Marokko

Poekie

Administrator
Ik dacht, ik ga eens schrijven over onze camperreis door Marokko.

Wij zijn vandaag 4 weken in Marokko, we zijn op 11 januari van huis vertrokken en via Frankrijk en Spanje helemaal naar het zuiden van Spanje gereden. Daar zijn we vanuit Algeciras met de boot overgegaan naar Tanger Med in Marokko.

De eerste 3 dagen hadden we alleen maar regen, regen en nog eens regen. Er werd flink aan de groenvoorziening gewerkt. Daarna hebben alleen maar de zon gezien.

Vandaag regent het hier voor het eerst sinds 1,5 jaar. We hebben trouwens ook al gehoord dat het hier al 3 jaar niet geregend heeft.

In Spanje waren we al op zoek naar rauwe melk maar we zagen daar alleen maar stieren staan in de weilanden. En als je dan ook nog eens geen Spaans spreekt kom je niet zo ver met vragen naar koeien die melk geven. Ze gaan hier echt voor het vlees.

We konden gelukkig wel aan goeie dikke yoghurt komen dus dat gebruiken we nu als zuivel en crème fraiche.

Op dit moment verblijven we in het zuiden van Marokko, in Tafraoute. Een geweldig leuke camperplek waar we vrij staan (dat houdt in niet op een camping maar in het ‘wild’) met een prachtig mooi uitzicht op de bergen. Donderdag reizen we verder en gaan me meer richting de woestijn. Misschien gaan we wel met een kameel een nachtje de woestijn in op avontuur.

Ik denk dat we over 1 a 1,5 week in de hoge Atlas komen en daar is het een stuk groener dus daar hopen we wel wat melk te kunnen scoren.

Overigens hebben we wel een keer op een souk (markt) een soort kefir kunnen kopen, er zaten zelfs stukjes boter in.

De mensen hebben hier ook vaak maar 1 of 2 koetjes, die ze persoonlijk uitlaten. Je ziet ze heel vaak langs de weg, een koe met een touw en daaraan vast een mens. Ze zitten er de hele dag bij, vaak op hun hurken. Ook schapen en geiten zie je vaak in kuddes met een herder erbij.

Wat ons opvalt hier is dat er ook heel veel granen gegeten wordt in de vorm van wit brood.

Werkelijk bij alle maaltijden gebruikt men brood. Rauwe melk kunnen in dit deel van het land niet aan komen want het staat hier al zo lang droog allemaal dat de melk van de koeien wordt gebruikt voor de kalveren. We zien hier trouwens alleen geiten en schapen. Maar lopen ook jonkies bij. We hebben het overigens ook nog niet gevraagd aan de herders of we melk kunnen kopen. De noodzaak is nog niet hoog, we hebben yoghurt.

De mensen zijn wel slank, ook de jeugd. Af en toe zie je een dik kind lopen maar dat is zeer sporadisch. Wat ons wel opvalt is dat de oudere mannen vaak een heel slecht gebit hebben, geel en ontbrekende tanden. Maar ook hier zie je dikke mensen alleen niet zoveel als in Europa, eigenlijk veel minder. Het zijn vaker de vrouwen die dikker zijn dan de mannen.

De dikke mensen die we zien zijn andere camperaars. Wel 98% van de camperaars is Frans, dat komt doordat men hier in Marokko Frans spreekt naast het berbers. We zien heel veel graanbuiken bij de camperaars.

Het leven is voor ons Europeanen heel goedkoop, we hebben gisteren bijvoorbeeld onze wandelschoenen laten verzolen, de hakken dan, en betaalden daar € 1,35 voor per paar.

Voor groente en fruit betaal je ook een schijntje, vlees en dan bedoel ik gehakt betalen we ca. dezelfde prijs als thuis.

Bij de slagertjes hangt het vlees buiten te besterven, de vliegen erop maar we kopen het graag. Het is vers en we vertrouwen erop dat het eerlijk vlees is. Het zijn kleine slagerijen waar we het kopen en we kijken ook waar er veel locals staan.

Dat doen we ook als we wat gaan eten, waar veel locals zitten schuiven we aan.

Zo hebben we al diverse keren lekker gegeten. We nemen altijd vlees en/of omelet.

Gisteren een tajine gekozen: groente en vlees, erg lekker. Het is een soort stoofpotje, het staat een hele tijd op een houtskoolvuurtje te sudderen met kruiden erin. Het vlees was heerlijk gaar.

Zelf eten we veel uien, komkommer/courgette, knoflook en venkel. Op de markten verkopen ze alleen groente naar het seizoen. Daar zitten ook wortelen en andere knolgewassen bij maar die gebruiken wij dus niet. Maar uien en zo vinden we heerlijk om te eten dus dat treft.

Zojuist hebben we een heerlijke omelet op met een paar plakjes gedroogd varkensvlees, dat hadden we nog mee.

Maar we hebben laatst ook een paar plakken gerookt varkensvlees gekocht en dat was ook heerlijk.

We zijn bijna door de rauwmelkse kaas heen die we mee hadden dus dan gaan we over op gepasteuriseerde kaas, we hebben nog geen rauwmelkse kazen gevonden. Misschien straks in de bergen. Ook onze rauwmelkse roomboter met Keltisch zeezout raakt al aardig op maar we hebben hier wel al gepasteuriseerde roomboter kunnen vinden.

Op de meeste souks kunnen we verse munt kopen voor onze thee en we hebben kruiden gekocht: kaneel, verse nootmuskaatbolletjes, garam masala, gemengde kruiden voor vlees, curcuma en saffraan.

Ook hebben ze hier een soort parfumblokjes, bijvoorbeeld met jasmijn, musk en amber.

Dat wrijf je over je huid en het ruikt een tijdje heerlijk. Ook kun je het afschaven en bijv. op een schaaltje leggen boven een theelichtje.

We hebben op een souk stokjes gekocht om onze tanden te poetsen, dat werkt heel goed. Onze tanden voelen heerlijk glad aan, ze worden ook witter en ons tandsteen begint te verdwijnen.

Ook ervaren wij de mensen hier als zeer vriendelijk. Onderweg allemaal zwaaiende kindertjes, zodra je terug zwaait komt er een brede smile op hun gezichtjes.

In deze streek zwaaien ook de volwassenen, zowel vrouwen als mannen, ze zijn erg open.

We hebben voor in onze camper een Marokkaans vlaggetje, zo tonen we ons respect voor het land, en dat wordt gewaardeerd.

We drinken trouwens (de hele reis al) het water uit de kraan. Soms zit er chloor in, dan spuiten we een pipetje met 35% H2O2 in de watertank leeg en dan proef je het niet meer.

In onze wc doen we azijn voor de geur.

We hebben van de week twee traditionele berber huizen bezocht, de ene was al 500 jaar oud de ander 400 jaar.

Onder in het huis worden de dieren gestald, ze staan hier veel binnen heb ik begrepen.

Op de volgende etage is o.a. de keuken, in de hoek van de ruimte is een groot gat dat uitkomt op de stal. Het groenteafval gaat zo het gat in voor het vee en de warmte van het vee komt ten goede aan de ruimte boven. Daar is dus 500 jaar geleden al over nagedacht, dat is toch geweldig.

Hoe heet het ook is in de zomer in dat soort huizen wordt het niet warmer dan 23 graden.

Mensen die het leuk vinden kunnen ons volgen, ik heb een website gemaakt voor onze camperreizen, vooral voor het thuisfront. Daar schrijf ik onze belevenissen op en we plaatsen foto’s.

Mail me maar even voor het webadres. Ik zet het liever niet hier neer, het is toch een klein beetje privacy.

http://www.voedingisgezondheid.nl/Contact.html

Poekie

 
Na het lezen krijg ik weer heimwee:)

Berbers: nekien righ leh'lieb n tafounast (ik wil graag pure melk van de koe)

Arabisch: Ana bgiet leh'lieb tabi'hi djel lebaqarah

wat je ook moet zien is hoe ze olijven persen op de oude manier en dan wat liters inslaan:)

 
Abukaliem,

Dank voor je vertalingen, gaan we zeker gebruiken.

En we gaan ook zeker kijken voor de olijfolie, we hadden zelf nog op voorraad maar we komen met Marokkaanse olijfolie terug in NL.

En de tandenstokjes misvak gaan we ook groot in slaan.

We hebben gisteren trouwens ook nog babouchka's gekocht, Marokkaanse slofjes met leren zolen, goed om te aarden.

Vanmiddag hebben we in het dorpje Tafraoute in een eethuisje gegeten, we wilden een groente/vlees tajine maar dat moet je van tevoren bestellen, dat is logisch want het is een soort stoofschotel en dat moet lang opstaan.

Dus dat hadden ze niet, toen hebben we voor een vleesgerecht gekozen. Maar dit eethuisje was Europees georiënteerd dus we kregen er patat bij en een beetje rijst. Patat is geen voeding maar vulling. Toen we terug bij de camper kwamen hebben we eerst eens yoghurt met kruiden gegeten.

Lia

 
Hoi Poekie,

Leuk je verhaal te lezen. Nu wil ik nog liever een keer naar Marokko, ik Heb je andere website al op internet gevonden en een beetje rondgekeken en foto's bekeken ziet er leuk uit.

Veel plezier nog.

 
Hoi Lia,

Wat een heerlijke reis: Marokko!

Klopt wat je zegt van het vele witbrood, dat wordt nl

gebruikt als zijnde bestek, ze pakken werkelijk alles

op met brood.... behalve soep, dat wordt met een lepel gegeten.

Waar ik nog steeds mn vingers bij kan opeten is de hareira soep

en couscous.

Gelukkig hebben we nog een traditioneel Noord Afrikaans restaurantje

in Groningen.

 
Wij eten daar ook met onze handen, en ik moet zeggen dat voelt erg goed.

Ik zeg met onze handen maar je eet daar alleen met je rechterhand.

Lia

 
Kijk dit hele item heb ik dus gemist.... Fijn om te lezen en best wel een beetje op een gezonde manier jaloers :wink:

Eigenlijk zou iedereen dit eens in zijn leven eens gedaan moeten hebben. Ik hou meer van 'zekerheid' maar of je dan dit soort reizen maakt... Ik vrees het niet :? Geniet met volle teugen Lia en man!!

 
@Poekie,

Heel mooi verhaal, dank voor het plaatsen!

Quote:
Wat ons wel opvalt is dat de oudere mannen vaak een heel slecht gebit hebben, geel en ontbrekende tanden.


Heb je ook enig idee hoe dat komt? Verzorgen ze hun gebit niet of roken ze veel?

Quote:
Vandaag regent het hier voor het eerst sinds 1,5 jaar. We hebben trouwens ook al gehoord dat het hier al 3 jaar niet geregend heeft.


Die mensen waren vast heel blij met de regen?

 
Op straat zie je niet zoveel mannen roken, ik denk eerder dat het door de vele broodconsumptie komt, overal word brood bij gegeten. En de thee wordt met giga grote klonten suiker gedronken. We zagen klonten voorbij komen die net zo groot zijn als ongeveer 6 grote (europese) klonten op elkaar, en dat gaat dan in een kleine theepot. Ze drinken het uit kleine glaasjes maar toch, je krijgt het wel binnen. Dus suikers, suikers en nog eens suikers.

We zijn vlak na de regen vertrokken uit dat gebied dus hebben niet de reactie van de mensen meegemaakt.

Lia

 
Hoi Lia, ik heb ook jullie reis-site op het internet kunnen vinden. Wat een prachtige camper hebben jullie, en wat een waanzinnig mooie reis zijn jullie aan het maken! :p Ik heb genoten van de verhalen en de schitterende foto's......maar fotograferen is jullie helemaal toevertrouwd natuurlijk :wink: Ik heb net een uur zitten lezen en foto's kijken, maar ben nog lang niet door de verhalen heen en ben op het laatst maar snel door de foto's en af en toe nog een stukje tekst gescand.

Jullie hebben de droom van velen waargemaakt om eerder te stoppen met werken en dan met een camper een deel van het jaar wat van de wereld te zien. Ook onze droom.......maar of het er ooit van komt?

Heel veel plezier verder en ik hoop op nog veel meer verhalen en foto's :D

 
Ik denk niet dat de Marokkanen zo'n slecht gebit hebben van het brood, in Nederland eten de meesten toch ook de hele dag brood? Maar de suiker is een ander verhaal. Marokkanen eten inderdaad verschrikkelijk veel zoetigheid. Ik heb een Marokkaanse collega die regelmatig wat voor ons meeneemt wat z'n vrouw heeft gebakken, en dat is altijd mier- en mierzoet, brrr :roll: Lekker gezond volkje zal dat zijn (not). Het zal in zijn ogen ongetwijfeld zeer onbeleefd zijn, maar ik neem nooit iets van zijn traktaties. Sowieso niet van collega's die trakteren op gebak als ze jarig zijn, en inmiddels zijn ze dat ook wel van me gewend. Beleefdheids-eten heeft voor mij tegenwoordig afgedaan :evil:

 
Goh Lia wat een geweldig verslag !

Ja wat suikergebruik betreft kunnen die mensen er wat van hoor maar ook veel zonnebloemolie (hier in Nederland tenminste)

Wat me wel zorgen baart is dat ze nu ipv suikers aspartaam gaan gebruiken.

Geniet lekker van jullie reis !

 
Vandaag viel ons op dat er ook veel jongere mannen zijn met slechte tanden, geel en veel tanden die men mist.

We waren op een souk/markt, dat is toch wel zo leuk, een gekrioel van mensen, vooral mannen, alles loopt door elkaar met karretjes, ezels met karren, brommertjes en fietsen. Het is ook een stofbende en heel veel lawaai. En op elke weekmarkt vind je dezelfde producten maar we vinden het elke keer weer geweldig om over heen te lopen, we verheugen ons er zelfs op.

We zoeken dan meestal een eettentje op waar veel locals zitten te eten.

Vandaag heeft onze reisgezel weer vlees gekocht, wij hadden nog. Hier wordt alles van het dier gebruikt, de poten en kop liggen ook gewoon op de toonbank. Er lag zelfs een hele koeienkop, en bij een andere slager was er eentje bezig om een koeienkop te bewerken met een hakbijl. Geiten kijken je aan, alleen zien ze niets meer, het is alleen de kop. Je kunt hier ook bijzonder donkerrode lever kopen.

Als we thee drinken bij het vlees (ja verzin het maar) dan bestellen we altijd zonder suiker, dat vinden ze maar vreemd, ze vragen het altijd nog na of ze het wel goed gehoord hebben.

Lia

 
Lia,

Wat een prachtig verhaal hebben jullie. Goed om te zien dat jullie echt overal voor open staan qua cultuur.

Wat ik weet zijn ze in Marokko ook specialisten in het klaarmaken van slakken.Echt een specialiteit van dat land en als ik me niet vergis hebben de Fransen dat van hen overgenomen tijdens hun colonialisatie.

Ben nog nooit in Marokko geweest maar als ik jouw verhaal lees zou ik zeker een keer willen gaan.

 
Haluk,

Dank voor je complimenten, we genieten er enorm van allemaal. We zijn ook bijzonder geinteresseerd in Turkije en zullen er ook zeker een keertje komen met onze camper. Dan willen we ook naar het gebied gaan waar jouw familie vandaan komt als dat kan met de camper tenminste.

Wat ik nog even kwijt wil: In het begin dat je bij het forum kwam verontschuldigde jij je nog wel eens voor je Nederlands. Maar ik kan je melden dat dat niet meer hoeft, je schrijft gewoon hartstikke goed man. :D

Lia

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.500
Berichten
519.528
Leden
8.647
Nieuwste lid
Syllie
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan