Hoi allemaal,
Al een tijdje lees ik zo af en toe posts op dit forum, omdat er veel dingen besproken worden die voor mij "dicht bij huis" zijn. Ik blijf tegen onduidelijkheden aanlopen voor onze eigen situatie en wil daarom nu graag een aantal vragen stellen.
Als eerste een schets van de situatie:
Ik, vrouw van 40, ben zo'n 4 jaar geleden tijdens de zwangerschap ziek thuis komen zitten vanwege ernstige vermoeidheidsklachten en overgevoeligheid voor allerlei prikkels. (Met een verleden van allerlei gezondheidsklachten en steeds een dokter die me zei dat het allemaal alleen maar tussen mijn oren zat en ik me niet druk moest maken. Na een jeugd met een hoop antibiotica.)
Dochtertje (bijna 4) geboren met een ernstige afwijking, heeft de eerste weken op de IC v.h. Sophia gelegen, geopereerd en met succes, maar ze heeft dus wel een enorme lading medicatie gehad.
Na lange tijd therapie, zonder succes, was ik mijn klachten meer dan zat en besloot ik zelf op onderzoek uit te gaan. Via raw food kwam ik bij Donna Gates, gefermenteerde voeding en gaps en Weston Price uit. Pas toen besefte ik hoe slecht ook de spijsvertering van mijn dochtertje was.
Door zuivel en granen weg te laten verdween een deel van mijn klachten. Maar ik voel me nog steeds verre van optimaal.
Ik ben lange tijd vegetarisch geweest, maar at de laatste jaren wel af en toe vis. Er zijn nogal wat beperkingen in mijn dieet. Soms eet ik vlees en gaat het prima, soms helemaal niet (er lijkt een verband te bestaan met mijn cyclus). Sommige vetten vallen goed, anderen slecht. Ik weet nog steeds niet wat ik kan eten om me goed te voelen en om bovendien naar de toekomst toe me beter te gaan voelen. Eieren vallen goed, verder vooral lichte maaltijden. Maar kan ik twee keer per dag een eimaaltijd maken, of eet ik er dan teveel? Eet ik bij de maaltijd teveel vet (en dat is maar weinig), dan ben ik zo moe dat ik alleen maar op de bank kan hangen. Vreselijk. Maar door de lichte maaltijden heb ik snel weer trek. Ik neem tussendoor een mengsel van amandelen, zonnebloempitten, pompoenpitten, rozijnen en kokosolie. Daar krijg ik energie van. Maar teveel noten en zaden is toch niet goed? Zelfs de simpele soepen die ik volgens gaps maak ervaar ik als te zwaar. Heeft iemand hier praktische tips? Is het een goed idee om toch weer quinoa en gierst te gaan eten om te kijken of ik daar meer energie uit kan halen? (Ik ben momenteel met een quinoa-zuurdesem-experiment bezig). Gaps sluit die granen ook uit, maar in het Body Ecology Diet worden ze wel meegenomen. Het Body Ecology Diet lijkt beter bij me te passen dan Gaps. Weston Price vond toch ook stammen die grotendeels vegetarisch leefden? Waarom is de hele Weston Price manier er dan op gericht op vooral veel dierlijk dingen te nemen?
En dan de kleine meid. Van ofwel keiharde ontlasting 1x per 4 dagen ofwel waterdunne diarree is het nu bijna normaal. Ze verdraagt nog minder dan ik. Enkele groenten, vis, ei, kip. Rood vlees eet ze niet. Bijv. de schil van de courgette moet ik eraf halen. Ik kijk naar haar signalen en probeer te ontdekken wat haar eigen lichaamswijsheid aangeeft. Zo zijn we uitgekomen bij (vaak) vispannekoeken voor ontbijt (kabeljauw, wortel, ei), voor lunch eet ze vaak kip. Die braad (/kook) ik, dan kook ik het vet in en dat laat ik afkoelen. Er ontstaat dan een soort vlees-in-vet-taart en dat vindt ze geweldig lekker. Vaak "vergeet" ze dan dat er ook nog groenten zijn, dat laat ik voor wat het is. Als ik soep maak eet ze de vulling eruit en krijgt ze dus het vet niet binnen, vandaar deze oplossing (per toeval ontdekt). 's avonds groenten met vis/vlees/ei en dan eet ze wisselend het dierlijke of soms juist vooral de groenten. Ze heeft regelmatig een rode rand rond haar mond. Ze is gevoelig, maar zit sinds de kippentaart een stuk beter in haar vel dan daarvoor. Gefermenteerde voeding eet ze weinig. We hebben wel standaard beetkvass bij de maaltijd. Ik wil haar graag levertraan gaan geven, maar weet niet welke optie dan het meest geschikt is. En wellicht hebben jullie tips voor hoe ik het haar het beste kan geven?
Het verschil tussen wat voor mij goed werkt en wat voor mijn dochtertje goed werkt, maakt dat ik alsmaar twijfel of ik het wel goed doe. Want het ideale dieet zou toch voor ons allebei moeten werken?
Ik zou dolgraag rauwmelkse kefir proberen, maar de boer is te ver weg en ik durf het niet zo goed meer gezien mijn voorgaande behoorlijk heftige reacties op kefir (maar dat was dus altijd van winkelmelk). Ik had de indruk dat ook mijn dochtertje er niet goed op reageerde, maar niet zo duidelijk als ik.
Ik slaap ook behoorlijk slecht, lig vaak uren wakker 's nachts. Maar niet altijd. Ik las pas dat dat met een allergie te maken kan hebben. Weet een van jullie hier iets van?
Omdat ik alleenstaand moeder ben, van een uitkering leef en ook nog eens weinig energie heb, zijn mijn keuzemogelijkheden erg beperkt. Ik zou zó graag barsten van de energie, zodat ik er lekker op uit kan met mijn dochtertje, onze keuzes qua eten ook ruimer worden en ik bovendien eindelijk energie heb om mijn bedrijf op poten te zetten, zodat ik niet volgens de plannen van de uitkering hoef te leven maar mijn eigen plan kan trekken...
En oei wat vind ik het lastig dat werkelijk niemand in mijn omgeving mijn keuzes begrijpt en/of steunt.
Nou, het is een heel verhaal geworden, ik hoop dat jullie ons verder kunnen helpen met jullie kennis!
Al een tijdje lees ik zo af en toe posts op dit forum, omdat er veel dingen besproken worden die voor mij "dicht bij huis" zijn. Ik blijf tegen onduidelijkheden aanlopen voor onze eigen situatie en wil daarom nu graag een aantal vragen stellen.
Als eerste een schets van de situatie:
Ik, vrouw van 40, ben zo'n 4 jaar geleden tijdens de zwangerschap ziek thuis komen zitten vanwege ernstige vermoeidheidsklachten en overgevoeligheid voor allerlei prikkels. (Met een verleden van allerlei gezondheidsklachten en steeds een dokter die me zei dat het allemaal alleen maar tussen mijn oren zat en ik me niet druk moest maken. Na een jeugd met een hoop antibiotica.)
Dochtertje (bijna 4) geboren met een ernstige afwijking, heeft de eerste weken op de IC v.h. Sophia gelegen, geopereerd en met succes, maar ze heeft dus wel een enorme lading medicatie gehad.
Na lange tijd therapie, zonder succes, was ik mijn klachten meer dan zat en besloot ik zelf op onderzoek uit te gaan. Via raw food kwam ik bij Donna Gates, gefermenteerde voeding en gaps en Weston Price uit. Pas toen besefte ik hoe slecht ook de spijsvertering van mijn dochtertje was.
Door zuivel en granen weg te laten verdween een deel van mijn klachten. Maar ik voel me nog steeds verre van optimaal.
Ik ben lange tijd vegetarisch geweest, maar at de laatste jaren wel af en toe vis. Er zijn nogal wat beperkingen in mijn dieet. Soms eet ik vlees en gaat het prima, soms helemaal niet (er lijkt een verband te bestaan met mijn cyclus). Sommige vetten vallen goed, anderen slecht. Ik weet nog steeds niet wat ik kan eten om me goed te voelen en om bovendien naar de toekomst toe me beter te gaan voelen. Eieren vallen goed, verder vooral lichte maaltijden. Maar kan ik twee keer per dag een eimaaltijd maken, of eet ik er dan teveel? Eet ik bij de maaltijd teveel vet (en dat is maar weinig), dan ben ik zo moe dat ik alleen maar op de bank kan hangen. Vreselijk. Maar door de lichte maaltijden heb ik snel weer trek. Ik neem tussendoor een mengsel van amandelen, zonnebloempitten, pompoenpitten, rozijnen en kokosolie. Daar krijg ik energie van. Maar teveel noten en zaden is toch niet goed? Zelfs de simpele soepen die ik volgens gaps maak ervaar ik als te zwaar. Heeft iemand hier praktische tips? Is het een goed idee om toch weer quinoa en gierst te gaan eten om te kijken of ik daar meer energie uit kan halen? (Ik ben momenteel met een quinoa-zuurdesem-experiment bezig). Gaps sluit die granen ook uit, maar in het Body Ecology Diet worden ze wel meegenomen. Het Body Ecology Diet lijkt beter bij me te passen dan Gaps. Weston Price vond toch ook stammen die grotendeels vegetarisch leefden? Waarom is de hele Weston Price manier er dan op gericht op vooral veel dierlijk dingen te nemen?
En dan de kleine meid. Van ofwel keiharde ontlasting 1x per 4 dagen ofwel waterdunne diarree is het nu bijna normaal. Ze verdraagt nog minder dan ik. Enkele groenten, vis, ei, kip. Rood vlees eet ze niet. Bijv. de schil van de courgette moet ik eraf halen. Ik kijk naar haar signalen en probeer te ontdekken wat haar eigen lichaamswijsheid aangeeft. Zo zijn we uitgekomen bij (vaak) vispannekoeken voor ontbijt (kabeljauw, wortel, ei), voor lunch eet ze vaak kip. Die braad (/kook) ik, dan kook ik het vet in en dat laat ik afkoelen. Er ontstaat dan een soort vlees-in-vet-taart en dat vindt ze geweldig lekker. Vaak "vergeet" ze dan dat er ook nog groenten zijn, dat laat ik voor wat het is. Als ik soep maak eet ze de vulling eruit en krijgt ze dus het vet niet binnen, vandaar deze oplossing (per toeval ontdekt). 's avonds groenten met vis/vlees/ei en dan eet ze wisselend het dierlijke of soms juist vooral de groenten. Ze heeft regelmatig een rode rand rond haar mond. Ze is gevoelig, maar zit sinds de kippentaart een stuk beter in haar vel dan daarvoor. Gefermenteerde voeding eet ze weinig. We hebben wel standaard beetkvass bij de maaltijd. Ik wil haar graag levertraan gaan geven, maar weet niet welke optie dan het meest geschikt is. En wellicht hebben jullie tips voor hoe ik het haar het beste kan geven?
Het verschil tussen wat voor mij goed werkt en wat voor mijn dochtertje goed werkt, maakt dat ik alsmaar twijfel of ik het wel goed doe. Want het ideale dieet zou toch voor ons allebei moeten werken?
Ik zou dolgraag rauwmelkse kefir proberen, maar de boer is te ver weg en ik durf het niet zo goed meer gezien mijn voorgaande behoorlijk heftige reacties op kefir (maar dat was dus altijd van winkelmelk). Ik had de indruk dat ook mijn dochtertje er niet goed op reageerde, maar niet zo duidelijk als ik.
Ik slaap ook behoorlijk slecht, lig vaak uren wakker 's nachts. Maar niet altijd. Ik las pas dat dat met een allergie te maken kan hebben. Weet een van jullie hier iets van?
Omdat ik alleenstaand moeder ben, van een uitkering leef en ook nog eens weinig energie heb, zijn mijn keuzemogelijkheden erg beperkt. Ik zou zó graag barsten van de energie, zodat ik er lekker op uit kan met mijn dochtertje, onze keuzes qua eten ook ruimer worden en ik bovendien eindelijk energie heb om mijn bedrijf op poten te zetten, zodat ik niet volgens de plannen van de uitkering hoef te leven maar mijn eigen plan kan trekken...
En oei wat vind ik het lastig dat werkelijk niemand in mijn omgeving mijn keuzes begrijpt en/of steunt.
Nou, het is een heel verhaal geworden, ik hoop dat jullie ons verder kunnen helpen met jullie kennis!