Groenten/groene bladgroenten

kajsa

New member
Hoi allemaal,

Er is vast al een en ander over geschreven hier: groenten.

Het zijn eigenlijk twee vragen.

Het is weer lente en traditioneel gezien (enkele generaties terug nog) de tijd om jong groen te plukken en te eten om in de winter opgedane tekorten aan te vullen. Speenkruid, jong paardebloemblad... hoe belangrijk zijn groene bladgroenten en hoe belangrijk is het om dan voor de échte (wilde) varianten te kiezen?

En hoe belangrijk zijn andere groenten in je dieet? Een paar weken geleden nog at ik vnl. groenten, nu is het ineens meer een bijgerecht geworden. Ik eet wel steeds een flinke schep gefermenteerde groenten bij de maaltijd, maar het komt regelmatig voor dat ik aan andere groenten geen behoefte heb. Is dit weer een fase die ik doorga of zit ik nu eindelijk op het goede spoor? (Het voelt of met het invoeren van wat brood mijn lichamelijke behoeften veel beter vervuld worden.)

 
Op mijn blog heb ik een artikeltje geschreven, misschien vindt iemand het leuk om te lezen daarom zet ik het hier maar neer.

http://ondermoedersvleugels.wordpress.com/2013/08/25/groene-bladgroenten-versus-w-a-p-voeding/

 
F&M, leuk stukje weer (en stukje herkenning ook). En dan heb je het niet eens over de opneembaarheid van plantaardig versus dierlijk.

Kasja, wilde bladgroenten zul je niet zo snel in grote hoeveelheden eten denk ik, maar zijn natuurlijk wel onbespoten en gratis. Als je er aan kunt komen zou ik het niet laten. Je zult wel wat kennis over deze wilde planten moeten opdoen, want je kunt niet alles eten, je noemt bijvoorbeeld speenkruid:

Speenkruid: met zijn gele bloemetjes: een voorjaarsbloem die als ze bloeit niet meer eetbaar is. Deze plant maakt in het voorjaar gifstoffen zodat dieren en mensen er van afblijven.

De knolletjes bevatten veel vitamine C en kun je drogen; de groene knopjes van de bloemen kun je inleggen als kappertjes.

In december, als het speenkruid niet bloeit dan is het goed in salades te gebruiken.

Jonge paardenbloemblad is wel eenvoudig te gebruiken, maar kan ook door de bitterstoffen een ontgiftingsreactie opwekken als je hiervan ineens grote hoeveelheden gaat eten, niet dat dat slecht is, maar wel iets om aan te denken.

Verder is hierover al geschreven:

https://www.fatsforum.nl/topic/lijst-gezonde-groente-fruit-granen-etc

https://www.fatsforum.nl/topic/welke-groentesoorten-zijn-geschikt-om-rauw-te-eten

 
Quote:
leuk stukje weer (en stukje herkenning ook). En dan heb je het niet eens over de opneembaarheid van plantaardig versus dierlijk.


Dank je Tanja.Dat van die opneembaarheid kan ik er inderdaad nog bijzetten.

Maar dat doe ik later want ik moet nu snel maken dat ik van die f...ing computer afkom, ik moet me snel gaan douchen.

Weet jij een mooi stukje tekst hierover?

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.459
Berichten
489.125
Leden
8.624
Nieuwste lid
BobEssex73
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan