Uitzending over oervoeding in Adams Appel

ruud

New member
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jvWqB3F5RCA#!

Quote:
De eerste mensen voedden zich 160.000 jaar geleden met groenten, fruit, noten, vis en zo nu en dan rauw vlees. Dat eetpatroon is pas de laatste 10.000 jaar en zeker in de laatste eeuw drastisch veranderd. Genetisch is het menselijk lichaam echter niet veranderd ten opzichte van de oertijd. Volgens de Groningse hoogleraar Pathofysiologie Frits Muskiet is het menselijk lichaam absoluut niet gebouwd voor het huidige voedingspatroon. Muskiet hield onlangs een pleidooi om meer rekening te houden met de eetpatronen van onze voorouders, als we hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas willen overwinnen.

Ook in Adams Appel een gesprek met promovendus Remko Kuipers, die moedermelkonderzoek deed op het eilandje Chole in Tanzania.


 
Haha, terug naar de oervoeding, en dan doet 'ie appelsap en slaolie in z'n mandje :lol:

Inderdaad, net zoals 160000 jaar geleden :mrgreen:

 
http://www.rug.nl/corporate/nieuws/archief/archief2012/nieuwsberichten/PromotieKuipersUMCG

Quote:
Oervoeding levert bijdrage aan gezond ouder worden



Date: March 23, 2012

Het menselijk DNA heeft zich afgestemd op het in de oudheid beschikbare voedsel. Promovendus Remko Kuipers onderzocht waar onze voorouders leefden, maakte een reconstructie van hun voeding en onderzocht de voeding van traditioneel levende Oost-Afrikaanse volkeren in de huidige tijd. In vergelijking met Oost-Afrikaanse vrouwen eten Westerse vrouwen minder omega-3 vetzuren. Hierdoor ontstaat bij Westerse vrouwen tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding een relatief tekort aan deze belangrijke bouwstoffen, die het pasgeboren kind nodig heeft voor o.a. de hersenontwikkeling. Kuipers concludeert dat terugkeer naar de voedingsgewoonten uit de Steentijd, vertaald naar de cultuur van de 21e eeuw, een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan gezond ouder worden. Hij promoveert op 26 maart 2012 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Kuipers stelt dat, in tegenstelling tot populaire opvattingen, onze voorouders niet op de droge savanne leefden, maar op de plaats waar het water en het land elkaar ontmoeten. Hij toont aan dat de voeding uit dit zogenaamde land-water ecosysteem, in vergelijking met onze Westerse voeding, meer eiwitten, minder koolhydraten, minder linolzuur en meer omega-3 vetzuren bevatte.

Vetzuren en ziektes

De vetzuursamenstelling van onze hedendaagse voeding wordt in verband gebracht met typische Westerse ziektes. Zo bestaat er consensus dat te weinig inname van omega-3 vetzuren bij volwassenen verband houdt met het ontstaan van hart- en vaatziekten en depressie. Bij pasgeboren kinderen zou het krijgen van te weinig omega-3 vetzuren leiden tot een minder optimale ontwikkeling van de hersenen.

Linolzuur

Ook concludeert Kuipers dat de oervoeding veel minder linolzuur (omega-6 vetzuur) bevatte dan Westerse voeding. Dit is relevant vanwege de heersende veronderstelling dat een hoge inname van linolzuur een beschermende werking heeft op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Nieuwe inzichten brengen een hogere linolzuurinname in verband met een verminderde aanmaak en inbouw van omega-3 vetzuren in het lichaam. Dit leidt tot verminderde vermogens om chronische ontstekingsreacties in het lichaam te onderdrukken. Hedendaagse wetenschappelijke inzichten stellen dat deze ontstekingsreacties aan de basis staan van hart- en vaatziekten. In lijn met de inzichten van Kuipers heeft een recente Amerikaanse studie laten zien dat de aanbevolen vervanging van verzadigde vetzuren door linolzuur in de Westerse wereld eerder een toename dan een afname van hart- en vaatziekten heeft veroorzaakt.

Verhouding tussen voedingsstoffen

Tot slot bekritiseert Kuipers de huidige praktijk om verzadigd vet in de voeding te vervangen door koolhydraten. Op basis van een literatuurstudie stelt hij dat niet de inname van verzadigd vet, maar juist de inname van snelle koolhydraten (koolhydraten met een hoge glycemische index), zoals suikers in frisdranken en snoep, de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Deze inzichten stemmen overeen met de resultaten van de reconstructie van onze oervoeding. Hierin was verzadigd vet in gelijke hoeveelheden aanwezig als in de huidige Westerse voeding, terwijl de oervoeding daarnaast meer eiwitten, en juist minder koolhydraten bevatte.

Curriculum Vitae

Remko Kuipers (Groningen, 1980) studeerde geneeskunde en farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voerde zijn promotieonderzoek uit bij de Afdeling Laboratoriumgeneeskunde van het UMCG. Het onderzoek werd gefinancierd door de Junior Scientific Masterclass van het UMCG, het VSB fonds en FrieslandCampina. De titel van het proefschrift is “Fatty acids in human evolution: contributions to evolutionary medicine”. Hij promoveert in de Medische Wetenschappen bij prof.dr. F.A.J. Muskiet.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG, bereikbaar via (050) 361 22 00.


 
Remko Kuipers had ook gewoon het boek van weston price kunnen lezen :wink:

Maar erg goed dat weer eens onder de aandacht komt, met een flinke sneer naar de nederlandse "voedingsdeskundigen"waaronder Katan.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.463
Berichten
493.812
Leden
8.626
Nieuwste lid
RobertApank
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan