Insecten Eten

clogmama

New member
Hallo,

Hebben jullie dit nieuw boek gezien: Het Insectenkookboek door Marcel Dicke: http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/P022_Insectenkookboek_.htm

Ik ben beniewd of het insecten eten hoordt bij de Weston Price Foundation. Is het eten van meelvormen en sprinkhanen echt gezond? Ik wil graag weten hoeveel omega 3's en 6's zitten in deze insecten die in Nederland geweekt zijn.

Groetjes van Amy

(Ik woon tijdelijk in Nederland, maar ik ben Amerikaans)

 
Hiervoor moet je bij Dennis zijn, die probeert volgens mij bijna alles wat loopt/vliegt en kruipt :wink:

 
Nou... ik zou mezelf niet omschrijven als volledig WAPF, maar insecten eten gaat mij echt te ver. Dennis is er vast voor te porren.

 
Insecten zijn lekker in mijn opinie ik eet naast sprinkhanen en wormen (smaken naar "noten") ook soms insecten die voor het oprapen liggen alleen daar ben ik wat voorzichtig mee weet niet waar ze vandaan komen.

 
Belangrijk is wat de insecten te eten hebben gehad en hoe netjes ze gekweekt zijn. Sprinkhanen zijn goed te eten in de wilde natuur omdat ze zich vooral met grassen voeden. Rupsen zonder haren zijn ook veilig mits ze op een eetbare plant zitten. Slakken kan je vangen en een paar dagen op een meel-dieet zetten totdat ze witte poep hebben. Dan kan je ze ook opeten. Larven van kevers en bijen bijvoorbeeld zijn misschien nog wel de beste en meeste voedzame categorie eetbare insecten. Ze zijn vaak ook niet zo hard of taai dan volwassen dieren. Peter de Batist is een echte specialist op dit gebied. Die kan je ook vragen stellen of misschien staat er wel voldoende info op zijn site. Hij geeft ook workshops "Koken met insecten". Die heb ik ook wel eens gevolgd. Ik heb wat info geschreven bij deze post.

Hier nog wat websites over insecten eten die ik eens ooit verzameld heb:

http://www.eetbareinsecten.nl/

http://www.bugsacademy.nl/

http://insecteneten.nl/index01.php

http://www.animalproject.com/artikels/voedseldieren/kweken-meelwormen

http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/artikelen/2717/insecten-eten-duurzaam-en-lekker

http://www.venik.nl/index.php?res=low

http://www.kreca.com/

http://www.woodcraftsurvival.nl/voedsel/dierlijk voedsel/dierlijk_voedsel.htm

http://hit.harderwijk.scoutnet.nl/survivalexpeditie/Voedsel.htm

http://webshop.kreca.com/

http://webpoelier.nl/index.php?cPath=23

 
LEVENDE INSECTEN VOOR MENSELIJKE CONSUMPTIE

ALGEMENE GEBRUIKSAANWIJZING

De verse, levende insecten die we verkopen voor gebruik in je dagelijkse voeding – keverlarven en rupsen – worden hiervoor speciaal geselecteerd. We weiden hier even uit over onze selectieprocedures zodat je weet welke normen we hierbij hanteren en ook waarom we dat doen.

De eerste selectie begint reeds bij de keuze van onze kwekers. We eisen van onze leveranciers dat ze gezonde, levendige dieren aanleveren. Hoewel dat laatste soms temperatuurafhankelijk is, dan blijft het correcte uitzicht van de dieren (volledig intact lichaam en ledematen – intense glans van de huid) van doorslaggevend belang bij het aanvaarden van een order.

Een tweede selectie wordt uitgevoerd onmiddellijk nadat ze in ons atelier aankomen. De larven worden in een zeef geschud waardoor droge uitwerpselen en voedselresten afgescheiden worden. Vervolgens worden met een stofzuigertje alle vervellingshuidjes weggezogen. Volwassen insecten worden in grote gaaskooien of ruime polystyreen vaten ondergebracht

Daarna worden de larven in het midden van een grote lage rechthoekige schaal geschud om een derde selectie te ondergaan. Eigenlijk voeren ze die zelf uit. De 100% gezonde insecten verzamelen zich immers na een tijdje vanzelf in de vier hoeken van de schaal. Je herkent ze ook onmiddellijk aan hun glans en constante bewegingen. Dan worden ze uitgeschept en in onze speciale bewaardozen geschud. Deze insecten zijn zo direct bruikbaar. Wat achterblijft in de schaal wordt niet weggeworpen. De meeste trage of nauwelijks bewegende insecten zijn niet ziek of stervende maar verstard omdat hun vervelling nakend is. De meeste insectenlarven vervellen vijf tot zes maal eer ze verpoppen en volwassen insect worden. Tijdens die verstarring maakt de nieuwe huid zich los van de oude. Tenslotte scheurt de huid boven het ‘borststuk’ of de eerste drie segmenten open en kruipt een nieuwe larve eruit die opnieuw kan groeien. Die trage insecten steken we nog enkele dagen in een ruime bewaardoos en na enkele dagen wordt deze laatste selectie herhaald. Wat het hier niet haalt wordt aan terrariumdieren of kippen opgevoerd. Een gelijkaardige selectie gebeurt bij de vliegende en springende volwassen insecten. Zo wordt via andere technieken gecontroleerd of alle ledematen 100% intact zijn en of ze beweeglijk zijn en mooi glanzen.

De insecten die je bij ons koopt zijn klaar voor direct gebruik. Je krijgt ze van ons mee in een doosje met microperforaties langs twee zijden. Die doosjes worden maximaal voor éénderde gevuld en je kan de insecten hierin - koel, maar niet koud bewaard - een drietal dagen in goede conditie houden. In die periode mag je ze niet voeren en zeker geen vochtige voeding geven. In het doosje is het veel te bedompt en de conditie van de insecten gaat zo snel achteruit. Moeten ze toch enige tijd bewaard worden dan adviseren we om een gewone beschuit/toast er bovenop te leggen. Hoewel ze droog zijn hebben ze toch nog een vochtgehalte van 15% en het is een ideaal middel om uw insecten in acceptabele conditie te houden. Voor gebruik moeten ze dan wel even afgezeefd worden met een fijne keukenzeef om uitwerpselen en voedingsresten te elimineren. Enkele larven kunnen eventueel nog sterven en moeten dan met een pincet verwijderd worden. Omdat U dank zij onze verschillende selecties uitzonderlijke kwaliteit krijgt aangeboden is sterfte onder deze dieren zeer gering.

Wie frequenter insecten gebruiken wil kan in onze Ecoshop een speciale insectenbewaardoos met gaasbodem aanschaffen. Het zijn dezelfden die we al jaren gebruiken en hun waarde meer dan voldoende bewezen hebben. De gaasbodem zorgt ervoor dat alle uitwerpselen meteen geëvacueerd worden. Met de hogervermelde beschuitjes kan je ook hierin alle insectenlarven probleemloos in leven en in conditie houden. En dat kan zelfs voor een periode van 8 tot 14 dagen. Na deze termijn moeten de insecten ofwel terug in een kweekdoos zodat ze verder kunnen eten en verpoppen. Ofwel kunnen ze ook weer aan terrariumdieren of vogels opgevoerd worden. Vanaf dat tijdstip kan je ook meer sterfte krijgen en je zal merken dat er heel veel verstarde tussenzitten die een vervellings- of verpoppingsbeurt afwachten. We raden U stellig af deze dieren nog als voeding te gebruiken.

Wie levende insecten koopt - in onze ECOSHOP of in een dierenspeciaalzaak - met de bedoeling ze zelf in te vriezen moet zich wel realiseren :

- dat de insecten die je -ingevroren- in onze ECOSHOP koopt of in winkels die door ons beleverd worden (adressen op onze website) uiteraard ook aan de bovenvermelde selectiecriteria beantwoorden.

- dat die insecten nog dezelfde dag dat ze van de kweker aankomen ingevroren worden en van een uiterste verbruiksdatum voorzien worden.

- dat insecten in dierenspeciaalzaken wekelijks of soms zelfs twee maal per week aangevoerd worden en dat er wel eens een lange tijd tussen het vullen van het transportdoosje in de kwekerij en het verkopen in de winkel kan zitten. Al die tijd hebben deze dieren alleen maar wat droogvoer gegeten dat in het transportdoosje zit en ze zullen dus vocht èn gewicht verloren hebben.

- dat in de meeste dierenspeciaalzaken ze U graag zullen informeren over het tijdstip wanneer er vers wordt aangeleverd zodat U zich daarop kan afstemmen. Het is in alle geval raadzaam deze dieren nog eerst even in een terrarium te plaatsen en minstens te laten drinken vooraleer ze terug uit te vangen en verder te verwerken. Ze kunnen evenwel ook wat bijgevoerd worden met witloof van gewone watercultuur omdat dit bijzonder veel vocht bevat. Je hebt, met andere woorden, wat infrastructuur nodig om dat ontsnappingsvrij te doen.

- dat in dit geval ALLE verantwoordelijkheid voor selectie en bij eventuele problemen na consumptie, maar ook voor ontsnapte insecten, uitsluitend bij jou ligt.

Algemene bereidingstip : Kruiden en zout en peper kunnen natuurlijk -’naar smaak’ zoals dat heet- aangewend worden, maar zullen eerder de notensmaak verdoezelen dan onderlijnen. Een kruid dat ik graag gebruik is Laurier maar ook wat Curry en Cayennepeper, of een heel klein beetje Tabasco in sauzen en dipsauzen kunnen.

VOLGENDE INSECTENSOORTEN KUNNEN BIJ ONS AANGESCHAFT WORDEN VOOR HUMANE CONSUMPTIE

HUISKREKEL - Acheta domesticus

Inheems rechtvleugelig insect, dus met een gedeeltelijke metamorfose. Wij selecteren steeds de volwassen insecten voor gebruik in humane voeding. Gegrild smaken ze naar chips. Ze kunnen vanzelfsprekend ook in wokschotels en in pizza’s en pasta’s verwerkt worden. Volwassen huiskrekels wegen 0,45 g ( ) en 0,55 g ( ) en meten tot 20 mm. Deze soort kan soms overlast in bakkerijen en erg verwarmde woningen geven.

TREKSPRINKHAAN - Locusta migratoria migratorioides

Rechtvleugelig insect uit Noord-Afrika, dus met gedeeltelijke metamorfose. Het zijn voornamelijk de volwassen insecten die worden gebruikt als voeding , maar ook de preïmagos kunnen probleemloos gebruikt worden. Commentaren over de smaak variëren van gebakken spek tot kip met een sterke walnoten-ondertoon. Preïmagos hebben -vooral rauw- een zuivere maar heel intense walnotensmaak. Volwassen treksprinkhanen wegen 1,45 g ( ) en 1,55 g ( ) en meten 55 mm. Deze soort is ook bekend voor het veroorzaken van economische schade door haar expansief trekgedrag. Toch is het eerder de woestijnsprinkhaan die de meeste schade op haar palmares heeft staan.

MORIOWORM - Zophobas atratus morio

De larve van een houtkeversoort uit Zuid-Amerika. Zoals alle kevers hebben ze een volledige metamorfos : ei, larve, pop, kever. Ze weegt 0,30 g en kan 70 mm groot worden. Het is vooral de larve die als humane voeding gebruikt wordt. Moriowormen smaken rauw naar tamme kastanjes en gebakken naar gepofte kastanjes. Ze kunnen in de pan gebakken worden op een matig vuur, zoniet springen ze stuk.

MEELWORM - Tenebrio molitor

De larve van een inheemse keversoort die in de vrije natuur in de nesten van knaagdieren en andere zaadetende zoogdieren leeft. Zoals alle kevers hebben ze een volledige metamorfose, maar het is vooral de volgroeide larve die als voeding gebruikt wordt. Ze weegt 0,20 g en meet 20 mm.Meelwormen smaken rauw naar hazelnoten. Gebakken is de smaak onbetekenend. Wel verwerkbaar in bv. soepen, omeletten, pannekoeken.

BUFFALOWORM - Alphitobius diaperinus

De larve van een inheems kevertje dat in de nesten van bodemnestelende vogels te vinden is (fazant, patrijs, eend). Volledige metamorfose : ei, larve, pop, kever. De volgroeide larven worden als voeding gebruikt. Ze kunnen 10 mm groot worden. 1 koffielepel buffalowormen bevat 2 g. Buffalowormen smaken rauw naar beukenootjes. Ze kunnen vanwege die smaak in talloze bereidingen aangewend worden.

WASMOTRUPS - Galleria mellonella

De rups van een inheems vlindertje dat in bijennesten leeft(*). Volledige metamorfose : ei, rups, cocon, vlinder. De volgroeide rupsen worden als voeding gebruikt. Ze kunnen 15 mm groot worden en wegen 0,10 g. Deze rupsen smaken rauw naar room. Gebakken of stonegrilled smaken ze naar cashew-noten. Als snoepje: stonegrilled met kaneelsuiker (heerlijk).

(*) Bijenkorven en -kasten voor honingproductie worden meestal door de kleine wasmot (Achroia grisella) geïnfecteerd.

NIET STEEDS BESCHIKBAAR MAAR OOK HEEL BRUIKBAAR IN DIVERSE BEREIDINGEN

ROZENKEVERLARVEN - Pachnoda marginata peregrina

De larve van een centraal-afrikaanse bloemenkever. Wordt soms ook Dola genoemd. Uiteraard met volledige metamorfose : ei, larve, pop, kever. De volgroeide larven worden als voeding gebruikt. Ze kunnen tot 38 mm groot worden en wegen dan ca 3,00 g. Ze hebben rauw een beetje een rubbersmaak. In centraal afrika worden ze daarom overal met cayennepeper geserveerd. Ze kunnen vanwege hun vlezige structuur perfect in brochettes met paprika en uitjes verwerkt worden. Die kunnen op de zijkant van de barbeque-grill garen of beter nog op de stonegrill

RED RUNNER - Klein-aziatische kakkerlak - Shellfordella tartara

Hoewel we de consumptie van het 5-tal plaagvormende kakkerlaksoorten ten stelligste afraden vinden we onder de andere 3000 wilde soorten heel wat lekkersmakende vetegenwoordigers. Red Runners worden met groenten, fruit en zaden gekweekt. Deze insectenorde heeft een gedeeltelijke metamorfose : ei, jong, subadult, adult. Allen de adulte mannetjes zijn gevleugeld. Volwassen dieren meten 30 mm ( ) en 25 mm ( ) en wegen ca 0,45 g. De laatste 3 vervellingsfasen worden onder elkaar aangeboden. Ideaal met diverse groenten/vruchten in een exotische wokschotel.

WOESTIJNSPRINKHAAN - Schistocerca americana gregaria

Rechtvleugelig insect uit Afrika, dus met gedeeltelijke metamorfose. De volwassen insecten worden gebruikt. De notensmaak is iets scherper dan bij de treksprinkhaan. Volwassen woestijnsprinkhanen wegen 1,55 g ( ) en 1,80( ) en meten 65 mm. Omdat deze soort wat groter is leent ze zich beter voor het verwerken op spiesjes met paprika en uitjes, eventueel gevcombineerd met Pachnoda-larven.. Deze sprinkhaan is verantwoordelijk voor enorme economische schade aan cultuurgewassen in het grootste deel van Afrika. En, NEEN, de plaatselijke bevolking kan die NIET vangen en stockeren omdat de nodige infrastructuren hiervoor in de meeste afrikaanse landen ontbreken. Bovendien zijn er te veel. Zwermen zijn vaak vele km² groot (*) en ca 100 m dik. Met 200 sprinhanen per m³ geeft dit 2 miljard dieren per km² of 175 ton sprinkhanen. Dat staat voor een volume van 50000 m³

(*) De grootste geregistreerde zwerm had een spreiding van 150 km² en een dikte van 200 m.

(ca 600 miljard sprinkhanen of 52500 ton).

Verantwoordelijke uitgever en © teksten en alle tekeningen : Peter de Batist, 2009

 
INFO OVER DE INSECTEN VAN DE INSECTENSNACKBAR

De modale mens heeft - ondanks TV en internet - een ontstellend geringe kennis over insecten. We worden daardoor regelmatig met talloze vragen bestookt over wat precies geserveerd wordt, wat deze dieren precies zijn en of ze al dan niet schadelijk zijn. Om U daarbij van dienst te zijn heeft de Koninklijke Antwerpse Vereniging voor Entomologie dit overzicht voor U opgesteld.

HUISKREKEL - Acheta domesticus

Inheems rechtvleugelig insect met slechts een gedeeltelijke metamorfose. De volwassen insecten worden gebruikt als voeding. Volwassen huiskrekels wegen 0,45 g ( ) en 0,55 g ( ) en meten tot 20 mm.Rechtvleugelige insecten dragen nooit ziekten over. Gegrild smaken ze naar chips.

TREKSPRINKHAAN - Locusta migratoria migratorioides

Rechtvleugelig insect uit Noord-Afrika, met gedeeltelijke metamorfose. De volwassen insecten worden gebruikt als voeding. Volwassen treksprinkhanen wegen 1,45 g ( ) en 1,55 g ( ) en meten 55 mm. Rechtvleugelige insecten dragen nooit ziekten over. Deze soort kan wel economische schade veroorzaken door haar trekgedrag. Gebakken of rauw smaken ze naar walnoten.

MORIOWORM - Zophobas atratus morio

De larve van een houtkeversoort uit Zuid-Amerika. Alle kevers hebben een volledige metamorfose.

De larve wordt als voeding gebruikt. Ze weegt 0,30 g en kan 70 mm groot worden. Bij de kevers zijn geen ziekteoverdragers gekend. Moriowormen smaken rauw naar tamme kastanjes en gebakken naar gepofte kastanjes. Rauw kunnen ze soms een vervelende nasmaak (xyleen) hebben.

MEELWORM - Tenebrio molitor

De larve van een inheemse keversoort die in knaagdiernesten leeft. Volledige metamorfose. De volgroeide larve wordt als voeding gebruikt. Ze weegt 0,20 g en meet 20 mm. Bij de kevers zijn geen ziekteoverdragers gekend. Meelwormen smaken rauw naar hazelnoten. Gebakken is de smaak onbetekenend. Wel verwerkbaar in bv. soep, omelet, pannekoek.

BUFFALOWORM - Alphitobius diaperinus

De larve van een inheems kevertje dat in de nesten van bodemnestelende vogels te vinden is (patrijs, eend). Volledige metamorfose : ei, larve, pop, kever. De volgroeide larven worden als voeding gebruikt. Ze kunnen 10 mm groot worden. 1 koffielepel buffalowormen bevat 2 g. Bij de kevers zijn geen ziekteoverdragers gekend. Buffalowormen smaken rauw naar beukenootjes. Ze kunnen vanwege die smaak in talloze bereidingen aangewend worden.

WASMOTRUPS - Galleria mellonella

De rups van een inheems vlindertje dat in bijennesten leeft. Volledige metamorfose : ei, rups,

cocon, vlinder. De volgroeide rupsen worden als voeding gebruikt. Ze kunnen 15 mm groot worden en wegen 0,10 g. Bij de vlinders zijn geen ziekteoverdragers gekend. Deze rupsen smaken rauw naar room. Gebakken of stonegrilled smaken ze naar cashewnoten.

INFO OVER INSECTEN ? KONINKLIJKE ANTWERPSE VERENIGING VOOR ENTOMOLOGIE v.z.w. - 03/237.07.65 - 03/271.03.17 - entomo-info@skynet.be

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.463
Berichten
493.815
Leden
8.626
Nieuwste lid
RobertApank
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan