Yoghurt wel of niet gehomogeniseerd?

G

Guest

Guest
Ik ben net terug van vakantie in Denemarken, en daar hadden ze heerlijke bio yoghurt, waar duidelijk op stond dat het niet gehomogeniseerd was (helaas wel gepasteuriseerd). De yoghurt was een stuk dikker dan de yoghurt die ik thuis altijd nam. Toen ben ik gaan nadenken. Ik heb hier thuis vaak biologische yoghurt van de C1000 of van Bio+. Beide yoghurts zijn stukken dunner (en minder lekker) dan die ik op vakantie had. Ik heb het pak van de C1000 eens grondig doorzocht, maar nergens staat er of het wel of niet gehomogeniseerd is (gepasteuriseerd is het sowieso wel). Ik vermoed dat het dat wel is, omdat de structuur zo anders is. Maar hoe kom ik hier nou achter?

 
Midori, ik ben hier momenteel ook druk bezig om dit allemaal te onderzoeken. Ik heb onder andere een mail gestuurd naar AH maar nog niks gehoord. Ik ga er vanuit dat alle biologische volle yoghurt die in de supermarkten ligt is gemaakt van volle melk die ook is gehomogeniseerd. De volle yoghurt van Zuiver Zuivel met Demeter label is in ieder geval alleen gepasteuriseerd en niet gehomogeniseerd. Maar die kost ook eur 1,90. Voor mij een reden om mijn eigen yogurt te gaan maken omdat ik biologische rauwe melk koop voor eur 0,50. Volgens de verkoper in de natuurwinkel is alleen melk van Demeter kwaliteit niet gehomogeniseerd. We zullen zien.

 
Quote:
Ik ga er vanuit dat alle biologische volle yoghurt die in de supermarkten ligt is gemaakt van volle melk die ook is gehomogeniseerd.Ik denk dit zelf ook, ja. Volgens mij is het ook zo dat biologisch-dynamische zuivel niet gehomogeniseerd mag worden, maar biologische wel.. Wel vervelend, want ik kan niet zo makkelijk aan biologisch-dynamische yoghurt komen, en voor rauwe melk heb ik ook nog geen adresje.

 
Nou, ik woon in de Bommelerwaard. Het dichtstbijzijnde wat ik heb gevonden is Beneden-Leeuwen, maar dat vinden mijn ouders ook nog te ver...

 
Daar zit inderdaad wel een boer die rauwe melk verkoopt! Dia, lees jij mee? Jij haalt daar toch jouw melk? Wellicht dat je je ouders nog kunt overhalen, Midori.

Mike

 
Ja, ik heb al best wat voor elkaar gekregen bij mijn ouders, dus hopelijk lukt dit binnenkort ook. Ik blijf het in elk geval proberen!

 
Ik had de Henricushoeve al ooit doorgegeven aan Midori.

Ik kan volgende week wel eens vragen of hij andere boeren kent in de

omgeving Bommelerwaard.

Dia.

 
Dat klopt, ik weet het nog. Die bedoelde ik ook.

Als je dat zou willen vragen, zou ik je heel erg dankbaar zijn :).

 
Midori..net ff "les" gehad van mijn man,,waar de Bommelerwaard precies ligt.. 8O

Dan heb ik gevonden voor je:

De Ommerdijkhoeve , Parallelweg 3, Zuilichem. tel. 0418-672298.

Schuttershof, Maayenstraat 38, Well. tel. 073-5995824

Dia.

 
Ik las een stuk over caseine in melk:

Quote:
De samenstelling van de koemelk

Koemelk bevat ruim 3x zoveel eiwit als moedermelk, waarin meer suikers zitten. Het caseïnegehalte in koemelk is 20x hoger dan in moedermelk. Moedermelk bevat veel meer taurine en onverzadigde vetzuren dan koemelk, wat goed voor onze hersenen is.

Caseïne is een eiwitproduct in de koeienmelk die in de maag een moeilijk te verteren taaie massa vormt door stolling en die alleen geschikt is voor het vier-magen-spijsverteringsstelsel van de koe. Doordat deze massa blijft kleven aan de darmwand, verhindert het de resorptie van vele mineralen, ook in de dunne darm.

Caseïne maakt de botten bij de koe zwaarder en dikker. Doordat het calcium in de moeilijk verteerbare caseïne zit en er veel fosfor in de melk zit, kunnen we juist osteoporose, allergie en nierstenen krijgen. Osteoporose en allergie ontstaan door calcium en mineralen tekort, nierstenen door teveel uitscheiding via de urinewegen van calciumfosfaat. Voorts worden de anorganische calciumverbindingen, zoals calciumfosfaat, calciumcarbonaat, calciumhydroxyapatiet en dergelijke slecht door de darmen opgenomen omdat ze waarschijnlijk lichaamsvreemd zijn. De organische calciumzouten, zoals calciumcitraat, calciummaleaat en de aan het aminozuur gecheleerde calciumzouten worden goed opgenomen omdat ze niet lichaamsvreemd zijn. In de koemelk zit vooral het calciumcarbonaat. In de moedermelk zit meer calcium dan fosfor en blijkt het calcium beter opgenomen te worden dan uit koemelk. Er zijn drie redenen waarom voor de mens de kalk uit de koemelk geen verhoging hiervan in ons lichaam geeft:

Het calcium is moeizaam uit de caseïne te halen

Het is lichaamsvreemde calciumcarbonaat

De fosfor in de melk wordt wel goed opgenomen en trekt calcium uit de botten.

Prof. van Creveld, een kinderspecialist op de Universiteit in Amsterdam, vertelde in 1958 al dat in de oorlog veel baby's tetanisch werden door koemelk, omdat de moeder geen borstvoeding had. Een tekort aan kalk veroorzaakt een overprikkeling van de motorische zenuwbanen, waardoor spieren in een spasme kwamen. Volgens hem kwam dit vooral door het hoge fosforgehalte


Ik vraag me af of de caseine die ook in rauwe melk zit, kwaad kan?

Het schijnt met een lekkende darm erg slecht te zijn,

hoe denk jij hierover Mike?

 
Het caseinemolecuul lijkt sterk op het glutenmolecuul. Als je een glutenintolerantie hebt, ben je of word je ook caseine-intolerant. Door gluten te vermijden en de darmen te helen zou je na verloop van tijd weer caseine moeten kunnen verdragen, uit rauwmelkse zuivel uiteraard.

Mike

 
Dat las ik idd, dat caseine hetzelfde effect heeft als gluten. Dan doe ik er nu verstandig aan om dit even te laten, was al zo druk in de weer met rauwe melkkefir.. maar misschien even op basis van iets anders maken en later weer oppakken.

 
Rauwe melkkefir kan wel degelijk helpen, ook voor jou. Kwestie van lang genoeg laten doorfermenteren. Als de gistbacterien klaar zijn met de lactose gaan ze verder met de melkeiwitten. De zuring zorgt dus voor voorvertering van zowel de melksuikers als de melkeiwitten.

Mike

 
Quote:
Midori..net ff "les" gehad van mijn man,,waar de Bommelerwaard precies ligt..

Dan heb ik gevonden voor je:

De Ommerdijkhoeve , Parallelweg 3, Zuilichem. tel. 0418-672298.

Schuttershof, Maayenstraat 38, Well. tel. 073-5995824

Dia.Haha, gewoon net boven Den Bosch :). Tenminste, zo is het makkelijk te onthouden denk ik.

In die in Well ben ik al een keer geweest, maar ik had nog niet gevraagd of ze rauwe melk verkochten. Ik wilde eerst even oriënteren wat ze er verder allemaal hadden en zo. Mijn ouders willen er wel nog eens heen rijden, dus dan kan ik het vragen! Ik hoop het zo! Op hun site staat er niks over, maar dat zegt natuurlijk niet zo veel.

Die in Zuilichem kende ik nog niet! Heel erg bedankt! :D Ik heb echt al heel veel op internet gezocht, maar die heb ik nog nooit gezien.

Ik hoop dat in elk geval één van deze adressen rauwe melk verkoopt.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.493
Berichten
512.977
Leden
8.642
Nieuwste lid
Davidbrownm05
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan