Jicht

Fiona

New member
Beste Mensen,

Mijn vader heeft jicht in ernstige vorm, nu krijgt hij dit voedingsadvies mee. Hierin staat juist dat nachtschades ontzurend werken, maar dat klopt natuurlijk niet helemaal, of juist wel?

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties.

Jicht:

Jicht wordt in principe behandeld met medicijnen. Of medicijnen worden voorgeschreven om het urinezuurgehalte te verlagen, hangt af van de oorzaak.

De kans op een jichtaanval wordt verkleind door matig te zijn met alcohol, 2 tot 3 liter te drinken per dag, gezond te eten. Bij overgewicht wordt aangeraden om af te vallen. Soms adviseert de arts om een purinebeperkt dieet te volgen. Alleen in dat geval is het ook zinvol om dit te doen.

Omschrijving:

Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat door een storing in de stofwisseling van urinezuur. Normaal gesproken lost urinezuur in het bloed op en komt via de nieren in de urine terecht. Bij jicht wordt te weinig urinezuur via de urine uit het lichaam verwijderd.

Hierdoor hoopt teveel urinezuur in het lichaam op. Het overtollige urinezuur slaat bij jicht in de vorm van kristallen neer in gewrichten en andere weefsels. Dit kan ontstekingen veroorzaken. Dit teveel aan urinezuur leidt overigens lang niet altijd tot een jichtaanval: dat geldt maar voor 1 op de 100 mensen.

Urinezuur is een afbraakproduct van purine. Het lichaam maakt het grootste deel van purine zelf. Een heel klein deel van de purine is afkomstig van de voeding.

Oorzaak:

Bij sommige mensen produceert het lichaam zelf te veel urinezuur. Erfelijke factoren kunnen hierbij een rol spelen. Meestal heeft het teveel aan urinezuur andere oorzaken, zoals:

• overgewicht;

• andere ziekten, zoals psoriasis en leukemie;

• vochtafdrijvende medicijnen oftewel plastabletten: ze belemmeren de nieren om het urinezuur goed uit te scheiden;

• alcohol.

Jicht wordt in principe behandeld met medicijnen. Sommige zijn bedoeld om een aanval te bestrijden, andere om een aanval te voorkomen.

Nog een andere soort is bedoeld om het urinezuurgehalte in het lichaam te verlagen. Of medicijnen worden voorgeschreven om het urinezuurgehalte te verlagen, hangt af van de oorzaak.

De kans op een jichtaanval wordt verkleind door:

• Wees zeer matig met alcohol. Alcohol bevordert de stijging van het urinezuurgehalte in het bloed. Gebruik niet elke dag alcohol en maximaal 1 glas op een dag.

• Drink 2 tot 3 liter per dag. Hierdoor ontstaat meer urine, waardoor het urinezuur sneller wordt verwijderd. Verdeel het drinkvocht goed over de dag en avond.

• Val af als je overgewicht hebt. Het urinezuurgehalte in het bloed zal in dat geval dalen. Bij afvallen in korte tijd stijgt juist het urinezuurgehalte in het bloed. Een gewichtsverlies van 5 tot 10% helpt al goed mee om de urinezuuruitscheiding via de urine te verhogen.

• Zorg voor een gezond voedingspatroon met veel variatie.

• Volg pas een purinebeperkt dieet als de arts dat adviseert.

Voedingsadvies:

Bij de afbraak van purine uit de voeding wordt urinezuur gevormd. Daarom werd vroeger vaak gedacht dat iedereen met jicht een strikt purinebeperkt dieet moest volgen. De opvattingen hierover zijn echter veranderd.

De behandeling bestaat uit medicijnen en het volgen van de adviezen om een nieuwe jichtaanval te voorkomen.

Soms adviseert de arts toch om een purinebeperkt dieet te volgen. Alleen in dat geval is het ook zinvol om dit dieet uit te proberen en te bezien of het dieet een bijdrage aan de behandeling levert. Een diëtist kan een persoonlijk dieetadvies geven.

Het purinebeperkt dieet:

Normaal gesproken bevat de voeding gemiddeld 400 mg purine per dag. Bij een purinebeperkt dieet wordt de hoeveelheid purine verminderd tot ongeveer 200 mg purine per dag.

Er wordt dan geadviseerd om:

voedingsmiddelen met een zeer hoog purinegehalte te vermijden. Dit zijn voedingsmiddelen die meer dan 150 mg purine per 100 gram bevatten. Het gaat hierbij om: ansjovis, haring, makreel, mosselen, sardines en spiering, kip met vel, orgaanvlees en om gistrijke producten zoals Marmite.

• voedingsmiddelen met een purinegehalte lager dan 150 mg per 100 gram te gebruiken in de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen voor een gezonde voeding. Deze voedingsmiddelen kennen nog wel verschillen in het purinegehalte. Mits niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden van deze voedingsmiddelen worden gebruikt, is het niet nodig om aandacht aan deze kleine verschillen te besteden.

• niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden van de voedingsmiddelen met een purinegehalte lager dan 150 mg per 100 gram te nemen. Het risico bestaat anders dat het purinegehalte toch hoger wordt dan voor het purinebeperkt dieet is aanbevolen. De diëtist kan hierbij adviseren.

Dit overzicht geeft inzicht in de purinegehaltes van voedingsmiddelen met een purinegehalte lager dan 150 mg per 100 gram. Heel nauwkeurige cijfers zijn niet bekend, vandaar dat de voedingsmiddelen in groepen zijn ingedeeld.

Voedingsmiddelen met een purinegehalte van 75-150 mg per 100 gram:

• Kalfsvlees, schapenvlees, wild en bacon;

• Forel, kabeljauw, schelvis, zalm en bokking;

• Alcoholvrij bier en “gewoon” bier, alcoholische dranken.

Het is bij deze voedingsmiddelen nodig om niet te veel ervan te nemen. Na een ruime portie zalm bijvoorbeeld stijgt het purinegehalte in de voeding al snel boven de 200 mg purine per dag. Het is zinvol om in overleg met de diëtist te bepalen hoeveel van deze voedingsmiddelen gegeten kan worden om binnen de richtlijnen van het dieet te blijven.

Voedingsmiddelen met minder dan 75 mg purine per 100 gram:

• Rundvlees, varkensvlees, eend, kip zonder vel, leverworst en tong;

• Baars, garnalen, heilbot, krab, kreeft, oester, paling, schol;

• Asperges, bloemkool, peulvruchten, sperziebonen, spinazie en champignons;

Deze voedingsmiddelen kunnen gewoon gegeten worden. Wel is het aan te raden om een diëtist te laten adviseren over de mate van gebruik van deze voedingsmiddelen.

Voedingsmiddelen met een heel laag purinegehalte:

• Alle soorten groenten behalve asperges, bloemkool, peulvruchten, sperziebonen, spinazie en champignons;

• Melk en melkproducten, water, vruchten-, tomaten- en groentesappen;

• Alle overige voedingsmiddelen.

Deze voedingsmiddelen kunnen gewoon gegeten worden volgens de aanbevolen hoeveelheden.

Meer informatie:

Een diëtist kan een persoonlijk voedingsadvies geven.

• de Nederlandse Vereniging van Diëtisten of de Diëtisten Coöperatie Nederland;

• Nederlandse Vereniging van Diëtisten, www.nvdietist.nl;

• Diëtisten Coöperatie Nederland, www.dietistencooperatie.nl.

Eten & Drinken:

Drinken:

Drink water, of nog beter: Basisch water. Ongezoete limonade, vruchtenthee, vruchtensap, alles is goed. Als je maar genoeg drinkt. Bedenk wel dat in sommige limonade, vruchtensap en zeker in cola veel suiker zit. Geraffineerde suiker, die dus fabrieksmatig is gezuiverd, werkt in je lichaam sterk zurend. Dat is voor een jichtlijder niet gezond. Je kunt dus beter sappen drinken die niet zijn aangezoet en louter uit natuurlijke smaak- en zoetstoffen bestaan. Kijk ook uit met citrusvruchtsappen (citroen, limoen, sinaasappel), die werken ook verzurend.

Thee en koffie (ook cafeïnevrije) bevatten stoffen die bij afbraak in het lichaam zurend werken. Kijk er dus mee uit als je er veel van drinkt, zeker als je er suiker in gebruikt. Lees er meer over op de pagina over het genezen van jicht. En dan alcohol. Ik lees de grootste onzinverhalen over jichtlijders die jicht hebben gekregen of hebben door gebruik van alcohol. Nonsens. Als je gezond leeft, met een weloverwogen menu en leefwijze, past alcohol daar prima in. Denk je nu echter een halve fles jenever per dag te kunnen (blijven) drinken, dan is dit verhaal niet voor jou. Maar een glas witte wijn, of twee, en tijdens een vrolijke bui zelfs drie glazen, is geen probleem. Eén of twee glazen whisky, ga je gang. En noem maar op, je kunt bijna alle alcoholhoudende dranken drinken. Met mate, maar af en toe kun je de teugels rustig laten vieren: Geen probleem. Echter, laat het pilsje staan en blijf van rode wijn af. In bier en in rode wijn zitten, als gevolg van het productieproces, veel stoffen uit de celwanden van respectievelijk graan en druiven. Daar zit purine in en deze wordt door de bereiding geconcentreerd. Dat is lekker, weet ik, maar niet goed voor jichtlijders. Veel beter is het rosé wijn te drinken, bij voorkeur die gemaakt is van vruchten en niet van druiven. Dan krijg je weinig purine binnen. Zoek dus soelaas in witte wijn, rosé wijn, vruchtenwijn, champagne, wodka, jonge klare.

• Besef wel dat alcohol en ook de suiker in zoete likeur zurend werken. Bij het afbreken van die stoffen komen elektronen vrij die het lichaam wil afvoeren door ze te binden met mineralen. Die werking heet een zurende werking, ze zuigt moleculen weg. Dat compenseer je met ontzuring, bijvoorbeeld met een tomaat, een aardappel, noten, mandarijnen. Voor de juiste balans, kijk op de pagina over genezen.

Alcohol breekt ook hersencellen af en verstoort de werking van de spijsvertering en de werking van organen. Maar alcohol kan ontspanning geven en is om die reden geschikt. Bedenk wel dat het allerbeste is niet te drinken en niet te roken, maar er is een verschil tussen het dwangmatige mijden ervan waardoor spanningen ontstaan en het gebruik tot het niveau dat misbruik mag heten.

Eten:

• Tja. Eigenlijk is het heel makkelijk.

• Alle vast voedsel waarbij de (stevige) celwand meekomt bevat purine.

Eet je er een paar hapjes van, geen probleem (toastje, snack, etc.). Gebruik je het als basisvoeding, afrader.

Voorbeeld: Erwtje. Hoe lekker ook, het is een peulvrucht en bevat derhalve veel purine. Erwtensoep zul je dus beter laten staan. Net als alles met bonen. Dat wil niet zeggen dat je een tortilla, waar enkele bonen in zitten, moet laten passeren. Nee hoor. Gewoon happen en genieten. Maar ga ze niet dagelijks en dan enkele per keer verorberen.

Brood:

Witbrood kun je met mate eten en is minder zuurvormende dan bruinbrood. Als je brood eet, eet dan witbrood, dat is minder slecht voor het lichaam. Bruinbrood is sterker zurend en bevat ook meer purine: Niet eten, zeker geen volkoren tarwebrood. Viergranenbrood met hele korrel etc., niet doen. Sterke afrader vanwege de purine en het zuurvormende karakter. Beter is het om brood helemaal te mijden, maar dat is sociaal niet makkelijk te realiseren. Besef dat brood in de natuur niet voorkomt en dat het menselijk lichaam brood moeilijk kan verteren. Daarnaast bevat brood weinig gebonden mineralen (in de oven kapot gemaakt) en verzuurt het daardoor je lichaam.

• Rijst. Zilvervliesrijst bevat het velletje van de rijstkorrel --> Niet doen. Gepelde rijst (zoals de meeste witte rijst in de winkel) kun je onbeperkt eten. Rijst werkt zelfs ontzurend en is daardoor zeer geschikt voor een jichtlijder.

• Pasta: Ja. Pasta kun je gerust eten. Pasta wordt gemaakt van gepelde graankorrels. Goed zo. Ze bevat nauwelijks purine, maar bedenk wel dat er veel koolhydraten in zitten. Wissel de pasta dus af met ander voedsel om verzuring te voorkomen. Een goede neutralisatie van de zurende werking van pasta is tomatensaus, die ontzurend werkt. Samen vormen ze een goede zuur/basecombinatie maar is het een combinatie die moeilijk verteerbaar is. Door goed op de pasta te kauwen kun je de vertering een handje helpen.

• Een een lekker jichtgezond receptje: Wok verhitten met een eetlepel plantaardige olie. Vijf teentjes fijngesneden knoflook, duimgrote fijngesneden gember en een fijngesnipperd uitje een minuut bakken. Dan losgemaakte paksoi, spitskool of wat je lekker vind er bij. Twee minuten heet bakken, af en toe omscheppen. Aankruiden met peper en klein scheutje maggi (ipv zout). Meteen serveren met gekookte witte wijst en een tomaat. Je kunt dit recept uitbreiden met een keuze uit stukjes cashewnoten, amandelnoten en/of zonnebloempitten etc.

Vlees kun je met mate eten:

Echter, probeer orgaanvlees (hersenen, lever, niertjes, etc) te vermijden. Ze bevatten veel purine. Er gaan fabeltjes rond dat rood vlees slecht is voor jichtlijders. Ja, als je een kilo biefstuk eet is dat niet goed voor een jichtlijder. Sterker nog: Dat is voor niemand goed. Als je al een keuze maakt om vlees te eten, eet dan niet meer dan 125 tot 150 gram vlees per dag (dat is inclusief de broodmaaltijd). De essentie van gezond leven is afwisseling, het vinden van de balans waarbij je vlees compenseert met andere voedingsmiddelen. En daar horen ook vleesloze dagen bij, echt. Nog beter is het geen vlees te eten, vegetarisch, maar dat kan een wat drastische aanpassing zijn als je gewend bent vlees te eten. Gewoon een paar vlees- en visloze dagen per week introduceren kan al een hele verbetering zijn. Die vleesloze dagen kun je langzaamaan verder uitbreiden. Terwijl je vlees eet moet je dit compenseren met flink wat rauwe of zeer kort gekookte groenten (ontzurende voeding).

Vis is lastiger:

Een regel is dat weekdieren en vissen die leven van prooi veel purine bevatten. Vissen die zich voeden met planten bevatten minder purine. Zonder gegronde viskennis kom je dus niet ver. Daarom wat tips: Mosselen, oesters, kokkels en anemonen leven van plankton, maar toch hopen ze purine op. Alles in een schelp laat je liever liggen. Echter, een keer per week mosselen (etc) is geen probleem. Zalm, tonijn, haring, sardines, forel, ansjovis en spiering bevatten veel purine. Zeker maatjesharing die je rauw eet: De purine zit daar in hoge concentratie in. Niet doen. Echt niet. Maar één lekkerbekje per week of een lekker stuk gebakken zalm per week is geen probleem. Denk er wel aan eiwitrijk voedsel, zoals vis, te compenseren met groenten en aardappelen of rijst. Ben je echt fervent visliefhebber, dan kun je af en toe jezelf toegeven aan: Zeetong, kabeljauwfilet, schol, schelvis, snoek, snoekbaars, forel, gerookte aal, gerookte haring en krab. Als je (gebakken) vis eet, laat het velletje dan achter. In het velletje zit relatief veel meer purine dan in het spiervlees van de vis.

Bessen:

Bessen bevatten nauwelijks purine, dus ga je gang. Bedenk het volgende geweldige nieuws: Een tomaat is een bes. En ja hoor, je kunt tomaten onbeperkt eten. In soepen, als saus, etc etc. Oh man, wat is dat geweldig! Je kunt er zo ontzettend lekkere dingen mee maken... En tomaten ontzuren ook nog, dus ze vormen mooi tegenwicht tegen vlees, vis, zuivel en vet. Super!

Vruchten:

Alle vruchten bevatten weinig purine. Courgette, komkommer, augurk, etc. Ze werken behoorlijk ontzurend en zijn dus een ideale kookpartner om vlees of vis te compenseren.

Fruit:

Gewoon eten, zeker als het vers en rijp is. Er zitten ook nog fiks wat vitaminen in, dus die pak je mooi mee. Fruit is erg gezond en bevat veel natuurlijke zoetstoffen die ons lichaam goed kan gebruiken. Het zijn gemakkelijk te verwerken koolhydraten en vormen daarmee een ideale snelwerkende brandstof voor het lichaam. Kijk wel uit met citrusvruchten (citroen, sinaasappel, limoen) want die zuren het lichaam. Compenseer een sinaasappel met een paar mandarijnen en het zit weer goed. Zeer gezond is een banaan.

• Groenten als ui, rettich, schorseneer, selderij, en bijzonder wortel, broccoli, spruitjes en bieten zijn goed en gezond. Kijk een beetje uit met asperges, bij veelvuldig gebruik krijg je best wel wat purine binnen. Erg gezond zijn zachte kruiden, gember en knoflook. Joepie! Je kunt dus bij het koken heerlijk aankruiden, maar gebruik geen of sporadisch al te scherpe kruiden en pepers. Erg gezond zijn ook maïs, amandelen, noten, dadels, olijven en zeer zeker vijgen.

• Sla. De meeste sla is in orde, mits biologisch gekweekt (maar dat geldt eigenlijk voor alle voedsel). Bij sla hoopt gif zich op, dus koop die gewoon biologisch gekweekt. Uitzondering vormt veldsla die veel purine bevat.

• Champignons en paddenstoelen. Nee, niet te veel van eten. Beetje is geen probleem, maar matig jezelf.

• Kool, spitskool, groene kool, rode kool, paksoi, en zeker zure kool zijn heel goed voor jichtlijders. Bloemkool daarentegen bevat best wel wat purine, wees daar dus bescheiden mee.

• Ei. Een ei bevat van nature nauwelijks purine. Maar omdat een ei veel eiwitten bevat en verzadigde vetten, is een ei niet gezond. De verzadigde vetten worden door het lichaam afgebroken. Hierbij komt purine vrij. Daarnaast bevatten eieren veel zwavel, een zurende stof die mineralen wegzuigt. Niet zo gezond dus. De dooier daarentegen bevat veel goede (HDL) cholesterol. Dat is dan weer gezond. Een ei is gezond en ongezond tegelijk dus: Eet ei met mate maar wees niet bang om af en toe een eitje te tikken.

• Peulvruchten als de erwt, bonen en linzen zijn grote purineleveranciers en dus niet geschikt voor een jichtlijder. De pinda is ook een peulvrucht en geen noot. Noten en pitten zijn goed voor jichtlijders, maar de pinda, omdat het een peulvrucht is, is wat minder geschikt. Echter, ze bevat weinig purine en met mate genuttigd vormt ze geen probleem.

• Soja: Soja, soya, tofu, tempeh, seitan bevatten net zo veel eiwitten als vlees. Daarmee zijn ze goede vleesvervanger maar tevens goede purineleverancier. En dus voor de jichtlijder ongeschikt voedsel. Soja bevat ook veel zetmeel en die combinatie maakt het zeer moeilijk verteerbaar. Eet het niet of met mate en compenseer het met ontzurende voedingsmiddelen.

Zuivel:

Zuivelproducten als kaas en boter zuren het lichaam. Daar is niets mis mee, mits je compenseert. Echter, om "zuur" te compenseren moet je tot wel vier keer die hoeveelheid "ontzuur" binnenkrijgen, zie de genezen pagina. Melk bevat ook vet, dat zuurt, maar omdat het ook calcium bevat, dat ontzuurt, vormt melk op zich geen bron van zuurvorming. Ongepasturiseerde (en ongesteriliseerde) melk kun je dus drinken, maar erg gezond is het niet: Melk zorgt voor sterkte slijmvorming in je spijsverteringskanaal waardoor ander voedsel slecht verteerd. Drink dan bij voorkeur volle melk, want magere melk, of erger, gepasteuriseerde melk, is ongezond. Gepasteuriseerde melk zorgt juist voor een kalkgebrek en veroorzaakt verkalking van weefsels. Daarnaast is het een bron van stijfheid in de gewrichten, waarmee melk dus regelrecht ongeschikt is voor jichtpatiënten. Besef dat zowat alle melk die in het zuivelrek van de supermarkt staat gepasteuriseerd (of zelfs gesteriliseerd) is. Daarmee is melk van de supermarkt dus niet geschikt voor consumptie. Niet voor jichtpatiënten, maar ook niet voor mensen zonder jicht.

Daarentegen is yoghurt gezond, en het heeft ook nog een ontzurend karakter. Yoghurt, ook magere, kun je dus volop gebruiken. Laat vruchtenyoghurt staan omdat daar vaak suikers aan zijn toegevoegd.

Hollandse kaas is vet, bevalt veel zout en eiwitten en is erg ongezond. Betere kaassoorten, geschikt voor een jichtlijder, zijn: Magere kwark, Gruyère, hangop, groene Zwitserse kaas, Italiaanse Parmezaanse kaas en Griekse Feta.

• Fonds/bouillon, nee. Je kookt de purine uit het vlees en in de fond, die je daarna indikt. Hierdoor wordt de concentratie purine hoog. Als je toch bouillon wilt gebruiken, maak die dan zelf van kip (matig geschikt) of van groenten (gezond).

• Spinazie bevat heel veel water, en bij de bereiding hou je relatief veel celwanden over. Meer dan bij kool en zo. Daarom krijg je bij het eten van spinazie veel celwandjes binnen en daarmee veel purine. Spinazie bevat veel purine en kun je daarom beter matigen.

• En dan aardappelen. De aardappel, net als de tomaat en aubergine, behoort tot de plantenfamilie "nachtschade". Deze planten bevatten een sterk ontzurend karakter, en zijn daardoor ontzettend gezond. Ik weet niet hoe ik dit duidelijk genoeg kan aangeven, superlatieven ontbreken mij, maar deze producten zijn héél erg gezond voor iedereen en de jichtlijder in het bijzonder. Elke dag een paar aardappelen en wat tomaten en je ben met je menu al minstens op de helft. Bedenk dat als je ze bakt in olijfolie je ook nog het zeer gezonde effect van de olijven meepakt.

• De nachtschades bevatten een sterk ontzurend karakter en kunnen het zuur, dat bij het verteren van vlees, vis, zuivel en vet in het lichaam ontstaat, goed compenseren. Voor een goede balans is het eten van een tomaat, aardappel of aubergine dus zeer aan te bevelen. Sterker nog: Daar waar een teveel aan vlees/vis/zuivel je schade kan toebrengen, is een matig overschot aan tomaat, aardappel of aubergine niet schadelijk voor je lichaam. Lees hier meer over op de pagina over het genezen van jicht.

• De aardappel is nog om een andere reden erg gezond voor een jichtlijder. Brood zuurt het lichaam. Tarwebrood is zelfs heel erg zuurvormend, rooft calcium uit onze botten en bevat nauwelijks voedingswaarde. Om koolhydraten binnen te krijgen is het veel beter aardappelen of rijst in plaats van brood te eten. Een aardappel is vele malen gezonder dan brood. Bedenk dat brood een kunstmatig product is dat in de natuur niet voorkomt (groeit). De aardappel en rijst zijn wel natuurproducten en ons lichaam kan er vele malen beter mee overweg. Voor een jichtlijder valt hier op een eenvoudige manier enorme winst te boeken: Neem minder brood tot je en eet meer rijst en vooral aardappelen. De aardappelen "zuigen" als het ware de jicht uit je lijf! Maak zelf je aardappelsalade en neem deze mee naar je werk, dan hoef je tijdens de lunch geen brood te eten en eet je écht gezond.

Dit zijn de gezonde voedingsmiddelen op een rij:

Water, ongezoete limonade, vruchtenthee, vruchtensap (behalve citrus).

Tomaten, aardappelen, aubergines, noten, pitten, mandarijnen, witbrood, witte rijst, pasta, tomatensaus, gember, knoflook, uien, paksoi, spitskool, cashewnoten, bessen, vruchten, courgettes, komkommers, augurken.

Fruit, mandarijnen, bananen, rettich, schorseneer, selderij, wortels, broccoli, spruitjes, bieten, maïs, amandelen, dadels, olijven, olijfolie, vijgen.

Sla, Kool, spitskool, groene kool, rode kool, paksoi, zure kool, yoghurt, magere kwark, Gruyère, hangop, groene Zwitserse kaas, Italiaanse Parmezaansse kaas, Griekse Fèta (Voedingscentrum).

Lijst van voedingsmiddelen en hun hoeveelheid purine:

Aangezien er diverse lijsten rondzwerven waar voedingsmiddelen ingedeeld staan in "hoog in purine, middelmatig in purine en laag in purine" en deze elkaar vaak tegenspreken (en ze gewoon niet kloppen), heb ik maar eens de moeite genomen om diverse voedingsmiddelen en hun purine gehalte over te nemen uit het boek "gezond genieten bij nierstenen"

Hoeveelheid purine in groentes per 100 gram:

Aardappel, gekookt: 20 mg purine;

Aardappelpureepoeder: 94 mg purine;

Andijvie 16 mg purine;

Artisjokken: 57 mg purine;

Asperges: 26 mg purine;

Bloemkool: 45 mg purine;

Broccoli: 47 mg purine;

Champignons: 88 mg purine;

Chinese kool: 30 mg purine;

Komkommer: 7 mg purine;

Koolrabi: 30 mg purine;

Kropsla 10 mg purine;

Maïs uit blik: 52 mg purine;

Paprika: 55 mg purine;

Peterselie: 83 mg purine;

Pompoen: 44 mg purine;

Radijs: 12 mg purine;

Rode bietjes: 21 mg purine;

Rode kool: 37 mg purine;

Savooiekool: 43 mg purine;

Schorseneren: 71 mg purine;

Sperziebonen: 43 mg purine;

Spruitjes: 60 mg purine;

Spinazie: 64 mg purine;

Tomaten: 11 mg purine;

Tomatenpuree: 91 mg purine;

Veldsla: 34 mg purine;

Venkel: 16 mg purine;

Witlof: 12 mg purine

Witte bonen: 62 mg purine;

Witte kool: 22 mg purine;

Worteltjes: 14 mg purine;

Zuring: 56 mg purine;

Zuurkool: 26 mg purine.

Hoeveelheid purine in gevogelte, vlees en orgaanvlees per 100 gram:

Eend: 152 mg purine;

Gans: 114 mg purine;

Kippenborst: 252 mg purine;

Kippenlever: 272 mg purine;

Kippenpoot: 232 mg purine;

Schapenvlees: 129 mg purine;

Kalfsvlees: 148 mg purine;

Kalfshart: 139 mg purine;

Kalfshersenen: 92 mg purine;

Kalfslende 164 mg purine;

Kalfslever: 221 mg purine;

Kalfslongen: 147 mg purine;

Kalfsnieren: 218 mg purine;

Kalfszwezerik: 918 mg purine (en dit is geen tikfout:-));

Runderbraadlap: 112 mg purine;

Runderfilet: 154 mg purine;

Runderlever: 230 mg purine;

Runderlongen: 242 mg purine;

Rundertong: 160 mg purine;

Haas: 167 mg purine;

Hert: 157 mg purine;

Konijn: 130 mg purine;

Ree: 154 mg purine.

Hoeveelheid purine in fruit per 100 gram:

Aardbei: 26 mg purine;

Ananas: 19 mg purine;

Appel: 19 mg purine;

Avocado: 31 mg purine;

Banaan: 57 mg purine;

Bosbessen: mg purine;

Druiven: 30 mg purine;

Frambozen: 18 mg purine;

Meloen: 25 mg purine;

Kersen: 17 mg purine;

Peer: 17 mg purine;

Perziken: 21 mg purine;

Pruimen: 24 mg purine;

Rode bessen: 17 mg purine;

Vlierbessen: 33 mg purine;

Gedroogde abrikozen: 73 mg purine;

Dadels: 54 mg purine;

Pruimen: 64 mg purine;

Rozijnen: 107 mg purine;

Vijgen: 64 mg purine.

Hoeveelheid purine in peulvruchten, zaden en noten per 100 gram:

Erwten: 85 mg purine;

Kikkererwten: 164 mg purine;

Linzen: 198 mg purine;

Sojabonen: 356 mg purine;

Sojameel: 296 mg purine;

Amandelen: 41 mg purine;

Hazelnoten: 42 mg purine;

Paranoten: 23 mg purine;

Pinda's: 74 mg purine;

Sesamzaad: 88 mg purine;

Walnoten: 26 mg purine;

Zonnebloempitten: 157 mg purine.

Hoeveelheid purine in graan en graanproducten per 100 gram:

Beschuit: 63 mg purine;

Boekweit: 156 mg purine;

Cornflakes: 83 mg purine;

Gerst: 82 mg purine;

Gierst: 117 mg purine;

Gort: 155 mg purine;

Havergort: 139 mg purine;

Havermout: 187 mg purine;

Knäckebröd: 161 mg purine;

Witte rijst: 54 mg purine;

Roggebrood: 84 mg purine;

Tarwebloem: 36 mg purine;

Tarwekiemen: 843 mg purine (en dit is ook geen tikfout);

Tarwevolkorenbrood: 83 mg purine;

Tarwe volkoren meel: 82 mg purine;

Tarwezemelen: 142 mg purine;

Witbrood: 104 mg purine;

Pasta: 42 mg purine.

Hoeveelheid purine in vis en visproducten per 100 gram:

Forel: 311 mg purine;

Haring: 317 mg purine;

Kabeljauw: 108 mg purine;

Karper: 149 mg purine;

Makreel: 186 mg purine;

Schelvis: 184 mg purine;

Schol: 174 mg purine;

Braadharing: 215 mg purine;

Garnalen: 65 mg purine;

Haring in gelei: 79 mg purine;

Kaviaar: 73 mg purine;

Sardientjes in blik: 349 mg purine;

Tonijn in blik: 198 mg purine;

Gerookte zalm: 174 mg purine.

Hoeveelheid purine in melk, melkproducten en eieren per 100 gram:

Emmentaler: 8 mg purine;

Goudse: 18 mg purine;

Kwark: 0 mg purine (geen tikfout:-));

Roomkaas: 22 mg purine;

Volle melk: 0 mg purine;

Yoghurt: 0 mg purine;

Eieren: 16 mg purine;

Eierdooier: 45 mg purine.

 
Quote:
De aardappel, net als de tomaat en aubergine, behoort tot de plantenfamilie "nachtschade". Deze planten bevatten een sterk ontzurend karakter, en zijn daardoor ontzettend gezond. Ik weet niet hoe ik dit duidelijk genoeg kan aangeven, superlatieven ontbreken mij, maar deze producten zijn héél erg gezond voor iedereen en de jichtlijder in het bijzonder.


Superlatieven ontbreken mij om dergelijke stupiditeit te onderstrepen. Je hebt helemaalgelijk, nachtschades dienen ten alle tijde vermeden te worden. Ook is purine niet het probleem, het probleem is koolhydraten. De auteur gaat van de foutieve en bijzonder simplistische en onbewezen theorie uit dat zuur voedsel ook daadwerkelijk zuurvormend is in het lichaam en basisch voedsel basisch uitwerkt. Lees dit artikel hierover.

Mike

 
Dus, mijn man heeft 2 weken geleden ineens pijn aan z'n voet en die werd dik. Huisarts geweest en die zei al vrij snel dat het jicht was en hij kreeg medicijnen mee tegen jichtaanval, die hij heeft genomen, want verrekte van de pijn en is nog niet zo wakker als ik, blijkt.

Heb bovenstaand artikel van Bastiaan gelezen. Hij eet al behoorlijk wapf (ja ik doe de boodschappen en kook en hij eet het op), maar kreeg de aanval wel toen ik er niet was (ik weet niet hoe snel een aanval uitgelokt kan worden, iemand?), maar hij eet dan wel gewoon vooral groenten en vlees/vis geen bergen snoep/frituur ofzo.

Nu ben ik zelf tot de conclusie gekomen dat het met slechte spijsvertering te maken zal hebben en daarmee een gebrekkige eiwitvertering, te beginnen bij te weinig maagzuur. Heeft ook wel wat meer stress te verwerken gehad het afgelopen jaar. Dus hij zit aan de appelazijn met sole. Ook denk ik dat te weinig water en te veel bier ook niet helpt dus dat ook aangepast. Verder staat er een leverreiniging gepland. Ik kwam verder tegen: zure kersen, vit C 1500mg en bica.

Ik heb al guldenroede thee in huis en ook het peterselie aftreksel van San zal ik eens maken. Verder nog inzichten of tips?

 
Met bica verdun je het maagzuur alleen maar. Van oudsher wordt bica gebruikt tegen brandend maagzuur, wat zoals je weet door een TEKORT aan maagzuur wordt veroorzaakt. Bica is een soort 'natuurlijke Rennies' en dus niet aan te raden bij een tekort aan maagzuur. Wellicht is het ook raadzaam om Betaine HCL met pepsine in huis te halen en spijsverteringsenzymen. Er is een heel goed supplement van NOW dat beide heeft en meer:

http://www.iherb.com/Now-Foods-Super-Enzymes-180-Capsules/857

Mike

 
Een zwager van ons had ook zo maar 'opeens' jicht. Hij maakte ook net een bijzonder stressvolle periode door (bedrijf in de problemen) mee en toen ontwikkelde zich bijzonder snel een jichtprobleem. In het boek van Christiane Beerlandt wordt ook aangegeven dat jicht een probleem is na veel stress. Maar voeding heeft er natuurlijk ook van alles mee te maken.

Lia

 
Dat bica maagzuur verdunt had hij zelf ook al bedacht, dat stamt waarschijnlijk ook nog van het aloude verzuringsidee wat jicht ook zou zijn. Dank voor de tip van het supplement.

 
'matig te zijn met alcohol, 2 tot 3 liter te drinken per dag'

Ha,ik ken een paar mensen die deze tip daadwerkelijk volgen.Hebben toevallig ook last van jicht aanvallen. :D

 
Ja Lievergezond, als de vrouw van huis is stort het hele huishouden in :lol: Ik wilde eigenlijk weten hoe snel zo'n aanval opgewekt kan worden, want denk zelf dat het al veel langer wordt opgebouwd en dan iets de druppel is die de emmer doet overlopen.

Is hij bij jou vriend bij deze ene keer gebleven? Heeft hij er verder niets mee gedaan?

 
Hoi Tanja, ja het is toen bij hem bij die ene keer gebleven.

Het was ook echt duidelijk stressgerelateerd bij hem en hij heeft er verder niets mee gedaan nee.

Mijn vriend had zich laten overhalen voor een vage klus die hem helemaal niet lag (dat heb je wel eens).

Hij kon dat helemaal niet dragen en dit was de rekening.

Ik denk niet dat mijn vriend deze fout nog een keer zal maken na die verschrikkelijke ervaring.

Ging gewoon weer over.

 
Quote:
[...] researchers studied obese women with metabolic syndrome and found that weight gain, especially around the abdomen, increased the levels of a protein called cytokines in their immune system. Certain cytokines cause an inflammatory response that can contribute to the formation of fatty deposits in arteries (atherosclerosis).


Quote:
[...] many people are not aware that there is another dietary culprit that wrecks your uric acid levels, putting you at high risk of gout: high-fructose corn syrup (HFCS).

I believe that having chronically elevated blood sugar levels is the REAL underlying problem that causes the inflammation associated with gout, as well as the subsequent damage it inflicts on your body, specifically your joints.


Quote:
Boswellia (boswellin or "Indian frankincense"). It contains active anti-inflammatory ingredients that may reduce pain.


Quote:
Krill oil. Animals studies found that its EPA and DHA omega-3 fats have anti-inflammatory properties that reduce joint inflammation and promote joint lubrication.


Quote:
Bromelain. This natural ant

Quote:
i-inflammatory is found in fresh pineapples, but can also be taken in supplement form.


Quote:
Ginger. It's a natural immune system booster with anti-inflammatory and pain-relieving properties. You can eat it fresh or seep it to make delicious ginger tea.

http://articles.mercola.com/gout.aspx?e_cid=20141215Z1_DNL_SECON&utm_source=content&utm_medium=email&utm_content=secon&utm_campaign=20141215Z1&et_cid=DM62434&et_rid=763961051



 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.545
Berichten
549.775
Leden
8.665
Nieuwste lid
Solana
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan