Maagzuur

G

Guest

Guest
Sinds jaren heb ik last van opkomend maagzuur. Mogelijk is het erfelijk, want zowel mijn vader als moeder hadden/hebben er last van. Aanvankelijk bestreden met de bekende Rennies, en, na een onderzoek bij de specialist in het ziekenhuis, waarbij uit onderzoek bleek dat ik een middenrif breukje had, en dus op advies van de specialist, overgestapt op Omeprazol 20 mg. Dat gebruik ik, zeer tegen mijn zin, nu al weer heel wat jaren. Wat ik ook probeer, ik kan absoluut niet zonder. Toch zou ik er heel graag van af willen, wie kan me daar over adviseren? Ik rook niet, leef gezond, drink met mate, eet veel groente, leef in een mediteraan land (Kroatië) met bijbehorend voedingspatroon.

 
Hoi Hans lees hier:

http://chriskresser.com/get-rid-of-heartburn-and-gerd-forever-in-three-simple-steps

http://chriskresser.com/heartburn

http://healthwyze.org/index.php/component/content/article/221-why-you-should-use-apple-cider-vinegar-instead-of-antacids-and-baking-soda-for-indigestion.html

 
Mijn zoon heeft hetzelfde probleem. Meteen het boek besteld. Succes.

 
Verhaal aan eigen ervaring getoetst:

http://ondermoedersvleugels.wordpress.com/2013/05/31/spijsvertering-van-lastige-eters-weer-op-gang-brengen-met-citroensap/

 
Ik doe altijd een hele citroen door mijn (bijna) dagelijkse smoothie. Aanvankelijk wilde ik er nog een flinke scheut honing doordoen om de zure smaakt te compenseren, maar de laatste tijd heb ik daar niet meer zo'n behoefte aan. Ook drink ik elke ochtend een glas water met een theelepel sole en een eetlepel appelazijn om het maagzuur aan te zwengelen. IIk spoel daarbij altijd even mijn mond na met gewoon alleen water om het zuur van mijn tanden te spoelen. Net als bij de citroen lijkt het me niet goed om elke ochtend je tanden in het citroenzuur te zetten. Even naspoelen dus.

 
Ik heb momenteel appelazijn van Kuhne bij de Jumbo vandaan, nu las ik ergens anders op internet waar iemand begon over "heb je wel troebele appelazijn". Heb ik nu wel de goede?

 
De kwaliteit van appelazijn wordt minder als deze gepasteuriseerd en gefilterd is. Als er niets op de verpakking staat over filtering en pasteurisatie, dan mag je er wel vanuit gaan dat het gefilterde (dus niet troebele) en gepasteuriseerde appelazijn is.

 
Wie weet waar je rauwe appelazijn kan kopen??

Ik heb laats bij EKOPLaza een fles gekocht maar kreeg te horen dat deze niet rauw is. Normaal bestel ik via Iherb, maar door het gewicht betaal je extra.

 
hoi Cosanostra, de meeste ekoplazas of biowinkels verkopen toch wel rauwe (dus ongepasteuriseerde) appelazijn van het merk fertilia, maar niet allemaal. Pas ook in een bepaald ekoplaza-filiaal hadden ze die ineens niet kennelijk. Het was niet op of ze: verkochten gewoon daar geen rauwe appelazijn. Apart, maar het gebeurt.

 
Al jaren heb ik veel last van een klachtenpatroon die past bij een tekort aan maagzuur. Onder andere te merken aan een slechtere vertering, heel veel lucht opboeren, gasvorming en maagpijn. Echter sinds ik mij voedingpatroon heb aangepast naar WAPF gaat het veel beter, geen brood, geen suiker, eet zoveel mogelijk complete natuurlijke producten waar nodig gefermenteerd, ik gebruik meer rauwe zuivel, yogurt, bottenouillon, af en toe sole (voelt niet altijd goed). En al met al is het aanzienlijk verbeterd, in principe ben ik onder normale omstandigheden klachtenvrij.
Maar... de klachten komen vaak in alle hevigheid terug bij bepaalde momenten, zonder wijziging in het voedingspatroon. Afgelopen dagen bijvoorbeeld veel last gehad van een opspelende maag (pijn, boeren, gasvorming) en daarna ook tevens behoorlijke hoofdpijn gekregen. Hoe erger de hoofdpijn werd hoe erger de maagklachten. Het zelfde gebeurdt eigenlijk als ik ongesteld ben. Vlak voodat de menstruatiepijn begint heel veel maagklachten zoals hier boven beschreven, tevens ook last van de darmen. Hoe erger de pijn in mijn buik wordt (soms is het dusdanig hevig dat ik zwart voor mijn ogen wordt, gelukkig gebeurdt dat niet iedere keer..) hoe meer maagklachten.
Ik verwacht dat de grote gemene deler stress is, maar ik vroeg me verder af of er verder nog verband is tussen het ervaren van maagzuurtekort klachten en pijn elders in het lichaam?
 
Hoi Aquired taste
ik heb veel ervaring met acupunctuur. Mij is altijd uitgelegd dat maagpijn komt door de lever die stagneert en dan de maag "aanvalt" hierdoor word je misselijk en krijg je hoofdpijn. Deze stagnatie komt door......stress en door hormonale veranderingen dus voor de menstruatie. Ik ben er door stressreductie en drinken van lever en galthee af gekomen. En natuurlijk acupunctuur want dat werkt gewoon heel goed bij leverstagnatie.
 
Hoi Paika14, bedankt voor je antwoord. Mijn klachten verbeterde na wat extra gebruik van magnesiumolie, wat de lever dan ook weer ondersteund. Dus dat verband tussen de lever en de bovengenoemde pijnklachten lijkt een goede redenering. Ik zal ook eens kijken of de thee of een soortgelijke kruidencombinatie ook wat voor mij doet. Ik heb zelf geen ervaring met acupunctuur, maar heb wel eens het een en ander gelezen over de meridianen, bijbehorende organen en de zowel fysieke als psychische uitingen daarvan. Zeer interessant!
 
Nog niks, behalve dat ik regelmatig thee van gember of geelwortel/kurkuma maak. Lever/gal thee is volgens mij onder andere met mariadistel en paardenbloem.
 
Hoi Heksje, ik gebruik lever en gal kruidenthee van het plaatselijke kruidenwinkeltje, ik weet niet wat er allemaal in zit maar paardenbloem en mariadistel in elk geval. Er zijn ook chinese kruiden voor de lever te krijgen. ik heb weleens een persoonlijk kruidenmengsel laten samenstellen voor mijn leverproblematiek, helpt goed.
 
Ik haalde mijn gal en lever thee vd ekoplaza van het merk pyramide. Het gaat dan om de losse thee.

Trouwens een vraag betreft sole, ik drink ongeveer 2 liter water per dag met sole is dat teveel? Wat ook raar is, is dat ik blijvend een vochttekort heb ondanks water met sole.
 
Ik leef nu al 4 maanden gluten vrij ivm maagzuurproblemen en die zijn zo goed als verdwenen ook de hartritme stoornissen zijn volledig weg dus ik mag aannemen dat ik een gluten-allergie of intolerantie heb. Dus ik blijf ver van tarwe en granen af. Helaas vanmiddag had ik zo'n zin in een stuk stokbrood en ja hoor een half uur later maagpijn uitstralend naar borst,schouders en rug.
Gelukkig had ik een Rennie en die hielp direct, maar ik had altijd begrepen dat het een maagzuur tekort is. Rennie is een maagzuur remmer dus hoe kan het nu dat de pijn wegging? Door minder maagzuur?
Normaal gesproken nam ik bij maagzuur/pijn veel Keltisch zeezout en wat appelazijn dan kwam het ook goed maar nu met een maagzuur remmer dus ook?
Heb ik nu een maagzuur tekort of teveel?
 
Het is een tekort aan maagzuur. De reden waarom je pijn hebt die uitstraalt van onder naar boven is omdat er door een tekort aan maagzuur rotting ontstaat van onverteerde eiwitten (gluten). Hierdoor ontstaan er gassen die je maagzuur omhoog stuwen. Je slokdarm en alles boven je maag hebben geen beschermende basische slijmvlieslaag en dus bijt het zuur zich her en der in.

Een Rennie is calciumcarbonaat en dat is een base. Basen lossen zuren op en dus ben je binnen no-time van je symptomen af. Als je deze sporadisch slikt is er niet zo veel aan de hand, maar als je dit langdurig zou doen krijg je alsmaar minder maagzuur. Een beter en gezonder altetnatief, mocht dit ooit weer optreden, is natriumbicarbonaat (zuiveringszout).

Mike
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.477
Berichten
504.332
Leden
8.636
Nieuwste lid
Jerosteo
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan