Nog steeds geen oplossing - bijnier/hypofyse? Meningen gevraagd

AB09

New member
Ik probeer even kort mijn situatie te schetsen...
Sinds oktober vorig jaar moe, beginnen bij te komen (zonder verandering eetpatroon). Na aandringen eindelijk een bloedname bij de dokter gekregen. Verdict? Ijzer tekort en iets te trage schildklier. Ik ben in januari gestart met nemen van medicatie voor ijzer en schildklier. Ondertussen is niveau ijzer en schildklier ok, maar blijf vrij moe (is wel al iets beter, geen slaapmarathon meer) én blijf aankomen (enkel aan mijn buik, krijg nog amper twee broeken - met veel moeite - dicht).
Ondertussen bij endocrinoloog geweest... zij denken aan hypofyse en/of bijnier. Resultaten kunnen nog weken op zich wachten…

Iemand een idee of ervaring met dit? Wat kan ik al doen, zou alvast graag iets plantaardig willen nemen. Voel me allesbehalve goed in m’n vel… en binnenkort moet ik terug gaan werken en zou me wat ‘weerbaarder’ willen maken…

Alvast bijzonder dank, kan best wel wat tips/steun/moed gebruiken!
 
Dag AB09,

Welkom hier.
Kun je aangeven wat je zoal op een dag eet, dan kunnen we gerichter advies geven.

En waarom wil je graag iets plantaardigs nemen? Je bijnieren hebben juist verzadigd vet zoals kokosvet en roomboter nodig.

Kijk eens op deze website voor meer informatie:
http://www.voedingisgezondheid.nl

Sterkte!

Mark
 
schildklier ok, maar blijf vrij moe

Het is heel simpel, je schildklier is nog steeds niet oke cq je hebt te weinig schildklierhormoon.

Dokters kijken tegenwoordig alleen maar naar een paar inktvlekjes op een papiertje inplaats van naar de patiënt.
Als ik toch eens een euro zou krijgen voor elke keer dat ik zoiets hoor dan kan ik aan het einde van het jaar met pensioen.

Gebruik je synthetische T4 als medicatie?
 
@ Mark

Bedankt voor de verwelkoming :)
Wat ik zoal op een dag eet? 's Morgens meestal havermoutpap met noten, tussendoor eet ik wortels, 's middags portie rauwkost + noten én een snee geitenkaas met twee sneden brood en 's avonds eet ik een warme maaltijd (meestal wok ik).

Waarom ik iets plantaardig wil? Ik denk dat ik me verkeerd uitdruk. Ik zou graag iets innemen om aan te sterken gezien ik half april terug moet gaan werken. Mijn ziekteverlof zit er dan op en financieel blijft het niet houdbaar om thuis te blijven...

Ik zou gewoon graag iets aan m'n vermoeidheid doen, is wel al pak beter gezien ik niet meer ganse dag slaap, maar ik blijf aankomen en dit enkel ter hoogte van mijn middel... ook niet bevorderlijk voor mijn gemoedstoestand gezien ik normaal een hele actieve, sportieve persoon ben.

Dank voor je reactie.
 
@ Pike

Dank voor je reactie.

Schildklier toch niet in orde? Endocrinologen zijn ervan overtuigd hypofyse en/of bijnieren. Ik heb altijd al een iets trager werkende schildklier gehad.

Ik gebruik momenteel L-thyroxine, specifiek voor m'n schildklier en ijzerpillen. Maar volgens de laatste tests was niveau van beiden terug 'stabiel' of liever 'normaal'.

Ik zoek zelf maar verder gezien ik al veel te lang sukkel en me dit mentaal ook begint uit te putten. Altijd maar die tests en meer test en nog en nog... er lijkt geen einde aan te komen en veel beterschap is er tot op heden niet.
 
Welkom AB09 ,

Misschien eerst eens inlezen op dit forum en beginnen de voeding wat voedzamer te maken.
Ijzer slikken en synthetische schildklierhormoon is niet de oplossing die ik zou verkiezen. IJzer hadden we het laatst nog over:https://www.fatsforum.nl/topic/ijzer-te-laag/
en over de schildklier is ook al heel veel geschreven.
https://www.fatsforum.nl/topic/schildklier/
https://www.fatsforum.nl/topic/trage-schildklier-hoe-te-handelen/
https://www.fatsforum.nl/topic/trage-schildklier/

en over de hypofyse:
https://www.fatsforum.nl/topic/hypofyse-ondersteuning/

Over de bijnieren nog meer, even opzoeken.

 
Beste AB09,

Iets waar je ook even rekening mee moet houden, is dat je de verstoring van je schildklier of ijzer, of moeheid niet op kan lossen met een pil/medicatie. Dit is altijd symptoombestrijding en niet oorzaak bestrijding. Er zijn een tal van mogelijke oorzaken te bedenken.

Zo zijn er veel "endocriene disruptors" in ons dagelijks leven, zaken die onze hormoonhuishouding, en dus ook de schildklier, door de war halen.

En moeheid is altijd symptoom nr 1 van ..... vrijwel alles. De reden: als je lichaam energie nodig heeft om te genezen of een onbalans te herstellen, heb jij zelf minder energie over. Vind dus de oorzaak, de onbalans, luister naar je lichaam, en probeer je spijsvertering zo min mogelijk te belasten door (tijdelijk) geen suiker en minder koolhydraten te eten (Dit is ook de nr 1 oorzaak van buikvet overigens).

Succes, gr Iris
 
s Morgens meestal havermoutpap met noten, tussendoor eet ik wortels, ‘s middags portie rauwkost + noten én een snee geitenkaas met twee sneden brood en ‘s avonds eet ik een warme maaltijd

@ AB09

Hier vraag ik me af of de invulling van je voeding niet anders kan. Het lijkt er op dat je veel granen, rauwkost en noten tot je neemt.

Kan je wel tegen granen en melk. Veel darmproblemen worden veroorzaakt door voedselovergevoeligheid en belemmeren de aanmaak van het DPP-IV enzym. Hoe zit het met de inname van vlees, vis en eieren. Bij een overwegend plantaardig voedingspatroon haal je te weinig vitamine B12 uit je voeding.

Voor het geval je een dame moest zijn (wordt uit je vraag niet helemaal duidelijk), kan je ook nog te maken hebben met een oestrogeendominantie en dat kan ook het vasthouden van vocht en de gewichtstoename hierdoor verklaren.

Met betrekking tot het DPP-IV enzym bijgaand de link naar exendo
http://exorfinen-analyse.nl/dpp-iv-enzym/
 
http://www.greenmedinfo.com/article...terone-production-cows-regardless-lipoprotein
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18816528

Rat growth-hormone release stimulators from fenugreek seeds.
Abstract Source:

J Food Sci. 2007 Jan;72(1):S055-8. PMID: 18816528

Abstract Author(s):

Sang Hee Shim, Eun Ju Lee, Ju Sun Kim, Sam Sik Kang, Hyekyung Ha, Ho Young Lee, Chungsook Kim, Je-Hyun Lee, Kun Ho Son


Fenugreek saponin I (1) and dioscin (9) caused ca. 12.5- and 17.7-fold stimulation of release, respectively, of rat growth hormone from rat pituitary cells, whereas gitogenin (5) showed moderate activity. To our knowledge, this is the first study to demonstrate that steroidal saponins stimulate rat growth-hormone release in rat pituitary cells.


 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.469
Berichten
498.588
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan