G
Guest
Guest
Ik was in de gewone supermarkt (Delhaize in België) en had daar het beste bakje zure room gevonden die ik kon vinden en nog geen spijt van gehad!
Het is room uit de streek Isigny zonder additieven en het viel me op, naast de lekkere smaak dat het een gelige kleur heeft (meestal van gewone fabrikanten ziet room er wit uit).
Eventjes gegoogled en ik lees dat boter uit Isigny weer zo'n traditioneel product is uit Frankrijk die niet voor niets gekend is voor zijn kwaliteit:
The fame of Isigny butter goes back to the 16th century. Years later, in the 19th century, the population of Paris alone consumed 800 tonnes of butter a year.
How do we explain the fact that the gourmets of the day favoured Isigny butter? It is simple! The Isigny terroir has the advantage of a mild, damp climate, is near the sea and enjoys the benefits of the Bessin and Cotentin marshes. The cows which grazed there fed on grass rich in iodine, beta carotene and trace elements.
The quality of Isigny butter reflects all these natural advantages: it is impossible to confuse it with any other butter. It is yellow like buttercups, it has a faint taste of hazelnuts and it is rich in vitamin A. All these qualities were noted in the Appellation d'Origine Controle specification, which has been in force since 1986.
Op de site staat ook nog dat ze hun boter verkopen van traditioneel gekarnd tot onbehandelde boter gemaakt van ongepasteuriseerde room! Die laatste wil ik zeker eens proberen en hopelijk hebben ze die bij ons in de supermarkt ook!
Het is room uit de streek Isigny zonder additieven en het viel me op, naast de lekkere smaak dat het een gelige kleur heeft (meestal van gewone fabrikanten ziet room er wit uit).
Eventjes gegoogled en ik lees dat boter uit Isigny weer zo'n traditioneel product is uit Frankrijk die niet voor niets gekend is voor zijn kwaliteit:
The fame of Isigny butter goes back to the 16th century. Years later, in the 19th century, the population of Paris alone consumed 800 tonnes of butter a year.
How do we explain the fact that the gourmets of the day favoured Isigny butter? It is simple! The Isigny terroir has the advantage of a mild, damp climate, is near the sea and enjoys the benefits of the Bessin and Cotentin marshes. The cows which grazed there fed on grass rich in iodine, beta carotene and trace elements.
The quality of Isigny butter reflects all these natural advantages: it is impossible to confuse it with any other butter. It is yellow like buttercups, it has a faint taste of hazelnuts and it is rich in vitamin A. All these qualities were noted in the Appellation d'Origine Controle specification, which has been in force since 1986.
Op de site staat ook nog dat ze hun boter verkopen van traditioneel gekarnd tot onbehandelde boter gemaakt van ongepasteuriseerde room! Die laatste wil ik zeker eens proberen en hopelijk hebben ze die bij ons in de supermarkt ook!