Overgenomen van
ozontandzorg.nl
Tandbederf
Tandbederf is fermentatie van koolhydraten. Het is een cultureel bepaalde voedingsgerelateerde aandoening. Zetmeel en andere suikers zijn koolhydraten. In een zuurstof arme omgeving worden deze door bacterien omgezet in glucose wat vervolgens uiteenvalt in citroenzuur: het sterkste zuur wat vrij in de natuur voorkomt. Bij stofwisselingsafbraak van koolwaterstofverbindingen komen er elektronen en protonen vrij die door zuurstof worden opgevangen en afgevoerd. Bij zuurstof tekort hoopt negativiteit en zuur zich op. Dit is schadelijk voor het gebit en veroorzaakt kiespijn en ontstekingen. Ophoping van zuren en negatieve elektrolyten komen vrij in een zuurstofarme omgeving (de tandwortel) bij de afbraak van koolhydraatbestanddelen (afkomstig uit zetmeelproducten van brood, aardappelen, groente en fruit) uit ons voedsel. Elektronen en protonen die niet snel genoeg worden afgevoerd door zuurstof hopen zich op en tasten het gebit en parodontium aan. Anaerobe bacterien nemen de stofwisselingsafbraak al dan niet tijdelijk over en vormen glucose. Het hardnekkigst speelt zich dit af in tubili van de tandwortel wat aanleiding is tot halitosis - slechte adem. Deze glucose valt vervolgens uiteen in citroenzuur, het sterkste natuurlijke zuur dat er bestaat. Bovendien komen er elektronen vrij. Als deze elektronenen en protonen niet snel genoeg kunnen worden afgevoerd (Stagnatie van electron transport chain) treedt het proces van tandbederf in werking. Het zuur tast het gebit aan.
Aanwezige elektrostatische negativiteit werkt in op zenuwuiteinden en veroorzaakt pijnsignalen.
Bij stofwisselingsafbraak van ons voedsel kan dus van zuurstof gebruik gemaakt worden om de vrijkomende elektronen en protonen te helpen afvoeren. Zonder zuurstof hopen deze op, met als gevolg: rotting en pijn. Zuurstof reguleert de zuurgraad.
Om rotting en pijn te voorkomen, moet het koolhydraatbestanddeel in het voedsel ingeperkt, om deze bacterën stil te leggen. Dit kan door meer natuurlijke eiweitbestanddelen in te nemen en vitamine A en D uit grasboter en smeuige vette kaas bijvoorbeeld. In afwezigheid van zuurstof verzeept eiwit en dit is nuttig voor glazuur en tandbeen.
Wortelontsteking breekt door apex in kaakbot - nagebootste voorstelling
Onder de oppervlakte
Tandbederf, ofwel cariës, speelt zich voor het grootste deel af onder de oppervlakte in tubili van tandbeen. Poetsen en flossen bereiken de bacteriekolnies niet die zich in poreuse kanaaltjes van de tandwortel en wortelkanaalvertakkingen hebben gevestigd. Tandbederf wordt niet perse veroorzaakt door tandplak, dit hangt af van de chemische samentstelling. Tandplak met vitamines A en D uit grasboter, room en amines uit gerst is juist voedsel voor het gebit en moet niet owrden weggepoetst dat dit aantasting zou verergeren. Volmaakte beheersing van tandplak en tandsteen biedt geen enkele zekerheid voor duurzaam behoud van het gebit. Het hangt af van de verhouding koolhydraten versus amino-verbindingen wat de zuurgraad bepaalt als er even geen zuurstof beschikbaar is. Bovendien raakt het verziekende proces van tandbederf namelijk het gehele gebitselement doortrokken. Tandbederf doordrenkt de tand en kies namelijk in zijn geheel. Dus glazuur, dentine, pulp, wortel tot in de apex en wortelvlies en uiteindelijk kaakbot. Dit ontaard in parodontitis.
Bactriën verwijderen en uithongeren
De oplossing van tandbederf ligt in het beleid de veroorzakende bacteriën te verwijderen door oxidatie en ze vervolgens niet van voedsel te voorzien. Aangetaste stukken tandweefsel dienen in onze visiedus gekuurd en niet te worden verwijdert met een tandartsboor. Dit leidt uiteindelijk tot verlies van het natuurlijk gebit. Een afbraakbeleid wat wij op alle mogelijke manieren waaronder Healozon proberen te voorkomen.
Schadelijke aanslag
Er moet onderscheid gemaakt worden tussen schadelijke aanslag en nuttige aanslag op het gebit. Schadelijk aanslag bestaat uit korte koolstofketens van koolhydraatachtige voedingsstoffen die zich nestelen in en rondom het natuurlijk gebit. In afwezigheid van vrije zuurstof wekken deze koolstofketens verziekende bacteriën op doordat ze bij stofwisselingsverval protonen (zuren) laten vrijkomen. Dit zuur voedt de verziekende bacteriën, waardoor deze bacteriën de kans krijgen om calcium en fosfaat los te werken uit het tandmateriaal. In de afwezigheid van vettig eiwit zal er tandbederf en tanderosie ontstaan; er kan dan geen tandglazuuur en dentine aangroeien. Afbraak van vettig eiwit verzeept in afwezigheid van zuurstof en vormt ammonia NH4, neutraliseert zuur (vormt een buffer) en is bevorderlijk voor inbedding van calcium in tandweefsel. De dag beginnen en eindigen met botervet, room, eieren en vette kaas is bevorderlijk voor gebitsherstel en weert tandbederf en tanderosie.
Nuttige aanslag
De natuur maakt nuttige aanslag. Onder meer uit deze aanslag wordt secundair dentine gevormd rondom en onder een aantasting. Ook glazuur kan weer opkomen. Hierbij zijn de zogenoemde beneficiale bacteriën betrokken die gedijen in een eiwitrijke omgeving gelinkt aan natuurlijk vet. Natuurlijke vetten bestaan uit lange koolstofketens. Parallel gerangschikt vormen deze een vernislaag als een membraan. Aan de uiteinden van de vettige ketens zitten eiwitmoleculen bestaand uit aminozuren. Deze zorgen voor nieuw calcium en fosfaat om in te bedden in glazuur en tandbeen, zodat er herstel optreedt.
Nuttige aanslag bestaat dus uit lange koolstofketens met aminozuren aan de uiteinden die met behulp van beneficiale bacteriën werken aan herstel.