Hallo allemaal,
Na lang te hebben rondgekeken op dit forum lijkt het me een goed idee om me te registreren. Bijna alle topics vind ik interessant
Opgegroeid met een schijf-van-vijf-dieet stapte ik in september 2013 over naar Paleo, vanwege de logica achter dat dieet. Maar naarmate me ik langer in WAPF verdiepte, zag ik de vele nuances waar ik veel aan hoop te gaan hebben. Vanwege de overlap is stap niet bijzonder groot.
Kort mijn voedingspatroon en wat vragen:
Ontbijt
Gebakken ei met champignons, evt. spek en kaas van grasgevoerde koeien.
- vraag: waar koop ik eieren van grasgevoerde kippen? Heb nu de omega-3-eieren van Van Beek (AH), gebaseerd op lijnzaad. Leek me beter dan graan, zelfs indien bio.
Havermout overnight met grasboter, rauwe honing (Noordermarkt), kaneel, fruit, roggemeel met fytase om fytinezuur af te breken. Gebruik nu nog amandel/hazelnoot melk, maar wil overstappen naar rauwe melk (Noordermarkt).
- vraag: ik heb nu ook volkoren haver (hele korrels) die je lang moet weken/koken. Wat is de beste manier om dit te bereiden en hoe lang is het houdbaar? Moet ik per portie gaan weken?
Pannenkoeken van kokos/rogge/boekweitmeel. Weinig gluten, dus veel eieren nodig om te binden. Met kaneel, boter, honing, fruit.
- vraag: zijn er goede andere bindmiddelen? Banaan, geweekt chiazaad?
Lunch
Speltdesembrood van Vanmenno of rogge-krentendesem van Vlaamsch Broodhuys. Niet supergezond, wel praktisch
- Vraag: wat is handig van huis mee te nemen voor de lunch en gezond? Mikes befaamde yoghurtsmoothie?
Avondeten
Gevarieerd, maar bepaald niet perfect. Eet soms 's avonds op werk (horeca): pasta, nachtschades, ongezond vlees. Thuis moet ik eveneens minderen met nachtschades (aardappel, tomaat, paprika). Quinoa is in opkomst. Groenten wissel ik sterk af. Geen fan van peulvruchten (dankzij Paleo), maar zal ze eens weken en dan nog eens proberen. Ben pas net begonnen met weken/fermenteren, dat deed ik eerst niet. Gooide overal gewoon zaden/noten/pitten in. Heb wel één keer noten geweekt, maar na opnieuw opwarmen smaakten die nergens meer naar.
Nagerecht
Kefir, rauwe yoghurt (Rauwpower) met evt. fruit
Tussendoor
Pure chocola (78-86%), kefir, yoghurt
Specifieke onderwerpen:
Duurzaamheid
Eten van bio/grasgevoerd vlees lijkt me gezond, maar niet efficiënt. Als we de hele wereldbevolking kwaliteitsvlees gunnen, moeten we dan niet minderen in vlees eten?
Veel vee eet granen/soja, al die landbouwgrond kan dan niet gebruikt worden voor direct voedsel voor mensen. Is dat anders als we de granen/soja voor vee af zouden schaffen en gras voor die dieren zouden verbouwen?
Haaruitval
Ik heb zelf de erfelijke variant. Vind kaal worden niet erg (meer) en ik denk niet dat je met een bepaald voedingspatroon dit tegenhoudt; hooguit afremt (met juiste slaappatroon, shampoo, etc.). Iemand met een andere mening/ervaring?
Aangenaam kennismaken!
Na lang te hebben rondgekeken op dit forum lijkt het me een goed idee om me te registreren. Bijna alle topics vind ik interessant
Opgegroeid met een schijf-van-vijf-dieet stapte ik in september 2013 over naar Paleo, vanwege de logica achter dat dieet. Maar naarmate me ik langer in WAPF verdiepte, zag ik de vele nuances waar ik veel aan hoop te gaan hebben. Vanwege de overlap is stap niet bijzonder groot.
Kort mijn voedingspatroon en wat vragen:
Ontbijt
Gebakken ei met champignons, evt. spek en kaas van grasgevoerde koeien.
- vraag: waar koop ik eieren van grasgevoerde kippen? Heb nu de omega-3-eieren van Van Beek (AH), gebaseerd op lijnzaad. Leek me beter dan graan, zelfs indien bio.
Havermout overnight met grasboter, rauwe honing (Noordermarkt), kaneel, fruit, roggemeel met fytase om fytinezuur af te breken. Gebruik nu nog amandel/hazelnoot melk, maar wil overstappen naar rauwe melk (Noordermarkt).
- vraag: ik heb nu ook volkoren haver (hele korrels) die je lang moet weken/koken. Wat is de beste manier om dit te bereiden en hoe lang is het houdbaar? Moet ik per portie gaan weken?
Pannenkoeken van kokos/rogge/boekweitmeel. Weinig gluten, dus veel eieren nodig om te binden. Met kaneel, boter, honing, fruit.
- vraag: zijn er goede andere bindmiddelen? Banaan, geweekt chiazaad?
Lunch
Speltdesembrood van Vanmenno of rogge-krentendesem van Vlaamsch Broodhuys. Niet supergezond, wel praktisch
- Vraag: wat is handig van huis mee te nemen voor de lunch en gezond? Mikes befaamde yoghurtsmoothie?
Avondeten
Gevarieerd, maar bepaald niet perfect. Eet soms 's avonds op werk (horeca): pasta, nachtschades, ongezond vlees. Thuis moet ik eveneens minderen met nachtschades (aardappel, tomaat, paprika). Quinoa is in opkomst. Groenten wissel ik sterk af. Geen fan van peulvruchten (dankzij Paleo), maar zal ze eens weken en dan nog eens proberen. Ben pas net begonnen met weken/fermenteren, dat deed ik eerst niet. Gooide overal gewoon zaden/noten/pitten in. Heb wel één keer noten geweekt, maar na opnieuw opwarmen smaakten die nergens meer naar.
Nagerecht
Kefir, rauwe yoghurt (Rauwpower) met evt. fruit
Tussendoor
Pure chocola (78-86%), kefir, yoghurt
Specifieke onderwerpen:
Duurzaamheid
Eten van bio/grasgevoerd vlees lijkt me gezond, maar niet efficiënt. Als we de hele wereldbevolking kwaliteitsvlees gunnen, moeten we dan niet minderen in vlees eten?
Veel vee eet granen/soja, al die landbouwgrond kan dan niet gebruikt worden voor direct voedsel voor mensen. Is dat anders als we de granen/soja voor vee af zouden schaffen en gras voor die dieren zouden verbouwen?
Haaruitval
Ik heb zelf de erfelijke variant. Vind kaal worden niet erg (meer) en ik denk niet dat je met een bepaald voedingspatroon dit tegenhoudt; hooguit afremt (met juiste slaappatroon, shampoo, etc.). Iemand met een andere mening/ervaring?
Aangenaam kennismaken!