Oestrogeendominantie

Lievergezond

Well-known member
Oestrogeendominant houdt in dat oestrogeen dominant is over progesterone en/of testosterone. Oestrogeen betekent bronst of vrouwelijke vruchtbaarheid. Bij te veel calorieen / overvloed stijgt de oestrogeenproductie.

Niet zo raar, omdat dit vanuit de natuur gedacht gunstige omstandigheden zijn voor een zwangerschap en een aanstaande moeder en kind reserves moeten opbouwen. Door de overvloed kunnen westerse vrouwen wel twee keer zulke hoge oestrogeenspiegels hebben als vrouwen in ontwikkelingslanden.

Dit hoge oestrogeenniveau is ook een van de redenen dat meisjes op steeds jongere leeftijd borsten krijgen en gaan menstrueren. Dit is geen gunstige ontwikkeling, omdat er zo in de vruchtbare leeftijd veel vaker een menstruatiecyclus is dan onder normale omstandigheden. Overgewicht en de overmaat aan oestrogeen die dit met zich meebrengt, wordt in verband gebracht met hormoongevoelige cankers.

In de lever kan oestrogeen worden omgezet in een gunstige (2OH) en twee ongunstige varianten (4OH en 16 OH). Vooral een foute verhouding tussen 2OH en 16 OH kan het risico op kanker verhogen.

In de volksmond hebben we het voor het gemak steeds over oestrogeen, maar lichaamseigen oestrogeen is als volgt onder te verdelen: 17B oestradiol: de belangrijkste van de drie die op meer dan 150 genen inwerkt, oestron: hoe meer vet we hebben, hoe meer oestron, ook na de overgang heft een vrouw meer oestron en oestriol.

Dan hebben we de niet-lichaamseigen oestrogeen: fytooestrogenen (plantaardig), xenooestrogenen (milieu, voeding, water) en synthetische oestrogenen uit onder andere anticonceptie.

Specifieke stiffen die bijdragen aan verlaging en stabilisatie van oestrogeen: DIM, GLA, jodium, fyto-oestrogenen en methylerende stiffen. Rineke Dijkinga, Alles draait om je hormonen, p. 379

 
Oestrogeen verhoogd: symptomen:
Zware onregelmatige menstruatie, hevige bloedingen met stollingen;
prostaatkanker/borstkanker/eierstokkanker of baarmoederhalskanker in ziektegeschiedenis;
fibrotische borsten/cysten in borsten/ vleesbomen /endometrioses;
vocht vasthouden;
pijnlijke geovelige of gezwollen borsten;
vermoedheid;
drang naar zoet, koolhydraten, brood;
snel aankomen in gewicht;
vetopslag met name op bovenbenen, borsten en kuiten;
regelmatig vaginale schimmelinfecties;
angsten en of depressies stemmingswisselingen met sterke verergering voor de menstruatie;
schildklierproblemen - oestrogeendominantie gaat werking schildklier tegen;
symptomen van onderactiviteit schildklier;
nerveus, onrustig, snel geirriteerd;
nachtelijke hitte/ zweten;
witte vloed;
pulserende hoofdpijnen/migraine voor de menstruatie;
gele huid.

Mogelijke oorzaken verhoogd oestrogeen:
synthetische hormonen;
stress
te hoog buikvetpercentage door te weinig spiermassa, waardoor testosterone wordt omgezet in oestrogeen via aromatase;
de premenopauze: in de jaren voor de overgang vanaf circa 40 jaar daalt progesterone en wordt oestrogeen per definitie dominant;
vervuiling met xenooestrogenen;
te weinig vezels in de voeding;
bij mannen te veel bier of lijnzaad eten met fytooestrogenen
te veel vrij oestrogeen door te weinig SHBG.


Oestrogeen verlaagd: Symptomen;
droogheid / atrofie slijmvliezen;
opvliegers/nachtzweet in premenopauze;
te korte of te lange menstruatiecyclus
constante vermoeidheid niet beter of slechter op een bepaald moment
ontregelde slap
dorge huid ogen mond
snelle huidveroudering
hoofdpijnen
hartkloppingen
regelmatige schimmelinfecties
regelmatige blaas en urineweginfecties
depressies of stemmingswisselingen
laag libido
verlies botmassa botontkalking
duizeligheid:

mogelijke oorzaken verlaagd oestrogeen: menopause en ondergewicht. Rineke Dijkinga, Alles draait om je hormonen, p. 272
 
Verdieping oorzaken oestrogeendominantie:

Overgewicht en of overmaat aan calorieen waardoor te veel buikvet en automaatisch meer oestrogeenaanmaak plaatsvindt;
Xenooestrogenen, xenobiotica via water, milieu, voeding etc.
Veel snelle koolhydraten/alcohol, melk, glucose-fructose (= meer insuline), kortom voeding met een hoge glycemische lading.
Te veel stimulerende middelen als koffie, thee, alcohol en andere genotsmiddelen (stressverhogend, maar ook verlagen ze de ontgifigingscapaciteit en afbraak van oestrogenen in de lever);
Anticonceptie/spiral met hormonen / HST in de menopause;
Te weinig slap = weinig melatonine;
Slecht functionerende lever/darmen;
Stress;
Vetzuren uit balans;
Disbalans tussen cortisol, insuline, oestrogeen en progesterone;
Tekorten aan bepaalde voedingsstoffen;
Te weinig vezxels in de voeding om overtollige hormonen te kunnen binden en af te voeren;
Leverproblemen waardoor onder meer te veel vrije hormonen en te weinig afbraak van zowel Eigen oestrogeen als xenooestrogenen (zie DIM, SHBG en calcium D-glucaraat);
Veroudering: bij vrouwen tussen de dertig en veertig zakt het progesterongehalte: Zij worden dan per definitie oestrogeendominant. Ditzelfde geldt voor mannen in de andropauze als het testosterongehalte zakt. Ook zij worden dan automatisch oestrogeendominant.
Straling;
Een overmaat aan soja of bier, vooral bij mannen. Rineke Dijkinga, Alles draait om je hormonen, p. 334
 
Oestrogeendominant houdt in dat er een ongewenste verhouding is tussen oestrogeen en progesterone in het lichaam. Het wil zeggen dat het oestrogeengehalte te hoog is ten opzichte van progesteron. Oestrogeen kan verhoogd, normal of zelfs te laag zijn, maar ten opzichte van progesteron is het te hoog. Het gros van de klachten en ziekten op het gebied van geslachtshormonen wordt veroorzaakt door oestrogeendominantie.

Bij vrouwen:
PMS en menopausale klachten;
Cysten en fibromen;
Endometriose;
Verminderde vruchtbaarheid;
Baarmoederhals, eierstok- en borstkanker;
Auto-immuunziekten;
Meisjes die op jonge leeftijd te vroeg gaan menstrueren.

Bij mannen:
buikvet en borstontwikkeling;
onvruchtbaarheid;
prostaatklachten en kanker;
vermindering energie, stemming en libido. Rineke Dijkinga, Alles draait om je hormonen, p. 334.
 
Tips om oestrogeen te verlagen:

Pak de oorzaken aan evt onder supervisie;
rem bovenal de aanvoer van xenooestrogenen. Als deze aanvoer niet beperkt wordt, zullen de andere maatregelen minder effect hebben;
Rem de aromatase via voeding; wordt de aromatase niet geremd dan blijf je testosterone omzetten in oestrogenen;
zorg voor voldoende magnesium, zink, selenium, b-vitamins, vitamine e en c en ijzer (dit geldt alleen voor vrouwen met pms).
Deze voedingsstoffen hebben een gunstig effect op zowel de lever, stress, de aanmaak van geode prostaglandins en de aanmaak van neurotransmitters als op de omzetting van hormonen. Hierdoor werk je op direct heel veel fronten aan je hormonale klachten.
Ondersteun de darmen en de leverontgiftiging optimaal.
Een overmaat aan oestrogeen moet door onze lever worden afgebroken via de gale n darmen worden afgevoerd.
Dit is zeer essentieel zeker als je de oorzaak van oestrogeendominantie niet weet.
Breng insuline en suikerstofwisseling in balans. Eet voeding met een lage glycemische lading.
Minimaliseer ook voeding die insuline bevat of IGF-1 verhoogt;
Neem serotonine verhogende voedingsmiddelen op in je voeding, zoals haver en banana. Hoog oestrogeen verlaagt namelijk serotonine en heft tot gevolg dat je veel zin in zoet krijgt met vaak overgewicht tot gevolg.
Ga bewegen/trainen: meer spiermassa betekent minder vetmassa en daardoor minder oestrogeenaanmaak.
Neem dopamineverhogende voedingsmiddelen op in je voeding. Zowel stress als een hoog oestrogeengehalte verlaagt het dopamineniveau. Hierdoor zie je vaak een hang naar genotsmiddelen ontstaan. Ook de zin om te bewegen verdwijnt meestal bij een dopaminetekort. Dit heft dan weer een averechts effect op je hormoonbalans.
Breng de prostaglandins in balans.
Minimaliseer verzadigde vetten uit nietbiologisch vlees, vleeswaren, zuivel en kaas plus alle transetten in kantenklare producten zoals margarines en halvarines etc.
Reguleer stress, de grote ontregelaar van alle hormonen;
Eet volwaardige voeding, oftewel optimaal calorisch;
eet regelmatig een ei, liefst gepocheerd;
Zorg voor goede slaap zonder welke je te weinig melatonine aanmaakt. Dan krijg je een disbalans in insuline, oestrogenen, cortisol e.d.
Voeg fytooestrogenen toe aan je voeding al klinkt dit tegenstrijdig;
Bij hevige klachten ondersteuning met kruidenpreparaten of natuurlijk progesteron in overleg met een natuurarts of -dietist of een orthomoleculair werkend gynaecoloog. Rineke Dijkinga, Alles draait om je hormonen, p. 335 e.v.
 
De afbraak van oestrogenen in de lever:
Vooral de kruisbloemige groenten uit de brassica-familie spelen een grote rol als het gaat om het terugdringen van oestrogeendominantie. Een overmaat aan oestrogeen moet worden afgebroken via de lever en uitgescheiden worden via lever en nieren. Bij dit afbreken kunnen er een paar vormen van oestrogeen ontstaan: een gunstige variant (2OH) en ongunstige varianten (4OH en 16OH) die voor ziekten en klachten kunnen zorgen bij een overmaat. De gunstige vorm moet de ongunstige vormen in toom houden. Via methylatie waar we onder andere voldoende magnesium, b-vitamins, shbg, calcium d-glucaraat en dim voor nodig hebben, kan er meer van de gunstige oestrogeenvariant gevormd worden ten koste van de foute varianten. Rineke Dijkinga, Alles draait om je hormonen, p. 336.
 
Aromataseremmers:

Aromataseremmers zijn stoffen die ervoor zorgen dat testosteron niet wordt omgezet in oestrogeen. Bij een overmaat aan oestrogeen ten opzichte van andere ormonen spreken we van oestrogeendominantie. Een groot deel van de hormonale klachten, ziekten en kankers heeft hiermee te maken.

Oorzaken van een verhoogde aromataseactiviteit -waardoor te veel oestrogeenaanmaak- zijn onder andere: veroudering, zinktekorten, overgewicht, insulineresistentie, buikvet, xeno-oestrogenen, verstoorde leverfunctie, alcohol, en laaggradige ontstekingen. In de andropauze en menopauze wordt er hoe dan ook meer testosteron omgezet in oestrogeen. Dan zijn aromataseremmers dus ook zeer belangrijk.

Bronnen:
Groene thee en zwarte thee
resveratrol in rode wijn en druiven
quercetine in appels, druiven en uien
hesperidine in de schil van citrusvruchten
genisteine in soja
citrusflavonoiden in grapefruit en citrus
apigenine in peterselie, selderij, munt en kamille
oleuropeine in olijfolie
ellaginezuur in o.a. granaatappels, frambozen en aardbeien
zink in oesters, pompoenpitten en zonnebloempitten
fluweelboom l-dopa
brandnetel
lignanen in bijv. lijnzaad
biochinin A in rode klaver
isoliqueritigen in zoethout.

Bij alle ziekten waar oestrogeendominantie een rol speelt, is remming van aromatase dus noodzakelijk. Vandaar dat aromataseremmers in zo veel recepten als ingredienten zijn opgenomen. De meeste aromatase komt voor in vetweefsel, de hersenen en de lever. Rineke Dijkinga, Alles draait om je hormonen, p. 355

 
Verlaging / stabilisatie oestrogeen door:
DIM: afkorting van di-indolmethaan: een stof die in onze spijsvertering wordt gev ormd als we kruidbloemige groenten eten (brassica). Voor iedereen is het belangrijk brassica-groente te eten, maar zeker voor mannen en vrouwen met oestrogeendominantie.
GLA: gammalinoleenzuur: vetzuur dat wordt aangemaakt uit omega 6 en een belangrijke rol speelt bij huidklachten, pms, hormonale klachten, hormoongevoelige kankers in de apoptose bij ontstekingen. ook is het antitrombotisch en daardoor zeker bij vrouwen die anticonceptie of hst gebruiken belangrijk. Verder is GLA een onderdeel van een gezonde celmembraan en vermindert het het jojo-effect na een dieet.
Tekort aan gammalinoleenzuur geeft de volgende klachten: hormonale klachten: pms, overgangsklachten, vruchtbaarheidsproblemen, hormonale kankers, huidklachten zoals acne, eczeem en psoriasis, problemen met de ontifting: o.a. van dioxine, ontstkeingen allergieen, verlaagde vetverbranding, verhoogd cholesterol, verhoogde kans op trombose. Voedingsmiddelen die GLA (omega 6 dat al is omgezet) bevatten: borageolie, teunisbloemolie, zwartebessenzaadolie, spirulina, blauwgroene algen en chlorella, hennepzaadolie, echiumolie en moedermelk.
jodium
fyto-oestrogenen
: komen in zeer veel voedingsmiddelen voor. Ze dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans bij man en vrouw. Omdat ze sterk op ons eigen oestrogeen lijken, kunnen ze de oestrogeenreceptoren bezetten. Net als salvestrolen lijken ze aangemaakt te worden om de plant te beschermen tegen vraat en microorganismen. Fytooestrogenen eet je dan ook meer door biologische producten. De overmaat aan oestrogenen lijkt niet meer in toom gehouden te worden door fytooestrogenen. Omdat er minder biologisch voedsel met fytooestrogenen is en ze dus minder deel uitmaken van onze voeding, maar ook omdat we enorme hoeveelheden xenooestrogenen via ons milieu binnenkrijgen. Fytooestrogenen zijn goed onderzocht als het gaat om risicovermindering bij borst en prostaatkanker. Het totale gehalte aan fytooestrogenen is de som van de isoflavonen, lignanen en coumestanen. Sojaproducten zijn rijke bronnen van fytooestrogenen. Maar aan soja kleven zwaarwegende nadelen.
methylerende stoffen: methylatie betekent het omzetten, activeren en deactiveren van DNA en elangrijke stoffen als homocysteinem serotonine en dopamine. Naarmate we ouder worden, lukt dit moeizamer.
Stoffen die we altijd ter beschikking moeten hebben voor een goede methylatie: betaine, choline, magnesium, vitamine b2, b6, b12 en foliumzuur.
Als je homocysteine te hoog is in je bloed, kan dat een goede aanwijzing zijn om te bekijken hoe het met de mythylatie in je lever gesteld is. Als homocysteine te hoog is, is het erg raadzaam om aandacht aan de genoemde voedingsstoffen te schenken. Rineke Dijkinga, Alles draait om je hormonen.
 
Aangaande DIM: dit zit in kruisbloemige voedingsmiddelen als bloemkool, boerenkool, paksoi, broccoli, radijs, spruitjes, kool, rucola en tuinkers. DIM zorgt ervoor dat oestrogeen in onze lever wordt omgezet naar de onschadelijke vorm. Het kan namelijk ook worden omgezet naar de schadelijke vorm. Deze kan voor veel hormonale klachten vormen. Door DIM neemt de oestrogeendominantie af en wordt de balans tussen goed en slecht oestrogeen in bgoede banen geleid. We hebben wel gezonde darmlfoa nodig om DIM daadwerkelijk om te zetten. Bovendien lukt dit alleen als deze gronte kort verhit zijn geweest. De groente rauw eten heeft dus niet zoveel zin. Rineke Dijkinga: alles draait om je hormonen p. 293.De lever en calcium d-glucaraat: dit is een stof die bijdraagt aan de binding en ontgiftiging van vooral xeno-oestrogenen. Op het moment dat deze stoffen door onze lever onschadelijk worden gemaakt, kunnen ze worden uitgescheiden. Daarom is voeding die de vorming van calcium d-glucaraat verhooft van groot belang ij alle ziekten en klachten die te maken hebben met oestrogeendominantie. Maar het is ook belangrijk als voeding of het mlieu van de betrooken peroon veel xeno oestrogenen bevat.

Het is zeker geen straf om voedingsmiddelen te eten die de vorming van clacium d-glucaraat verhogen. Je bent ze misschien al veel tegengekomen in mijn recepten: haver, kersen, asperges, avocado, broccoli etc. Rineke Dijkinga, Alles draait om je hormonen, p. 293
 
hoi Debsy, nou ik las eerder wat je hier plaatste aan tekst over lipoedeem en toen ik bovenstaand las moest ik daaraan nog denken: ik dacht: is dat hetzelfde als lipoedeem: vetophoping rond borsten, bovenbenen en kuiten. http://tinyurl.com/z8hmn94
 
Debsy, nee juist oestrogeen verhoogd, zie citaat:Oestrogeen verhoogd: symptomen:
Zware onregelmatige menstruatie, hevige bloedingen met stollingen;
prostaatkanker/borstkanker/eierstokkanker of baarmoederhalskanker in ziektegeschiedenis;
fibrotische borsten/cysten in borsten/ vleesbomen /endometrioses;
vocht vasthouden;
pijnlijke geovelige of gezwollen borsten;
vermoedheid;
drang naar zoet, koolhydraten, brood;
snel aankomen in gewicht;
vetopslag met name op bovenbenen, borsten en kuiten
;
http://tinyurl.com/z8hmn94
 
ik heb dus juist helemaal geen zware menstruaties, nooit gehad ook!!
Ook nooit last van pijnlijke borsten, heb ook niet zulke grote borsten. ;-)

 
Debsy, ja weet je, als ik die klachtenlijsten afga, dan heb ik sommige klachten van zowel oestrogeendominantie als van een te laag oestrogeen.
 
Ja idd dat heb ik ook want ik ben juist weer heel slank en kom juist moeilijk aan in gewicht maar heb wel PMS en hartkloppingen en nog meer van die symptomen uit dat rijtje.
 
SHBG: Sekshormoonbindende globuline: een stof die door de lever wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat er niet te veel vrije hormone in het lichaam aanwezig zijn. Dit is zeker van belang bij klachten die met oestrogeendominantie te maken hebben, zoals de meeste prostaatklachten en de meeste typische vrouwenklachten. Door insulineresistentie, overgewicht, schildklierproblemen, verminderde leverfunctie etc. kan het gebeuren dat er te weinig SHBG wordt aangemaakt.

Lijnzaad bevat lignanen die de aanmaak van SHBG bevorderen. Verder is voeding met een lage glycemische lading erg belangerijk, omdat hoge insulineniveaus SHBG laten dalen. Voldoende SHBG verlaagt het risico op hormoongevoelige borstkanker. Rineke Dijkinga, Alles draait om je hormonen, p. 386.
 
Als je te weinig jodium in je lichaam hebt, gaat je lichaam meer oestrogeen afgeven:

?t=151

http://tinyurl.com/oecovyr
 
Oestrogeen dominantie en borstkanker
14 september 2015 by Francine van Broekhoven 2

Wat is een oestrogeen dominantie? En kan dat leiden tot borstkanker?

Oestrogeen dominantie is een term die een toestand aangeeft waarin een vrouw deficiënte, normale of overmatige oestrogenen in haar lichaam heeft. Daarbij heeft ze weinig of geen progesteron om de balans te herstellen. Ook vrouwen met een laag oestrogeen niveau kunnen oestrogeen dominante symptomen hebben als zij voldoende progesteron hebben.
Wat er gebeurt vlak voor de menopauze is dat oestrogeen niveaus dalen. In een natuurlijke menopauze is het eerste wat gebeurt een geleidelijke afname van de niveaus van progesteron, terwijl oestrogeen niveaus gelijk blijven of zelfs een beetje verhogen. Progesteron en oestrogeen zijn bedoeld om elkaar in balans te houden gedurende de menstruele cyclus. Als één van beide sterk daalt terwijl de andere stijgt ontstaat er een onbalans. Bij een afname van progesteron kan oestrogeen ongehinderd zijn gang gaan, dat wil zeggen, zonder het gebruikelijke tegenwicht. Het resultaat is een relatief teveel aan oestrogeen, een aandoening die vaak wordt genoemd “oestrogeen-dominantie”.

De overgang

Als de overgang gaande is en progesteron blijft dalen, kunnen uiteindelijk oestrogeen niveaus sterk beginnen te schommelen. Oestrogeen pieken komen voor omdat de eierstokken net zijn begonnen met hele groepen follikels te laten groeien en rijpen. Dit in plaats van slechts één tegelijk, alsof ze proberen nog haastig de overgebleven eieren te slijten. (Dit is de reden waarom de invloed van dubbele zwangerschappen stijgt met de leeftijd.) De progesteron daling treedt op omdat steeds minder van die eieren daadwerkelijk rijpen.
Schildklier problemen komen veel voor tijdens de menopauze. Volgens wijlen Dr. John R. Lee een bekend arts en auteur, lijkt er een oorzaak-en-gevolg te zijn tussen hypothyreoïdie (trage schildklier functie) en oestrogeen dominantie. Als oestrogeen niet goed in balans is met progesteron, kan het de werking van het schildklierhormoon blokkeren. Zelfs als de schildklier normale niveaus van het hormoon aanmaakt, wordt het hormoon zelf ondoeltreffend en symptomen van hypothyreoïdie kunnen dan verschijnen. Met andere woorden; je kan een bloedonderzoek laten doen en een normale functie van de schildklier zien, omdat de schildklier zelf niet defect is, en toch symptomen hebben van een trage schildklier.
Dit probleem wordt verergerd als een vrouw oestrogeensupplementen voorgeschreven krijgt. Hierdoor ontstaat een nog grotere onbalans. Een recept voor een aanvullend schildklierhormoon zal dan niet bijdragen aan het onderliggende probleem: oestrogeen dominantie.

Xeno oestrogenen

Oestrogeen dominantie kan ook via de huid tot stand komen door allerlei externe factoren. Je zou al in een capsule moeten gaan wonen om te ontkomen aan al die factoren die een oestrogeen dominantie kunnen veroorzaken. Ook bij mannen en kinderen, dus niet alleen vrouwen hebben hier last van. Deze extra factoren worden Xeno-oestrogenen genoemd. Deze zijn vet-oplosbaar en kunnen niet afgebroken worden. De belangrijkste bronnen van deze Xeno oestrogenen zijn pesticiden, schoonmaakmiddelen, uitlaatgassen, petroleum, plastic producten, cosmetica, zelfs zaaddodende pasta, condooms en weekmakers in seks-speeltjes.
Xeno-oestrogenen, polychloorbifenylen (PCB’s) en Bisfenol A, bevorderen oestrogeen dominantie in het lichaam doordat ze de snelheid waarmee oestrogeen in het lichaam wordt afgebroken veranderen. Dit veroorzaakt een overvloed aan oestrogeen en een verhoging van de effecten van oestrogeen op het lichaam, wat leidt tot symptomen van hormonale onbalans. Onder andere ook borst vorming bij mannen.

ID-100106051Onderaan deze blog vind je een aantal tips over hoe je zo goed mogelijk de xeno oestrogenen kan mijden. Drink je hete take-away koffie of thee dus niet meer in een plastic bekertje maar in karton. Wat je ook doet, breng je voeding niet in contact met plastic, zeker geen zacht plastic. Water drinken uit een zacht flesje van de supermarkt hoort daar ook bij. Ook al is het van Spa of Sourci, het zit in plastic dus stop ermee. Al deze bovenstaande zaken dragen bij aan een oestrogeendominantie en zijn gerelateerd aan aangeboren afwijkingen bij mens en dier.

Oestrogeen dominantie en de symptomen volgens Dr. John R. Lee:
Een snel verouderingsproces
Allergieën, waaronder astma, netelroos, huiduitslag, holte ontstekingen
Auto-immuunstoornissen zoals lupus en schildklierafwijkingen
Borstkanker
Borst gevoeligheid
Onregelmatige of anderszins afwijkende menstruatie (meestal overmatige bloeden)
abnormale celgroei op de baarmoederhals
Koude handen en voeten als een symptoom van schildklierafwijkingen
Verminderde zin in seks
Depressie met angst of irritatie
Droge ogen
Vroeg begin van de menstruatie
Endometrium (baarmoeder) kanker
Vetophoping, vooral rond de buik, heupen en dijen
Vermoeidheid
Fibrocystische borsten
Mistig denken
Galblaas klachten
Haaruitval
Hoofdpijn
Hypoglykemie
Verhoogde bloedstolling (toenemend kans op beroertes)
Onvruchtbaarheid
Onregelmatige menstruatie
Prikkelbaarheid
Slapeloosheid
Magnesiumtekort
Geheugenverlies
Stemmingswisselingen
Osteoporose
PMS
Trage stofwisseling
Schildklierafwijkingen zoals hypothyreoïdie
Baarmoederkanker
Vleesbomen
oedeem
Zinkdeficiëntie

Borstkanker en Oestrogeen

Er zijn inmiddels nieuwe voorspellingen gedaan en het aantal vrouwen met borstkanker kan stijgen met maar liefst 50 procent in 2030. De onderzoekers zeggen dat de toename van tumoren zal worden aangewakkerd door het hormoon oestrogeen. Hoewel dit een natuurlijk hormoon is dat wordt geproduceerd door het lichaam wat verantwoordelijk is voor de voortplanting en de groei van botten bij zowel mannen als vrouwen, is de blootstelling aan milieufactoren zoals boven genoemd onnatuurlijk hoog. Dit zijn de zogenaamde xeno-oestrogenen.
Oestrogeen dominante symptomen kunnen sterk worden verbeterd en zelfs worden teruggedraaid door het balanceren van de overtollige oestrogeen en het omkeren van de oestrogeen dominantie door onderstaande tips.

DNA schade

Afgezien van de vele genoemde symptomen, kan te veel oestrogeen ook een ander verwoestende effect hebben: DNA-schade. DNA beschadiging geeft een hogere kans op ziektes en dit wordt beïnvloed door twee zaken: hoe zit je genetisch in elkaar en de milieurisico’s om je heen. Nieuwe studies tonen aan dat onze omgeving van invloed kan zijn of bepaalde genen worden aan- of uitgezet. Deze wetenschap noemen we epi genetica.
Je weet al dat je je genen niet kunt veranderen. En inderdaad zijn sommige mensen meer vatbaar voor oestrogeen dan anderen, waardoor het risico van borstkanker en andere ziekten bij hen groter is. Je invloed op je eigen milieu is groot en dit kan gevolgen hebben voor jouw genen. Het heeft dan ook invloed op het verhogen of verlagen van ontstekingen en uiteindelijk ook op het risico van ziektes.
Epi genetische factoren die ontstekingen beïnvloeden zijn blootstelling aan xeno-oestrogenen, stress, gewicht, lichaamsbeweging, slaap kwantiteit en kwaliteit, voeding en lifestyle, zoals roken en alcoholgebruik.

Ontstekingen, overgewicht en oestrogeen

Veel ontsteking in het lichaam staan bekend voor het verhogen van het risico op hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer, maar een ontsteking die gevoed is door oestrogeen dominantie kan meerdere effecten hebben op het lichaam.

De recente stijging van de oestrogeen-positieve borstkanker en de explosieve toename van borstkanker in de komende jaren zijn grotendeels gerelateerd aan de toename van overgewicht en zwaarlijvige mensen in het ontwikkelede westen.

Oestrogeen kan worden gemaakt in vetcellen. Te veel vet verhoogt ontsteking, en dat heeft weer effect op het afbreken van oestrogeen. Een ontstekingsmechanisme wat gerelateerd is aan oestrogeen is bekend als de obesitas-aromatase-ontsteking-as. Wanneer hier sprake van is dan zorgt de ontsteking ervoor dat het enzym aromatase voor een omzetting van testosteron naar oestrogeen.

Te veel ontstekingen in ons lichaam zorgen er ook voor dat het aantal progesteron receptoren in het lichaam verminderen, dit zet een rem op de gevoeligheid voor progesteron. En progesteron moest nu juist het oestrogeen in evenwicht zien te houden. Progesteron werkt dus ook als een natuurlijke ontstekingsremmer.

Uit een test die is gedaan in 2013 onder pre-menopauzale vrouwen bleek dat het verhogen van fitheid en goed gewicht, alsmede het verminderen van lichaamsvet, een kleiner risico gaf op borstkanker bij de proefpersonen. Als je dit wilt realiseren moet je streven naar het doen van een flinke inspanning of training van ten minste 30 minuten per dag, en dat vijf keer per week.

Wat kun je zelf doen om een goede balans te houden tussen oestrogeen en progesteron?

1. Een van de beste bronnen van Bio identieke Progesteron is Wilde Yam (Dioscorea Villosa). Wilde Yam werd al gebruikt in medicatie maar alleen in de natuurlijk vorm geeft het de beste resultaten.
2. Ook zou je Maca poeder kunnen gaan nemen. Neem 1 theelepel per dag door een smoothie of yoghurt voor een paar weken.
3. Bij een Oestrogeen dominantie kun je een biologische progesteron crème smeren, dit kan heilzaam zijn. Binnenkort verwacht De Groene Zuster een progesteron crème aan te kunnen bieden die vrij is van chemicaliën en geurstoffen.
4. We zijn nu meer bewust van de enorme invloed van voeding en hoe dat kan helpen bij de preventie van ziekten. Dit komt omdat het voedsel dat je eet niet alleen kan helpen om een gezond gewicht te houden en ontsteking te verminderen, maar kiezen voor verse, biologische voedingsmiddelen helpt ook bij het risico van blootstelling aan gevaarlijke giftige stoffen, zoals xeno-oestrogenen. Groentes die helpen tegen een oestrogeen dominantie zijn familie van de kruisbloemigen. Dat zijn onder andere broccoli, radijs, boerenkool, rode kool, spruitjes en bloemkool. Deze groentes bevatten een stof die Diindolylmethaan, kortweg DIM genoemd wordt, en dit helpt om oestrogeen te verteren en af te breken. Dr. Michael A. Zeligs meldt op kanker-actueel.nl dat het DIM supplement veiliger is dan het indole 3 carbinol. Hoewel van dit supplement onderzoeken zijn die laten zien dat het effectief is gebleken in de preventie van borstkanker. Ik raad je aan het dim supplement of Indole 3 carbinol met een orthomoleculair arts of therapeut te bespreken.
5. Cafeïne wordt in 45 minuten omgezet in oestrogeen, wees je dus bewust van je kop koffie. Beperk je koffie tot bv maar 1 x per dag of vervang je koffie door thee.
6. Gebruik onder de douche weer een gewoon stuk zeep in plaats van al die plastic flessen met oplosmiddelen waarvan je de naam niet kan uitspreken. Gewone (biologische) zeep is beter voor je lichaam en beter voor het milieu. Er zijn zoveel heerlijke biologische stukken zeep verkrijgbaar tegenwoordig. Maak een mooie schaal met diverse zeepjes waaruit je elke dag kan kiezen.

7. Bisfenol A is een stof die gevonden wordt in de plastic laag aan de binnenkant van blikjes. Maar ook plastic flesjes water bevatten BPA’s. Als het plastic warm wordt ‘lekt’ er meer BPA uit dan in koude vorm. Het kan zelfs de kans op een miskraam bij zwangere vrouwen vergroten. BPA staat bekend als een ernstige hormoonverstoorder.
8. Als je water mee wilt nemen voor onderweg vul dan een hard plastic waterfles met gefilterd water. Of koop een hard plastic waterfles die je kan navullen met een filter erop. Zoals de Bobble. David Wolfe zegt: “gebruik een waterfilter of je bent een waterfilter”.
9. Een van de meest effectieve geneeskrachtige kruiden is de Mariadistel. Dit kruidje heeft het vermogen om te verdedigen én aan wederopbouw te doen. Dit gebeurt door de lever te reinigen. Vrouwen die hormoonvervanging of farmaceutische medicijnen nemen hebben een lever die belast is en dus minder efficiënt is bij het opruimen van gifstoffen en hierdoor gezondheidsproblemen kunnen krijgen die zij normaal niet zouden hebben. Mariadistel is heilzaam om leverweefsel te regenereren en overtollig oestrogeen weg te nemen.
10. Eigenlijk had dit punt op nummer 1 moeten staan, zorg dat je zo min mogelijk in aanraking komt met plastics in je voeding, in je make-up en huidverzorging en let op je schoonmaak middelen, koop het liefst eko producten.
11. Naast het reduceren van oestrogeen is het belangrijk te kijken naar andere vitamines en mineralen die borstkanker kunnen helpen voorkomen. Als je een tandpasta hebt met fluoride weet dan dat de fluoride het jodium in je lichaam reduceert. Jodium hebben we allemaal hard nodig, zeker voor een goede schildklierfunctie. Maar ook borsten hebben veel baat bij voldoende jodium. Jodium is te vinden in alles wat uit de zee komt maar ook in de supplementen van Vitals zoals Concentrace en Stamina. Beide bevatten veel Jodium uit Kelp. http://www.degroenezuster.nl/oestrogeen-dominantie-en-borstkanker/
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.498
Berichten
516.981
Leden
8.645
Nieuwste lid
ej bartelink
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan