E 960 steviolglycoside

Laila Lali

New member
Ik zou graag jullie mening willen over weten over de zoetstof E960 steviolglycoside. Ik gooi wel eens wat blaadjes stevia bij mijn water met citroen en munt ofzo, maar over deze toevoeging in bijvoorbeeld Holy Soda ben ik toch onzeker.

 
Is het zo erg dat niemand reageert:)? (ik denk vooral aan kinderen, mijn eigen, neefjes en nichtjes enzovoorts, die willen wel eens limonade....)

 
Haha, dat ook weer niet...

Wel denk ik dat je er beter aan doet om ze je eigen brouwseltje van citroen/muntwater (met de stevia blaadjes) te geven. Steviolglycoside is een isolaat en daarom geen volwaardige voedingsstof.

Maar... Heb 't even snel gegoogled en 't lijkt me beter dan al die andere zoetstoffen.

Ik ga echter voor honing!

 
Verschillende mensen hier op het forum zijn erg kritisch over stevia als extract. Ikzelf denk dat het wel meevalt. Zo moeilijk is het niet om de steviolglycosides met alcohol uit de plant te trekken. Ongeraffineerde suikers zijn wel natuurlijk te noemen, maar zijn en blijven veelal snelle suikers met nadelen van dien. Als je toch graag een zoete smaak aan gerechten of baksels wilt toevoegen, maar niet te veel suikers wilt binnen krijgen, dan vind ik stevia-extract geen slecht alternatief. Okay gezond is het niet, maar of het ongezond is betwijfel ik. De smaak is niet zo lekker als suikers, maar in combinatie met suikers vind ik het goed te doen. Als ik bij gelegenheid dan bijvoorbeeld eens een cake bak, dan doe ik er minstens de helft minder suiker in (ongeraffineerde welteverstaan) en breng ik de cake nader op smaak met stevia-extract.

Er is overigens ook ongeraffineerde bruine stevia te koop als poeder of vloeistof. Deze is voor betaalbare prijzen te verkrijgen bij "Plant and Warmth". De smaak is zout/zoet salmiakachtig. In de kruidenthee vind ik die wel lekker, maar misschien is het ook wel in gerechten te gebruiken. Zie onderstaande links:

http://www.plant-and-warmth.be/index.php?cPath=117_51

http://www.plant-and-warmth.be/product_info.php?cPath=117_64&products_id=167

 
Je hebt bittere en minder bittere steviavarianten.

De betere steviavarianten zouden minder bitter zijn: misschien dan beter vanuit het oogpunt van zoetmaker, maar volgens mij is die bitterheid juist een pre voor de gezondheid.

Dat nu ook al bekend is dat de stevia volgens onderzoek van Eva Sapi (niet de minste) een goede biofilmoplosser is voor de ziekte van lyme zeg ik: niets mis met die stevia.

@ Dennis: ik heb thuis groene steviapoeder.

Ik wist niet dat er ook al bruine steviapoeder is.

In chocoladerecepten vind ik stevia het lekkerst omdat ik bij chocola die bitterheid al accepteer als een gegeven.

 
Met zelf gemaakt lijkt me niks mis:

http://www.naturafair.nl/pages/91560/Stevia.html

Met geraffineerd wel, er gebeurt meer dan alleen extractie met behulp van alcohol.

http://voedzo.nl/geen-suiker/hoe-natuurlijk-is-stevia-eigenlijk/

"Om een extract te maken, wordt gebruik gemaakt van een techniek, genaamd ionisatie. Dit is een techniek die verboden is in de biologische sector. Waarom? Omdat het product dusdanig wordt veranderd/geraffineerd waardoor het niet meer te herkennen is als de natuurlijke stevia(plant). Met andere woorden, dit proces zorgt ervoor dat de stevia dusdanig wordt veranderd dat het een totaal ander iets wordt. Je stevia is dus nooit biologisch, ook niet als het plantje biologisch is geteeld."

Nog iets om over na te denken:

Het geraffineerde extract is toegestaan in voedingsmiddelen, het natuurlijke groene poeder niet.

 
Bedankt voor jullie reacties. Mijn gevoel zei me al dat ik dit beter niet in huis kon halen, omdat het niet om 'gewoon' stevia gaat, maar om een bewerkte vorm. Voor mij is dan de vraag (als leek op scheikundig gebied) hoe 'bewerkt'is het? Net als witte suiker? Of anders...

Ik hou me maar aan de blaadjes...

 
Soms zijn er ook stevia plantjes te koop bij bijv. Kwekerijen.

Dan kan je zelf blaadjes drogen en vermalen of fijnstampen.

 
Met zelf gemaakt lijkt me niks mis:

http://www.naturafair.nl/pages/91560/Stevia.html

Met geraffineerd wel, er gebeurt meer dan alleen extractie met behulp van alcohol.

http://voedzo.nl/geen-suiker/hoe-natuurlijk-is-stevia-eigenlijk/

"Om een extract te maken, wordt gebruik gemaakt van een techniek, genaamd ionisatie. Dit is een techniek die verboden is in de biologische sector. Waarom? Omdat het product dusdanig wordt veranderd/geraffineerd waardoor het niet meer te herkennen is als de natuurlijke stevia(plant). Met andere woorden, dit proces zorgt ervoor dat de stevia dusdanig wordt veranderd dat het een totaal ander iets wordt. Je stevia is dus nooit biologisch, ook niet als het plantje biologisch is geteeld."

Nog iets om over na te denken:

Het geraffineerde extract is toegestaan in voedingsmiddelen, het natuurlijke groene poeder niet.
Aangezien het geraffineerde extract bewerkt product is, en het groene poeder puur natuur lijkt mij de laatst genoemde de meest aangewezen gezonde vorm. ( mits gebruik volgens mac...)
 
Volgens het boekje: "wat zit er in uw eten" van Corinne Goucet en Will Jansen is: 'Steviolclycoside', reboudiocide, Steviocide, Honingkruidenextract, Stevia-extract, ik schrijf even over: Zoetstof uit Stevia. Tot dit moment is niet vast gesteld of er bijwerkingen zijn, maar er kunnenoplosmiddelen voor gebruikt zijn. Probeer de zuiverste vorm te gebruiken.
De aangegeven kleur is groen wat veilig betekend. De meeste E- nummers zijn rood gekleurd in het boekje: onveilig.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.468
Berichten
496.281
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan