en was het advies van haar ook vergeten. Tot dat ik onlangs zat te zoeken naar de eventuele oorzaak van mijn snel vergrijzende haar en ook een vaak vermoeid of hangend gezicht. Ik kwam toen op zink tekort en ben toen ook de adviezen van Marijn weer eens gaan teruglezen. Bleek dat ik dit was vergeten.. Ik schijn teveel fytinezuur in m'n lichaam te hebben. Ik was een echte brood addict. Ben benieuwd of het effect gaat hebben.

 
Hoop dat je tekort dan snel aangevuld wordt. Marijn zal het inderdaad niet voor niks hebben gemeten. Ik twijfel nog tussen een consult bij Marijn of een haaranalyse. Die laatste is vast veel duurder, maar wel erg nauwkeurig. Ik at ook wel dagelijks brood, al had ik niet het idee dat ik daaraan verslaafd was. Meer aan suiker helaas.

 
Magnesiumstearaat is toch krijt?

Sommige studie linken melk consumptie aan een verslechterde zink opname http://jn.nutrition.org/content/118/8/982.full.pdf

Volgens deze studie zou brood (fytinezuur) als zinkbron i.c.m. melk / (dierlijk) eiwit in de maaltijd de zink opname verbeteren, waarschijnlijk mede doordat de melk het fytinezuur blokkeert http://ajcn.nutrition.org/content/33/4/739.full.pdf

Hoe zit het nu eigenlijk? Ik merk zelf soms als ik veel melk drink dat ik juist gevoelige tanden krijg, zou dat kunnen omdat melk / calcium zink verdringt?

Is het verstandig om bij iedere maaltijd melk te consumeren i.v.m. zink opname?

De calcium in melk zou trouwens ook magnesium verdringen?

 
Krijt is een kalk / calcium verbinding.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Krijt_%28grafisch_materiaal%29

Even doorgezocht waar het vandaan komt dat magnesiumstearaat transvet zou zijn.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Stearinezuur

"Stearinezuur wordt in de oleochemie gewonnen door verzeping van olie of vet. Daarnaast wordt het wel gemaakt door het harden van onverzadigde vetzuren."

Harden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hydrogenering (zo maak je transvetten)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Stearaat

http://nl.wikipedia.org/wiki/Magnesiumstearaat

Magnesiumstearaat is een redelijk eenvoudige verbinding met Stearinezuur.

Wat mij betreft correct (genoeg) om het transvet te noemen.

 
http://chriskresser.com/harmful-or-harmless-magnesium-stearate

de meningen zijn nogal verdeeld over magnesiumstearaat.

 
http://en.wikipedia.org/wiki/Stearic_acid

@Mtje: Stearinezuur komt niet (of nauwelijks) in pure vorm voor in dierlijk vet, maar als onderdeel van triglyceride. Er worden temperaturen van boven de 200 °C gebruikt om het te isoleren.

Ik heb mijn dierlijk vet het liefste rauw..

Dat dat verschil in dat artikel niet gemaakt wordt vind ik slecht.

In ieder geval is er twijfel, dus vermijden als mogelijk.

Bij sommige supplementen is dat lastig, maar vaak is een supplement ook als puur poeder te koop.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.468
Berichten
497.563
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan