• Beste forumleden, we maken nu gebruik van nieuw forum software. Je oude wachtwoord werkt hier niet meer. Klik op aanmelden en dan op de link "wachtwoord vergeten". Je kunt dan je wachtwoord opnieuw instellen.

oorlog tegen de boer

Tanja

Member
Uiteraard doneer ik, daarnaast zal ik er zeker aandacht aan besteden op social media. Blijf het hier maar onder de aandacht brengen.
 
G

Guest

Guest
Ik heb net ook een donatie gedaan. Maar blijf wel meermalen de melding krijgen dat ik mijn mailadres moet verifiëren? Gaat er dan iets niet goed? Is wel van mijn rekening af.
 

naief

New member
vervelend om te horen Jon dat het niet lekker met jullie gaat. Maar wel vind ik het jammer dat ook de biosector meedoet aan het zwart maken van de gangbare boer. Want ja jouw verhaal is klote, maar er zijn indentieke verhalen van gangbare boeren. Zijn die dan 2e rangs omdat ze niet bio zijn?
Jij bent nu aan het vechten voor je bedrijf en dat is je goed recht en ik hoop voor jullie dat jullie het gaan redden.

Ik heb dit topic echter geopend om de oorlog tegen boeren te laten zien. Tegen elke boer wordt oorlog gevoerd. En helaas zijn we in de sector niet solidair en laten we ons tegen elkaar uitspelen. Er wordt gebruikgemaakt van de natuur van de boer. Een eigenwijze ondernemer die niet in een kruiwagen vol kikkers wil zitten.
Boeren worden continue keihard genaaid. Jon is er een mooi voorbeeld van. Akkerbouwers zien de fosfaattoestand van hun grond achteruitgaan. Ze mogen al vele jaren minder bemesten dan ze er aantoonbaar van af halen. Het injecteren van mest is een van de grote schandes in nederland. Wijlen Paul Blokker heeft hier dikwijls over gesproken en geschreven https://www.telegraaf.nl/nieuws/998525/mestinjecties-schadelijk
Door het injecteren gaat het bodemleven kapot. Je krijgt dan meer ziektes in je gewas, die weer gecorrigeerd moeten worden. Je hebt meer kunstmest nodig omdat de bodemprocessen slechter verlopen. Wormen gaan dood. De boeren krijgen weer de schuld van minder weidevogels. Zou dat komen door de grote bemesters die veelal voor het broedseizoen uit over de velden gaan, of door het gebrek aan voedsel. En de predatoren worden beschermt. Lees ook de reaties: https://www.v-focus.nl/2018/01/weidevogels-lijden-onder-oprukkende-vos/
De boer krijgt de schuld.
De boer die maar steeds meer koeien wil gaan melken. Maar wil die dat of moet dat om een fatsoenlijk inkomen te hebben of om de ouders uit te kunnen kopen? Natuurlijk zien er heel wat boeren een uitdaging in of heeft het bv sociale redenen. Met een klein bedrijf heb je altijd dienst, met een groot bedrijf met meerdere werknemers kun je jezelf ook beter uitroosteren. En wij bv hebben enkele leuke speeltjes die de fysieke slijtage van de boer tegengaan. 1 keer raden hoe we die teruggaan verdienen.
Het is in de landbouw aan alle kanten de verkeerde kant opgegaan. Door de overheid gesubsideerde industrie, wetenschap (met vakbladen erbij), scholing en beleid hebben de boer in de huidige staat gebracht.

En de huidige staat is er voor 98% van de veeboeren een van een soort wurggreep. Bij de een zit die heel strak, bij de ander it die losser en er zijn ook sectoren die nog steeds de dans wat ontsprongen zijn, maar de akkerbouwer zit ook aan de ketting. Aan alle kanten worden we belaagd, wat al begint bij de scholing, bijna elke adviseur heeft ook de klap van die molen gehad, het merendeel van de vakbladen weet of ook niet beter of krijgen ook nog andere funding dan advertenties en abonneegeld.
Dus het bedrijfsleven is ook niet wijzer.

Dan gaan we naar de bv nederlandse zuivel organisatie, de NZO. Die nu dus de grupstal op een dood spoor heeft gezet met als argument de consument. (in beieren speelt deze discussie nu ook, in duitsland staat nog 60-80% op de grup, 1 keer raden welke boeren dat zijn). Ik denk dan welke consument. Ik denk dat DE consument helemaal niet weet wat een grupstal of loopstal is en als ze er zelf 1 mogen bezoeken voor hun mening erover gevraagd wordt en er daarna een referendum wordt gehouden, mag die gewoon blijven.
Waterschappen bv mogen zelf weten hoe ze de waterkwaliteit beoordelen en of ze het goed of slecht vinden. De goed of slecht wordt naar Brussel gestuurd. Je mag weer 1 keer raden, juist. Nederland heeft dus van Brussel de opdracht gegeven de boeren strenger aan te pakken. Wist je dat er fosfaatrijke kwel uit oerlagen aan de veehouderij toegerekend wordt. Helemaal grappig als in diverse delen van nl waar die kwel is, er amper vee gehouden wordt. Wist je dat als er fosfaatrijk water vanuit duitsland nl in stroomt door een veerijk gebied, het nederlandse vee het dan gedaan heeft. Wist je dat bij diverse waterschappen er in natuurgebieden meer fosfaat in het water mag zitten dan de boerensloot want a) dat is lekker makkelijk voor hun (en ook voor de boer want die mag via de waterschapslasten vast weer het leeuwendeel van de groene hobby betalen) en b) omdat ecologen zien dat het slootleven het op meer fosfaat beter doet. De boerensloten moeten dan vervolgens extra schoon worden (krijgen vast nog wel het verwijt dat het leven in de sloot maar niet toeneemt en er dus nog meer maatregelen nodig zijn!!!) om gemiddeld goed uit te komen.

De fosfaatshit waar elke koeienboer in nl de dupe van is en sommige helemaal heeft ook helemaal niets met het milieu te maken. Het is een politiek iets. Daarom mag het geexporteerde fosfaat ook niet van het plafond afgetrokken worden. Daarom schijt een koe in nl ook meer dan in duitsland. Daarom heeft Schouten ook de vleesveehouder fosfaatgegeven en zo de knelgevallen regeling om zeep geholpen. Ik geloof niet dat dat perongeluk was.

De voorzitter van de lto is een pvda-er, wie hem heeft aangesteld weet ik niet. Ik weet wel dat hij charmant is, maar met welke agenda hij naar DenHaag en Brussel gaat weet ik niet, ik betwijfel ten zeerste of hij er voor de boeren zit.

Ik kan dit verhaal met gemak 3x zo lang maken maar ik hoop dat mijn punt nu duidelijk is. De boer wordt kapot gemaakt. Doelbewust. Er zit dus een agenda achter. En of een boer dan gangbaar of bio is maakt mij niet uit. Dat zeg ik niet als gangbare boer, maar als boer, ik heb op de vergadering ook mijn best gedaan op te komen voor de grupstalboer. Dat is mij niet gelukt. De boer is te moe, te murw om te protesteren voor een ander dan hemzelf.

En het valt mij op dat in elke groep waar (iets) langer wordt nagedacht dan de gemiddelde nederlander vrolijke aan de tegenstelling meedoet. Hier niet doorheen prikt. Jullie dus ook. De agenda gaat vrolijk langs jullie heen.

En Oh ja Mike, HET HEEFT NIETS TE MAKEN MET HET FEIT DAT CARAOLA EEN VROUW IS, DE VORIGE MANNEN WAREN NU KUTTER. DE LAATSTE ZELFS ZO KUT, DAT WE ZELFS ENIGZINS BLIJ met haar zijn. Er is vaak genoeg door goede mensen aangegeven in Den Haag dat ze op het verkeerde spoor zitten. Het helpt niet, ze horen je niet en als ze je wel horen, dan bereiken ze weinig in het geweld van de onnozelheid en de agenda's met andere belangen.
 

fatsnotbad

Administrator
Forumleiding
Hoeveel succesvolle vrouwelijke ministers ken jij? Hoeveel succesvolle vrouwelijke CEO's (leiders van grote bedrijven)? Mannen kunnen er zeker een potje van maken, maar ik kan wel talloze succesvolle mannelijke ministers en CEO's noemen. Trouwens ook filosofen, kunstschilders, uitvinders, wetenschappers, musici, architecten, ...

Mike
 

naief

New member
Je hebt gelijk Mike, maar je kan niet zeggen dat het landbouwbeleid slecht is omdat er een vrouw zit. Ik kan wel een aantal namen van mannelijke oud-ministers noemen, waar direct de bloeddruk van de boeren die hun hebben meegemaakt omhoog gaat. De ene eikel na de ander klojo. Als we dat als norm nemen, dan scoort Carola een voldoende. Elke boer is trouwens nog aan het bij komen van Martijntje van Dammetje en daar zat toch echt een piemel aan. Jozias van Aartsen, daar zat ook een piemel aan. Het lijkt ook wel of ze de bad cop en de good cop afwisselen.
Er moet een agenda achter zitten.
 

naief

New member
de Nederlandse veehouderij helpt het klimaat om zeep versus de waarheid
https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/11/22/krimp-veestapel-helpt-klimaat-niet?fbclid=IwAR2jMzB2rF8qjAf9jpUgJGZqmtztMM4QyiLSAa9_-fqrW5YW-eWtLZdD7lg
 

naief

New member
Onze binnenlandse eisen worden door Nederlandse consumenten nauwelijks gewaardeerd, omdat ze bijna vanzelfsprekend zijn. Anderzijds betaalt het buitenland (de grootste consument) meestal niet voor die extra eisen. Toch wordt de lat almaar hoger gelegd en staan onze grenzen wagenwijd open voor producten die niet aan deze eisen voldoen. Sectorvertegenwoordigers stemmen ermee in zodat nog meer kostprijsverhogende maatregelen zogenaamd in overleg met de sector worden omgezet in beleid. En ook supermarkten maken er dankbaar gebruik van en stimuleren nauwelijks de keuze voor onze hoogwaardige Nederlandse producten.

https://www.boerderij.nl/Home/Blogs/2018/11/Boer-zoekt-Begrip-361785E/
 

naief

New member
Zes weken voor het einde van het jaar staan nog 3363 bezwaren open.
Een bezwaar wat al 2 jaar geleden is ingediend.
Als hij gegrond verklaart wordt, mag je dus meer dieren houden, zoniet minder. Waarschijnlijk weten de laatste mensen pas medio 2019 waar ze aan toe zijn. Al die tijd knagende onzekerheid en wat moet je nu. Koeien wegdoen en verlies leiden. Koeien melken, er overheen gaan, megaboetes en een strafblad krijgen?
Gelukkig heeft Schouten een meldpunt voor depriboeren geopend :roll:
https://www.melkvee.nl/artikel/147683-rvo-kan-niet-sneller-werken-inzake-fosfaatrechten/?fbclid=IwAR3m0aHoGQhiehE8nbZYe0kMhO8MSQCzFNgUcXRSj53iJkqNWZlnNWmMU7A
 

naief

New member
https://www.trouw.nl/opinie/offer-onze-boeren-niet-op-het-altaar-van-het-groene-geloof~a76c9d0c/?fbclid=IwAR3dU5S3mU06ku0lB0MJLduB-TkTUibYrb65mTjI_lHoJSX-hulfKeQkPyU
 

naief

New member
vorige week was de minister van landbouw nog in het nieuws, dat het zo zielig is dat er steeds meer boeren zelfmoord lijken te plegen en dat erfbetreders moesten opletten en hulp inschakelen als ze dachten dat het niet goed gaat met een boer
Deze week lees je dan weer dit:


Vanwege mestfraude heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bij rechtbank Den Bosch van zes pluimveehouders geëist dat ze in totaal ruim 865.000 euro betalen aan de staat.

De zes pluimveehouders zouden honderden tot duizenden meer kippen hebben gehouden dan waarvoor zij dierrechten betaalden.


https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/11/21/om-eist-tonnen-voor-mestfraude-pluimveehouders
Ze krijgen megaboetes, voorwaardelijke straffen en werkstraffen. Voor wat? Het is belachelijk.

De eerste melkveehouders voor deze behandeling zijn volgend jaar aan de beurt
https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/11/26/schouten-bestraft-overtreding-fosfaat-en-dierrechten-gelijk
 

fatsnotbad

Administrator
Forumleiding
Boerenknechtjes van SP, GroenLinks en PvdA maken decimering veestapel mogelijk met nieuwe wethttps://www.dagelijksestandaard.nl/2018/11/boerenknechtjes-van-sp-groenlinks-en-pvda-willen-veestapel-boeren-decimeren-met-nieuw-wetsvoorstel/

Mike
 

naief

New member
https://www.destentor.nl/dronten/ik-kan-in-de-stallen-beter-wiet-gaan-telen-dan-koeien-melken~aacf10d0/
 

naief

New member
Geesje over de fouten gemaakt bij het toekennen van de fosfaatrechten. Het lijken mij nogal basisfouten, dus hoe perongeluk zullen ze gemaakt zijn?
Na het filmpje worden er nog een paar interessante filmpjes voorgesteld
https://www.prikkebord.nl/topic/167151/
 

naief

New member
een mooi gedicht
http://www.bergsadvies.nl/een-cadeau-voor-de-boer-boerin/?fbclid=IwAR0J-3I0PH1_iCpz-qL8D3d5ZxZ3OEnTrRU0N1WQsGHFQIFzJIB0pQC1eQ0
 

naief

New member
wat de overheid van de boeren vraagt versus wat zij zelf levert
http://melkveehouderijbosch.nl/starre-houding-overheid-kost-melkveehouder-vee-en-geld/

meer info over de stand-still geitenhouderijen die deze week al in de zesde provincie is ingesteld
https://www.weertdegekste.nl/2018/11/weerter-vvd-tevreden-met-provinciale-geitenstop/
wat zegt het rivm hierover:
https://www.rivm.nl/veehouderij-en-gezondheid/onderzoek-veehouderij-en-gezondheid-omwonenden-vgo
vragen die ik heb: als de longfunctie vermindert, maar er komt minder astma voor, wat kan dan een verklaring zijn voor deze tegenstrijdigheid? Je zou immers op basis van dit rivm onderzoekje ook alle astmapatiënten kunnen adviseren om juist dichterbij een kippen- of geitenstal te gaan wonen.

ook weer zo'n fijne groep voor de boer, deze richten zich op noord-brabant
http://www.minder-beesten.nl/
als je de berichten hoort, denkt je dat in brabant veel overlast is van de veehouderij. Nu is het grappige dat ik er een aantal jaar veel doorheen gereden hebt en ik nooit het idee kreeg, van tjonge wat een (over)last hier. Nu mogen de brabanders van dit forum hier zelf op reageren. Ik woonde er niet, maar was slechts af en toe overdag te gast. Ik ben benieuwd naar jullie mening!
 
Het is al eens besproken op een meeting met Mike, maar tot op heden heb ik nog nooit een antwoord gehoord of kunnen vinden.

Wie kan mij vertellen wie het patent heeft op mestinjecteurs in Nederland.

En wie kan mij vertellen welke onderzoeken zijn gebruikt door het ministerie om tot het besluit van mestinjecteren te komen? En weke onderzoekers waren bij deze onderzoeken betrokken en als ultieme vraag; wie financierde deze onderzoeken?


Trotse boer
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.269
Berichten
341.452
Leden
8.142
Nieuwste lid
yves
Word vaste donateur van dit forum
Bovenaan