Inositol.
Consumptie van zetmeel en suiker vertegenwoordigt voor diabetespatiënten een dubbel probleem:
1.de suikers veroorzaken een te sterke stijging van insuline.
2.het bevat geen vezels; fytaat is een vezel die inositol bevat.
Inositol speelt een rol in het regulieren van de informatie die insuline overbrengt op de cel.
Bijna alle inositol in de natuur bestaat in de vorm van myo-inositol (fytaat of IP6). Inositol lijkt op glucose. Er is dan ook een duidelijke interactie tussen suiker en inositol: toediening van inositol verlaagt het suikergehalte van het serum; glucose in de darm remt daarentegen opname van inositol.
Inositol suppletie verlaagt insuline en cholesterol in het bloed. Inositol wordt gebruikt als geneesmiddel bij nierstenen en onvruchtbaarheid veroorzaakt door polycysteuze ovaria (PCOS). In bepaalde gevallen geneest het depressie.
Glucagon is de tegenspeler van insuline en maakt juist suiker vrij uit de levercel. Het bindt zich aan een andere receptor maar maakt ook gebruik van inositol.
Het volgende experimenten laten zien dat inositol uit het dieet invloed heeft op de suikerstofwisseling.
1.Studies bij muizen waar gedurende 5 dagen 200 mg inositol per dag aan het dieet werd toegevoegd, hadden lagere bloedsuikers en insuline.
2.Het effect van inositol en vezels werd vergeleken. Toediening van IP6 was effectiever dan 20% zemelen in het dieet. (Nutr Cancer 1997;28(1):7-13)
3.Gezonde ratten kregen eerst een dieet zonder fytaat (IP6): Het IP6 gehalte van de
hersenen en het bloed was zeer laag.
Daarna kregen zij een dieet dat 1% fytaat bevatte, hierdoor werd het inositol gehalte in de hersenen en het bloed 10 maal zo hoog
Inositol als cholesterolverlager
Het belangrijkste kenmerk van Inositol is dat haar werking vetregulerend is. Dankzij Inositol wordt vet opgelost en zet het vet zich niet af in de aderen. Dit voorkomt daarbij hart en vaatziekten. In samenwerking met de B-vitamine Choline verlaagt Inositol het cholesterolpeil aanzienlijk. De Choline krijg je automatisch binnen wanneer je Lechtinekorrels toevoegt aan je eetpatroon, hiermee worden Choline en Inositol tegelijkertijd in goede concentraties binnengekregen. Deze vitaminen kunnen niet schadelijk zijn voor het lichaam dus het kan nooit kwaad om er mee te experimenteren. Daarbij zijn er vele andere voordelen die vitaminen bieden bij het schoonhouden van de aders en het aansporen van de vetverbranding. Daarom adviseer ik ook om tegelijkertijd een multivitamine-complex in te nemen, ter additie van een gevarieerde voeding.
Inositol als tranquillizer
Inositol kan helpen bij mensen last hebben van hun huidige chemische tranquillizers. De inositol is in doses vanaf 1 gram net zo effectief als valium, meprobamaat of librium. Er treden hierbij geen ongewenste bijverschijnselen op of afbraak in het lichaam. Doses van 2 tot 3 gram zijn van hulp bij mensen die problemen hebben met slapen en helpt het daarbij de bloeddruk iets te verlagen.
Inositol gaat kaalheid tegen en stimuleert de haargroei
Volgens onderzoek van diëtiste en chemiste Adelle Davis kan Inositol in veel gevallen kaalheid voorkomen. De meeste kalende mannen die Adelle deze vitamine gaf ter aanvulling van hun dieet bleken geen haaruitval meer te vertonen. Bij enkele zorgde het er zelfs voor dat het haar weer begon te groeien. Zo is er ook een enkel geval van een grijzende man die na een dieet met Inositol weer op sommige plaatsen zwarte haargroei kreeg. Aangezien Inositol geen kwaad kan is het altijd de moeite waard om het te proberen wanneer je last heb van haaruitval.
Andere indicaties
Er zijn nog niet bewezen aanwijzingen dat Inositol ook een positieve invloed heeft op een aantal organen. De concentratie van Inositol is namelijk opvallend hoog in het sperma, de hersenen en de hartspieren. Dit lijkt een aanwijzing dat Inositol goed is voor het hart en de bloedsomloop, de voortplanting en het geheugen. Dit zijn echter speculaties en ze moeten niet de reden zijn om Inositol te gaan gebruiken. Het is slechts een aanwijzing dat Inositol waarschijnlijk nog effectiever is over een breder vlak dan wat tot nu toe bekend is.