Red De Rijke Weide

Gadsie

New member
Een actie van de vogelbescherming bedoeld om meer vogels in Nederland te krijgen. Dit willen ze doen d.m.v. rijkere bodemgrond te creëren (insecten, verschillende planten) waar koeien ook grazen, en er zo (denk ik) ook gezondere melk uitkomt. Klinkt voor mij als een goede actie, tenzij iemand er iets op tegen heeft. Je kan het hier tekenen:

https://www.redderijkeweide.nl


Het doel. 200.000 hectare bloemrijke weide in 2020, dát is het doel van de campagne van Vogelbescherming. Ruim een vijfde van de totale oppervlakte aan grasland in Nederland.

Het probleem. Ooit waren alle weides vol bloemen, insecten en vogels. Maar door de veel te intensieve landbouw en de race om steeds meer melk van een hectare te krijgen zijn de weilanden leeg, stil en kaal geworden. Dat is niet nodig, we kunnen de natuur terugkrijgen op het boerenland en het uitsterven van weidevogels voorkomen.

Waarom sterven weidevogels uit?
Simpel gesteld: door de intensieve melkveehouderij is er voor de weidevogels minder voedsel en te weinig plek om jongen groot te brengen. Nodig zijn: wormen in het voorjaar, een ongestoorde broedtijd en bloemen met insecten voor de jongen. Tegenwoordig staat het water in het voorjaar zo laag dat de wormen te diep in de grond zitten voor de vogels. Bloemen en kruiden hebben plaats gemaakt voor snelgroeiend eiwitrijk gras, met veel te weinig insecten voor de jongen. En het gras wordt al gemaaid voor de kuikens kunnen vliegen. Veel kuikens overleven dat niet.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.488
Berichten
511.572
Leden
8.642
Nieuwste lid
Davidbrownm05
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan