Passie voor kruiden

G

Guest

Guest
Donderdagavond 14 Maart 2013

in Beusichem (bij Culemborg)

Dit is een unieke avond met Homeopaat en kruidenspecialist Harm Valentijn

Leer tijdens deze avond hoe bijzonder kruiden kunnen zijn en hoe zij in staat zijn om dingen voor uw lichaam en geest te doen die medicijnen niet kunnen!

Van de kruiden uit uw achtertuin tot en met kruiden uit India, China en vele andere delen van de wereld.

Deze avond is bedoeld om u een ander beeld te geven over kruiden, in de hoop dat u net zo enthousiast zult worden over de mogelijkheden die kruiden ons bieden om gezond te zijn en te blijven, als de spreker zelf is.

We nemen u mee terug in de tijd naar de verre geschiedenis van het gebruik van kruiden tot in de tijd van de hedendaagse wetenschappelijke onderzoeken

Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken bewijzen namelijk steeds meer dat wat natuurvolkeren al lang wisten:

Kruiden zijn een Godsgeschenk en een zegen voor zowel mens als dier!

Kruiden tegen kanker, kruiden tegen de ziekte van Lyme, kruiden die je helpen tegen stress en kruiden voor verjonging, zijn slechts een paar voorbeelden van de thema's die deze avond de revu kunnen passeren.

Bent u geïnteresseerd, dan heten we u van harte welkom!

Wanneer: 

Donderdag 14 maart a.s.

Tijd: 

Ontvangst vanaf 19u30, start om 20u00 , einde ca. 22u30

Entree:  

 € 10,- p/p

Aanmelden:

 Bij Sheila of Marijan, vraag Mike naar ons emailadres

     

 
Sheila en Marijan,

Erg leuk gevonden gisteravond, blij dat ik de moeite heb genomen om te komen was toch wel een lang ritje. Leuk detail, hoe hij over de natuurlijke bevalling dacht. Het is heel belangrijk ivm met de natuurlijke bacteriën die in het geboortekanaal van de vrouw zitten, dit beschermd het jonge kind.

 
dat als een baby geboren wordt hij/zij nog geen darmflora heeft.

De baby is zeg maar steriel en heeft nog geen eigen darmbacterien.

Die bacterien moet de baby van zijn moeder krijgen dmv een bevalling via het geboortekanaal.

 
ja dudink, ik vond het ook erg interessant.

We zijn nog wat na blijven praten ik was ook pas tegen 1 uur thuis.

Ik hoop dat het straks beter gaat met je paard.

 
bovenstaande, een kind komt steriel op de wereld, zodra het door het geboorte kanaal gaat krijgt het te maken met bacteriën van de moeder deze draagt dan direct bij aan het immuunsysteem van het geboren kind, dit is heel belangrijk. Kinderen die niet normaal zijn geboren hebben dan al een achterstand hiermee en lopen meer risico op problemen zoals autistisch. Maar dit weet ik niet meer 100% misschien weet Sheila of Marijan dit nog.

 
Ja klopt, dat wist ik. Was benieuwd of er nog andere dingen daarover werden verteld.

Kinderen die met een keizersnee worden geboren hebben ook meer kans op een slechte start omdat ze de stresshormonen die bij een normale geboorte vrijkomen nodig hebben voor de longrijping. Gelukkig wordt er de laatste tijd langer gewacht voordat een kindje met een geplande keizersnee wordt gehaald, eerst was dat vaak bij 38 weken en nu eerder tussen de 39 en 40 weken.

 
Die eerste zwartgroene poep van een baby, de meconium, is nog steriel, hier zitten nog geen bacterien in.

 
Goh nu zit ik me ineens af te vragen, als je kefir of yoghurt (wei) een beetje in de vagina zou doen ten tijde van de geboorte, dan zou dat dus ook effect hebben op de darmflora van het kind. Of gewoon een lepeltje geven, dat kan natuurlijk ook. Ik heb weleens gelezen dat mensen dat deden.

In De eerste levensperiode wordt de darmflora opgebouwd. Later kan je darmflora verstoord raken door bijvoorbeeld antibiotica of voeding. Dat kun je wel weer helen, maar het is wel heel lastig om bepaalde bacterien te koloniseren in je darm die je niet vanaf je geboorte en de periode daarna hebt gekregen. Dus als je al slecht start, dan is het veel lastiger om te helen dan als iemand die een goede starheeft en dan aftakelt en daarna weer wil gaan helen.

 
ik nog eens naluisteren dudink, weet je of dit na of voor de pauze verteld werd?

 
Er zullen veel kruiden besproken zijn, maar welke kruiden kwamen aan de orde? En is het geluidsbestand beschikbaar voor ons wapfers om te beluisteren?

Lia

 
Sinds kort ben ik weer actiever bezig met kruiden en specerijen.

Hier nog meer info over kruiden/specerijen die je kunt gebruiken in je yoghurtsmoothie en de werking:
Quote:
* rosemary and basil for their anti-inflammatory power

* cumin and sage for their dementia-fighting power

* cayenne and cinnamon for their obesity-fighting power

* coriander and cinnamon for their sugar regulating powers

* lemon grass, nutmeg, bay leaves and saffron for their calming effects on your mood

* turmeric for its cancer fighting power

* oregano for its fungus-beating power

* garlic, mustard seed and chicory for their heart-pumping power

* basil and thyme for their skin-saving power

* turmeric, basil, cinnamon, thyme, saffron, and ginger for their immune-boosting power

* coriander, rosemary, cayenne, allspice and black pepper for their depression-busting powerhttp://www.huffingtonpost.com/dr-eric-braverman/new-year-younger-you-20-a_b_152599.html

p.s. ik vind zelf mierikswortel ook erg lekker in de yoghurtsmoothie.

Die geeft er nog eens een extra schwung aan, maar je kunt beter vast niet te hard aan de slag ermee want
Quote:
Denk er altijd aan dat mierikswortel de slijmhuid van de maag kan prikkelen. Overdrijf dus niet.


Quote:
Gebruik hem met mate, want te veel of te lang gebruik kan ook je nieren irriteren.http://www.kruidjes.be/kruiden/kruiden.php?recipeid=72

Maar laat ik het toch nog maar even opnemen voor de mierikswortel:
Quote:
Als je geregeld een beetje mierikswortel op je menu zet, zullen de verkoudheidsbacillen je veel minder vlug klein krijgen. Het gewas maakt slijmen los en desinfecteert.


Quote:
Mierikswortel heeft een sterk reinigende werking.


Quote:
"Als je bang bent voor een astma-aanval tijdens de nacht, dan kan je voor het slapen gaan best een halve eetlepel honing met half zoveel geraspte mierikswortel innemen."


Hier een leuk filmpje kanker en keukenkruiden/specerijen: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7YvepRDOJCw
Quote:
Uploaded on Feb 11, 2010

Dr Keith Scott discusses the benefits of culinary herbs and spices in the prevention of cancer.

De arts van het filmpje heeft het erover dat het belangrijk is veel kruiden af te wisselen.

En ongeveer minstens 10 gram kruiden/specerijen per dag.

Hier nog een filmpje van die Keith Scott over de bosjesmannen in de Kalahariwoestijn en hun kruidengebruik:
Quote:
SPICES: A HEALTH MYSTERY SOLVED

Medspice Medspice·2 videos

Uploaded on Jun 8, 2009

Professor Richard Lee and Dr Keith Scott journey to the Kalahari Desert to examine the healthy, spicy diet of the San Bushmen. The traditional wild plant foods they eat confirms the hypothesis that the healthiest diet for us is one that includes a large quantity of herbs and spices.

&feature=c4-overview&list=UUJb4vuQozQFiB-aIgKTlPOw

 
Heel interessant!

Zou je kunnen zeggen dat (een deel van) de vertering dan te maken kan hebben met de conditie van de bacteriën opdat moment van de moeder? Zijn darmbacterien ook verantwoordelijk voor hoe stressgevoelig je bent / hoe vaak je moet poepen? Daarmee kom ik nl overeen met mijn moeder.

 
http://worldunity.me/het-snuiven-rosmarijn-kan-je-geheugen-met-75-verhogen/
Het snuiven Rosmarijn kan je geheugen met 75% verhogen!
De traditionele geneeskunde erkent rozemarijn als een opmerkelijk kruid. Rozemarijn helpt bij problemen met het geheugen. Studenten in Griekenland hebben zelfs rozemarijn in hun haar gestopt tijdens examens. Het effect van rozemarijn wordt ook genoemd in Hamlet.

Volgens studies bestrijdt carnosinezuur, wat wordt gevonden in rozemarijn, giftige elementen die een invloed hebben op de hersenen. Natuurlijke verbindingen binnen rozemarijn leveren eiwitten aan de hersenen, wat het proces van besluitvorming sterker maakt. Chemische acetylcholine activeert cellen die verantwoordelijk zijn voor ons geheugen en communicatie met elkaar. Deze chemische stof wordt afgebroken door de supplementen in rozemarijn.

De resultaten van een studie wezen op de verbazingwekkende invloed van rozemarijn op het vermogen om dingen te kunnen herinneren. Mensen die essentiële olie werd gegeven hadden 60-75% kans om dingen te onthouden, in tegenstelling tot anderen, die geen rozemarijn etherische olie kreen toegediend.

Op basis van dit onderzoek, zijn bepaalde chemische verbindingen verantwoordelijk voor ons geheugen, zoals cineole. Mensen die werden blootgesteld aan rozemarijn voor het doen van een activiteit hadden betere resultaten.

Rozemarijn kan goede resultaten opleveren bij het verlichten van stemmingswisselingen en stress, precisie bij tests en snelheid. Sinds Hamlet, is rozemarijn bekend om zijn voordelen. via http://www.leefbewust.com/2015/nieuws/140815.html
 
Verkoelende kruiden & specerijen uit de Indiase keuken:

Vooral geschikt voor mannen en vrouwen met opvliegers en/of een snel ontvlamaar karakter. Het is een kwestie van ervaren of dit bij jou zo werkt:

Dille, koriander, munt, venkel, selderij, dragon, zoethout, staan bekend als verkoelend.
Specerijen als kurkuma, dille, kervel, peterselie zijn neutraal en kunnen door iedereen gebruikt worden.

Verwarmende kruiden en specerijen uit de Indiase keuken:

Uitgeputte, kouwelijke mensen zouden volgens de ayurvedische voedingsleer liever voeding met een verwarmende energie eten. Ook letterlijk verarmd voedsel bespaart een uitgeputte spijsvertering veel energie. Onder meer chronische stress en schildklierklachten kunnen voor veel onbegrepen spijsverteringsklachten zorgen.

Anijs, asa foetida, basilicum, cayenne, fenegriek, kaneel, gember, kardemom, knoflook, ui, kruidnagel, kurkuma, nootmuskaat en ui.
Belangrijk voor iedereen met een uitgeputte spijsvertering, weinig energie en/of uitgeputte bijnieren. Rineke Dijkinga, Alles draait om je hormonen, p. 388/389

 
Komijn blijkt de aanmaak van enzymen door de schildklier te stimuleren. Deze enzymen zorgen voor een betere spijsvertering. In de lever zitten ook enzymen waarvan de aanmaak wordt gestimuleerd door komijn. Deze leverenzymen zorgen voor ontgifting, ook detoxificatie of kortweg detox genoemd. Deze laatste functie draagt er aan bij dat komijn tegen de vorming van kankertumors werkt. Uit onderzoek op dieren is gebleken dat dieren geen lever- en maagtumors ontwikkelen als ze komijn te eten kregen.Bij de dieren in de controlegroep die geen komijn te eten kregen, ontwikkelden wel kankergezwellen. Komijnzaad werkt als antioxidant die het immuunsysteem helpt om vrije radicalen te weren uit het lichaam. http://tinyurl.com/ohcqlwy


 
02 januari 2016 13:02

Hoe deze drogisterij al 166 jaar wint van de grote jongens

In deze barre retailtijden zijn er nog altijd kleine ondernemers die zich ferm staande houden. Drogisterij Van der Pigge bijvoorbeeld, uit Haarlem. Het familiebedrijf dankt zijn bestaansrecht en locatie aan de eigenzinnigheid van haar opeenvolgende eigenaren. "Je moet geen eenheidsworst willen zijn."

Tussen de hoge muren van de failliete V&D in de Haarlemse Gierstraat staat een klein monumentaal pand. Binnen ruiken klanten een mengeling van specerijen: van kerriepoeder tot Italiaanse kruiden, ze zitten allemaal in ouderwetse glazen potten. Op houten planken staan, achter glas, potjes met pillen en zalfjes.

Het lijkt even alsof je een stap terug in de tijd zet, bij drogisterij Van der Pigge. En dat is ook precies de bedoeling. Bij het 166 jaar oude familiebedrijf is alles door de jaren heen zo veel mogelijk bij het oude gebleven.

Soms tot grote frustratie van de overheid en een groot bedrijf: V&D. In 1928 zag de Gierstraat er namelijk nog zo uit:

Maar een warenhuis in opkomst wilde precies op die plek een groot pand bouwen. De makelaar van Vroom en Dreesman stuurde een brief naar de toenmalige eigenaar: Anton van Os. Of hij zijn winkelpand wilde verkopen. Van Os reageerde resoluut: "Naar aanleiding van uw schrijven d.d. gisteren deel ik U mede dat het perceel Gierstraat 3 niet te koop is." In opvolgende correspondentie, zelfs na bezoek van de directie van V&D, bleef hij kort maar krachtig: lees mijn eerste reactie nog eens, ik ga echt niet verkopen. Andere winkeleigenaren bogen wel. Het resultaat: de Haarlemse V&D is om Van der Pigge heen gebouwd.

De koppigheid van Anton van Os is een hardnekkige familie-eigenschap. Ook oprichter van der Pigge was zeer eigenzinnig en begon, tot verbazing van zijn omgeving, in economisch slechte tijden een drogisterij. Hij kreeg alleen dochters, dus kon in die tijd niet anders dan zijn winkel nalaten aan een van zijn schoonzonen. Sindsdien zijn de van Ossen van generatie op generatie eigenaar van de drogisterij. Maar ook Van der Pigges nageslacht is hartstikke eigenzinnig.

Menno van Os bijvoorbeeld, de vijfde generatie en tot acht jaar geleden eigenaar van de drogisterij, wilde niks hebben van veel moderniteiten en koesterde het ambacht die ooit gepaard ging met zijn vak. Menno’s vrouw Astrid Hart vertelt nog graag over haar man, die op 44 jarige leeftijd is overleden en het familiebedrijf traditiegetrouw heeft nagelaten aan dochter Sophie. Die is net afgestudeerd en laat de zaak nog even aan haar moeder over.

"Ik noem het eigenlijk liever visionair dan koppigheid. Menno voelde gewoon ontzettend goed aan waar behoefte aan was, en wat goede kwaliteit was. Als je vroeg waarom, wist hij het niet zo goed. Instinct is dat." Want hoezeer de winkelstraat ook om hen heen veranderde, welke (buitenlandse) winkels er ook bij kwamen, hoe hard de farmaceutische industrie zich ook heeft ontwikkeld; Van der Pigge bleef bij het oude. Ook vandaag de dag blijft de drogisterij – naast de moderne geneeskunde – ook nog geloven in haar vertrouwde receptuur: wat de natuur aan geneesmiddelen en verzorgingsproducten te bieden heeft. De winkel verkoopt, naast specerijen, natuurlijke supplementen, biologische make-up en natuurlijke parfums.

Vroeger zaten in het assortiment ook nog zelfgemengde theetjes of geneesmiddelen. Op de eerste verdieping van het pand stonden hoge houten tafels en werden eigen producten gemaakt, door bepaalde kruiden met elkaar te vermengen bijvoorbeeld. Een klein fabriekje. "Menno was echt een wandelende encyclopedie. Hij kreeg op een gegeven moment een vrouw uit de buurt in de winkel. Haar man 'ehh tja', de vrouw maakte een veelzeggende beweging met haar arm (hij kreeg ‘m niet meer omhoog, red.), of Menno daar niet iets voor had? Hij dook de productiekamer in, mengde specifieke kruiden bij elkaar en gaf zijn ultieme recept mee. Enkele weken later kwam de vrouw - bijzonder gelukkig - weer langs en maakte dezelfde armbeweging: nou hij gaat weer hoor!", Hart moet er nog om lachen. Het recept heeft ze overigens niet meer. "Dat is wel jammer."

De tijd van zelf mengen en maken is inmiddels voorbij. Van de overheid mag Van der Pigge alleen nog producten verkopen en ze zelf niet meer produceren. Tenzij de klant erbij staat, dan mag het wel. Nu worden de recepten van Van der Pigge elders gemaakt en vervolgens naar de Haarlemse winkel gebracht. Daarnaast heeft de zaak met strenge regels te maken. Hart: "We mogen niet zeggen dat een zalfje tegen de jeuk is, maar wel tegen een kriebelende huid. Jeuk is namelijk een aandoening. Zulke regels zijn er heel veel. Best vermoeiend af en toe." Daarnaast komt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) af en toe ‘buurten’. Zo verbood de autoriteit enkele jaren geleden de authentieke stopflessen van de winkel. "Meerdere klanten hebben toen de NVWA gebeld dat ze het belachelijk vonden. Daarna stond de autoriteit er gelukkig wat genuanceerder in."

Helemaal bij het oude is het dus niet gebleven, onder druk van de overheid. Maar waar het kan, en zeker qua inrichting, zit de zaak nog vol met nostalgie. Het heeft, dankzij een flinke dosis eigenzinnigheid, een sterke eigen identiteit. Iets wat bij de grote buurman jaren lang ontbrak, stelt Hart vast. "Je moet je specialiseren en bij V&D was de identiteit niet meer duidelijk. Toch vind ik het jammer dat ze failliet zijn. V&D was wel een van de eerste warenhuizen. En het is een karakteristiek pand."

Naast de V&D zitten er meer Haarlemse ondernemers in de financiële penarie. Verschillende winkelpanden staan leeg, sommige middenstanders verhuizen noodgedwongen naar plekken met lagere huurprijzen. Van der Pigge heeft geen huisbaas en dus ook geen last van een hoge huurprijs. Wel had de drogisterij het even moeilijk in 2008. Volgens Hart niet vanwege de crisis, maar door wisselend leiderschap na het overlijden van Menno. Toen dat weer helder was, klom de omzet ook weer gestaag omhoog.

Om de authentieke winkeltjes van Haarlem in deze spannende tijden in de schijnwerpers te zetten, hebben ondernemers de krachten gebundeld. "Er is nu een wandelroute langs ambachtelijke winkeltjes, Thoen en Thans heet het, en die is razend populair. Daar is ook een vintage-winkel variant van. Heel leuk. Ondernemers bedenken steeds creatievere oplossingen om zich te wapenen tegen de grote jongens."

Het geheim van Van der Pigge? Hart en haar collega’s zien dat de combinatie van 'nostalgie' en kwaliteit steeds populairder wordt. "Klanten willen wel alles 24/7 bereikbaar, maar ze willen ook in toenemende mate authenticiteit en beleving. Ze willen proeven, zien en meemaken." Een geheim dat andere kleine ondernemers ook goed in de smiezen hebben: "De Kleine Houtstraat hier verderop is niet voor niks jarenlang de leukste winkelstraat van Nederland geweest. Daar zit geen enkele grote keten in, alleen maar kleine unieke ondernemers. Je moet geen eenheidsworst willen zijn." http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/hoe-deze-drogisterij-al-166-jaar-wint-van-de-grote-jongens


 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.493
Berichten
512.979
Leden
8.642
Nieuwste lid
Davidbrownm05
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan