rijst

http://m.trouw.nl/tr/m/nl/4332/Groen/article/detail/4453841/2017/01/27/Hoe-basmatirijst-India-ziek-maakt.dhtml

Hier op het forum werd in het verleden (reguliere) basmatirijst altijd gezien nog als redelijk schoon. Bij mij komt alleen nog biologische in huis.
 
Ik eet vrijwel dagelijks biologische witte basmatirijst, meestal van het merk Smaakt. Die komt volgens mij uit India. Ik spoel het wel goed en schep het schuim bij het koken er van af.

Probleem is dat als de grond vervuilt is, de rommel ook wordt opgezogen in onbespoten rijst.

Welke basmatirijst eet jij Tanja en waar komt die vandaan?

Mark
 
Ja wel weer even schrikken als je het artikel van Trouw leest.
Het is altijd maar weer de vraag wat je er mee aan moet. Ik bestel de witte biologische Basmati rijst bij PitenPit en deze komt uit een andere streek van India, 800 km verderop aan de voet van de Himalaya als je de info op de site mag geloven. Ik kan zelf niet controleren of deze rijst echt rommelvrij is.
 
Ik geloof dat ik switch naar bio Pandan rijst, komt uit Thailand. Tot het volgende schandaal ?
 
Omdat ik dagelijks rijst eet uit India en veel ook, ben ik naar aanleiding van dat artikel in Trouw toch maar eens op onderzoek gegaan.

Hier een methode om arsenicum uit rijst te krijgen:
http://www.foodlog.nl/artikel/koffiezetapparaat-haalt-arsenicum-uit-rijst/

En dan bedoel ik eigenlijk het commentaar onder het artikel:

Rijst in heet of kokend water doen, enige tijd laten koken onder af en toe roeren tot de rijst water opgenomen heeft en arsenicumzout in oplossing heeft kunnen laten gaan, maar nog niet echt aan het zwellen is. Water afgieten en eventueel rijst nog even afspoelen, vers kokend water er bij, tot de gebruikelijke totale kooktijd door laten koken en na laten garen/zwellen.

Ik las verder dat witte basmatirijst uit Californië het minste arsenicum bevat. Het familiebedrijf Lundberg uit Californië test jaarlijks op arsenicum en publiceert dat op hun website:
http://www.lundberg.com/info/arsenic-in-food/arsenic-testing-results/

Let wel, dit gaat voornamelijk over bruine rijst (met vlies) wat hogere concentraties arsenicum bevat dan witte rijst. Maar zelfs de waardes in hun bruine rijst is relatief laag.

Hier vond ik nog een lijst met allerlei (Amerikaanse) rijstsoorten en merken: http://www.consumerreports.org/cont...r Reports Arsenic in Food November 2012_1.pdf

Hier staat wel de witte basmatirijst van Lundberg in die weinig arsenicum bevat en dit is dan nog hun niet-biologische variant die ze ook verkopen. En die waardes zijn al lager dan sommige biologische varianten van andere merken. Lundberg verbouwt kennelijk op schonere grond.

Kortom, ik ga die biologische basmatirijst van hun eens proberen:
http://eu.iherb.com/pr/Lundberg-Organic-California-White-Basmati-Rice-32-oz-907-g/14948

De niet-biologische versie heeft iHerb ook:
http://eu.iherb.com/pr/Lundberg-California-White-Basmati-Rice-32-oz-907-g/8512

Tot zover dit onderzoek ?
Mark
 
Ik had nog gezocht naar de hoeveelheden arsenicum in basmatirijst van Smaakt, de Nieuwe Band en het Ekoplaza huismerk, maar niet kunnen vinden. Komen allemaal uit India overigens.

Mark
 
Resumerend: witte basmatirijst is de het beste? En dat heeft vooral te maken met cyanide en oa fytinezuur in zilvervliesrijst?
 
Ik heb nu witte basmatirijst van TerraSana die ik bij Estafette zag liggen. Als ik afga op hoe lang ik het moet spoelen met water voordat het schoon is en de hoeveelheid schuim die ik eraf moet scheppen als het kookt, is dit duidelijk de schoonste rijst die ik tot nu toe geprobeerd heb.

Als die schuim een indicatie is van de hoeveelheid arsenicum die er vrijkomt, dan zou dit echt behoorlijk schoon zijn. Er komt weinig schuim vrij.

Mark
 
Koffiemethode:
Voordeel is wel dat je het gebruikte water blijkt te kunnen recyclen zonder dat het uitgefilterde arsenicum alsnog in de rijst terecht komt.

Dit lijkt met tegenstrijdig met dit:

Maar omdat de rijst het kookwater opneemt tijdens de garing, wordt al het arsenicum gewoon weer geabsorbeerd.

Ik denk dan simpel: met water aan de kook brengen, afgieten en met nieuw water laten garen en toevoeging van keltisch zeezout. Moet dan toch goed genoeg zijn?
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.470
Berichten
499.058
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan