Voeding melkkoeien in winter e.a.

http://nvlv.nl/index.asp?menu=02&id=2&id=56

Tussen 19 oktober en 2 november bezoekt een delegatie Indiase experts op het gebied van medicinale planten Nederland om kennis uit te wisselen over de manieren waarop antibioticagebruik in de melkveehouderij kan worden gereduceerd. Nadere info via dutchfarmexperience.com en onze Facebook-pagina: Koeien en Kruiden. Een aantal activiteiten tijdens het bezoek is open voor geïnteresseerden in dit onderwerp:

1. Donderdag 23 oktober, 2014: Koeien en Kruiden: Symposium in het Provinciehuis in Zwolle – tussen 10.00 en 16.00. Gratis toegang. Taal: Engels/Nederlands. Internationaal symposium over de uitkomst van een India-Nederland samenwerking rond het terugdringen van antibioticagebruik in melkveehouderij’

Er wordt kennis uitgewisseld over medicinaal plantgebruik als vervanging van antibiotica, maar ook over de mogelijkheid van een bredere toepassing van integraal diermanagement als bevordering van het dier- en mens welzijn. Directe inschrijving via register.

2. Vrijdag 24 oktober, 2014: ‘Antibiotica, Biodiversiteit en Koegezondheid’ Biodiversiteit op de boot. Gratis toegang. Taal: Engels/Nederlands. Locatie: Start in haven Akkrum – incl. bezoek aan Boerderij Miedema Natuurlijk, Haskerdyke, Friesland.

Deze thematische dag over biodiversiteit en de connectie met de reductie van antibiotica in de landbouw vindt plaats tijdens een boottocht in Friesland. Aanmelden kan via register of neem een kijkje op onze Facebook-site: Koeien en Kruiden of KenyFan’eGreide. Maximaal 70 personen dus wees er snel bij!

3. Maandag 29 oktober, 2014: ‘Dier & Kruid: kruidengebruik in Nederland, India en de VS!’. Meeting van de NVF-werkgroep Dier & Kruid op het RIKILT, Wageningen. Tussen 17.00 en 20.30. Gratis toegang, inclusief Indiaas diner.

Tijdens deze bijeenkomst wordt er gesproken over de manieren waarop kruiden kunnen wordt toegepast in zowel Nederland, India en de VS, en welke methoden worden gebruikt in de verschillende landen. Welke regels zijn er op dit gebied? Welke stakeholders zijn betrokken bij dit proces? Wat moet er gebeuren om medicinaal plantgebruik verder te stimuleren? Aanmelden kan met een mail naar maria.groot@wur.nl

4. Zaterdag 1 november, 2014: Milk quality at stake!

‘Solutions from Ethiopia, India and the Netherlands for the reduction of antibiotic use in dairy farming’, een workshop tijdens de Afrikadag op het KIT in Amsterdam. Van 14.45 tot 16.00. Toegang: € 12,50 (voor de gehele Afrikadag)

Tijdens deze workshop leert u alles over duurzame voedselproductie, voedselkwaliteit en voedselmarketing in Afrika, met de melkveehouderij als voorbeeld. Er vinden presentaties en discussies plaats waaraan iedereen geïnteresseerd in dit onderwerp actief aan mee kan doen. Aanmelden kan via www.afrikadag.nl/programma of kijk op Facebook: Afrikadag 2014.

Voor meer informatie over dit programma neem contact op met Drs. Katrien van’t Hooft, Dutch Farm Experience, of stuur een mail naar: katrien@dutchfarmexperience.com (mob. 06-16641874)

 
Ik lees nu wat er zoal allemaal beter niet in het voer mag zitten. Maar wat mag er dan wel in zitten? Wat is nou een goede voeding voor de winter maanden?

 
Satfat,Pautje,

Goede voeding voor koeien in de wintermaanden,hooi,kuilgras,luzerne ,dat gegroeid is op met Keltisch zeezout bemest weiland ,aangevuld met zeolite en humuszuren,

Ik wil volgend jaar Keltisch zeezout gebruiken op het weiland en ook Dode zeezout vanwege het hoge magnesiumgehalte:30%,want iedereen kan wel wat extra magnesium gebruiken,

 
het gaat niet alleen om de voeding, maar ook om de insteek van de boer. Ik vind dat sommige hier op het forum er een wel heel erg rigide lijstje op na houden wat een koe wel en niet mag vreten. Volgens dat lijstje zou Paul Blokker, een van de beste boeren van Nederland, er ook buiten zijn gevallen.

 


Van februari 2009, maar nog steeds actueel. Over verplichte mestinjectie, dodelijk voor de bodemstructuur.

 
Mooi filmpje Natuur, dank je wel. Ik ken iemand die zichzelf ontheffing heeft gegeven. Dat kan bij hem ook, want hij woont in een controle-arme omgeving. Het gras groeit beter, de zode ziet er beter uit, minder droogteschade in de zomer, etc.

Jammer dat Paul overleden is, daar hebben we een groot voorvechter in verloren.

 
Ik vernam van horen zeggen dat de blaarkoppen (koeienras) alleen gras eten (ook in de winter in de vorm van hooi).
Hier http://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/melk.html lees ik dat ook weer:
Oudere rassen (zoals bijvoorbeeld blaarkoppen) hebben een andere vetzuur samenstelling v.d. melk dan het moderne MRY ras. De WUR onderzoekt momenteel de vetzuursamen stelling van Blaarkoppen: deze blijken meer onverzadigde vetzuren en minder verzadigd vet te bevatten dan melk van veel andere koeienrassen. Wellicht door hun voedingspatroon met veel ruwvoer? Hierdoor hebben ze ook direct minder effect op het broeikaseffect.

 
Dat verschilt natuurlijk per boer. Wel lenen ze zich beter voor grasgevoerde productie dan bijvoorbeeld HF doordat ze minder melktypisch zijn.
 
Holsteiner Friesian, de van oorsprong Nederlandse maar in Amerika doorgefokte melkkoeien die de meeste melkveehouders in Nederland houden.
 
Hoe zit het nou met mais.

Ik hoor dat er geen GMO mais in Nederland geteeld wordt en toch wordt de mais hier Round Up ready genoemd. Dan is er toch wat mee gedaan?



Veevoer komt ook uit het buitenland dus als er hier geen GMO mais wordt geteeld krijgen de koeien dan alsnog GMO mais uit het buitenland?

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.463
Berichten
493.782
Leden
8.626
Nieuwste lid
RobertApank
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan