Iemand mailde me laatst prive met soortgelijke klachten. Ik heb die persoon toen het volgende teruggeschreven:
Quote:
Je spijsverteringorganen hebben het moeilijk. Dit kan liggen aan een maagzuurtekort, waardoor de eiwitvertering niet goed verloopt. Ook de lever-, galblaas- en alvleesklierwerking kan verzwakt zijn, waardoor de vetvertering niet goed verloopt. Dit is letterlijk zware kost en als de vertering goed verloopt, houd je er lange-termijnenergie aan over vanwege de langzame en geleidelijke verbranding. Loopt de vertering ervan echter niet goed, dan krijg je wat jij ervaart: het kost bergen energie en alles wordt zwaar, zowel fysiek als mentaal.
Geef echter nooit een oud voedingsmiddel de schuld van een oude kwaal! We zijn als mensheid geevolueerd op dit soort voedsel, dus wij moderne mensen hebben moeite met de vertering ervan a.g.v. degeneratie. Dergelijk voedsel vermijden lost niets op, want daarmee maak je jezelf aleen maar zwakker en 'train' je je spijsvertering niet. Andersom is de boel forceren natuurlijk ook niet goed en dat is wat je momenteel wel doet.
Hoe gaan we dit dus oplossen? In 1 woord: vloeibaar. Je eet je voedsel nog te veel in vaste vorm. De dierlijke vet- en eiwitmoleculen behoeven veel verteringscapaciteit, waarover je op dit moment onvoldoende beschikt. Vertering is niets meer dan vast voedsel vloeibaar maken. Bied daarom het voedsel in een zo vloeibaar mogelijke vorm aan. Dat kost je minimale spijsverteringscapaciteit en geeft maximale energie. Denk hierbij aan helende beestenbottenbouillons (op basis van schenkels en mergpijpjes en botten), stoofpotten, maar ook kefir en rauwe melk.
Deze vloeibare voeding is extreem voedzaam en je slaat er twee vliegen mee in 1 klap: je spijsvertering wordt niet meer overbelast en krijgt een welverdiende rust en de voedzame dierlijke voedingsstoffen helen tegelijkertijd de darmen en alle andere spijsverteringsorganen. Bovendien is het makkelijk en zeer praktisch. Investeer enkele uren in het maken van een soep of stoofpot en je kunt er dagenlang van eten. Ook is het makkelijk mee te nemen voor onderweg in een thermosfles of een gewone fles.
Verder wil ik je aanraden om je koolhydraatinname niet te drastisch te verlagen. Je was gewend om op glucose te draaien en nu ontneem je je lichaam zijn brandstof. Zolang je lichaam (door een gebrekkige spijsverteringscapaciteit van dierlijke vetten en eiwitten) niet in staat is om vet als brandstof te hanteren lopen je cellen ineens op een lager pitje. Het maximum aan kh om in de vetverbranding te blijven is 100 gam per dag, maar als dit onvoldoende energie oplevert ga je dan maar niet voorlopig in de vetverbranding en kun je 150 of voor mijn part 200 gr. per dag eten (wel in de vorm van glutenvrije granen en bijv. zoete aardapellen, ook wel bataten genoemd). Houd het praktisch en niet dogmatisch, het moet letterlijk en figuurlijk leuk blijven!
Mike