Vraag over verzadigde vetten vs. onverzadigd

Ed Bijman

New member
Telkens als ik spreek met mensen over voeding, dan hechten ze heel erg veel waarde aan het voedingscentrum en de gezondheidsraad.

Ze willen perse de schijf van 5 volgen, om een zo gezond mogelijk leven te leiden.

Ze vermijden zoveel mogelijk verzadigde vetten en gebruiken in de plaats daarvan zoveel mogelijk onverzadigde vetten. En hebben het dan over bakken in olijfolie, zonnebloemolie, kokosolie en rijstolie.

Argumenten als:

- vet welke gestold is bij lichaamstemperatuur, daarvan gaan je aderen dichtslippen
- van verzadigde vetten word je dik
- onverzadigde vetten zijn veel gezonder, want ze zijn vloeibaar bij kamertemperatuur (en dus ook lichaamstemperatuur).

Maar, ik lees juist de laatste tijd best wel heel vaak artikelen, waarin juist wordt gezegd, dat verzadigde vetten juist heel gezond zijn, en juist geen schadelijk effect hebben op hart en bloedvaten.

Ikzelf, bak alles gewoon in de roomboter (nog wel de goedkope zoutloze variant van de Lidl), en voel me daar ontzettend goed bij. Als ik eieren of vlees bak, vind ik het ook veel lekkerder en ben heel veel langer verzadigd. Als ik hetzelfde bak in onverzadigde vetten, krijg ik een paar uur later ontzettende trek om weer te gaan eten.

Wat zijn jullie meningen, over gezondheid en de keuze tussen verzadigde en onverzadigde vetten ? Mijn gevoel zegt, dat er niets mis is met verzadigde vetten. (overigens eet ik beperkt koolhydraten).

Weet iemand misschien een artikel waar het perfect in staat uitgelegd, hoe het echt zit ?
Ook heb ik eens een interview gelezen van een franse arts, die uitleg gaf over hoe goed verzadigde vetten waren, alleen kan ik die niet meer vinden.
 
https://www.fatsforum.nl/forums/topic/het-belang-van-vetten/

https://www.fatsforum.nl/forums/topic/de-bron-van-alle-kwaad-suiker-zetmeel-en-koolhydraten/

https://www.fatsforum.nl/forums/topic/de-hormonale-hierarchie/

https://www.fatsforum.nl/forums/topic/leptine/

Mike
 
Juglen geeft aan in zijn op 1 na laatste nieuwsbrief dat roomboter het ldl gehalte verhoogt in tegenstelling tot kokosolie. Ik zie het als een promo van zijn kant om meer kokosolie en minder roomboter te eten. Wij eten juist meer roomboter (lekkerder en dierlijke vetten) dan kokosolie.


Menselijk onderzoek
Kokosolie werkt heel anders dan roomboter. Roomboter verhoogt het “goede” en “slechte” cholesterol (54). Kokosolie verhoogt het “goede” HDL-cholesterol, waardoor de ratio van totale cholesterol verbetert (55, 56). Onderzoekers zeggen dan ook dat kokosolie niet zorgt voor een verstoring van de bloedvetten (57). De professor die zegt dat er geen onderzoeken zijn gedaan op mensen, waarbij kokosolie gunstig uit de bus komt, heeft haar huiswerk niet goed gedaan. Deze studies zijn er wel. Enkele maanden geleden is er een studie van zeer hoge kwaliteit verschenen, waaruit blijkt dat kokosolie een vergelijkbaar effect op de bloedvetten heeft als olijfolie (58). De cholesterolratio verbeterde enorm bij de kokosoliegroep. Ook een kleinschalig onderzoek van de BBC eerder dit jaar bracht aan het licht dat kokosolie juist het risico op hart- en vaatziekte kan laten dalen (59). Alles tezamen vind ik het erg ongenuanceerd van een professor om bij kokosolie te spreken van vergif. Dat zegt in mijn ogen al genoeg. Ik heb het even opgezocht, maar er is geen enkele menselijke studie die concludeert dat kokosolie puur vergif is.

Hier kun je de gehele nieuwsbrief lezen: http://click.mlsend.com/link/c/YT05NjYzMTE1NTE3NTE0MjMzNDUmYz10MG0xJmU9Mzg0OCZiPTE5NzUwNTU5NCZkPXcyZjB2NHQ=.ghfHF1EZYozKxiE24gSkttjOhnoMjEJb1PFoS2Pb0DQ
 
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/09/10/coconut-oil-is-pure-poison.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20180910Z1_UCM&et_cid=DM232868&et_rid=415875198

Joost
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.499
Berichten
516.435
Leden
8.649
Nieuwste lid
Richardson Zackery
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan