kostprijs

Ikie

New member
Ik heb 15 tips voor voordelig biologisch eten. Ik krijg ze om een of andere reden niet gepost, ook niet als ik het uitgebreide verhaal heel beknopt opsom. Maar ik zal ze naar Mike mailen, dan kun je ze daar vinden...

 
HEY

Vinden jullie ook dat het leven zo duur is geworden ?

Nu zou ik graag wat besparen op alles en ook op men voeding

Misschien dat jullie topvoeding weten aan een zeer lage prijs

Momenteel heb ik al

- liter rauwe melkkefir per dag ( dit kost mij 70 cent -

- sole van keltisch zee zout

- 3 schots per dah tarwegras ( besproeit met zeemineralen

 
Buster, Ga voor biologische groente (fruit) en vlees de boer op.

Mensen reageren vaak dat biologisch eten zo duur is. Dat is inderdaad zo als je het in de natuurwinkel koopt.

Maar als je naar een biologische boer gaat zijn die echt niet zoveel duurder.

En als je biologisch eet, smaakt het beter, je krijgt betere voeding in de vorm van mineralen en vitaminen dus je bent langer verzadigd.

Dus heb je minder nodig, je hebt bovendien geen behoefte meer aan 'tussendoortjes'. Dus heb je minder nodig, dus ben je minder centjes kwijt.

Dus...... op naar de boer.

 
Ik sluit me aan bij Poekie. We hebben hier in de omgeving gelukkig vrij veel biologische boeren en ik heb er twee waar ik zo aan kan lopen om groenten en fruit te halen. En hoewel goeie boter en goed vlees prijzig zijn, geef ik geen geld uit aan snoep, frisdrank, verzorgingsproducten of allerlei pakjes en zakjes. Ik gebruik ook vrij veel amandelmeel en hoewel dat wel erg duur is (10 euro voor een kilo) vult het heel erg. Dus als ik koekjes ofzo maak, kun je met eentje wel toe! Dus ik denk inderdaad ook dat de 'verzadigingsfactor' meespeelt!

 
En zelf yoghurt maken.

Je koopt 1x een pak yoghurt als starter. Je moet natuurlijk wel biologische, rauwe melk kopen.

Maar is altijd goedkoper om zelf yoghurt te maken dan te kopen en de afvalberg wordt minder.

Wij hebben nauwelijks afval.

Sinds 2 jaar wordt er bij ons apart plastic ingezameld/opgehaald. Wij hebben pas onze 4e zak (nog niet vol).

We hebben 1x in de 3 weken een pedaalemmerzakje (nog niet eens helemaal) vol.

En zelf een groentetuintje houden, als dat mogelijk is.

 
Hier de tekst die Dennis probeerde te posten (de software laat dit niet toe vanwege mogelijke spam):

15 TIPS VOOR GOEDKOOP BIOLOGISCH ETEN

Tip 1: Koop groente en fruit die bij het seizoen horen.

De transportkosten die gepaard gaan met buitenlandse groente en fruit en de stookkosten van de kassen in Nederland zijn terug te vinden in de prijs van de producten. Daarom zijn bijvoorbeeld biologische paprika's altijd erg prijzig en ui, prei, paksoi, witte kool of aardappels niet. Zie onder de links wat je wanneer het beste kunt eten.

http://www.peuteren.nl/speelhoek/groentekalender.php

http://groentefruit.milieucentraal....er/groente-en-fruit-kalender/zoeken/formulier

http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/21895-de-groentekalender.html

Tip 2: Koop groente en fruit uit onze streek.

Weinig transport, dus goedkope prijzen.

Tip 3: Bezoek een biologische markt.

In Eindhoven is die op het Wilhelminaplein iedere zaterdag van 10-16 u. Op de eerste zaterdag van de maand is de markt extra groot. Je koopt er groente, fruit, brood, vlees, eieren kaas en andere producten tegen voordelige prijzen. Iedere stad heeft tegenwoordig een biologische markt.

http://duurzameweekmarkteindhoven.nl/

http://www.bewustbiologisch.nl/index.php?p=8&c=2&id=20

Tip 4: Zoek een boer, molenaar, visser of thuisslager in de buurt en koop je producten direct aan de boerderij of de molen.

Een kortere lijn is niet mogelijk, dus wellicht de goedkoopste optie zo lang je buitenshuis koopt. En leuk is het ook, want je kunt eens kijken hoe het er ter plekke aan toe gaat en vragen stellen over de werkwijze en de producten die je koopt. Bij een slager kun je vaak heel goedkoop reuzel (varkensvet) en talk (rundvet) kopen. Daar kun je heerlijk in bakken of op de boterham smeren. Ook kun je bij een viswinkel of slager vaak gratis biologische botten en visgraten krijgen waar je een heerlijke en supergezonde bouillon van kunt trekken!

http://www.bewustbiologisch.nl/index.php?p=1&c=1

Tip 5: Zoek een voko in jouw stad.

Voko is een afkorting van voedsel koöperatie. Het is een winkeltje die meestal bestaat uit houdbare producten en wordt gerund door vrijwilligers. Je kunt er biologische producten kopen tegen bijna inkoopsprijs, maar er zijn wel beperkte openingstijden. Grote steden hebben vaak wel een voko. Voko's zijn ontstaan in het alternatieve circuit en zijn dan ook vaak gevestigd in (voormalige) kraakpanden.

Tip 6: Overweeg een biologisch groente- / fruitpakket

Deze wordt wekelijks bezorgd bij je aan huis of bij een afhaalpunt in de buurt. Er zitten vaak ook recepten bij. De onderstaande link is van een boer uit de omgeving Eindhoven die ook op de biologische markt staat. Ze hebben kleine en grote pakketten om uit te kiezen. Eventueel deel je een pakket met iemand die dichtbij je woont.

http://www.groentepakket.info/

http://vanhetland.xlshosting.net/drupal6/

http://www.odin.nl/nl/index.htm

Hier kun je voordelig biologisch fruit halen in Eindhoven.

http://www.philipsfruittuin.nl/index.php

Tip 7: Overweeg een biologisch vis- / vleespakket

Dit kun je ook samen met iemand anders doen. Je krijgt het vlees bevroren aangeleverd en in kleine zakjes verdeeld. De onderstaande link is van een boer in de omgeving van Eindhoven en die staat ook op de biologische weekmarkt in Eindhoven. Met google vind je boeren die biologische vleespakketten aanbieden in je omgeving.

http://www.deblijebig.nl/

http://www.odin.nl/nl/index.htm

Deze levert ook in Eindhoven bij grotere bestellingen.

http://www.sumiran.nl/

Tip 8: Check de aanbiedingen in de biowinkel, bioslager of webwinkel!

De Ekoplaza / Natuurwinkel koopt groot in en heeft iedere week weer andere aanbiedingen die echt een stuk voordeliger zijn. In de vriezer ligt vaak vlees met 35% korting. 's Ochtends ligt er vaak brood van de vorige dag met 50% korting. En ze hebben vaak een bak met producten die over de datum zijn of waarvan de verpakking beschadigd is. Wederom 25% – 50% korting. Koop de aanbieding in veelvoud in en bespaar zo vele euro's.

http://www.biologischeaanbiedingen.nl/

http://www.ekoplaza.nl/home/

http://www.biotoppers.nl/ekoplaza/

http://www.natuurwinkel.nl/

~~~~~~~~~~

http://www.degroeneweg.nl/assortiment/acties/

~~~~~~~~~~

http://www.vanhavertotgort.nl/discountedProducts.php

http://odinwinkel.nl/aanbiedingen/

Tip 9: Kweek je eigen kruiden en groente in je tuin.

Als je er van houdt is het fantastisch om te doen en bedenk je dat het ook in het klein kan op een vierkante meter. Wil je er wat meer van wilt maken, kun je uit enkele vierkante meters al behoorlijk wat groente halen. Begin met gemakkelijke gewassen zoals bladgroentes, radijs, courgettes, tomaten, pompoen, aardbeien, eventueel bonen. Slaplanten bijvoorbeeld kun je ook prima in een pot kweken. Je plukt er af en toe wat blaadjes van af en als de krop is gevormd oogst je de totale plant.

Tip 10: Kweek je eigen kiemgroenten in de keuken.

In 5 dagen tijd heb je een appelmoespot vol verse biologisch kiemgroente die je in 5 dagen ook weer kunt opeten. En dan is de nieuwe oogst weer klaar! In de biowinkel koop je voor een habbekrats pakjes zaad waar je lang mee kan doen.

Tip 11: Zoek insecten in je omgeving.

Waarom duur vlees in de winkel kopen als het biologisch vee in eigen tuin overvloedig krioelt? Er zijn vele soorten insecten die je gewoon kunt eten: larven, wormen, mieren, bijen, wespen, kevers, pissebedden, sprinkhanen, krekels, kakkerlakken, slakken en noem maar op. Op de meeste plaatsen ter wereld is dit heel normaal, alleen in Europa en Noord-Amerika niet. Ik zie echter veel toekomst in het eten van insecten. Het is ook mogelijk om ze zelf te kweken. Meelwormen (keverlarven) verlenen verlenen zich hier het beste voor. Je zou in ieder geval eens wat tuinslakken kunnen verzamelen. Doe ze in een bakje en geef ze een dieet van bloem totdat ze witte poep hebben. Je kunt ze ook eetbare planten geven. Als de mogelijk giftige planten uit hun lichaam zijn, kun je ze rauw of gekookt gewoon opeten. Voor veel andere insecten is wel belangrijk om bijvoorbeeld in een goed survivalboek even na te gaan welke soort je wel of niet kunt eten of hoe ze dient te bewerken. Vaak is even koken al genoeg, maar er zijn ook soorten die giftig zijn of parasieten bevatten.

http://www.eetbareinsecten.nl/

http://www.bugsacademy.nl/

http://insecteneten.nl/index01.php

http://www.woodcraftsurvival.nl/voedsel/dierlijk voedsel/dierlijk_voedsel.htm

http://www.animalproject.com/artikels/voedseldieren/kweken-meelwormen

Tip 12: Koop voldoende maar niet te veel.

Er wordt dagelijks zo veel eten weggegooid, terwijl dit vaak niet nodig is. Als je een beetje bewust boodschappen doet en in de gaten houdt wat je niet te lang meer kunt bewaren, dan is hier voor veel mensen ook wel het nodige in te besparen.

Tip 13: Beperk de gemakkelijke en voorbewerkte producten

De basisingrediënten zoals rijst, meel en hele groentes zijn meestal echt niet zo duur. Hoe meer je zelf aan je eten wilt doen, hoe minder de machines hoeven te draaien om producten te maken en te verpakken. Dat scheelt veel geld en energie.

Tip 14: Beperk de luxe producten

Pasta, brood of een pak gesneden groente is natuurlijk ook bewerkte voeding, maar het zijn nog wel voedzame producten. Alle lekkere hartige hapjes, koekjes, snoepjes en zoete drankjes zijn naar verhouding erg hoog geprijsd. Als je deze producten wat meer links laat liggen, komt er veel geld vrij voor biologische echte voeding.

Tip 15: Oriënteer je op eetbare planten en paddenstoelen

Er zijn nogal wat wilde planten, vruchten en paddenstoelen in de natuur te vinden die je gewoon kunt eten. Eekhoorntjesbrood bijvoorbeeld is niet zo moeilijk te vinden en gemakkelijk te herkennen.

Onder deze link kun je gratis een database downloaden van eetbare planten en paddenstoelen in de natuur.

http://www.permacultuurnederland.org/planten.php

Mike

 
Eveneens van Dennis:

Extra tip: http://www.biogids.nl/ (Een gids om biologische verkooppunten te vinden)

Overige links die goed van pas kunnen komen...

Biologische groente-, fruit-, vis- en vleespakketten:

http://vanhetland.xlshosting.net/drupal6/

http://www.haiboerhai.nl

http://www.odin.nl

http://www.proef.nu/

http://www.philipsfruittuin.nl/

http://www.sumiran.nl/

http://www.tuinderijcroy.nl/tuinderij-croy

http://www.deblijebig.nl/

http://www.modderbaard.nl/grasgevoerd/

http://www.wildrundvlees.nl/

Biologisch-dynamisch groente- en fruitpakket:

http://boerderijdekraanvogel.nl/

Biologische zoeksite voor markten, winkels, restaurants e.d.:

http://duurzameweekmarkteindhoven.nl/

http://www.soeco.nl/

http://www.bewustbiologisch.nl/

http://www.biologischeaanbiedingen.nl/

http://www.vaneigenerf.nl/

http://vanhavertotgort.nl/index.php

http://www.allesduurzaam.nl/

http://www.biogids.nl/

http://www.zichtopbiologisch.nl/index.html

Biologische webwinkels:

http://www.biovoordeel.nl/

http://www.unlimitedhealth.nl/shop/

http://www.bestelvers.nl/Assortiment/Biologisch?showbio=1&sid=

http://www.bewustwinkelen.nl/

Biologische zaden en kweeksets voor paddenstoelen:

http://bolster.eu/index.php?cat_id=zaden

www.depeuleschil.nl

http://www.biovitalis.eu/nl/enkelvoudig2.asp?id=12

http://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/biologisch_geteelde_zaden

http://seedsfromholland.com/NL/Biologische_Zaden

www.minichamp.nl

Biologische groente- en fruit kalenders:

http://www.tipsomtebesparen.nl/huishouden/eten-drinken/groentekalender

http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Groente- en fruitkalender

http://www.peuteren.nl/speelhoek/groentekalender.php

http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/21895-de-groentekalender.html

Petities over voeding:

http://www.biobtwvrij.nl/tekenhier.php

http://duurzameveeteelt.nl/steun_dit_initiatief/steunbetuiger/#bottom

http://www.koeienzonderoormerken.nl/index.php?option=com_mad4joomla&jid=1&Itemid=5

http://www.avaaz.org/nl/eu_health_and_biodiversity/?vl

https://secure.avaaz.org/en/save_the_bees/?vl

http://www.stopfoutveevoer.nl/home

http://www.gentech.nl/petities

http://www.gifsoja.nl/Gifsoja/Actie/actie.html

Mike

 
Een vergelijking:

Drogheria Alimentari Middellandse zeezout (bekende vaatjes met molen), bij de AH - EUR 1,95 90 gram (14-03-2012) per kilo is dat volgens www.ah.nl EUR 21,67

5 kg Keltisch zeezout: EUR 15,- (ex verzendkosten)

Dus 1 zak keltischzeezout is goed voor 77 vaatjes zeezout uit de supermarkt.

Voor mensen die vinden dat keltisch zeezout te duur is, moet je eens vragen of ze van die bekende vaatjes gebruiken....

En ja, keltisch zeezout is wat grover dan het doorsnee zeezout, maar ook dat kun je malen.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.468
Berichten
497.745
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan