Het zijn niet mijn eigen woorden maar die van Michael Pollan. Ik ben inderdaad een leek op dit gebied.
Ik kan me de reactie van die man dan ook best voorstellen. Ik heb het al recht gezet met de volgende reactie :?
Ik zie nu eigenlijk pas dat u reageert op mijn reactie aan Alexander. Hier spreek ik inderdaad over de reguliere industrie.
Mijn antwoord mocht misschien inderdaad iets genuanceerder zijn geweest. Ik spreek hier in het algemeen.
Niet meer dan logisch dat u daar op reageert! U wordt vals beschuldigd van geknoei met hormonen! Dat is niet wat ik zeg maar voor u kan het wel zo voelen.
Dit stukje tekst van
http://www.melkvee.nl dekt waarschijnlijk meer de lading .
Er worden hormonen gebruikt en dat is voor mij genoeg informatie, daar trek ik mijn eigen conclusies uit.
Maatschappelijke discussie
Hormonen in veehouderij hebben een behoorlijke negatieve klank. Ze worden vaak geassocieerd met de groeihormonen in de vleesindustrie. Hoewel deze hormonen elders in de wereld zijn toegestaan, zijn groeihormonen in Nederland verboden. Daarentegen zijn groeihormonen totaal anders dan hormonen om de vruchtbaarheid te verbeteren.
Er zijn geen wereldwijde onderzoeken die aangeven dat deze vruchtbaarheidshormonen schadelijk voor de mens zijn als zij de melk drinken van koeien die met het vruchtbaarheidshormoon zijn behandeld. Of dit ook aan het publiek duidelijk is te maken, valt te betwijfelen. Veel burgers hebben te weinig verstand van de landbouw om de verschillen te begrijpen.
Dat plaatst het massaal en preventief gebruik van vruchtbaarheidshormonen in een moeilijk daglicht en de vraag rijst of de melkveehouderij hier bewust rekening mee moet houden. „De probleemkoeien worden nu regelmatig met hormonen behandeld”, zegt Jorrit van den Broek, productmanager Ruminants Intervet Nederland.
Geen weerstand
„Bij een slechte vruchtbaarheid moet je eerst naar voeding en vruchtbaarheid kijken. Bovendien voorkom je met ovulatiesynchronisatie dat veel koeien afgevoerd worden. Tegen het preventief inzetten van hormonen bestaat in de sector geen weerstand. Daarbuiten wel. Vruchtbaarheidshormonen zijn veilig. Zeker in vergelijking met andere medicijnen”, aldus Van den Broek
Ook melkveehouder Bas ten Hove uit Raalte ziet geen gevaren. Hoewel dierenarts Marco Verhoef voorstander is van deze methode plaatst hij bij de maatschappelijke beleving wel een kritische kanttekening. „Er zijn weinig bedrijven die 100 procent de ovulatiesynchronisatie toepassen. Ik denk ook niet dat je dit veel moet propageren. Je kunt je afvragen of het verkoopbaar is richting de consument en of dit het imago van de zuivelsector ten goede komt.”