PENSIOEN

Ik heb destijds wel de uitleg die werd gegeven over die nieuwe pensioenwet gevolgd. De meeste mensen snappen er niets van, zelfs deskundigen niet. . Hopelijk gaat het niet door.

Als mensen tegenwoordig zuinig zijn wat doen ze dan met hun teveel?
De belasting pikt alles in als ze de kans krijgen. Acupunctuur bv kan ik zwart betalen. Ik denk dat mensen geld in een oude sok houden.
Mijn kleinkind gaat huis kopen en wil ik een beetje helpen. Ik kan een bedrag officieel overmaken maar dat is gelimiteerd.
Ze heeft nieuwe vloer enz. nodig. Moet ze dat dan zwart betalen of met nota
 

Paul Rosenmöller stapt voortijdig op bij pensioenfonds ABP: ‘Hij dient voor de rechter te worden gebracht’​

Paul Rosenmöller, Eerste Kamerlid voor GroenLinks-PvdA treedt af als bestuurder bij pensioenfonds ABP. Hij zou aanvankelijk per 1 december stoppen, maar nu legt hij zijn werk al per 1 maart neer.

Volgens het ABP heeft hij die beslissing ‘al in april vorig jaar genomen’. Dat heeft te maken met een andere werk-privébalans en de wens om ruimte te maken voor een jongere bestuurder, beweert een woordvoerder. De kritiek op mogelijke belangenverstrengeling heeft volgens de woordvoerder niets van doen met zijn voortijdig vertrek. Waarop journalist Syp Wynia zegt: “Tuurlijk niet.” En oud-bestuurder Geert Dales vraagt: “Denken die lui nou echt dat we gek zijn?”
 
Column: De pensioenparadox van de macht
Door Max von Kreyfelt

Er is een stille regel in Den Haag: wat voor het volk geldt, geldt net niet voor henzelf. Zeker niet als het over pensioenen gaat. Want terwijl miljoenen werkenden ongevraagd worden overgezet naar een pensioenstelsel dat minder belooft en meer onzekerheid brengt, mogen Kamerleden, ministers, burgemeesters en wethouders hun oude privileges gewoon behouden. De boodschap is helder: gelijkheid is mooi, zolang het niet over hún portemonnee gaat.

De nieuwe pensioenwet, verkocht als noodzakelijke modernisering, verpakt als ‘persoonlijke potjes’, haalt het fundament onder het oude stelsel weg: solidariteit, collectieve garanties, zekerheid. Voor de gemiddelde burger betekent dit: meer risico, minder grip, geen inspraak. Maar niet voor de macht. Die gunt zichzelf een uitzondering. Voor hen geldt een overgangstermijn tot 2028. En belangrijker nog: hun oude rechten blijven onaangetast. Geen ‘invaren’, geen herverdeling, geen afbrokkelende beloftes.

Zij blijven varen op veilige beloning. U vaart in een opblaasbootje met lekke bodem, geleverd door de vakbond.

Het is het oude patroon in optima forma: zij beslissen, wij slikken. Zij structureren het verlies, wij dragen het. Dat heet ‘besturen’, in moderne termen. Burgers worden onderworpen aan stelselherzieningen waar ze geen stem in hebben, maar die wél ingrijpen in hun toekomst. De bestuurders? Die stellen de wet uit voor zichzelf, als een soort bestuurlijk voorrecht. Geen juridische dwang, maar institutionele zelfzorg. Selectieve solidariteit, met als hoogste principe: zorg eerst goed voor jezelf, dan voor de anderen. Misschien.

Natuurlijk zal dit worden uitgelegd als “technisch noodzakelijk”. Of “complex”. Of “tijd nodig voor afstemming”. Maar iedereen die kan rekenen, weet: dit is gewoon behoud van macht op microniveau. Het is niet de pensioenwet die oneerlijk is, het is de uitzondering die haar onthult.

Want als de nieuwe wet écht zo eerlijk, robuust en toekomstbestendig is, waarom zijn ze er zelf dan niet als eerste ingestapt?

De scheidslijn loopt allang niet meer tussen links en rechts, arm en rijk, jong en oud, maar tussen zij die besluiten en zij die moeten slikken. En zolang we dat accepteren als normaal, blijven we netjes bijdragen aan een stelsel dat steeds minder zekerheid biedt, terwijl het de bestuurders die het ontwierpen precies dát geeft: zekerheid.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.593
Berichten
585.039
Leden
8.684
Nieuwste lid
elisabethsmitberkhout@gma
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan