Medische dossiers

ruud

New member
Even een vraagje of jullie ook wel eens last hebben gehad met inzage in medische dossiers of anderszins met medische dossiers.

Ik ga naar een niet-tandarts naast mijn normale en die wilde graag een kopie van de rontgenfoto van mijn gebit.

Geen probleem technisch gezien: klik op de knop naar mijn emailadres.

Maar ik voelde de bui al hangen.

Het is gewoon een recht op inzage.

En dan toch gelijk die waaromvraag die er gewoon niet toe zou moeten doen.

Ik heb wel gelijk gevraagd of dat uitmaakt.

Ik ben nota bene degene die het betaald heeft en het gaat ook nog om mij naast dat het mijn recht is.

Ik heb een paar jaar geleden al een probleem gehad met een huisarts die zonder mij te consulteren mijn dossier van langer dan toen 15 jaar geleden had vernietigd omdat het haar recht was.

Sindsdien is het ook niet meer goed gekomen.

Waarom moet dit toch zo?

Ik heb nu een toezegging dat men het zou toesturen: en dat men het toestuurt: daar gaat het uiteindelijk om, maar ik kan er maar slecht tegen dat ik eerst moet laten voelen dat ik weet dat het mijn recht is voor ik het krijg.

 
Quote:
Inzage gewenst

Dertig van de vijftig huisartsen werpen drempels op als patiënten een kopie van hun medisch dossier opvragen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond voor de Gezondgids. Acht patiënten lukt het zelfs helemaal niet om hun dossier te krijgen. Het recht op inzage in en een kopie van het medisch dossier is vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Dat artsen drempels opwerpen bij het opvragen van een dossier is voor de Consumentenbond onacceptabel. Artsen horen juist aan te moedigen dat patiënten van hun rechten gebruikmaken en een actieve rol willen spelen bij het opbouwen van hun dossier.

Vijftien van de vijftig mysterypatiënten die aan het onderzoek meedoen, moeten eerst uitleggen waarom ze hun dossier eigenlijk willen hebben. Sommige artsen reageren ronduit achterdochtig, merken de patiënten: 'Als ik ergens ontevreden over was, moest ik maar gewoon open kaart spelen.' Om inzage in het dossier te krijgen, moeten zes patiënten eerst op een persoonlijk gesprek bij de huisarts komen. Vier artsen weigeren de patiënten een papieren kopie mee te geven. Ze mogen hun dossier alleen in de praktijk komen bekijken. Dit alles is niet zoals de WGBO de artsen opdraagt te handelen. Een patiënt moet bijvoorbeeld altijd de mogelijkheid krijgen zijn medisch dossier thuis nog eens rustig na te lezen.

De Consumentenbond is voorstander van persoonlijke gezondheidsdossiers, waarbij iedere patiënt altijd online bij zijn eigen gegevens kan, zolang de privacy hierbij absoluut gegarandeerd is. Via een beveiligde verbinding kunnen patiënten dan hun volledig medisch dossier bekijken, online afspraken maken en herhaalrecepten aanvragen. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) liet de Consumentenbond weten niet inhoudelijk te kunnen reageren op de onderzoeksresultaten, omdat ze de individuele afwegingen van de huisartsen niet kent. 'In zijn algemeenheid heeft een patiënt inderdaad recht op inzage in en een kopie van zijn medisch dossier', aldus de LHV. Op de website van de Consumentenbond staan voorbeeldbrieven die consumenten helpen bij het aanvragen van inzicht in hun medisch dossier.

Bron : http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/2014/hoge-drempels-bij-opvragen-medisch-dossier/

 
"...Schadelijk voor de privacy van een ander..."

Jaja, voor wie? De arts? Wat een BS.

 
Weet iemand binnen hoeveel tijd je recht hebt op je dossier?

Stel ik loop straks de praktijk van mijn huisarts binnen,

heb ik er dan per direct recht op, binnen 24 uur, 6 weken, ..?

 
Gisteren had ik de assistente van de internist waar ik een tijdje terug geweest was aan de lijn en ik vroeg of ik de uitslagen van de uitgebreide bloedtest (waar ik internist al over had gesproken) opgestuurd kon krijgen.

Nou, dat kon ze niet zomaar doen dus... Misschien als ik een telefonische afspraak met de internist zelf zou maken of als ik de huisarts zou vragen.

Misschien dus... Erg raar, het zijn mijn uitslagen en ik heb er ook nog veel voor betaald.

 
hoi JP, volgens mij heb je er wel direct recht op -op zich- denk ik: dus dat je direct kennis mag nemen van de gegevens. Alleen bijv. kan het misschien tijd duren voor men het voor je kan uitprinten?

Ik heb wel via de tandarts meegemaakt dat men de fotos digitaal aan me stuurde.

Dat kost natuurlijk een paar klikken met een knop en meer niet (al deed men nog moeilijk! -zie hierboven-), maar misschien dat artsen huiverig zijn om de info via mail te sturen ivm privacy of zo?

hoi Watisgezond, vooropgesteld: je hebt er recht op. Je huisarts krijgt -als het goed is- alle gegevens van de internist ook doorgestuurd. Dus je kunt de gegevens dan het beste vragen aan de assistent(e) van je huisarts. Dan ben je hoop ik voor jou van het geneuzel af. Uiteindelijk -als men blijft weigeren als je doorzet -wat ik niet verwacht- kun je de troefkaart uitspelen van dat het je recht is en desnoods schriftelijk vragen per brief om opgave van hun redenen om je je gegevens te weigeren.

 
Quote:
"Geef uw medisch dossier niet weg"

zondag 7 sep 2014, 19:59 (Update: 07-09-14, 23:40)

ANP

Mensen moeten beter uitkijken wie ze hun medisch dossier geven. De NPCF (patiënten) en KNMG (artsen) trekken aan de bel, omdat ze merken dat uitkeringsinstanties en verzekeraars steeds vaker het hele dossier bij patiënten opvragen.

Instanties als het UWV, gemeenten en Arbodiensten vragen mensen in een derde van de gevallen om hun volledige medisch dossier. Dat blijkt uit een peiling van de NPCF.

Beroepsgeheim

De instanties omzeilen op die manier het medisch beroepsgeheim, waarin staat dat ze alleen gerichte vragen over de patiënt aan de artsen mogen vragen. Het opvragen van het hele dossier bij de patiënt mag volgens de wet, maar is volgens de NPCF en KNMG ongewenst.

"Je hoeft je medisch dossier met niemand te delen", zegt NPCF-directeur Wilna Wind. "Dat is iets tussen jou en je dokter en zeker niet iets tussen jou en de Arbodiensten of de uitkeringsinstantie." Ze noemt dat het patiëntgeheim.

Vertrouwen

Ook de artsen maken zich zorgen over de ontwikkeling. Ze willen dat mensen zich vrij voelen om in de spreekkamer alles te vertellen. Als instanties onbeperkt toegang hebben tot medische dossiers, zou dat ten koste van de vertrouwensrelatie gaan.

De organisaties willen patiënten ervan doordringen dat ze niet verplicht zijn om inzage te geven in hun volledige medisch dossier. Ook willen ze duidelijke afspraken maken met de instanties die onnodig de dossiers opvragen.

http://nos.nl/artikel/695720-geef-uw-medisch-dossier-niet-weg.html

 
Quote:
zondag, 7. september 2014 - 22:00 Update: 08-09-2014 16:08

Instanties omzeilen steeds vaker medisch beroepsgeheim

Artsenfederatie KNMG en patiëntenfederatie NPCF willen afspraken maken met instanties die onnodig hele medische dossiers opvragen bij cliënten.

Zo omzeilen ze het medisch beroepsgeheim, want ze mogen feitelijk alleen gerichte schriftelijke vragen stellen aan de arts. Mensen voelen de druk om hun medisch dossier op te vragen bij hun arts en een kopie te verstrekken aan instanties als het UWV, gemeenten, verzekeraars en letselschadebureaus.

Zij werken mee uit angst anders geen uitkering of verzekering te krijgen. Dit blijkt uit een meldactie van patiëntenfederatie NPCF en signalen van artsen bij de KNMG.

http://www.blikopnieuws.nl/2014/instanties-omzeilen-steeds-vaker-medisch-beroepsgeheim via http://www.leefbewust.com/2014/nieuws/120914.html

Quote:
Instanties hengelen naar medisch dossier

Publicatie Nr. 37 - 11 september 2014

Jaargang 2014

Rubriek Nieuws

Auteur Heleen Croonen

Pagina's 1718-1719

Het gebeurt nog regelmatig: een instantie als het UWV, de gemeente of een arbodienst stuurt de patiënt naar zijn arts om het medisch dossier op te vragen en vervolgens bij hen in te leveren. De KNMG en patiëntenfederatie NPCF waarschuwen voor deze praktijken.

Een meldactie in juni 2014 van de NPCF bracht het aan het licht: 1447 mensen kregen van officiële instanties het verzoek om hun medisch dossier op te vragen en te overhandigen. Ze kozen dus niet voor de gebruikelijke weg om zelf gericht vragen te stellen bij de behandelaar over het dossier. De helft van deze gevallen betrof het UWV, 24 procent de gemeente en 19 procent de arbodienst. In de helft van de aanvragen ging het om een deel van het dossier van specialist, huisarts of fysiotherapeut. Bij een derde om het hele dossier, en de rest van de patiënten wist het niet goed.

Mensen werken mee, uit angst om geen uitkering of verzekering te krijgen, constateren KNMG en NPCF in een persbericht. Ze beseffen vaak niet dat ze niet zo veel openheid hoeven te geven. Instanties kunnen beter gerichte schriftelijke vragen stellen aan de arts, met toestemming van de patiënt, aldus de koepelorganisaties.

De KNMG en NPCF vrezen dat het probleem groter wordt, nu de gemeenten meer zorgtaken krijgen. KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag. ‘We vinden het belangrijk dat de VNG en de overheid afspraken maken over gerichte inzage in het medisch dossier. Veel gemeenten zijn zich nog onvoldoende bewust over wat zij wel en niet aan medische gegevens mogen vragen van burgers. En dat geldt evengoed voor uitkeringsinstanties, letselschadebureaus en verzekeraars.’

De werkwijze van de instanties is niet tegen de wet. Op Twitter waarschuwen verschillen dokters patiënten om zelf waakzaam te zijn voor het delen van het eigen dossier, naar aanleiding van het bericht. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester roept op tot actie en kondigt aan dat ze Kamervragen zal stellen over de kwestie.

Heleen Croonen

http://medischcontact.artsennet.nl/.../Instanties-hengelen-naar-medisch-dossier.htm

 
@ JP:
Quote:
Weet iemand binnen hoeveel tijd je recht hebt op je dossier?

Stel ik loop straks de praktijk van mijn huisarts binnen,

heb ik er dan per direct recht op, binnen 24 uur, 6 weken, ..?


Quote:
In de wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst is vastgelegd dat de patient recht heeft op een kopie van het dossier.

-artikel 456: de hulpverlener verstrekt aan de patient desgevraagd zo spoedig mogelijk inzage


 
12 juni 2015
Arts zamelt geld in voor zaak tegen Schippers

Huisarts Chantal van het Zandt, bestuurslid bij VPHuisartsen, is op de website crowdsuing.nl een geldinzamelingsactie begonnen voor een kort geding tegen minister Schippers over de privacy van patiënten. Ze wil afdwingen dat de minister betere regels maakt voor de uitwisseling van medische gegevens tussen dokters en zorgverzekeraars in het kader van materiële controles en fraudeopsporing. http://medischcontact.artsennet.nl/...-zamelt-geld-in-voor-zaak-tegen-Schippers.htm via http://www.leefbewust.com/2015/nieuws/190615.html
 
Ambtenaren misbruiken digitaal klantdossier
19 juni 2015

HILVERSUM, 20 juni – Het computersysteem waarmee ambtenaren inzage kunnen krijgen in de persoonsgegevens van Nederlanders, is nog steeds zo slecht beveiligd dat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden. Zo blijken via dit systeem, Suwinet genaamd, meerdere bewoners van blijf-van-mijn-lijfhuizen te zijn getraceerd. Ook is het systeem toegankelijk voor derden, zoals commerciële incassobureaus.
Dit meldt radioprogramma Argos zaterdag. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid sommeert de gemeenten in Argos om de beveiliging van Suwinet eindelijk op orde te brengen. ‘Ik heb afgelopen anderhalf jaar voldoende handreikingen gedaan. (…) Het moet nu echt veel steviger worden beetgepakt. Want de tijd van uitgestoken handen is nu wel voorbij.’
Met behulp van Suwinet kunnen ambtenaren in het hele land van iedereen de persoonsgegevens inzien zoals die bij talrijke overheidsinstanties zijn opgeslagen. Officieel dient het systeem om snel te kunnen vaststellen of iemand recht heeft op een uitkering. http://argos.vpro.nl/nieuws/ambtenaren-misbruiken-digitaal-klantdossier

 
Medische gegevens, ook van Vlamingen, te koop aangeboden op internet
30-08-15, 14.48u - Bron: VRT
Lees later
1 ©THINKSTOCK

Hoewel het in ons land wettelijk verboden is, kan je via het internet probleemloos medische gegevens aankopen. Dat blijkt uit een reportage van 'Panorama', die vanavond wordt uitgezonden.

De nieuwsredactie van 'Panorama' onderzocht wat er gebeurt met de medische gegevens van wearables. Dat zijn kleine, draagbare toestelletjes die lichaamsfuncties meten, zoals je hartslag, en die doorsturen naar je smartphone.

De informatie op die computertjes blijken maar al te vaak in handen te komen van datahandelaars. Die medische gegevens worden te koop aangeboden op het web, waar je bijvoorbeeld data kan vinden van kankerpatiënten, rokers en niet-rokers, diabetes- en astmapatiënten.

Ook van Vlamingen zijn dergelijke gegevens te vinden, zo ontdekte 'Panorama'. Ook al is het verhandelen van medische data in ons land verboden. http://tinyurl.com/nvtcltw via http://tinyurl.com/nvtcltw

 
Kamer is voor informeren van patiënt bij inzage patiëntendossier
Foto: ANP
Gepubliceerd: 30 augustus 2015 11:19 Laatste update: 30 augustus 2015 11:17
Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, PVV, GroenLinks en SP vindt dat patiënten altijd geïnformeerd moeten worden als hun dossier is ingezien bij een controle door de zorgverzekeraar.

Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma De Monitor.

Zorgverzekeraars hebben de wettelijke plicht om te controleren of zorgverleners doelmatig en rechtmatig declareren. Als zwaarste middel van controle kan een medisch adviseur in dienst van de zorgverzekeraar ook patiëntendossiers bij de zorgverlener inzien.

Patiënten van wie het dossier is ingezien worden hierover niet geïnformeerd. Dat is onwenselijk volgens de Tweede Kamer.

Onder anderen Lea Bouwmeester (PvdA) vindt dat patiënten altijd geïnformeerd moeten worden. "In brede zin vind ik het onwenselijk dat patiënten veel vaker 'onwetend' worden gehouden, ook door artsen."
Anonimiseren

De SP voegt eraan toe dat zij een sterke voorstander is van het anonimiseren van de dossiers, dan is het ook niet nodig om patiënten te informeren.

"Maar totdat anonieme inzage geregeld is, moet je mensen informeren. Het lost alleen niet alles op, omdat het ook veel onrust kan veroorzaken", aldus SP-Kamerlid Renske Leijten.
Wantrouwen

Op GroenLinks na vinden alle partijen dat een dossier wel mag worden ingezien, maar alleen om gegronde redenen en als de wettelijke regels worden nageleefd. Het CDA voegt eraan toe dat er geen cultuur van georganiseerd wantrouwen tegen zorgverleners moet ontstaan. De PVV is juist voor méér controle. Fraude-onderzoek loont volgens de partij.

Andre Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, zei tegen De Monitor dat hij wil onderzoeken of het mogelijk is om patiënten te informeren over inzage in hun medisch dossier. http://www.leefbewust.com/2015/nieuws/040915.html http://www.nu.nl/gezondheid/4115747/kamer-informeren-van-patient-bij-inzage-patientendossier.html
 
Ook al last mee gehad. Het grootste probleem vind ik dat je geen flauw idee hebt wat een zorgverlener over je registreert.

Toen ik eens mijn dossier ging ophalen wegens vertrek naar het buitenland heb ik daar eerst maanden om moeten vechten en toen ik het uiteindelijk in handen had vond ik tussen de correspondentie met mijn huisarts de meest bizarre psychiatrische "diagnose" van een internist die mij misbruikt heeft, waar ik niemand over durfde te vertellen (mijn toenmalige partner geloofde het niet, dus als die het zelfs niet gelooft, wie zou het dan wel geloven?). Dit was zo kwetsend dat ik enerzijds begrijp dat mijn huisarts me het dossier niet wilde geven en anderzijds dat ik mijn complete dossier in de vuilnisbak gegooid heb om met een schone lei te kunnen beginnen. Dit zal een gevalletje “…Schadelijk voor de privacy van een ander…” geweest zijn.

Mijn huidige huisarts steunt gelukkig het idee dat het absurd is dat inzage door derden zo gemakkelijk is geworden en registreert slechts het minimaal noodzakelijke en objectieve in het dossier. Dan nog zou je eigenlijk het recht moeten hebben om alle subjectieve informatie te mogen redigeren tot iets conform hoe je het zelf voelt, tot je daarover op een lijn zit met de arts.
 
hoi Alethea, een psychiatrische diagnose van een internist: het moet niet veel gekker worden. Volgens mij bestaat het recht van redactie van jou als client wel als het gaat om je medisch dossier wijzigen binnen bepaalde regels. Gelukkig voor jou dat je op tijd je waarschijnlijk je toen nog niet digitaal gemaakte dossier in de prullenbak kon gooien! Vooral op het moment dat je van huisarts wisselde: dan kon je een deel van het schriftelijke dossier eruit halen.

Ik heb ook een psychiatrische diagnose gehad terwijl diezelfde diagnose door een neuroloog/psychiater -op basis van bloedonderzoek- ook weersproken is: namelijk dat mijn klachten werden ingegeven door de ziekte van lyme en die latere diagnose van de tweede opinie zit in hetzelfde medische dossier, maar toch blijft mijn huisarts telkens weer terugkomen op die aanvankelijke psychiatrische diagnose (¨ongedifferentieerde somatoforme stoornis¨ zoiets). Die ik volgens mij zelf eens heb genoemd. Volgens mij zit dat eerste psychiatrische rapport niet eens in het dossier en dan elke keer als ik weer bij de huisarts kom, dan begint de huisarts weer over die psychiatrische diagnose (het is er eentje die psychiaters gebruiken voor me/cvs: ben de naam ervan even kwijt).
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.463
Berichten
493.675
Leden
8.626
Nieuwste lid
RobertApank
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan