Mensen,
Jullie geloven het niet, maar ik heb gisteren de hele dag het eerste Raw Food Festival in Amsterdam bezocht! De reden is dat mijn vriendin twee mensen kent die daar een kraampje hadden en die hebben haar vrijkaartjes gegeven. Uit solidariteit en uit interesse ben ik dus gisteren daarnaartoe gegaan. Het was, op z'n zachtst gezegd, een leerzame ervaring!
We hadden bijna 3 liter kefir meegenomen en waren de dag begonnen met eieren met spek, omdat we van bezoekjes aan raw food-evenementen in voorgaande jaren wisten dat er niets fatsoenlijks te eten was. Die kefir is helemaal op gekomen! Desondanks had ik de volgende ervaring:
Lopend langs de kraampjes werd mij van alles en nog wat aangeboden om te proeven, varierend van rauwe chocoladehapjes tot op lage temperatuur gedroogde crackers tot amandelkaas en nog veel meer. Uiteraard heb ik alles geproefd. De eerste indruk was meteen al dat bijna alles gruwelijk zoet was! Toen ik vroeg naar de gebruikte zoetstoffen, kreeg ik vaak te horen dat er agavesiroop was gebruikt of dadels of rozijnen. Yaconsiroop zat ook in 1 product, want dat was 'laag-glykemisch' (fructose is laag-glykemisch, maar vervet wel de lever en voedt bepaalde vormen van kanker!). In 1 enkel product zat zelfs xylitol verwerkt! Mijn vriendin vroeg kritisch naar de reden waarom en kreeg te horen dat tandartsen het aanbevelen omdat het anti-bacterieel is!
Maar nu het effect dat deze hapjes op mij hadden. Ik merkte al vrij snel dat ik begon te gapen en dat ik jeuk in mijn neus kreeg en de neiging om te niezen, maar dit zette niet door. Ergens in de middag zat ik naar een lezing te luisteren en toen kreeg ik het alsmaar warmer en had steeds meer moeite om mijn aandacht erbij te houden. Mijn energieniveau daalde met de minuut! Ik zei tegen mijn vriendin "Ik trek dit niet meer" en liep de zaal uit. Buiten ademde ik de frisse buitenlucht in en voelde me meteen iets beter, maar ik moest even op mezelf zijn. Ik zocht een zitplaats op een afgelegen plekje en sloot mijn ogen. Ik ben toen vrijwel meteen in een diepe slaap gevallen, over een energiedip gesproken! Geen idee hoe lang ik heb geslapen, maar ik werd supergroggy wakker en heb toen op het toilet ijskoud kraanwater op mijn gezicht gegooid. Hierdoor was mijn overhemd kletsnat geworden, dus ik ben naar de nabijgelegen waterplas gelopen en heb daar in de wind gezeten en gestaan, waardoor mijn overhemd vrij snel droogde.
De rest van de dag bleef mijn energieniveau laag en moest ik herhaaldelijk gapen. Ook mijn vriendin had er last van en we kwamen dan ook doodmoe thuis. Gelukkig hebben we gevoel voor humor, dus al snel ontstond de grap dat zo'n Raw Food-dag er goed inhakt! Ook had ik een voortdurende honger en pas toen ik thuis wat blokjes kaas naar binnen had gewerkt, verdween dit gevoel. Mijn vriendin ging daarna vrijwel meteen naar bed, ze was kapot. Ik volgde kort daarna, ook uitgeteld.
Vanochtend werd ik opnieuw groggy wakker en moest vrijwel meteen een flink aantal keren heftig niezen. De consumptie van groene thee zorgde voor verdere reiniging, waarna ook mijn vriendin een aantal keren moest niezen. Nu gaat het wel weer, maar ik ben duidelijk nog herstellende van wat ik alleen maar kan omschrijven als een heftige insulinereactie. En dat terwijl ik gisteren maar kleine hapjes heb gegeten en ook veel vet- en eiwitrijke kefir heb gedronken!
Als goede observator heb ik uiteraard ook gekeken naar de staat van gezondheid van de sprekers, kraamhouders en bezoekers. Ook hier viel me op dat het energieniveau laag was, iedereen was weliswaar heel vriendelijk maar ik zou de vibe willen omschrijven als passief. Bij 1 Engelse spreekster maakte ik mee dat ze halverwege een zin stopte met praten en zich totaal niet meer kon herinneren waar ze het nu eigenlijk precies over had. Eenmaal weer op weg geholpen door het publiek kon ze uiteindelijk de draad weer oppakken. Het was tijdens deze lezing dat ik besloot om de zaal te verlaten, maar mijn vriendin heeft het uitgezeten en vertelde me later dat de spreekster meerdere keren de draad van haar verhaal kwijt was geraakt en weer met behulp van het aanwezige publiek op weg was geholpen. Dit zegt natuurlijk veel over de hersenfunctie van veganisten! Ook een andere spreekster kwam chaotisch over, met een veel te traag spreektempo. Uiteraard waren de plantaardige mythes niet van de lucht, maar dat had ik natuurlijk ook wel een beetje verwacht.
Om 19.00 u kwam de laatste spreker: Brian Clement, directeur van het Hippocrates Institute in Florida. Hij gaf een lezing van een uur, gevolgd door een vragenrondje. Laat ik vooropstellen dat Clement wel een boeiende spreker is en dat zijn verhaal zeker niet chaotisch was, maar over het algemeen goed in elkaar zat en ook zeer boeiend was. Forumlid Daan was ook aanwezig en hij stelde de vraag wat Clement te zeggen heeft tegen de mensen van de Weston A. Price Foundation. Zijn antwoord was hoogst interessant:
Volgens Brian Clement heeft een groep mensen het gedachtengoed van Weston Price gekaapt. Er is weinig fantasie voor nodig om te beseffen dat hij doelt op de twee stichtingen die het gedachtengoed van Price voortzetten, de Price-Pottenger Nutrition Foundation en de Weston A. Price Foundation. Clement stelt dat Price juist tot de conclusie kwam dat de 14 natuurvolkeren die hij onderzocht het zo goed deden dankzij de consumptie van plantaardig voedsel. Zoals jullie weten heb ik het boek van Price in 2007 gelezen en in 2010/2011 naar het Nederlands vertaald. Ik ken het boek van voor tot achteren en ik kan jullie vertellen dat wat Clement beweert absoluut onwaar is en dat het gedachtengoed van Price door de PPNF en WAPF juist zeer nauwkeurig en correct wordt weergegeven!
Dit is niet de eerste veganist of raw foodist die creatief omgaat met de waarheid over de bevindingen van Price. David Wolfe stelt dat Price tot de conclusie kwam dat de door hem onderzochte natuurvolkeren het zo goed deden door de consumptie van rauw voedsel, wat ook niet waar is. Colin T. Campbell maakt het helemaal bont, als hij stelt dat de PPNF en WAPF werken voor de commerciele vleesindustrie en het gedachtengoed van Price misbruiken om iedereen aan vlees uit de bio-industrie te helpen:
Maar goed, terug naar Brian Clement. Nog enkele vegetarische mythes die hij naar voren bracht:
- Ecologen zijn het er allemaal over eens dat een groot gedeelte van de broeikasgassen die worden geproduceerd afkomstig is van runderen die onderdeel uitmaken van de vleesindustrie. Hierbij gaat hij volledig voorbij aan het feit dat de aarde vroeger een groene planeet was, zonder door akkerbouw gecreeerde woestijnen, die afgegraasd werd door talloze runderen, veel meer dan er nu gebruikt worden in de commerciele vleesindustrie. Het is het grote succes geweest van de mens, want er was hierdoor geen gebrek aan rundvlees. Brian Clement heeft zijn denkvermogen en bewustzijn te danken aan de hoge consumptie van dierlijke eiwitten door onze voorouders, net als jij en ik. En waarom is de aarde toen niet op gaan warmen met al die broeikasgassen? En is het niet heel prettig dat het 10.000 jaar geleden warmer is geworden? Anders hadden we nu, net als de vroege mens, nog steeds in een poolklimaat gezeten en moesten we wel dieren doden, al was het maar voor hun huiden om ons warm te houden.
- Volgens Clement hebben archeologen die op basis van fossiele resten concluderen dat de vroege mens een jager-verzamelaar was het bij het verkeerde eind. Volgens Clement waren het agressieve en minder intelligente menssoorten die dom genoeg waren om naar het koude noorden te trekken, waardoor ze wel op beesten moesten jagen. Nogmaals, Clement heeft het aan deze ‘domme’ voorouders te danken dat hij dit soort rare gedachtensprongen kan maken!
- Clement hamert erop dat westerse landen in de minderheid zijn, als het gaat om hoge vleesconsumptie. Volgens hem is 60% van de wereldbevolking ‘nog steeds’ vegetarisch. Anthony Bourdain heeft hier in een aflevering van No Reservations het volgende over gezegd: "Wat voorstanders van vegetarisme maar niet schijnen te begrijpen is dat een groot gedeelte van de wereld noodgedwongen vegetarisch is. En men is daar allesbehalve blij mee." De waarheid is dat het vegetarische gedeelte van de wereldbevolking hier doorgaans niet voor kiest, maar simpelweg arm en ondervoed is! Wil Brian Clement het rijke westen nu ook arm en ondervoed maken? In de fantastische documentaire The Great Global Warming Swindle komt naar voren dat de global warming-agenda, die subtiel wordt gekoppeld aan de vegetarische agenda, erop uit is om te voorkomen dat ontwikkelingslanden zich industrialiseren en ervoor te zorgen dat geindustrialeerde landen ontwikkelingslanden worden. Iedereen is gelijk op de wereldwijde slavenplantage, behalve natuurlijk onze meesters!
Ik heb een flinke opdonder gehad door het eten van slechts enkele raw food-snacks. En waar waren de salades? Ik heb alleen maar zoete hapjes gezien. Het meest gezonde en onbewerkte product dat ik zag, waren jonge Thaise kokosnoten die je kon leegdrinken en daarna kon je ze laten openbreken voor het jonge kokosvlees.
Overigens deed Brian Clement een zeer rake observatie toen hij zei dat de biologische consument braaf koekjes gaat halen, gezoet met agavesiroop, in de biologische winkel en vervolgens zichzelf biologische diabetes bezorgt. Gisteren heb ik weer even gevoeld hoeveel onrust teveel insuline geeft en hoe vermoeiend en zwaar dit voor het lichaam is. Clement vermeldde in zijn lezing ook zeer terecht het bestaan van Advanced Glycation End Products (AGEs), versuikerde eiwitten, een verschijnsel dat hij wijt aan teveel suiker en teveel eiwitten die samenklonteren in het bloed. Het probleem is niet zozeer de eiwitten (hoewel je absoluut teveel eiwitten kunt eten), maar de suiker. Hoe denkt Clement dit dilemma op te lossen als je voeding niet baseert op dierlijke vetten en eiwitten, maar op plantaardige suikers, zetmeel en koolhydraten?
Tot zover mijn verslag van een dag die mij enkele wijze lessen heeft gebracht over hoe het niet moet.
Mike
Jullie geloven het niet, maar ik heb gisteren de hele dag het eerste Raw Food Festival in Amsterdam bezocht! De reden is dat mijn vriendin twee mensen kent die daar een kraampje hadden en die hebben haar vrijkaartjes gegeven. Uit solidariteit en uit interesse ben ik dus gisteren daarnaartoe gegaan. Het was, op z'n zachtst gezegd, een leerzame ervaring!
We hadden bijna 3 liter kefir meegenomen en waren de dag begonnen met eieren met spek, omdat we van bezoekjes aan raw food-evenementen in voorgaande jaren wisten dat er niets fatsoenlijks te eten was. Die kefir is helemaal op gekomen! Desondanks had ik de volgende ervaring:
Lopend langs de kraampjes werd mij van alles en nog wat aangeboden om te proeven, varierend van rauwe chocoladehapjes tot op lage temperatuur gedroogde crackers tot amandelkaas en nog veel meer. Uiteraard heb ik alles geproefd. De eerste indruk was meteen al dat bijna alles gruwelijk zoet was! Toen ik vroeg naar de gebruikte zoetstoffen, kreeg ik vaak te horen dat er agavesiroop was gebruikt of dadels of rozijnen. Yaconsiroop zat ook in 1 product, want dat was 'laag-glykemisch' (fructose is laag-glykemisch, maar vervet wel de lever en voedt bepaalde vormen van kanker!). In 1 enkel product zat zelfs xylitol verwerkt! Mijn vriendin vroeg kritisch naar de reden waarom en kreeg te horen dat tandartsen het aanbevelen omdat het anti-bacterieel is!
Maar nu het effect dat deze hapjes op mij hadden. Ik merkte al vrij snel dat ik begon te gapen en dat ik jeuk in mijn neus kreeg en de neiging om te niezen, maar dit zette niet door. Ergens in de middag zat ik naar een lezing te luisteren en toen kreeg ik het alsmaar warmer en had steeds meer moeite om mijn aandacht erbij te houden. Mijn energieniveau daalde met de minuut! Ik zei tegen mijn vriendin "Ik trek dit niet meer" en liep de zaal uit. Buiten ademde ik de frisse buitenlucht in en voelde me meteen iets beter, maar ik moest even op mezelf zijn. Ik zocht een zitplaats op een afgelegen plekje en sloot mijn ogen. Ik ben toen vrijwel meteen in een diepe slaap gevallen, over een energiedip gesproken! Geen idee hoe lang ik heb geslapen, maar ik werd supergroggy wakker en heb toen op het toilet ijskoud kraanwater op mijn gezicht gegooid. Hierdoor was mijn overhemd kletsnat geworden, dus ik ben naar de nabijgelegen waterplas gelopen en heb daar in de wind gezeten en gestaan, waardoor mijn overhemd vrij snel droogde.
De rest van de dag bleef mijn energieniveau laag en moest ik herhaaldelijk gapen. Ook mijn vriendin had er last van en we kwamen dan ook doodmoe thuis. Gelukkig hebben we gevoel voor humor, dus al snel ontstond de grap dat zo'n Raw Food-dag er goed inhakt! Ook had ik een voortdurende honger en pas toen ik thuis wat blokjes kaas naar binnen had gewerkt, verdween dit gevoel. Mijn vriendin ging daarna vrijwel meteen naar bed, ze was kapot. Ik volgde kort daarna, ook uitgeteld.
Vanochtend werd ik opnieuw groggy wakker en moest vrijwel meteen een flink aantal keren heftig niezen. De consumptie van groene thee zorgde voor verdere reiniging, waarna ook mijn vriendin een aantal keren moest niezen. Nu gaat het wel weer, maar ik ben duidelijk nog herstellende van wat ik alleen maar kan omschrijven als een heftige insulinereactie. En dat terwijl ik gisteren maar kleine hapjes heb gegeten en ook veel vet- en eiwitrijke kefir heb gedronken!
Als goede observator heb ik uiteraard ook gekeken naar de staat van gezondheid van de sprekers, kraamhouders en bezoekers. Ook hier viel me op dat het energieniveau laag was, iedereen was weliswaar heel vriendelijk maar ik zou de vibe willen omschrijven als passief. Bij 1 Engelse spreekster maakte ik mee dat ze halverwege een zin stopte met praten en zich totaal niet meer kon herinneren waar ze het nu eigenlijk precies over had. Eenmaal weer op weg geholpen door het publiek kon ze uiteindelijk de draad weer oppakken. Het was tijdens deze lezing dat ik besloot om de zaal te verlaten, maar mijn vriendin heeft het uitgezeten en vertelde me later dat de spreekster meerdere keren de draad van haar verhaal kwijt was geraakt en weer met behulp van het aanwezige publiek op weg was geholpen. Dit zegt natuurlijk veel over de hersenfunctie van veganisten! Ook een andere spreekster kwam chaotisch over, met een veel te traag spreektempo. Uiteraard waren de plantaardige mythes niet van de lucht, maar dat had ik natuurlijk ook wel een beetje verwacht.
Om 19.00 u kwam de laatste spreker: Brian Clement, directeur van het Hippocrates Institute in Florida. Hij gaf een lezing van een uur, gevolgd door een vragenrondje. Laat ik vooropstellen dat Clement wel een boeiende spreker is en dat zijn verhaal zeker niet chaotisch was, maar over het algemeen goed in elkaar zat en ook zeer boeiend was. Forumlid Daan was ook aanwezig en hij stelde de vraag wat Clement te zeggen heeft tegen de mensen van de Weston A. Price Foundation. Zijn antwoord was hoogst interessant:
Volgens Brian Clement heeft een groep mensen het gedachtengoed van Weston Price gekaapt. Er is weinig fantasie voor nodig om te beseffen dat hij doelt op de twee stichtingen die het gedachtengoed van Price voortzetten, de Price-Pottenger Nutrition Foundation en de Weston A. Price Foundation. Clement stelt dat Price juist tot de conclusie kwam dat de 14 natuurvolkeren die hij onderzocht het zo goed deden dankzij de consumptie van plantaardig voedsel. Zoals jullie weten heb ik het boek van Price in 2007 gelezen en in 2010/2011 naar het Nederlands vertaald. Ik ken het boek van voor tot achteren en ik kan jullie vertellen dat wat Clement beweert absoluut onwaar is en dat het gedachtengoed van Price door de PPNF en WAPF juist zeer nauwkeurig en correct wordt weergegeven!
Dit is niet de eerste veganist of raw foodist die creatief omgaat met de waarheid over de bevindingen van Price. David Wolfe stelt dat Price tot de conclusie kwam dat de door hem onderzochte natuurvolkeren het zo goed deden door de consumptie van rauw voedsel, wat ook niet waar is. Colin T. Campbell maakt het helemaal bont, als hij stelt dat de PPNF en WAPF werken voor de commerciele vleesindustrie en het gedachtengoed van Price misbruiken om iedereen aan vlees uit de bio-industrie te helpen:
Maar goed, terug naar Brian Clement. Nog enkele vegetarische mythes die hij naar voren bracht:
- Ecologen zijn het er allemaal over eens dat een groot gedeelte van de broeikasgassen die worden geproduceerd afkomstig is van runderen die onderdeel uitmaken van de vleesindustrie. Hierbij gaat hij volledig voorbij aan het feit dat de aarde vroeger een groene planeet was, zonder door akkerbouw gecreeerde woestijnen, die afgegraasd werd door talloze runderen, veel meer dan er nu gebruikt worden in de commerciele vleesindustrie. Het is het grote succes geweest van de mens, want er was hierdoor geen gebrek aan rundvlees. Brian Clement heeft zijn denkvermogen en bewustzijn te danken aan de hoge consumptie van dierlijke eiwitten door onze voorouders, net als jij en ik. En waarom is de aarde toen niet op gaan warmen met al die broeikasgassen? En is het niet heel prettig dat het 10.000 jaar geleden warmer is geworden? Anders hadden we nu, net als de vroege mens, nog steeds in een poolklimaat gezeten en moesten we wel dieren doden, al was het maar voor hun huiden om ons warm te houden.
- Volgens Clement hebben archeologen die op basis van fossiele resten concluderen dat de vroege mens een jager-verzamelaar was het bij het verkeerde eind. Volgens Clement waren het agressieve en minder intelligente menssoorten die dom genoeg waren om naar het koude noorden te trekken, waardoor ze wel op beesten moesten jagen. Nogmaals, Clement heeft het aan deze ‘domme’ voorouders te danken dat hij dit soort rare gedachtensprongen kan maken!
- Clement hamert erop dat westerse landen in de minderheid zijn, als het gaat om hoge vleesconsumptie. Volgens hem is 60% van de wereldbevolking ‘nog steeds’ vegetarisch. Anthony Bourdain heeft hier in een aflevering van No Reservations het volgende over gezegd: "Wat voorstanders van vegetarisme maar niet schijnen te begrijpen is dat een groot gedeelte van de wereld noodgedwongen vegetarisch is. En men is daar allesbehalve blij mee." De waarheid is dat het vegetarische gedeelte van de wereldbevolking hier doorgaans niet voor kiest, maar simpelweg arm en ondervoed is! Wil Brian Clement het rijke westen nu ook arm en ondervoed maken? In de fantastische documentaire The Great Global Warming Swindle komt naar voren dat de global warming-agenda, die subtiel wordt gekoppeld aan de vegetarische agenda, erop uit is om te voorkomen dat ontwikkelingslanden zich industrialiseren en ervoor te zorgen dat geindustrialeerde landen ontwikkelingslanden worden. Iedereen is gelijk op de wereldwijde slavenplantage, behalve natuurlijk onze meesters!
Ik heb een flinke opdonder gehad door het eten van slechts enkele raw food-snacks. En waar waren de salades? Ik heb alleen maar zoete hapjes gezien. Het meest gezonde en onbewerkte product dat ik zag, waren jonge Thaise kokosnoten die je kon leegdrinken en daarna kon je ze laten openbreken voor het jonge kokosvlees.
Overigens deed Brian Clement een zeer rake observatie toen hij zei dat de biologische consument braaf koekjes gaat halen, gezoet met agavesiroop, in de biologische winkel en vervolgens zichzelf biologische diabetes bezorgt. Gisteren heb ik weer even gevoeld hoeveel onrust teveel insuline geeft en hoe vermoeiend en zwaar dit voor het lichaam is. Clement vermeldde in zijn lezing ook zeer terecht het bestaan van Advanced Glycation End Products (AGEs), versuikerde eiwitten, een verschijnsel dat hij wijt aan teveel suiker en teveel eiwitten die samenklonteren in het bloed. Het probleem is niet zozeer de eiwitten (hoewel je absoluut teveel eiwitten kunt eten), maar de suiker. Hoe denkt Clement dit dilemma op te lossen als je voeding niet baseert op dierlijke vetten en eiwitten, maar op plantaardige suikers, zetmeel en koolhydraten?
Tot zover mijn verslag van een dag die mij enkele wijze lessen heeft gebracht over hoe het niet moet.
Mike