Ijzer te laag

-B.arr

New member
Kom net bij de huisarts vandaan en volgens haar is mijn ijzergehalte te laag. Ze opperde om mij ijzertabletten te geven om het wat op te krikken.
Ik weet niet of iemand hier verstand van heeft, is dit goed of niet?
 
Nee, niet doen!!! Opvallend hoe reguliere medici over het algemeen geen voorstander zijn van suppletie van vitamines en mineralen, maar wel heel makkelijk ijzerpillen (ook wel staalpillen genoemd) voorschrijven. Dit is een anorganische, niet-opneembare vorm van ijzer die zich opstapelt in de lever en zorgt voor ijzervergifting aldaar. Vrouwen hebben nog het geluk dat ze menstrueren en dit overtollige ijzer maandelijks kunnen lozen, maar mannen niet. De beste organische bron van ijzer is lever. In vroegere tijden was dit ook exact wat huisartsen voorschreven bij ijzertekort. Denk ook aan bloedworst, want ijzer zit in bloed.

Mike
 
hoi Celticmyst: hou je darmflora ook in de gaten.

Er zijn bijvoorbeeld pathogene bacteriën die vooral op ijzer teren en alle ijzer uit je eten wegpikken. Meer ijzer innemen maakt die bacteriën alleen maar sterker maar lost je bloedarmoede mooi niet op. Over het algemeen geldt dus: de beste manier om een nutriëntentekort op te lossen is ten eerste de darmflora herstellen. En daar kunnen we met ons moderne dieet allemaal wel wat aan verbeteren. http://www.roosgoesgreen.nl/voeding/gezonde-darmflora-met-het-gaps-dieet/

 
Voor honden is bloed zelfs te koop: http://vriesvoer.nl/hondenvoer-voedingssupplementen/runderbloed-4260396660660-187.html
 
@ Lievergezond

Goede opmerking met betrekking tot de bloedarmoede.

@ Celticmyst

Heeft de huisarts je enkel op ijzergehalte of ook op andere zaken laten onderzoeken ?

Een ijzertekort kan een verschijningsvorm van bloedarmoede zijn. Andere tekorten kunnen hier ook aan bijdragen.

http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/vitamine-b12/vitamine-b12-en-ijzer-foliumzuur-en-vitamine-b6/
 
Lever en bloedworst, ik neem aan dat ik bij de biologische slager moet halen. Ik moet hier wel aan wennen, deze manier van eten, maargoed, de aanhouder went. Ik zal morgen wel eens gaan vragen.
 
Lever valt best mee om te eten. Het hoeft volgens mij niet in grote hoeveelheden. Ik heb kippenlevertjes per 4 stukjes door mijn andere prutje met gehakt enzo gedaan. Dat was best te doen. Na dit 2x gedaan te hebben stond het me tegen en heb ik een tijdje gewacht tot ik het weer deed. Het lichaam geeft het zelf wel weer aan als het weer nodig is denk ik dan :)

Bloedworst heb ik nog nooit gegeten. Wel gooi ik het sap van het ontdooide vlees (wat volgens mij gewoon bloed is) bij het bakken bij de pan in (en eet dit op).
 
Hoi
op aanraden van Marijn eet ik nu Hendriks runderleverworst van ekoplaza. Ik vind het lekker, moest even wennen maar nu is het dagelijkse kost geworden, lekker met veel roomboter
 
Sap is geen bloed Heksje, dat is proteïnevocht. Bloedworst is echt wel lekker, alleen gooien ze overal altijd troep doorheen dus moet je al op zoek naar een heel goed adresje hiervoor/ leverworst idem dito, maar kun je wel eenvoudig zelf maken, ik heb daar een superlekker recept voor onderaan deze pagina: http://gezondgestel.nl/zelf-maken/
 
Zou je de ingrediënten hiervan willen publiceren paika14? Leverworst lijkt me wel lekker, maar meestal zijn de ingrediënten om te huilen dus om een mezelf een teleurstellende reis naar de Ekoplaza te besparen vraag ik je dit eerst maar ;)
 
Heksje...ik ga kijken of ik ze kan vinden. Ik heb de verpakking nl.weggegooid toen ik ze in de vriezer deed. Ik zoek het op!
 
RUNDVLEES* 50%, RUNDERLEVER* 36%, RUNDVET*, RUNDERCOLLAGEEN*, Zout, Kruiden*, Specerijen* (o.a. MOSTERD), Conserveermiddel: natriumnitriet, * = Biologisch

Heksje dit heb ik kunnen vinden. Ik heb er te weinig kennis van of hier rotzooi in zit. Groetjes Agaat
 
Dank je wel paika14. Hopelijk hoefde je niet te diep in de vuilnisbak te duiken :)

Tja, wat is rotzooi. Voor een keertje zou ik me misschien wel wagen aan deze leverworst, maar ik vind het altijd weer jammer dat fabrikanten de ingrediëntenlijst vaag houden, want het roept bij mij vragen op, namelijk:

-wat voor soort zout is er gebruikt (zeer waarschijnlijk 'gewoon' geraffineerd keukenzout wat ik liever niet neem)
-wat voor kruiden zijn er gebruikt
-wat voor specerijen zijn er gebruikt

Verder is een conserveermiddel niet om te juichen en natriumnitriet kan je maar beter vermijden lijkt me.

Ik ga toch maar een gewoon stukje lever in de pan gooien of zelf een leverworst maken. Er zwerft hier ergens op het forum een recept als ik het me goed herinner.

Het uitgangspunt blijkt toch elkaar weer te zijn dat bewerkte voeding maar beter in de winkel kan blijven liggen en dat ik beter zelf de materialen in huis kan halen om er wat van te maken.

EDIT Het toeval wil dat Tanja zo vriendelijk was hierboven al een link naar het recept te plaatsen maar ik dat met mijn slaperige hoofd nog niet had gezien. http://gezondgestel.nl/zelf-maken/
Bedankt Tanja :)
 
http://www.westonaprice.org/blogs/k...bout-celery-salt-and-other-aporkalyptic-news/

In bovenstaand artikel zie je dat het gebruik van natriumnitriet een lange traditie heeft en je niet mee moet gaan in de hysterie hierover vandaag de dag. Bovendien zorgt de toevoeging van vit. C aan het product (of zelf erbij eten) voor een omzetting in nitrietoxide, dat zelfs goed voor je is:

http://chriskresser.com/the-nitrate-and-nitrite-myth-another-reason-not-to-fear-bacon

Het product van Ekoplaza is dus helemaal niet verkeerd!

Mike
 
Mike, je bent een wandelende kennisbank. Bedankt voor deze toevoeging en correctie van mijn idee en woorden dat nitriet ongezond is. Dit geeft me toch moed om de leverworst een keer te proberen.
 
Er is ontzettend veel pseudowetenschap die erop gericht is om ons weg te houden van traditionele dierlijke voeding. Onverstoord is de WAPF voortdurend bezig deze fabels te ontzenuwen. Als Nederlandse vertegenwoordiger van dit gedachtengoed doe ik dit dus ook.

Mike
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.500
Berichten
519.514
Leden
8.647
Nieuwste lid
Syllie
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan