Hallo allemaal,
Ik ben de afgelopen mij bewuster bezig gaan houden met mijn voeding. Ik heb al uren op internet gesurfd, veel gelezen (waaronder ook dit forum)en ik voel me nu ook echt overweldigd door alle informatie. Helaas spreekt veel elkaar ook tegen...
Hoe ben ik hier terecht gekomen? Ik heb altijd een goed gebit gehad, maar tijdens mijn eerste zwangerschap ontstonden er probleem (ieder kind een tand zegt mijn oma, maar dit is eigenlijk nog hopelozer). Verschrikkelijke kiespijn. Uiteindelijk twee wortelkanaalbehandelingen gehad, een nare ervaring omdat de tandarts slecht NL en Engels sprak en ook niet goed uitlegde wat er nu eigenlijk allemaal gebeurde in mijn mond (dat ze dus eigenlijk je kies doodmaken). Daarna nog meer problemen gehad met mijn gebit, veel meer gaatjes dan eerst en laatst weer een wortelkanaalbehandeling, helaas (het deed zo'n pijn, ik zag geen andere oplossing). Wat ik vreemd vond, ik kreeg de wortelpuntontsteling in een periode van veel stress en slecht eten en slapen, maar dat was voor de tandarts allemaal niet van belang. Het is wortel doodmaken, opvullen, klaar, en business as usual. In andere gevallen wordt er geloof ik ook antibiotica gegeven, maar daar ben ik extreem allergisch voor: ik heb het 1 keer gekregen op mijn achtste en kon gelijk naar de IC aan de beademing vanwege allergische shock. Dus dat was geen optie.
Via tandarts.nl kwam ik op easydentalinfo.nl en via daar op Weston Price. Ik vind het zeer aansprekend dat je kies niet gezien wordt al een geisoleerd object, maar als onderdeel van je complete gestel, je lichaam waarin alles samenhangt. Ik heb namelijk ook nog een hele reeks andere klachten waarvan het me inmiddels duidelijk is dat ze samenhangen met wat ik mijn lichaam aangedaan heb qua voeding en levensstijl.
Mijn andere klachten:
- ik heb ADD. Ik ken mezelf niet anders, ik heb het al sinds mijn jeugd (toen nog MBD), zolang ik me kan herinneren. Ik heb het nooit niet gehad en daarom, zo is het me ook uitgelegd, zie ik het als onderdeel van mijn persoonlijkheid, mijn neurologische make-up. Ik geloof (en hoop!) wel dat het mogelijk is om er minder last van te hebben. Hopelijk lukt dat met voeding. Ritalin heb ik ook geprobeerd, soms neem ik het nog wel eens maar probeer te beperken. Ik word er veel productiever van, maar ook erg gejaagd.
- sinds mijn eerste zwangerschap heb ik last van een lage bloedsuikerspiegel, ik word soms duizelig en draaierig. Advies van verloskundige was om dan ontbijtkoek of liga (ik weet nu, slecht!) te eten op die momenten. Dat helpt altijd enorm. Ik ben nu overgeschakeld op bananen en gedroogd fruit om deze momenten (nog steeds suiker). Maar uiteindelijk wil ik ze natuurlijk nooit meer hebben, dat zou het allermooiste zijn
- veel dorst, ik drink zo'n zes liter (kruiden)thee per dag. Ik wissel soorten af.
- ondergewicht. Ik kan alles eten wat los en vast zit onder aan te komen. Flinke hoeveelheden en twee uur later weer honger. Het komt er maar niet aan. Sinds ik gestopt ben met e-nummer, suiker en witmeel ben ik weer heel erg afgevallen. Daar ben ik niet blij mee. Ik lees zo vaak van mensen die Paleo e.d. gaan eten en heel blij zijn dat ze daar van afvallen, maar dat wil ik juist niet! Bijvoorbeeld, ik lees ook dingen over vetverbranding ipv suikerverbranding, maar dan denk ik, als beginneling, ik wil mijn vet (dat kleine beetje dat ik heb) helemaal niet kwijt!
- ik heb twee kinderen in 14 maanden tijd gekregen. Allebei hebben ze 2.5 jaar borstvoeding gehad. Dus inderdaad, ik ging daarmee door tijdens mijn tweede zwangerschap. Ik heb dat geweten want tijdens zwangerschap twee sloeg mijn lever op tilt (cholestase). Die werkte amper meer waardoor ik knal geel werd, doodziek en gek van jeuk. Mijn kindje trouwens ook (geel en te vroeg geboren). Ik zelf zie nog steeds vrij bleek en licht gelig (oogwit is wel weer wit).
Ik heb al 15 jaar geen vlees gegeten. Sinds mijn eerste zwangerschap eet ik wel weer vis, op advies van verloskundige. Ik eet nu zo'n 1-2 keer per dag vis. Ik heb de afgelopen weken tarweproducten terug geschroefd en ik merk dat ik het echt nodig heb voor voldoende energie. Ik denk er sterk aan om weer te beginnen met vlees (biologisch en gragevoerd natuurlijk) maar ik vind het wel moeilijk en het staat me tegen. De laatste keer dat ik het probeerde was negen jaar geleden en toen sloegen zowel mijn maag als darmen op hol. Geen fijne ervaring. Wat zou de beste manier zijn om het aan te pakken, herintroduceren van vlees? Ik begin er steeds meer van overtuigd te raken dat het toch wel erg gezond en onvervangbaar is.
Wat ik nu doe qua eten. Ik heb een paar weken terug suiker geschrapt, voedingsmiddelen waaraan het toegevoegd is, al het meel niet zijnde volkoren, ook alle olie niet zijnde kokos/roomboter/EV olijfolie geschrapt,e-nummers geschrapt, ik ben zelf brood gaan bakken wat ik lang laat rijzen (broodbakmachine), neem levertraan en zink en ik ben meer roomboter en volle yoghurt (10%) gaan eten. Vooral die laatste twee vinden gretig aftrek, er gaan nu 3 pakjes roomboter per week doorheen (is dat erg?). Verder wil ik binnenkort met Whole30 beginnen, omdat veel mensen hierdoor hun ADD hebben zien verbeteren en het aan de man gebracht wordt als een "nutritional reset". Het klinkt veelbelovend! Zijn er hier mensen die er ervaring mee hebben? Bij Whole30 is geen enkele zuivel en graan toegestaan, ook geen roomboter. Dat wordt nog een hele uitdaging voor me. Er moet dan ook zeker vlees bij, want anders lijkt het me onvolwaardig?
Tot zover mijn lange verhaal. Ik hoop dat ik het tij van mijn gezondheid nog kan keren. Ik wil namelijk nog lang (hopelijk zo'n jaartje of 50 minimaal, ik ben nu halverwege de 20) van mijn lijf (en gebit!) genieten en ik besef me inmiddels terdege dat daartoe nog het nodige werk te verrichten valt, dat dat niet vanzelfsprekend is en misschien niet gaat lukken als ik op de oude manier doorga. Mijn moeder overleed voordat mijn eerste kindje geboren werd. Ik wil wel graag mijn kleinkinderen zien opgroeien
Alvast bedankt voor het lezen en voor het meedenken!! Peace
Ik ben de afgelopen mij bewuster bezig gaan houden met mijn voeding. Ik heb al uren op internet gesurfd, veel gelezen (waaronder ook dit forum)en ik voel me nu ook echt overweldigd door alle informatie. Helaas spreekt veel elkaar ook tegen...
Hoe ben ik hier terecht gekomen? Ik heb altijd een goed gebit gehad, maar tijdens mijn eerste zwangerschap ontstonden er probleem (ieder kind een tand zegt mijn oma, maar dit is eigenlijk nog hopelozer). Verschrikkelijke kiespijn. Uiteindelijk twee wortelkanaalbehandelingen gehad, een nare ervaring omdat de tandarts slecht NL en Engels sprak en ook niet goed uitlegde wat er nu eigenlijk allemaal gebeurde in mijn mond (dat ze dus eigenlijk je kies doodmaken). Daarna nog meer problemen gehad met mijn gebit, veel meer gaatjes dan eerst en laatst weer een wortelkanaalbehandeling, helaas (het deed zo'n pijn, ik zag geen andere oplossing). Wat ik vreemd vond, ik kreeg de wortelpuntontsteling in een periode van veel stress en slecht eten en slapen, maar dat was voor de tandarts allemaal niet van belang. Het is wortel doodmaken, opvullen, klaar, en business as usual. In andere gevallen wordt er geloof ik ook antibiotica gegeven, maar daar ben ik extreem allergisch voor: ik heb het 1 keer gekregen op mijn achtste en kon gelijk naar de IC aan de beademing vanwege allergische shock. Dus dat was geen optie.
Via tandarts.nl kwam ik op easydentalinfo.nl en via daar op Weston Price. Ik vind het zeer aansprekend dat je kies niet gezien wordt al een geisoleerd object, maar als onderdeel van je complete gestel, je lichaam waarin alles samenhangt. Ik heb namelijk ook nog een hele reeks andere klachten waarvan het me inmiddels duidelijk is dat ze samenhangen met wat ik mijn lichaam aangedaan heb qua voeding en levensstijl.
Mijn andere klachten:
- ik heb ADD. Ik ken mezelf niet anders, ik heb het al sinds mijn jeugd (toen nog MBD), zolang ik me kan herinneren. Ik heb het nooit niet gehad en daarom, zo is het me ook uitgelegd, zie ik het als onderdeel van mijn persoonlijkheid, mijn neurologische make-up. Ik geloof (en hoop!) wel dat het mogelijk is om er minder last van te hebben. Hopelijk lukt dat met voeding. Ritalin heb ik ook geprobeerd, soms neem ik het nog wel eens maar probeer te beperken. Ik word er veel productiever van, maar ook erg gejaagd.
- sinds mijn eerste zwangerschap heb ik last van een lage bloedsuikerspiegel, ik word soms duizelig en draaierig. Advies van verloskundige was om dan ontbijtkoek of liga (ik weet nu, slecht!) te eten op die momenten. Dat helpt altijd enorm. Ik ben nu overgeschakeld op bananen en gedroogd fruit om deze momenten (nog steeds suiker). Maar uiteindelijk wil ik ze natuurlijk nooit meer hebben, dat zou het allermooiste zijn
- veel dorst, ik drink zo'n zes liter (kruiden)thee per dag. Ik wissel soorten af.
- ondergewicht. Ik kan alles eten wat los en vast zit onder aan te komen. Flinke hoeveelheden en twee uur later weer honger. Het komt er maar niet aan. Sinds ik gestopt ben met e-nummer, suiker en witmeel ben ik weer heel erg afgevallen. Daar ben ik niet blij mee. Ik lees zo vaak van mensen die Paleo e.d. gaan eten en heel blij zijn dat ze daar van afvallen, maar dat wil ik juist niet! Bijvoorbeeld, ik lees ook dingen over vetverbranding ipv suikerverbranding, maar dan denk ik, als beginneling, ik wil mijn vet (dat kleine beetje dat ik heb) helemaal niet kwijt!
- ik heb twee kinderen in 14 maanden tijd gekregen. Allebei hebben ze 2.5 jaar borstvoeding gehad. Dus inderdaad, ik ging daarmee door tijdens mijn tweede zwangerschap. Ik heb dat geweten want tijdens zwangerschap twee sloeg mijn lever op tilt (cholestase). Die werkte amper meer waardoor ik knal geel werd, doodziek en gek van jeuk. Mijn kindje trouwens ook (geel en te vroeg geboren). Ik zelf zie nog steeds vrij bleek en licht gelig (oogwit is wel weer wit).
Ik heb al 15 jaar geen vlees gegeten. Sinds mijn eerste zwangerschap eet ik wel weer vis, op advies van verloskundige. Ik eet nu zo'n 1-2 keer per dag vis. Ik heb de afgelopen weken tarweproducten terug geschroefd en ik merk dat ik het echt nodig heb voor voldoende energie. Ik denk er sterk aan om weer te beginnen met vlees (biologisch en gragevoerd natuurlijk) maar ik vind het wel moeilijk en het staat me tegen. De laatste keer dat ik het probeerde was negen jaar geleden en toen sloegen zowel mijn maag als darmen op hol. Geen fijne ervaring. Wat zou de beste manier zijn om het aan te pakken, herintroduceren van vlees? Ik begin er steeds meer van overtuigd te raken dat het toch wel erg gezond en onvervangbaar is.
Wat ik nu doe qua eten. Ik heb een paar weken terug suiker geschrapt, voedingsmiddelen waaraan het toegevoegd is, al het meel niet zijnde volkoren, ook alle olie niet zijnde kokos/roomboter/EV olijfolie geschrapt,e-nummers geschrapt, ik ben zelf brood gaan bakken wat ik lang laat rijzen (broodbakmachine), neem levertraan en zink en ik ben meer roomboter en volle yoghurt (10%) gaan eten. Vooral die laatste twee vinden gretig aftrek, er gaan nu 3 pakjes roomboter per week doorheen (is dat erg?). Verder wil ik binnenkort met Whole30 beginnen, omdat veel mensen hierdoor hun ADD hebben zien verbeteren en het aan de man gebracht wordt als een "nutritional reset". Het klinkt veelbelovend! Zijn er hier mensen die er ervaring mee hebben? Bij Whole30 is geen enkele zuivel en graan toegestaan, ook geen roomboter. Dat wordt nog een hele uitdaging voor me. Er moet dan ook zeker vlees bij, want anders lijkt het me onvolwaardig?
Tot zover mijn lange verhaal. Ik hoop dat ik het tij van mijn gezondheid nog kan keren. Ik wil namelijk nog lang (hopelijk zo'n jaartje of 50 minimaal, ik ben nu halverwege de 20) van mijn lijf (en gebit!) genieten en ik besef me inmiddels terdege dat daartoe nog het nodige werk te verrichten valt, dat dat niet vanzelfsprekend is en misschien niet gaat lukken als ik op de oude manier doorga. Mijn moeder overleed voordat mijn eerste kindje geboren werd. Ik wil wel graag mijn kleinkinderen zien opgroeien
Alvast bedankt voor het lezen en voor het meedenken!! Peace