Stress/ cortisol verstoort vitamine D opname

G

Guest

Guest
En wat doet stress nog allemaal verstoren?

Meerderen onder ons ervaren nog steeds gezondheidsproblemen ondanks de gezonde voeding. Het reduceren van stress is een even belangrijk onderdeel om optimale gezondheid te bereiken.

Hier een interessant stuk met wetenschappelijke uitleg over hoe stress de vitamine D opname verstoort (en wellicht nog veel meer):

According to recent studies reported by the Body Ecology website, cortisol, the flight or fight hormone, can disrupt your body’s vitamin D3 uptake.

If cortisol is produced by chronic stress that can’t be acted upon by running or fighting for your life, the cortisol builds up in your body. This is the situation with many of us who try to suppress chronic low level stress and carry on with what many consider “normal” life.

Here’s another factor according to the report: Normally, cortisol production decreases from midnight to 4 a.m. Staying up past midnight creates an irregular cortisol production pattern that may result in increased cortisol in your body as it tries to compensate. That’s not good news for us night owls.

How does this happen? Vitamin D is a steroid hormone, and so is cortisol. Hormones need receptors in the body to perform their magic. The receptors for vitamin D3 are called simply vitamin D receptors (VDR).

So regardless of how much Vitamin D3 we take in, if it can’t find receptors, it just floats around in the blood with deceptively high D3 blood level counts. Cortisol is also a hormone. It is a prominent member of the glucocorticoid class of hormones, which diminish VDR capabilities.

Therefore, in addition to maintaining or increasing vitamin D3 intake, try to sleep regular hours and learn to stress less.
Is dat ook de reden waarom ik nog steeds elke morgen te vroeg wakker wordt, zo rond 4 uur ongeveer omdat mijn cortisol ineens te fel omhoog piekt en dan weer teveel zakt gedurende bepaalde tijden van de dag?

 
Quote:
Is dat ook de reden waarom ik nog steeds elke morgen te vroeg wakker wordt, zo rond 4 uur ongeveer omdat mijn cortisol ineens te fel omhoog piekt en dan weer teveel zakt gedurende bepaalde tijden van de dag?


Je lichaam probeert tijdens de slaap je glucose in balans te houden om zo te kunnen blijven slapen en herstel van je lichaam te bevorderen. Drink je veel alcohol vlak voordat je naar bed gaat of eet je groter maaltijden koolhydraten in de avond? Dat zou je cortisol piek kunnen verklaren.

Of je hebt last van bijnier uitputting en je maakt weinig cortisol meer aan. In de nacht daalt je glucose spiegel en je lichaam heeft weinig mogelijkheden om glycogeen uit je voorraden te halen door te weinig productie van cortisol en pompt vervolgens adrenaline door je lichaam om je wakker te maken dat je moet eten omdat je glucose spiegel te laag is. 4 uur in de nacht wakker worden is meestal een marker dat je lijdt aan een vorm van bijnier uitputting. ( volgens Dr. Borkin )

 
Ik drink geen alcohol voor het slapengaan en niet bijzonder veel koolhydraten, soms wel een appel in de yoghurt.

Maar in deze situatie is stress dus de oorzaak van glucose schommelingen en zal ik dat op een of andere manier moeten kunnen verlagen..

 
Stress kan de oorzaak zijn! Maar als je lijdt aan bijnier uitputting zal je ook de stress lichamelijk en geestelijk moeten aanpakken. Denk aan mentaal vlak maar ook aan een ander voedselpatroon, supplementen en dergelijke. Je wilt de bijnieren zoveel mogelijk ontzien, rust geven en laten herstellen. Dat zal niet in een weekje gaan. Doe eerst eens de test bijnier uitputting online.

 
Ik weet al dat ik bijnieruitputting heb en ook de schildklier draait niet goed en toch al bijna een jaar aan het Wappen. In het begin had ik wel al de begin symptomen van diabetes die nu gelukkig wel verdrongen zijn door de suikers weg te laten. Ik zal nog wat langer geduld moeten hebben zeker..maar ik wil ook weer eens opnieuw experimenteren met brainwave frequenties. De alpha 10 Hz schijnt goed te zijn voor de bijnieren maar Gamma kan ook erg ontspannen zijn.

 
Quote:
Meerderen onder ons ervaren nog steeds gezondheidsproblemen ondanks de gezonde voeding. Het reduceren van stress is een even belangrijk onderdeel om optimale gezondheid te bereiken.


Dit verkondig ik van het begin af aan! Soms moeten mensen iets via een andere weg horen voordat de boodschap binnenkomt. En je kunt niet zeggen dat ik de boodschap niet duidelijk genoeg verkondig!

Mike

 
Lekkerromig alleen een verandering van voedingspatroon is waarschijnlijk te weinig om het proces volledig te keren.

Al is je dieet nog zo glucose stabiel als je lever niet goed kan ontgiften dan zul je geen vooruitgang boeken met een grote kans dat je hormonen uit balans blijven. Of als je darmen dan wel niet door bijnier uitputting of een slechte darmflora door jarenlange slechte voeding/ antibiotica, geen of niet genoeg voeding stoffen kan opnemen zal je ook geen verbetering zien.

Deze ingewikkelde samenhang van organen dient holistisch aangepakt te worden. Ik zou je adviseren om professionele ( natuur arts ) hulp te zoeken, omdat zelf dokteren je genezingsproces kan vertragen..

 
Het moeilijke aan die natuurartsen is dat ze meestal niet WP bewust zijn. Een natuurarts die zo'n biofeedbackmachientje heeft misschien of gewoon kinesiologische testen doet? De een is bijvoorbeeld gespecialiseerd in bachbloemsems en gaat meer kijken op dat vlak, de ander doet acupunctuur en nog een ander geeft (verkeerd) voedingsadvies, dus het is niet gemakkelijk om de juiste persoon te vinden en ik verspil niet graag mijn geld..

 
Quote:
Het moeilijke aan die natuurartsen is dat ze meestal niet WP bewust zijn. Een natuurarts die zo'n biofeedbackmachientje heeft misschien of gewoon kinesiologische testen doet?


Nee, een natuurarts die gespecialiseerd is in bijnier uitputting en weet welke andere organen daarin samenwerking zoals schildklier, lever, darmen

Iemand die je genezingsproces kan versnellen is geen verspilling van je geld. Ik krijg het idee dat je snel geneigd bent om altijd zaken zelf op te lossen. Weleens gedacht dat dit een stressor in jouw leven kan zijn?

 
Zo een natuurarts heb ik nog niet gevonden en uiteindelijk haal ik veel info uit dit forum, dat is niet bepaald wat ik zelf probeer op te lossen, maar mijn intuitie zegt wel dat dit het juiste spoor is en langs de andere kant heb je van die mensen die altijd anderen voor zich laten denken en zo hun gezondheid nog veel meer kapot laten maken door naar de '"experts" te luisteren.

Ik heb wel degelijk stressors maar die zijn meer van andere aard..

 
Er zijn vele wegen die leidden naar Rome. Ik zeg niet dat de mijne juist en de jouwe fout. Neem het gewoon eens in overweging, als een natuurarts met de juiste info je genezing kan versnellen dan zou dat toch een verrijking zijn?

Verder wens ik je veel succes, je hebt al veel bereikt met de kennis die je vergaard hebt en dat is een mooi gegeven

 
Dat heb ik sowieso al overwogen hoor en ik heb in het verleden ook al een paar van die therapeuten afgeschuimd met weinig succes, maar ik zie wel hoe het verder nog verloopt. Jij ook succes gewenst (indien je nog gezondheidsproblemen hebt tenminste)!

 
Als stress de problemen veroorzaakt heeft, lijkt het voor de hand te liggen om ook vanuit die hoek de zaak te benaderen.

Dat je stress ervaart en in welke mate heeft te maken met datgene wat de stress oproept en met hoe je door de conditionering omgaat met de stressoorzaken.

Het kan al heel wat schelen als je beseft dat je zelf part noch deel hebt aan de conditionering, deze is door opvoeders en cultuur in het brein geïmplementeerd.

Goed observeren wat de reacties zijn is een goede stap op weg.

Eerste hulp is het "omarmen" van stressfactoren in plaats van weerstand te bieden dat heel dicht ligt bij het hebben van oordelen.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.498
Berichten
517.589
Leden
8.646
Nieuwste lid
ej bartelink
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan