Trombose

Ufo

New member
Een collega vertelde me dat hij zich ernstig zorgen maakt over zijn vrouw. Die heeft te kampen met trombose. Heeft last van bloedstollingen, blauwe plekken, krijgt een bloedverdunnend medicijn, en heeft problemen met haar immuunsysteem.

Een paar maanden terug was ze een maand op vakantie naar Suriname, en daar verdwenen haar klachten ineens als sneeuw voor de zon. Maar terug in Nederland gaat het weer snel bergafwaarts met haar. Ze kan inmiddels niet meer autorijden, omdat ze het koppelingspedaal van de auto niet meer kan indrukken, en klaagt de hele dag over pijn.

Wat zou die vrouw kunnen doen, om haar klachten te laten verminderen?

Zelf denkt ze aan emigreren naar een warm land, maar dat is voor mijn collega en zijn kinderen ook een erg grote stap. Weten jullie misschien andere opties?

 
Vraag je collega eens wat ze daar aten in Suriname dat anders was dan in Nederland. Waren ze dicht bij de zee? Wat ik niet kan vatten is dat mensen zichzelf die vraag niet stellen. Als de klachten ineens verdwenen, dan ligt daar toch de sleutel tot de oplossing? Het gaat veel verder dan warmte en licht van de zon alleen!

Mike

 
Volgens mij is er een samenhang tussen trombose en vitamine D3. Zoals bekend is zonlicht de grootste aanjager van vit D3 aanmaak. Een en ander kan een reden zijn dat je in een warm zonnig land plots veel minder last hebt. In ons klimaat betekent dat een verhoogde inname van vit D(3). Onthoud dat onze zon alleen maar voor aanmaak kan zorgen op het midden van de dag gedurende de zomer! De rest van het jaar is ons licht hiervoor te zwak.

 
@Ufo

Zomaar een ingeving van mijn kant:

Zou de zon daar niet mee te maken kunnen hebben. De zon is een geweldige ontgifter.

Ik kon jarenlang niet te lang in de zon komen omdat ik behoorlijk vol zat met gifstoffen. Na 10 minuten begon ik intens te zweten en werd misselijk en kreeg hoofdpijn. Als haar bloed door het ontgiften zuiverder wordt, verdwijnen haar klachten.

 
Je kent toch de richtlijnen? levertraan, veel verzadigd vet, geen nachtschade, laag in koolhydraten, geen suikers, keltisch zeezout en ivm bloedverdunning: haw thorn/serra peptase/mariadistel zaadjes.

Leverreinigingen.

 
Bedankt voor het meedenken allemaal!

Ik heb zelf al geadviseerd dat ze knoflook zou moeten gaan gebruiken, en zit verder te denken in de richting van rauwe uien en brandnetelthee.

Had ook al geaviseerd om geraffineerd zout te vervangen dor Keltisch Zeezout, en levertraan te gaan slikken. Verder zei ik mijn collega dat ze vooral niet moet bakken in zonnebloemolie en sojaolie, maar in olijfolie of kokosolie.

Toch denk ik dat warmte er ook veel mee te maken heeft. Mijn collega vertelde ook dat ze hier in Nederland, extra veel last heeft, indien het vochtig is buiten.

 
In zo'n situatie zal voeding ongetwijfeld een rol van betekenis kunnen spelen, maar vlak de kracht van de omgeving niet uit.

Zonlicht, zeelucht (jodium!), berglucht (iets met zuurstof?) en luchtvochtigheid kunnen mensen zich heel anders doen voelen. Nogmaals, voeding zal daarin ook een rol spelen, maar voeding kan niet alles. Als voorbeeld noem ik dan maar dat voeding de helende functie van zonlicht voor bijvoorbeeld de biologische klok niet kan herstellen.

Emigreren naar een warm land trouwens..... Ik zou ook wel willen. Misschien over een paar jaar...

 
Quote:
Emigreren naar een warm land trouwens.....



In mijn nabije omgeving heb ik bewijs gezien van verbetering. Ik ken een vrouw met MS. Een jaar of 8 geleden moest zij voor 3 jaar verhuizen naar Curacao voor het werk van haar man. Ze voelde zich daar heerlijk en haar MS bleef stabiel. Na 3 jaar terug in Nederland begon de achteruitgang weer. Uiteindelijk besloten om definitief naar Curacao te gaan, waar ze zich prima voelt. Ik weet van haar dat ze geen airco heeft in haar huis omdat de temperatuurverschillen niet goed voor haar werken.

 
Ja, ik kan het mezelf helemaal voorstellen. Ikzelf heb een moeder met een tropische nationaliteit. Heb weinig van haar kleur geërfd (hoewel ik wel getint was toen ik klein was, dus misschien is overgehouden een beter woordkeuze), maar ik merk dus van mezelf wel dat ik pas opbloei bij 30 graden en HEEL VEEL zon. Als iedereen ongeveer binnen gaat zitten met airco aan ben ik buiten altijd actief aan het doen, omdat ik dan pas energie krijg. Vraag me al jaren af of ik wel gemaakt ben voor dit klimaat.

Ik denk er dus ook serieus over na om na mijn studie te emigreren naar het land van tropische afkomst ;) Ben benieuwd wat het scheelt in functioneren.

 
Twee opmerkingen n.a.v. de reacties tot nu toe:

Vergeet ook niet dat wat men in tropische landen eet en drinkt een rol van betekenis kan hebben.

Als mensen opbloeien bij warme temperaturen betekent dit dat hun lichaamstemperatuur veel te koud is, wat duidt op schildklierproblemen. De bijnieren hebben bij onbalans de neiging het lichaam op te warmen (vandaar de opvliegers van vrouwen in de menopauze) en de schildklier verlaagt de lichaamstemperatuur als deze niet in balans is. Niet de beste Nederlandse vertaling, maar een goed artikel hierover is dit.

Mike

 
Dit verklaard veel Mike. Dat het opbloeien bij warme temperaturen te maken heeft met schildklier en bijnierproblemen. Ik heb 1 jaar in Australië gewerkt en gereisd en ik voelde me een ander mens daar. Ik had meer energie en pit. Daarom voelde ik me ook gelukkiger.

Nu is het mij duidelijk dat ik weer terug kan naar die energie door het helen van de bijnieren. Dit geeft veel hoop!

 
Dat is inderdaad wat we moeten beseffen, dat als onze hormoonhuishouding weer in balans is je je gezond en gelukkig kunt voelen in ieder klimaat. In warme landen eet men vaak gezonder, is men vaak relaxter (hoewel de hitte ook naar je kop kan stijgen en je tot een 'heethoofd' kan maken) en het is helemaal mooi als je nabij de zee bent en de zilte lucht in kunt ademen. Dit zijn allemaal factoren die warme landen voor kunnen hebben op koude landen. Uiteindelijk gaat het om onbalans d.m.v. overmatige kou (yin, kanker) of overmatige hitte (yang, hartkwalen).

Mike

 
Barry Groves over trombose - het is glycatie (versuikering) van eiwitten a.g.v. een te hoge bloedsuikerspiegel a.g.v. een te hoge koolhydraatconsumptie:

http://www.second-opinions.co.uk/dvt.html

Dit betekent dat alle problemen met bloeddoorstroming hierdoor worden veroorzaakt. De warmte van de zon in warme landen versnelt de doorstroming en maakt het bloed dunner, waardoor de problemen (tijdelijk) verdwijnen. Wil je werkelijk de oorzaak aanpakken, eet dan minder kh. Barry Groves heeft volkomen gelijk!

Mike

 
Altijd maar weer die koolhydraten! Het zou verboden moeten worden!

De vraag is natuurlijk wel of de dame in kwestie tijdens haar vakantie plots veel minder kh is gaan eten. Zelf vind ik de relatie met vit D ook heel plausibel: het is mij al vaak opgevallen dat in het zuiden je nagels en haren veel harder groeien onder invloed van de zon.

 
Rapunzel,

Jij hebt een haarziekte. Zegt dit iets over jouw lichaamstemperatuur? Zo ja, dan is het raadzaam naar je schildklier te laten kijken.

Mike

 
In oktober 2010 is er naar mijn schildklier gekeken. Alternatief. En die is toen goedgekeurd. Ik ben er inmiddels wel achter dat een slechte eiwitvertering met die rare korsten op mijn hoofd en bijgevolg die haaruitval te maken heeft gehad. Sinds ik de eieren heb afgeschaft heb ik geen korst meer gezien en heb ik dus ook geen uitval meer. Had ik dat maar eerder geweten... Maar ja, niets aan te doen. Er is ook (nog?) geen spoor te bekennen van nieuwe haargroei.

 
http://tinyurl.com/pofper7
Risico op trombose bij lage vitamine B-spiegels

B-vitaminen spelen een belangrijke rol voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Een adequate voorziening met B-vitaminen verlaagt het risico op hart- en vaataandoeningen. Suppletie met B-vitaminen helpen hoge bloeddruk, atherosclerose, een beroerte, hartritmestoornissen en verhoogde bloedlipiden (cholesterol en triglyceriden) te voorkomen. Veel patiënten met een verhoogd risico op een hartritmestoornis of een hart- of herseninfarct krijgen levenslang een antitromboticum. Hierbij wordt niet standaard gelet op de vitamine B-status, hoewel al langer bekend is dat lage vitamine B-spiegels kunnen leiden tot een verhoogde tromboseneiging.

Een verhoogd risico op trombose kan samenhangen met verhoogde homocysteïnespiegels, die kunnen ontstaan door onvoldoende B-vitaminen.
Lage spiegels van vitamine B blijken echter, ook onafhankelijk van de homocysteïnespiegel, het risico op trombose te verhogen [1].

Zo werd in eerdere studies een zeven maal hoger risico gevonden op veneuze trombose bij lagere foliumzuurspiegels (vitamine B11) in rode bloedcellen. Bij oudere mannen met lage vitamine B12-spiegels werd een vier maal hoger veneus tromboserisico waargenomen.
Lage spiegels van pyridoxal-5-fosfaat, de actieve vorm van vitamine B6, bleken in verband te staan met een twee maal verhoogd tromboserisico.
Foliumzuursuppletie kan een verstoorde vaatfunctie (endotheel dysfunctie) verbeteren en daarmee het ontstaan van trombose afremmen. Suppletie met vitamine B6, B12 en foliumzuur kan de vorming van de stollingsfactor thrombine remmen bij personen met verhoogde homocystiïnespiegels. Suppletie met vitamine B6 remt het samenkleven van bloedplaatjes (plaatjesaggregatie) en vertraagt de stollingstijd [1].

Meta-analyse
Chinese onderzoekers keken nog eens naar het verband tussen B-vitaminen en veneuze trombose [1]. Daarvoor voerden zij een meta-analyse uit van 14 studies, waarin het verband met bloedspiegels van B-vitaminen was bekeken, en van 5 studies die het effect bestudeerden van voedingssuppletie met B-vitaminen. De meta-analyse werd beperkt tot studies met vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur, omdat in voorafgaande screening van de literatuur geen duidelijke relatie met de overige B-vitaminen gevonden werd.

Bloedspiegels
In de meta-analyse voor foliumzuur en vitamine B12 werden 1937 patiënten met trombose en 2260 controlepersonen beoordeeld. Diverse typen veneuze trombose werden in de analyse betrokken:
• diep-veneuze trombose in een beenader (DVT);
• longembolie (PTE);
• veneuze trombose in de hersenen (CVT);
• trombose in aders van de retina (RVO);
• trombose in darmaders (mesenteriale trombose).

De meta-analyse liet zien dat de patiënten met veneuze trombose duidelijk lagere foliumzuur- en vitamine B12-spiegels hadden in vergelijking met de controlepersonen.

Voor een verband met vitamine B6 werden vier studies geëvalueerd. Uit deze studies kwam een 1,8 keer hoger risico naar voren bij lage vitamine B6-spiegels. Voor retinale trombose (RVO) was het risico zelfs 3,3 keer hoger. Het verhoogde risico stond los van andere risicofactoren voor het krijgen van trombose, zoals een toename in de homocysteïnespiegel.

Bij patiënten met lage vitamine B6-spiegels die al eerder een veneuze trombose hadden gehad, bleek het risico op een herhaling eveneens 1,8 keer hoger te zijn dan bij patiënten met hogere bloedspiegels. De berekende risicoverhoging was onafhankelijk van andere risicofactoren.

Suppletie
Evaluatie van de suppletiestudies laten in vier van de vijf studies een preventief effect zien van een combinatie van foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 (in diverse doseringen) op de ontwikkeling van trombose. Het gunstige effect werd niet alleen gezien bij personen met een verhoogde homocysteïnespiegel, maar ook bij personen die geen verhoogde homocysteïnespiegel hadden [1].
Een verhoogde homocysteïnespiegel ontstaat bij een lage voedingsstatus van foliumzuur, vitamine B12 en/of vitamine B6 en kan, onder meer door het beschadigen van de vaatwand, trombose veroorzaken.
De conclusie van de onderzoekers is dat patiënten met veneuze trombose significant lagere spiegels hebben van vitamine B12, B6 en foliumzuur en dat het ernaar uitziet dat tekorten van deze vitaminen onafhankelijke risicofactoren zijn voor het krijgen van een trombose.
Suppletie met een combinatie van deze B-vitaminen of een multivitamine zou aangewezen kunnen zijn voor patiënten met een risico op trombose, ongeacht de homocysteïnespiegel.
Of suppletie met B-vitaminen een veilig alternatief zou kunnen zijn voor antitrombotica, moet eerst nog bevestigd worden in verder klinisch onderzoek [1].

B-vitaminen bij anticonceptie
Orale anticonceptiva (de ‘pil’) verhogen het risico op een veneuze trombose én kunnen de spiegels verlagen van onder andere vitamine B12, foliumzuur en met name van vitamine B6 [2-5]. Het is de vraag of voedingssuppletie met B-vitaminen het risico op veneuze trombose kan verlagen bij gebruikers van de pil.
Vreemd genoeg zijn daar nog geen studies naar verricht. Al meer dan tien jaar geleden werd een lage spiegel van vitamine B6 aangemerkt als onafhankelijke risicofactor voor trombose, in zowel aders als slagaders en genoemd als een van de mogelijke oorzaken van een verhoogd risico op trombo-embolie bij pilgebruikers [5].

Bronnen:
1. Zhou K, Zhao R, Geng Z, et al. Association between B-group vitamins and venous thrombosis: systematic review and meta-analysis of epidemiological studies. J Thromb Thrombolysis. 2012 Nov;34(4):459-67.
2. Wilson SM, Bivins BN, Russell KA, et al. Oral contraceptive use: impact on folate, vitamin B₆, and vitamin B₁₂ status. Nutr Rev. 2011 Oct;69(10):572-83.
3. Palmery M, Saraceno A, Vaiarelli A, et al. Oral contraceptives and changes in nutritional requirements. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013 Jul;17(13):1804-13.
4. McArthur JO, Tang H, Petocz P, et al. Biological variability and impact of oral contraceptives on vitamins B(6), B(12) and folate status in women of reproductive age. Nutrients. 2013 Sep 16;5(9):3634-45.
5. Lussana F, Zighetti ML, Bucciarelli P, et al. Blood levels of homocysteine, folate, vitamin B6 and B12 in women using oral contraceptives compared to non-users. Thromb Res. 2003;112(1-2):37-41. http://www.vngk.nl/algemeen/risico-op-trombose-bij-lage-vitamine-b-spiegels.html


 
ik heb problemen met een beenader denk ik.
Toen ik 30 jaar was heb ik een trombosebeen gehad, stolsel in knieholte.
6 Weken daarvoor op een bruiloft met dansen mezelf verstapt en deed mijn been zeer, als bij spierpijn in kuit wanneer je slaapt en het "schiet er opeens in". Tenen naar achteren trekken en dan komt het weer goed.
Van toen kan ik makkelijk verklaren, 9 jaar aan de pil, gezonde Voedingsschijf voeding en best veel suikers, slechte vetten (wist niet beter)

Nu eet ik al een heel tijdje(zo'n 4+jaren) best heel gezond, zeer matig in suikers en koolhydraten.Goede vetten enz.
Het gebeurde weer met kramp snachts, schoot er dus in, daarna niets in de hand, maar bleef een beetje gevoelig, tot een dag of 3 geleden 10 cm boven mijn enkel een rood gebied is ontstaan en zeer gevoelig, zoals bij een pijnlijke blauwe plek. Iets warm maar valt mee, als ik eenmaal loop gaat het prima
Deze beschrijving klopt aardig, https://www.thuisarts.nl/aderontsteking/ik-heb-aderontsteking.

Ik ben nogal slordig met supplementen maar nu toch weer streng mee aan de slag,
ik had bedacht:
- elk uur aantal druppels waterstofperoxide (6 en proberen opbouwen naar meer)
- elk uur door vitalizer ademenen voor extra zuurstof
- 3x per dag plm 3 gram vitamine C (ascorbinezuur)
- 2x per dag dessertlepel geelwortelpasta (als in golden milk)
- 2x per dag theelepel levertraan
- 3x per dag teen knoflook

en Mike dit las ik van jou:


Je kent toch de richtlijnen? levertraan, veel verzadigd vet, geen nachtschade, laag in koolhydraten, geen suikers, keltisch zeezout en ivm bloedverdunning: haw thorn/serra peptase/mariadistel zaadjes.

Leverreinigingen.

haw thorn/serra peptase ga ik even zoeken wat dat is, Mariadistel heb ik in huis dus kan er ook bij

Oh ja, ik ben 56 nu, dus best lang geleden, maar nu dus met gezonde voeding baal ik wel.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.463
Berichten
493.689
Leden
8.626
Nieuwste lid
RobertApank
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan