Ventilatiesystemen en rooster moeten wel schoon zijn. Ze verzamelen stof en dat hindert de luchtstroom. Vaak is er bij een ventilatiesysteem een motorloze afzuigkap op aangesloten, waardoor er ook vetdeeltjes in de ventilator komen. Hierop zet stof zich vast en vermindert zo de werking van de ventilatie. Ook bij systemen waar de wasemkap niet op het systeem is aangesloten verzamelt zich stof, alleen wat langzamer en makkelijker schoon te maken.
Vocht in de kruipruimte is slecht voor de fundering en de vloer. Dit moet worden aangepakt: als het vocht niet verdwijnt door ventilatie (roosters in de buitenmuren, zo'n 20 cm boven de stoep / grond), dan zal er iets anders moeten gebeuren. De oorzaak opzoeken, bijvoorbeeld een lekkage in de riolering of hemelwaterafvoer, een te hoge grondwaterstand in de wijk, er blijft bij regen water staan op de stoep voor het huis, enz. Kan het probleem niet op die manier worden opgelost, dan kan je zelf nog wel iets doen: een gat graven in de kruipruimte van ongeveer 60 cm diep en daar een lenspomp in zetten. Ik zie dit laatste als noodoplossing.
Als met goede ventilatie het vochtprobleem in de woning niet opgelost kan worden, dan moet er verder gezocht worden naar de oorzaak van het teveel aan vocht. Bij wasdrogen in de woning, veelvuldig douchen en idem koken, kan het zijn dat er extra ventilatie nodig is.
Overigens: de laatste dagen waait de wind uit het oosten en is het vrij droog buiten. Zijn er nu nog steeds problemen?