Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een browser zoals Microsoft Edge of Google Chrome te gebruiken.
Ik eet vrijwel dagelijks biologische witte basmatirijst, meestal van het merk Smaakt. Die komt volgens mij uit India. Ik spoel het wel goed en schep het schuim bij het koken er van af.
Probleem is dat als de grond vervuilt is, de rommel ook wordt opgezogen in onbespoten rijst.
Welke basmatirijst eet jij Tanja en waar komt die vandaan?
Ja wel weer even schrikken als je het artikel van Trouw leest.
Het is altijd maar weer de vraag wat je er mee aan moet. Ik bestel de witte biologische Basmati rijst bij PitenPit en deze komt uit een andere streek van India, 800 km verderop aan de voet van de Himalaya als je de info op de site mag geloven. Ik kan zelf niet controleren of deze rijst echt rommelvrij is.
En dan bedoel ik eigenlijk het commentaar onder het artikel:
Rijst in heet of kokend water doen, enige tijd laten koken onder af en toe roeren tot de rijst water opgenomen heeft en arsenicumzout in oplossing heeft kunnen laten gaan, maar nog niet echt aan het zwellen is. Water afgieten en eventueel rijst nog even afspoelen, vers kokend water er bij, tot de gebruikelijke totale kooktijd door laten koken en na laten garen/zwellen.
Let wel, dit gaat voornamelijk over bruine rijst (met vlies) wat hogere concentraties arsenicum bevat dan witte rijst. Maar zelfs de waardes in hun bruine rijst is relatief laag.
Hier staat wel de witte basmatirijst van Lundberg in die weinig arsenicum bevat en dit is dan nog hun niet-biologische variant die ze ook verkopen. En die waardes zijn al lager dan sommige biologische varianten van andere merken. Lundberg verbouwt kennelijk op schonere grond.
Ik had nog gezocht naar de hoeveelheden arsenicum in basmatirijst van Smaakt, de Nieuwe Band en het Ekoplaza huismerk, maar niet kunnen vinden. Komen allemaal uit India overigens.
Ik heb nu witte basmatirijst van TerraSana die ik bij Estafette zag liggen. Als ik afga op hoe lang ik het moet spoelen met water voordat het schoon is en de hoeveelheid schuim die ik eraf moet scheppen als het kookt, is dit duidelijk de schoonste rijst die ik tot nu toe geprobeerd heb.
Als die schuim een indicatie is van de hoeveelheid arsenicum die er vrijkomt, dan zou dit echt behoorlijk schoon zijn. Er komt weinig schuim vrij.
Koffiemethode:
Voordeel is wel dat je het gebruikte water blijkt te kunnen recyclen zonder dat het uitgefilterde arsenicum alsnog in de rijst terecht komt.
Dit lijkt met tegenstrijdig met dit:
Maar omdat de rijst het kookwater opneemt tijdens de garing, wordt al het arsenicum gewoon weer geabsorbeerd.
Ik denk dan simpel: met water aan de kook brengen, afgieten en met nieuw water laten garen en toevoeging van keltisch zeezout. Moet dan toch goed genoeg zijn?