Traditionele gezonde Nederlandse voeding

Het haring seizoen is net begonnen en de eerste vissen zijn heerlijk!

Ik las net op een Amerikaanse real-food website een reisverslag over Nederland. Hierin werd met bewondering over haring als 'streetfood' geschreven. Toen bedacht ik dat we in Nederland geluk hebben dat deze rauwe/gefermenteerde vette vis overal verkrijgbaar is. Als ik aan het winkelen ben en ik krijg honger, ga ik het liefste naar een viswinkel om haring te eten. Je ziet trouwens rijen voor de viskramen, dus haring blijft gewild.

Toen Ancel Keys in de jaren '50 de correlatie tussen hartaanvallen en verzadigd vet beschreef, liet hij niet voor niets Nederland buiten beschouwing. Ik ben totaal niet nationalistisch (meer het tegenovergestelde), maar soms is het wel goed te beseffen dat ik het zo slecht niet heb.

Welke andere traditionele Nederlandse voeding is ook zo gezond en lekker?

 
Haring....en dat was het dan :D

Ik denk dat in Europa Nederlanders wel koplopers zijn met alles moet snel gemakkelijk en niet te duur namelijk.

 
Onze haring gaat ons vandaag de dag niet meer redden. We eten en drinken teveel rotzooi daarnaast. De helft van de bevolking krijgt nu kanker. Bij vrouwen is de meest voorkomende kankersoort borstkanker, bij mannen prostaatkanker. Het Nederland uit de tijd dat Ancel Keys zijn 'onderzoek' deed is een ander Nederland dan het huidige. Nu voldoet ons land juist eerder aan de onzintheorie van Keys.

Mike

 
Er schijnt een hele grote directe relatie te bestaan met elektromagnetische velden en borst en prostaatkanker. Volgens hetzelfde principe dat als je in ene te lichte kamer slaapt `s nachts of in de nachtelijke uutrjes werkt. Het doet iets met de melatonine spiegels.

Er is daar een engelstalige website van en tal van wetenschappelijke studies die ik nu zo snel even niet kan vinden

 
De haring redt mensen inderdaad niet meer, we leven niet meer in de jaren '50. Ik ben erg goed in het klagen over Nederland, maar soms is het goed om te beseffen dat er ook positieve dingen zijn.

 
True :)

Ik ben ook blij dat als ik ergens winkel je bijn a overal een lekker harinkie kunt halen!

 
We hebben het altijd over voeding en gezondheid hier, maar een negatieve (of angstige) levenshouding vergroot ook de kans op kanker en andere ziektes. Daarom wil ik het positieve blijven zien, ook al is het soms niet makkelijk. 8)

 
Louise, volgens mij krijgen veel mensen die zich in het begin hiermee bezig houden wel een beetje angst. Op een gegeven moment zet je het om in kracht.

Ik denk ook dat er opzettelijk veel complot=-theorieeen verspreid worden om mensen uit hun kracht te trekken.

Mike, waar is dat eigenlijk op gebaseerd dat 1 op de 2 mensen kanker krijgt?

Ik hoor die uitspraak vaak maar waar is dat iop gebaseerd?

 
Quote:
Mike, waar is dat eigenlijk op gebaseerd dat 1 op de 2 mensen kanker krijgt?

Ik hoor die uitspraak vaak maar waar is dat iop gebaseerd?


De officiele cijfers van het KWF spreken over 40% kankergevallen van de Nederlandse bevolking. Het is realistischer om te veronderstellen dat dit wel eens 50% of misschien zelfs hoger zou kunnen zijn. Als je de kans krijgt moet je maar eens met oncologen praten. Zij zijn van mening dat we dicht bij het punt zitten waar de gezondheidszorg het stijgende aantal kankerpatienten niet meer aankan, omdat de ziekenhuiscapaciteit het niet meer toelaat!

Quote:
Ik denk ook dat er opzettelijk veel complot=-theorieeen verspreid worden om mensen uit hun kracht te trekken.


Nu mis je de essentie. Het gaat om waarheidsvinding. Complotten bestaan, ze hebben altijd al bestaan. Wat men opzettelijk doet is het woord 'complot' koppelen aan het woord 'theorie'. Hierdoor krijg je onbewust mee dat het om onbewezen meningen gaat, terwijl er, als je de juiste sites checkt, al menige 'theorie' een complotFEIT is, bewezen en wel! De strategie van de powers-that-be is dat naarmate men dichter bij de waarheid komt er bewust verwarring wordt gezaaid. Veel mensen haken dan af omdat er 'zoveel tegenstrijdige meningen zijn'. Dat gebeurt ook op het gebied van voeding en daar hebben we allemaal ervaring mee. De truc is om door de bomen wel degelijk het bos te blijven zien en daarom bied ik iedereen hier een beter uitzicht op het bos! :wink:

Mike

 
Quote:
Wat men opzettelijk doet is het woord 'complot' koppelen aan het woord 'theorie'.


Nooit gerealiseerd ja... :idea:

 
Vanmiddag een emmertje nieuwe haring gehaald, het hele gezin is blij. Ik vooral met het vlees de kippen, poes en de hond met de organen, kop en staart. Heb ze zelf schoongemaakt vandaar. Ze smaken erg goed nu ze zo vers zijn.

 
Jammer dat ik in mijn jeugd nooit echt vis heb leren eten. Wat is het met vis dat je wel of niet lekker vindt? Ik vind een viskraam verschrikkelijk stinken. Een lekkerbekkie gaat er wel in, maar voor de meeste vissoorten is denk ik mijn 'socialisatieperiode' voorbij.

 
Ik heb wel vis leren eten in mn jeugd, maar ik lust gewoon niet alle vis.

Maar waarom niet gewoon weer eens proberen? Smaken veranderen immers om de 7 jaar.

Daarom ga ik dit weekend haring proeven, wie weet!

 
tis een kwestie van oefenen Naief,

ik heb haring leren eten toen wij trouwden, er stond een heerlijke schaal met nieuwe haring en uitjes en zag er lekker uit en ik had het nooit gelust.

Daarna wel :D

Handig is om te oefenen misschien met een witte broodje, veel boter, haring en ui.

Lekkerrrrrrrrrr...

 
Ik denk wel positiever over vis dankzij dit forum en Mike zijn verhaal over dat kwik de afgelopen 150 jaar niet echt verandert is. En ik heb vaak genoeg lekker vis gegeten. Maar het valt mij gewoon op, dat ik op een paar vissen (lekkerbek, schol) na, alleen vrijwillig vis eet, als ik geen keus heb. En zo zijn er heel veel mensen. In een restaurant bekijk ik de viskaart geeneens en met mij vele anderen, terwijl andere mensen bijna altijd vis nemen.

Volgens mij heeft het o.a. te maken dat mijn ouders op enkel vissoorten na niet positief tov vis stonden. Verse vis is slijmerig, ook niet eetlust opwekkend. En dan de stank van sommige. Het is waar je mee opgegroeid bent, en dan waarschijnlijk nog meer je attitude tov het eten dan de smaakbeleving.

Dat je smaak om de 7 jaar verandert heb ik vaker gehoord, maar dat heb ik bij mezelf nooit zo gemerkt. Die verandering is vast subtiel. Ik merk nu wel verandering, hoe meer vet ik eet, hoe sneller ik genoeg heb van zoet. :D

O ja, hoe wap-proof is kibbeling?

 
Quote:
Een lekkerbekkie gaat er wel in


Die wordt gefrituurd in foute olie, evenals kibbeling, dus dat lijkt me geen optie. Ik at nooit rauwe haring. Tot ongeveer een jaar geleden. Lees dit maar eens:

https://www.fatsforum.nl/topic/hollandse-nieuwe

Quote:
Ik denk wel positiever over vis dankzij dit forum en Mike zijn verhaal over dat kwik de afgelopen 150 jaar niet echt verandert is.


Dat mag dan wel zo zijn, maar onze WEERSTAND tegen kwik is wel drastisch verminderd. De ontgiftingscapaciteit van de moderne mens is verzwakt, waardoor we de kwik niet goed genoeg meer uit ons lichaam kunnen binden. Om die reden moeten we kleine vette visjes eten, zoals familie van de haring (sprot, spiering) en sardientjes natuurlijk.

Mike

 
Nou, ik lees hier dat we ervan uit mogen gaan dat misschien wel meer dan 1 op de 2 mensen kanker krijgen.

Om nog maar te zwijgen over hartinfarcten en weet ik veel wat voor allemaal dodelijke aandoeningen.

Maar... we zijn nog nooit zo gezond geweest als nu worden wij als bevolking wijs gemaakt.

En vooral verder slapen en niet je ogen open doen!

Gezondheid,

 
Wij aten thuis ook nauwelijks vis, op een lekkerbekje na. Toch heb ik het mezelf aangeleerd vis te eten. In het begin vooral witvis (neutrale smaak), later ook zalm, mosselen, oesters enz. Haring vond ik altijd erg onaantrekkelijk. Had mezelf wijs gemaakt het niet te lusten. 2 maanden geleden toch maar eens geprobeerd door een salade. Sinds die tijd haal ik 2x per week een haring als lunch. Heerlijk!!

Op de menukaart kijk ik wel vaak naar vis, voor sushi kun je me 's nachts wakker maken. Het is dus niet zo dat als je het nooit at, je kans voorbij is als volwassene. Het is hooguit wennen, want de geur, smaak en structuur zijn heel anders dan van vlees.

Mijn kinderen zijn dol op vis. Paling, haring, makreel, zalm, ze eten het allemaal.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.459
Berichten
489.169
Leden
8.625
Nieuwste lid
Muriëlle
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan