Wida
Well-known member
Ik ben Wida, 32, stel me graag even voor:
Ik ben op dit forum terecht gekomen omdat ik info zocht over histamine-intolerantie. Ik las toen hier over bijnieruitputting en te weinig maagzuur en een slechte eiwitvertering, herkende mij wel in het plaatje. Waarschijnlijk is het histamineprobleem begonnen tien jaar geleden, toen ik antibiotica had gehad en ineens niet meer tegen alcohol kon, geen fel licht meer kon verdragen en moe was. Ik raakte even later ook burn-out. Ik heb altijd gekeken naar de psychologische kant ervan: er wilden trauma's uit het verleden geheeld worden en bovendien nam ik te weinig rust en jakkerde ik maar door. Daar ben ik al een hele poos goed mee bezig. Maar het burn-out-gevoel is nooit helemaal weggegaan. En ik begin nu te zien dat er ook een lichamelijke kant van het verhaal is.
Na een candida-diagnose ben ik anders gaan eten. Geen gluten, zoete dingen en melkproducten meer. Ik knapte op. Maar werd ook weer vermoeid. Begon vis te eten (na m'n hele leven vega geweest te zijn) en dat deed goed. Steeds mee r richting paleo gegaan, maar weinig vlees. Halfjaar geleden van fructose 'afgekickt' (dadels, bananen), deed goed. Vermoeidheid keert terug. Paar maanden geleden weekje vasten met soep en bottenbouillon: meer helderheid en vrolijker. Vermoeidheid en lusteloosheid keerden terug. Daarna afgekickt van roomboter (was het enige melkproduct dat ik nog nam): meer helderheid, puistjes verdwenen en ik was een week ziek van de ontgifting. En daarachter vandaan kwamen histamineklachten: jeuk, niezen, snotteren. Dus ik liet vis en eieren staan en ging orgaanvlees eten. Ik voelde me beter, sliep eindelijk weer goed, ben meer zen. Maar de vermoeidheid, een zwaar gevoel, wat lusteloosheid, zijn er nog steeds. En ik heb het gevoel dat dit beter kan worden via voeding. Ik doe ook elke dag qigong om het zenuwstelsel te kalmeren, blijf bezig met het aanpakken van de onderliggende trauma's, ik mediteer, wandel, tuinier. Maar werken lukt niet. Sporten ook niet. En ik ben totaal niet stressbestendig, kan weinig overzien. Er is veel onrust. Nu heb ik gemerkt dat als ik bijv. vis eet, dat ik heel onrustig word, helemaal geen concentratie heb voor qigong. Dan raken m'n darmen in de war, moet alles eruit, en daarna ben ik ineens weer helder.
Mijn vragen:
Kun je genoeg omega-3 binnenkrijgen zonder vis? Ik eet orgaanvlees, gehakt, schenkel. Weinig omega'6 (geen noten, zaden pitten, granen). Of hoe kan ik dit oplossen?
Kan er sprake zijn van te weinig maagzuur, als de ontlasting helemaal goed is? Ik herken wel de tekenen van te weinig maagzuur als in: eerst geen gluten meer verdragen, dan de melk, dan de noten, nu ei-eiwit en vis. En vlees moet ik heel rustig eten. Maar ik heb geen opkomend/brandend maagzuur.
Moet ik de bottenbouillon weer rustig proberen op te bouwen, ondanks histamine? (Grasgevoerde runderbotten, gewrichten, met vet, 13 uur getrokken) Of kan ik histamine-arme bottenbouillon maken in de snelkookpan? Iemand hier ervaring mee?
Ik herken me deels in bijnieruitputting (weinig energie en zin) en in trage schildklier (altijd koud, koude neus, alles gaat langzaam), maar heb niet alle symptomen. Ik heb wel - al jaren - het gevoel dat ik m'n bijnieren voel zitten. Dat is geen goed teken, denk ik zo. (Altijd gedacht dat dat de nieren waren, omdat ik als kind een zeldzame nieraandoening gediagnosticeerd kreeg, maar ik voel het hogerop, dus lijkt me de bijnieren.) Moet ik dierlijk bijnierextract nemen? Is het heel erg als er magnesiumstearaat in de capsule zit? En microkristalijne cellulose?
Ik had laatst een heftige reactie toen ik heel veel kokosolie tegelijk nam. Angst, beven, diarree, heel moe. Dacht dat ik nu ook al allergisch was voor kokosolie... maar las hier dat het een ontgiftingsreactie was van de schildklier. Kan ik hieruit iets over het functioneren van de schildklier afleiden? Bouw kokosolie nu weer langzaam op met 1/2 el per dag, gaat goed.
Heeft iemand ervaring met Luvos Heilaarde Imutox capsules? Die schijnen speciaal voor histamine-intolerantie te zijn...
Voor het volledige plaatje: ik eet nu:
solé 3x per dag, en bij alle maaltijden keltisch zout
uitgeperste citroen in lauwwarm water
appelazijn en boshoning in lauwwarm water voorafgaand aan elke maaltijd
soms handje cranberry's
vorbeeld van ontbijt:
lang gestoomde zoete bataat, ui, courget met veel ghee en een rauwe eidooier
voorbeeld van lunch:
halve groene onrijpe bakbanaan in ghee, lang gestoomde broccoli, ui, knoflook, portie orgaanvlees en een likje rode palmolie
voorbeeld van diner:
gebakken taro in ghee, 1 of twee zachtgekookte eidooiers, gestoofde prei en paksoi met veel ghee
soms tussendoor:
rijstwafel, klein handje amandelen of bessen
4 koppen kruidenthee (kamille, brandnetel, tulsi, verveine, gember, kurkuma)
Ik zon verstandig en veel. Ik ga voor 22:00 naar bed en doe regelmatig een middagslaapje en plan max. 1 ding per dag.
Ik ben wel nieuwsgierig naar rauwe melk, maar waag me er voorlopig niet aan (na m'n heftige afkick van roomboter). Wil het wel gaan proberen, als ik mijn vertering weer op orde heb.
Mijn klachten zijn nu: vermoeidheid, lusteloosheid, slaapproblemen (al gaat t al veel beter), spierpijn in mijn nek en schouders, niet stressbestendig, kan niet werken, hypersensitief.
Wat zou ik verder nog kunnen doen om wat meer energie en rust te krijgen? Of is er iemand die dit herkent? Wat heeft je geholpen qua voeding?
Pff heel verhaal! En ik probeerde het nog wel zo compact mogelijk op te schrijven! Alvast hartelijk dank voor het lezen en meedenken!
Veel liefs, Wida
Ik ben op dit forum terecht gekomen omdat ik info zocht over histamine-intolerantie. Ik las toen hier over bijnieruitputting en te weinig maagzuur en een slechte eiwitvertering, herkende mij wel in het plaatje. Waarschijnlijk is het histamineprobleem begonnen tien jaar geleden, toen ik antibiotica had gehad en ineens niet meer tegen alcohol kon, geen fel licht meer kon verdragen en moe was. Ik raakte even later ook burn-out. Ik heb altijd gekeken naar de psychologische kant ervan: er wilden trauma's uit het verleden geheeld worden en bovendien nam ik te weinig rust en jakkerde ik maar door. Daar ben ik al een hele poos goed mee bezig. Maar het burn-out-gevoel is nooit helemaal weggegaan. En ik begin nu te zien dat er ook een lichamelijke kant van het verhaal is.
Na een candida-diagnose ben ik anders gaan eten. Geen gluten, zoete dingen en melkproducten meer. Ik knapte op. Maar werd ook weer vermoeid. Begon vis te eten (na m'n hele leven vega geweest te zijn) en dat deed goed. Steeds mee r richting paleo gegaan, maar weinig vlees. Halfjaar geleden van fructose 'afgekickt' (dadels, bananen), deed goed. Vermoeidheid keert terug. Paar maanden geleden weekje vasten met soep en bottenbouillon: meer helderheid en vrolijker. Vermoeidheid en lusteloosheid keerden terug. Daarna afgekickt van roomboter (was het enige melkproduct dat ik nog nam): meer helderheid, puistjes verdwenen en ik was een week ziek van de ontgifting. En daarachter vandaan kwamen histamineklachten: jeuk, niezen, snotteren. Dus ik liet vis en eieren staan en ging orgaanvlees eten. Ik voelde me beter, sliep eindelijk weer goed, ben meer zen. Maar de vermoeidheid, een zwaar gevoel, wat lusteloosheid, zijn er nog steeds. En ik heb het gevoel dat dit beter kan worden via voeding. Ik doe ook elke dag qigong om het zenuwstelsel te kalmeren, blijf bezig met het aanpakken van de onderliggende trauma's, ik mediteer, wandel, tuinier. Maar werken lukt niet. Sporten ook niet. En ik ben totaal niet stressbestendig, kan weinig overzien. Er is veel onrust. Nu heb ik gemerkt dat als ik bijv. vis eet, dat ik heel onrustig word, helemaal geen concentratie heb voor qigong. Dan raken m'n darmen in de war, moet alles eruit, en daarna ben ik ineens weer helder.
Mijn vragen:
Kun je genoeg omega-3 binnenkrijgen zonder vis? Ik eet orgaanvlees, gehakt, schenkel. Weinig omega'6 (geen noten, zaden pitten, granen). Of hoe kan ik dit oplossen?
Kan er sprake zijn van te weinig maagzuur, als de ontlasting helemaal goed is? Ik herken wel de tekenen van te weinig maagzuur als in: eerst geen gluten meer verdragen, dan de melk, dan de noten, nu ei-eiwit en vis. En vlees moet ik heel rustig eten. Maar ik heb geen opkomend/brandend maagzuur.
Moet ik de bottenbouillon weer rustig proberen op te bouwen, ondanks histamine? (Grasgevoerde runderbotten, gewrichten, met vet, 13 uur getrokken) Of kan ik histamine-arme bottenbouillon maken in de snelkookpan? Iemand hier ervaring mee?
Ik herken me deels in bijnieruitputting (weinig energie en zin) en in trage schildklier (altijd koud, koude neus, alles gaat langzaam), maar heb niet alle symptomen. Ik heb wel - al jaren - het gevoel dat ik m'n bijnieren voel zitten. Dat is geen goed teken, denk ik zo. (Altijd gedacht dat dat de nieren waren, omdat ik als kind een zeldzame nieraandoening gediagnosticeerd kreeg, maar ik voel het hogerop, dus lijkt me de bijnieren.) Moet ik dierlijk bijnierextract nemen? Is het heel erg als er magnesiumstearaat in de capsule zit? En microkristalijne cellulose?
Ik had laatst een heftige reactie toen ik heel veel kokosolie tegelijk nam. Angst, beven, diarree, heel moe. Dacht dat ik nu ook al allergisch was voor kokosolie... maar las hier dat het een ontgiftingsreactie was van de schildklier. Kan ik hieruit iets over het functioneren van de schildklier afleiden? Bouw kokosolie nu weer langzaam op met 1/2 el per dag, gaat goed.
Heeft iemand ervaring met Luvos Heilaarde Imutox capsules? Die schijnen speciaal voor histamine-intolerantie te zijn...
Voor het volledige plaatje: ik eet nu:
solé 3x per dag, en bij alle maaltijden keltisch zout
uitgeperste citroen in lauwwarm water
appelazijn en boshoning in lauwwarm water voorafgaand aan elke maaltijd
soms handje cranberry's
vorbeeld van ontbijt:
lang gestoomde zoete bataat, ui, courget met veel ghee en een rauwe eidooier
voorbeeld van lunch:
halve groene onrijpe bakbanaan in ghee, lang gestoomde broccoli, ui, knoflook, portie orgaanvlees en een likje rode palmolie
voorbeeld van diner:
gebakken taro in ghee, 1 of twee zachtgekookte eidooiers, gestoofde prei en paksoi met veel ghee
soms tussendoor:
rijstwafel, klein handje amandelen of bessen
4 koppen kruidenthee (kamille, brandnetel, tulsi, verveine, gember, kurkuma)
Ik zon verstandig en veel. Ik ga voor 22:00 naar bed en doe regelmatig een middagslaapje en plan max. 1 ding per dag.
Ik ben wel nieuwsgierig naar rauwe melk, maar waag me er voorlopig niet aan (na m'n heftige afkick van roomboter). Wil het wel gaan proberen, als ik mijn vertering weer op orde heb.
Mijn klachten zijn nu: vermoeidheid, lusteloosheid, slaapproblemen (al gaat t al veel beter), spierpijn in mijn nek en schouders, niet stressbestendig, kan niet werken, hypersensitief.
Wat zou ik verder nog kunnen doen om wat meer energie en rust te krijgen? Of is er iemand die dit herkent? Wat heeft je geholpen qua voeding?
Pff heel verhaal! En ik probeerde het nog wel zo compact mogelijk op te schrijven! Alvast hartelijk dank voor het lezen en meedenken!
Veel liefs, Wida