@Vrysuyver
Natuurlijk is dat van die paprika's geen onontkrachtbare, universele definitie. Overigens geloof ik niet eens dat het echt wetenschappers zijn die tegenwoordig dit soort bepalingen doen, maar dat terzijde. Ik vermoed dat er gewoon steekproefsgewijs per partij een meting wordt gedaan door een kweker o.i.d. Misschien wordt het ook wel door onderzoekers gedaan.
In ieder geval voor jou even wat uitleg over de gebruikte statistiek:
Zulk onderzoek is inderdaad gebaseerd op gemiddelden, op de eigenschappen van de normale verdeling, standaardafwijkingen en nog wat van dat soort termen.
Heb je dus een gemiddelde (bijv 190mg) over iets (paprika's bijvoorbeeld) met bepaalde eigenschappen (rode, gekweekt in Duitsland), dan betekent dat dus dat je, als je alleen maar rode paprika's uit Duitsland zou eten gemiddeld per paprika 190mg binnen zou krijgen. En ja, dan heb je bepaalde paprika's met meer en bepaalde met minder. Over de hele linie van al die paprika's is dat echter het gemiddelde.
Daarnaast is een kenmerk van een normale verdeling (die je dus altijd hebt als je een grote hoeveelheid/groep onderzoekt) dat het gemiddelde gelijk is aan de meest voorkomende waarde én de middelste waarde. Dus stel dat die 190mg het gemiddelde is, dan is het ook zo dat 190mg het vaakst gemeten is.
Dan heb je nog een standaardafwijking, welke een indicatie geeft over de spreiding van de waarden. Heb je bijvoorbeeld een x aantal paprika's met 100mg en ongeveer datzelfde aantal paprika's met 280mg, dan is je gemiddelde nog steeds 190mg. Dat gemiddelde is ook nog hetzelfde als je wederom dat aantal x aan paprika's met 150 en 230mg hebt, dan is je spreiding (en dus het verschil tussen de verschillende paprika's) veel minder.
Tot zover de statistiek.
Dan blijft alsnog staan dat theorieën in de wetenschap nooit bevestigd kunnen worden, maar alleen ontkracht. De stelling blijft dan ook dat de theorie wordt aangenomen totdat er een vervanging is. Dus nee, een eeuwige universele definitie is er niet en er valt aan te tornen. Overigens is dat verhaal van de paprika geen theorie, maar een bekende waarde. Een theorie heb je pas als je dingen kunt generaliseren. Dus: als ik weet hoeveel een paprika bevat, kan ik daaruit (zonder onderzoek) afleiden hoeveel een tomaat, appel, blaadje sla, etc. bevat, omdat ze allemaal eigenschap X hebben, die zorgt voor de hoeveelheid vitamine C.
Maargoed, dat ontkrachten kan ook door jou. Zul je wel een serie experimenten moeten opzetten, maar dan kan het.
Controle op de onderzoeker gebeurt niet rechtstreeks. Dat is tot op zekere hoogte een stukje vertrouwen, net zoals je dat op allerlei andere vlakken in je medemens zult moeten hebben. Daarnaast wordt onderzoek wel gecontroleerd op plausibiliteit voor publicatie. Daarmee ondervang je niet alles, maar écht rare dingen kun je daarmee wel eruithalen. In ieder geval vindt de controle verder plaats door middel van herhaling van het onderzoek. Als jij, en nog 25 anderen bijvoorbeeld, een onderzoek van een andere onderzoeker 10x kunt herhalen met gelijke resultaten, dan is de kans dat de onderzoeker geen onzin uitkraamt wel groter.
Anyways, ik vermoed dat er best methodes zijn om zelf waardes te meten. Ik ben er niet van op de hoogte, maar voedingsstoffen meten moet wel kunnen, gok ik zo. Verdiep je er eens in, zou ik zeggen.