Root Canal Cover-Up

Webmaster

New member
Op aanraden van Fred Neelissen van de Nederlandse Vereniging voor Biologische Tandartsen (NVBT) heb ik het boek Root Canal Cover-Up aangeschaft van George Meinig uit 1993 (wordt helaas niet meer gedrukt, ik heb een tweedehands exemplaar). Meinig was ooit zelf mede-oprichter van de Amerikaanse Association of Root Canal Specialists. Totdat hij stuitte op twee boeken die Weston Price schreef ruim 15 jaar voor Nutrition and Physical Degeneration, waarin hij zijn onderzoek naar wortelkanaalbehandelingen beschrijft.

Uit het onderzoek van Price blijkt dat microben (afbraakorganismes) door wortelkanaalbehandelingen gevangen komen te zitten in de tandbuisjes (in ANAEROBE omstandigheden!). Deze tandbuisjes voeden de tand of kies van binnenuit en staan dus in verbinding met de bloedstroom. Vandaaruit kunnen de bacterien migreren via de bloedstroom naar je organen en deze aantasten. Het orgaan dat hierdoor het meest te lijden heeft is het hart!

Fred Neelissen heeft niets teveel gezegd, het is een fascinerend boek. Hoofdstuk 11 bevestigt wat ik ook zeg over de rol van calcium en fosfor. In tegenstelling tot wat gedacht wordt zijn lokale gebitsinfecties (of infecties op andere plaatsen) of botafbraak niet alleen het gevolg van verzuring maar ook van een te alkalische staat. Denk ook aan wat ik hier voortdurend beweer:

Opbouw = negatieve elektrische lading = vrouwelijke energie (yin) = zuurvormend

Afbraak = positieve elektrische lading = mannelijke energie (yang) = basisch

De bouwstoffen in voeding zijn dus zuurvormend, vrouwelijk (yin) en negatief geladen. De reinigende en zuiverende voedingsstoffen zijn dus basisch, mannelijk (yang) en positief geladen. Beide zijn even belangrijk, mits ze in balans met elkaar staan, waardoor er voortdurende vernieuwing plaatsvindt door opbouw en afbraak.

Een teveel aan calcium (basisch, mannelijk, afbrekend) veroorzaakt dan ook botafbraak. Meinig schrijft dat dit veroorzaakt wordt door een tekort aan fosfor, waardoor er een overschot aan vrije calcium in het bloed ontstaat, omdat dit niet door de fosfor geneutraliseerd wordt. Deze calcium is onttrokken aan de skeletstructuur en zorgt dus voor botontkalking. Het teveel aan calcium en te weinig aan fosfor ontstaat door consumptie van suiker en caffeine. Het lichaam wil deze ongewenste substanties wegzuiveren en zal dus een basische, afbrekende reactie veroorzaken (vandaar ook dat je meer calcium ziet bij infecties). Het calciumoverschot wordt vervolgens via de nieren afgevoerd via de urine, maar als ook dit mechanisme niet goed werkt vindt er kalkafzetting in weefsel plaats.

Meinig beschrijft ook een omgekeerd mechanisme als reactie op de consumptie van frisdrank. Nu gaat de fosfor omhoog en de calcium omlaag, een proces van verzuring. Om dit tegen te gaan wordt eveneens calcium onttrokken aan de botstructuur om te compenseren voor het teveel aan fosfor. Hoe je het ook wendt of keert, de botstructuur (en dus ook die van de nagels, haren en het gebit) heeft hieronder te lijden omdat het lichaam van zichzelf leent. De conclusies van Price en een van zijn navolgers, Melvin Page, dat dit te maken heeft met een verstoorde biochemie en dus ook een verstoord calcium-fosformechanisme is daarmee volkomen terecht. Het gaat noch om verzuring, noch om alkalisering, het gaat om balans tussen zuren en basen, waarbij zuren even belangrijk zijn als basen en andersom. Of anders gezegd: vrouwelijk (yin) is even belangrijk als mannelijk (yang), positief is even belangrijk als negatief en opbouw is even belangrijk als afbraak.

Het latere onderzoek van Price naar de voedingspatronen van natuurvolkeren liet echter wel zien dat ze fosfor in hogere concentraties aten dan calcium, dus een overwegend zuurvormend voedingspatroon. Price berekende dat we 2 gram fosfor nodig hebben per dag en 1,5 gram calcium. De balans ligt dus in het voordeel van de opbouw, het vrouwelijke (yin), de negatieve lading, zuren. Logisch, want 'natuur' betekent: geboorte. Er moet iets minder afbraak zijn dan opbouw, de balans is niet 50-50, maar eerder 70-30 in het voordeel van zuren/yin/negatief/opbouw.

Mike

 
Interessant!

Waar zit o.a. veel fosfor in Mike?

Je hebt het er al eens vaker over gehad, maar ik ben het kwijt.

 
Alle dierlijke voeding. Plantaardige bronnen zijn alles wat nog tot leven moet komen (ontkiemen): granen, noten, zaden, pitten, bonen, peulvruchten. Price beschouwde linzen als de ultieme plantaardige bron van fosfor.

Mike

 
Heel erg interessant en..... men beweert meestal precies het tegenovergestelde: 70 procent basisch en 30% zuur eten!

 
Dat komt omdat 70-30 in het voordeel van basisch extreem reinigend en zuiverend is. Als kortstondig kuurtje kan dit zeer heilzaam zijn, maar op de lange termijn kom je dan essentiele bouwstoffen tekort.

Mike

 
Dat gaat dan zo. Ze zeggen dat de aarde voor 70% uit water bestaat, ons lichaam bestaat ook voor 70% uit water dus ons voedsel moet ook voor 70% uit water(denk aan rawfood) bestaan.

 
Dan kun je daar het volgende tegenover zetten:

Voor een ultieme hydratatie zit het lichaam niet te wachten op water, maar op waterSTOF, de bouwsteen van water. En welke voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden waterstof? Verzadigde vetten! Het is waterstof dat verzadigd vet verzadigd maakt. Er is 100% hydratatie bij verzadigd vet, dus 0% verlies.

Zet dit af tegen het drinken van grote hoeveelheden water, waardoor je om de haverklap naar het toilet loopt met gekruiste benen. Dat noem ik verlies i.p.v. toevoeging van vocht! Daarnaast spoel je daardoor kostbare elektrolyten (mineraalzouten) en enzymen weg. En tot overmaat van ramp is water ook nog eens basisch, waardoor je je maagzuur verdunt en er meer uitspoelt dan er terug in gaat aan bouwstoffen. Verzadigd vet bevat essentiele vetZUREN en is dus een zuurvormende bouwstof.

Raw foodists eten vrijwel nooit rauwe dierlijke voeding, met uitzondering misschien van rauwe melk (meestal geitenmelk). Al die rauwe plantaardige vezels (cellulose) zijn onverteerbaar, irriteren de maagdarmwand en worden door het lichaam z.s.m. weer afgevoerd. De voedingsstoffen die in die cellulose opgesloten zitten komen dan niet of nauwelijks beschikbaar voor de eters van dit voedsel en dit verklaart waarom raw foodists er vaak zo uitgemergeld uitzien.

Mike

 
Maar wie gelooft dat als ik zeg dat het lichaam zit te wachten op waterstof? Wie gelooft dat dat vet en cholesterol niet slecht voor je zijn? Ik kan wel met het boek van Uffe gaan staan zwaaien maar dan zeggen ze ´wie is die vent? En wie zegt dat hij gelijk heeft?'

 
Bij mijn zus op het werk zat een collega te vertellen over haar kind. Steeds maar oor ontstekingen, buisjes in de oren. Mijn zus zei: 'dat heeft te maken met de darm!'

'Inderdaad.... hij heeft nog nooit een normale ontlasting gehad....'

'Daar is een speciaal dieet voor. Het GAPS dieet. Je moet maar eens kijken!'

Nooit meer wat van gehoord....

 
Ik heb het: Nigella Lawson! Ze moeten kijken naar Nigella Lawson! Zojuist weer een aflevering gezien van haar kookprogramma. Nigella is heel erg van het hartige, traditionele eten. Zelf heeft ze ook het figuur en het uiterlijk waar Weston Price tevreden over kan zijn!

Mike

 
Maar zij gebruikt wel erg veel suiker in haast al het eten dat zij kookt, dat lijkt mij weer niet zo gezond. Het is hier wel het meest favoriete kookprogramma, samen met masterchef australia.

 
I looooove Nigella Lawson, ik wil haar zijn, haar taille hebben...

Sorry, zei ik dat hardop?

Ik las een interessant artikel hier: http://www.thehealthyhomeeconomist.com/2011/05/how-i-healed-my-childs-cavity/ waarbij ze boterolie (ghee) gebruikt in eerste instantie als ondersteuning voor haar zoon om een gaatje te laten vullen, maar later blijkt het al genezen te zijn, nog voor ze de daadwerkelijke afspraak hebben!

Dit haakt hier ook prima op in, want: als onze botten kunnen genezen na een breuk en vetten daar een cruciale rol in spelen, waarom je tanden niet? Wat ik wel heel frappant vind, is dat ik altijd graag mijn 'curds and whey' heb gegeten, maar ook veel boter, ghee en levertraan. En... even afkloppen... in de afgelopen 15 jaar maar 1 miniscuul gaatje heb gehad. Dat was tijdens een zwangerschap (goed excuus vind ik).

 
Quote:
Fatsnotbad schreef: Zelf heeft ze ook het figuur en het uiterlijk waar Weston Price tevreden over kan zijn!


:lol: Elke man waarschijnlijk........met zulke borsten! :mrgreen:

Al at ik tien kilo reuzel per dag dan zou ik die nog niet krijgen :lol:

 
Dirtsa,

Nigella gebruikt inderdaad regelmatig suiker in haar recepten, maar als je goed naar het Engels luistert hoor je dat ze heel vaak kiest voor 'Demarara sugar'. Dit wordt vertaald als 'bruine suiker'. Dit is echter ruwe rietsuiker. Weliswaar niet de bijna zwarte ruwe melassesuiker die ik voorsta, maar wel een stap dichter in de buurt daarvan. Er zitten in ieder geval nog mineralen in de suiker die zij kiest! Daarnaast kan ze ermee wegkomen vanwege de grote hoeveelheden verzadigd vet en dierlijke eiwitten die ze in haar recepten gebruikt. Zelf zou ik kiezen voor minder suiker, maar ik vind haar kookkunsten al een behoorlijke stap in de goede richting.

Enjoy,

Wat ik prachtig vind aan Nigella is niet noodzakelijk haar grote borsten. Wat ik mooi vind is haar volle, ronde zandloperfiguur met brede heupen. Ze voldoet aan de menselijke blauwdruk met haar ronde gezicht, brede neus, brede kaken, dikke nek en brede heupen. Dergelijke voluptueuze vrouwen zijn uit de mode (kijk maar naar de bonestaken in Holland's Next Top Model) en hetzelfde geldt voor haar kookkunsten. Toch heeft ze haar eigen kookprogramma en dat vind ik supergaaf! Enne...had ik niet eerder geschreven dat het figuur van mijn vriendin door WAPF is veranderd van tenger naar breder met vooral bredere heupen? I rest my case.

Mike

 
Heleen en Enjoy, het geheim zit em dus niet in de big boobs, maar in de brede heupen! dáárdoor lijkt je taille slanker :D

En volgens Mikes' theorie heb ik (ben, in tegenstelling tot velen hier, aan het afvallen), als we een jaartje verder zijn, een perfect W.P. figuur, nou.....dat stemt toch toch behoorlijk optimisme op deze regenachtige herfstdag :)

 
Quote:
En... even afkloppen... in de afgelopen 15 jaar maar 1 miniscuul gaatje heb gehad. Dat was tijdens een zwangerschap (goed excuus vind ik).


Nee, geen goed excuus. Het geeft aan dat als er tijdens periodes van overbelasting (zwangerschap) onvoldoende reserves zijn opgebouwd het lichaam gaat lenen van zijn eigen skeletstructuur. Vandaar dat je vaak tandbederf ziet tijdens de zwangerschap, maar denk ook aan al die verweekte bekkens. Je suggereert dat gaatjes tijdens de zwangerschap normaal zijn. Dat zijn ze niet. Je mag van geluk spreken dat het bij slechts 1 gaatje is gebleven, maar dit is NIET normaal. Onze standaard van gezondheid is half-ziek.

Mike

 
lady marian

ook voor mij geldt dat ik van deze manier van eten alleen maar heel erg ben afgevallen. Vanmorgen sprak ik nog even met mijn ex, die mij echt verschrikkelijk mager vindt...ze heeft gelijk

 
Ikzelf ben brede heupen ook steeds meer gaan waarderen. Niet alleen bij mijzelf, maar ook bij vrouwen van mijn leeftijd om mij heen. Ik vind het heel vrouwelijk lijken!

En ik denk idd dat mijn gaatje toen een teken is van tekorten door een uitzonderlijke situatie. Het feit dat ik ze daarna niet meer heb gehad en zelfs mijn verstandskiezen zonder problemen blijf houden, spreekt voor zich! Een 'bakerpraatje' is dan ook: voor ieder kind dat je krijgt, verlies je een tand. Goh, waar zou dat toch aan liggen?? ;)

 
Quote:
Ikzelf ben brede heupen ook steeds meer gaan waarderen. Niet alleen bij mijzelf, maar ook bij vrouwen van mijn leeftijd om mij heen. Ik vind het heel vrouwelijk lijken!


Het lijkt niet alleen heel vrouwelijk, het IS heel vrouwelijk! Het is een teken van vruchtbaarheid, 'childbearing hips'.

Mike

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.468
Berichten
496.831
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan