De overheid als instandhouder van de oneerlijke concurrentie tussen gewone en biologische landbouw

ruud

New member
http://www.uu.nl/faculty/humanities/NL/Actueel/Agenda/Pages/20120507-promotie-hollander.aspx

http://www.woudziel.nl/2012/05/biologische-landbouw-hoe-het-begon/

Quote:
"Biologische landbouw: hoe het begon” in het programma Hoe? Zo!-radio

Geplaatst op mei 21, 2012 door Woudziel

Hier kun je een interview beluisteren met Dick Hollander over de geschiedenis van de biologische landbouw (in Nederland) in het radio-programma Hoe? Zo!

Deheer Hollander schreef er een dissertatie over.

Over loodarsenaat (een arseen-verbinding, weet je nog, daar kan je mensen stiekum mee vermoorden) dat verplicht op aardappels gespoten moest worden, op straffe van een boete, en meer. Een verhaal over onze grote vriend de Overheid (dit zijn mijn woorden, niet die van deheer Hollander). Luister en huiver, en gehoorzaam de overheid, dan komt alles goed.

De heer Hollander heeft zelf biologische wijnen gemaakt, maar dit bleek niet winstgevend te zijn. De gemiddelde Nederlander vindt het wel interessant, maar na één fles kopen ze toch liever wijn bij de Aldi.

Enige citaten uit het interview, dat overigens in verschillende gedeelten in de uitzending terugkomt:

Over Skal, een nogal duur Biologisch keurmerk: “Skal neemt natuurlijk een onafhankelijke positie in, al heb ik wel begrepen dat ze behoorlijk gestuurd worden, tegenwoordig, door het Ministerie van Landbouw en mogelijk VWC”.

“Ik overdrijf een beetje maar het hele aggregaat om de overheid heen was er in feite alleen maar op uit om de biologische boeren en tuinders het leven zuur te maken.”

Hollander vertelt dat we in Nederlander koploper waren in het gebruik van bestrijdingsmiddelen (vanaf 1948) en kunstmest (al vanaf midden jaren 20).

Kunstmest werd gemaakt van een restprodukt uit de chemische industrie en dat moest afgezet worden. Boeren wisten niet beter, want ze kregen via de overheidsvoorlichting te horen dat kunstmest gebruikt moest worden.

Al rond 1900 was er al een behoorlijke handel in bestrijdingsmiddelen (de ‘pre-chemische’ bestrijdingsmiddelen). Een voorbeeld is loodarsenaat, dit moest in 1937 verplicht op aardappelplanten gespoten worden. De plantenziektekundige dienst kwam dan controleren en als het er niet op zat, dan werd men geverbaliseerd.

Loodarsenaat, dat was algemeen bekend, is een stof waar je mensen mee kan vergiftigen. Desalnietemin verkondigde de plantenziektekundige dienst in 1936 dat mensen zich nodeloos ongerust maakten.

Verderop in het interview blijkt dat Westlandse tomaten die biologisch gekweekt waren, een veel betere smaak hadden dan de niet-biologische en veel beter verkocht werden, en ook een hele goeie opbrengst hadden.

Tegenwoordig is het verschil in opbrengst tussen biologisch en niet-biologische groter geworden.

Over prevalerende belangen van de chemische industrie, rapporten die geheim moesten blijven, conglomeraten van belangen waarin de overheid een koepelfunctie vervulde.

Tot zover de heer Hollander. Hij blijft op de een of andere manier optimistisch.

En nu ik: De overheid zou ook de biologische landbouw kunnen steunen, en al die miljarden subsidies besteden om het verschil in opbrengst tussen biologisch en reguliere landbouw te overbruggen, in plaats van het bedrijfsleven te steunen.

En hoe lang blijft de reguliere landbouw nog rendabeler? Met zijn olie-slurpende herbiciden, pesticiden, en kunstmest? Volgens sommigen niet zo lang meer.

En dat Skal-keurmerk kan wat mij betreft ook de prullebak in.


 
Quote:
Factory Farms: Taxpayers pay, Politicians take, Agribusiness profits -

The agribusiness giants would have us believe that our inherently unsustainable and morally reprehensible factory farming system is the only way to feed the world's burgeoning population.

But the facts prove otherwise.

Factory farming is all about maximizing profits for a handful of the world's largest corporations....


Quote:
Feeding huge numbers of confined animals actually uses more food, in the form of grains that could feed humans, than it produces. For every 100 food calories of edible crops fed to livestock, we get back just 30 calories in the form of meat and dairy. That's a 70-percent loss. And recent research from the University of Minnesota shows that reallocating croplands away from fuels and animal feed could boost food available for people by 70 percent without clearing more land. http://www1.umn.edu/news/news-releases/2013/UR_CONTENT_451697.html

How did we end up with this cruel, unsustainable, unhealthy, environmentally destructive factory farm model? The numbers say it all.


Quote:
The Bigger the Farm, the Larger the Taxpayer Subsidy


Quote:
GMO animal feed subsidized by U.S. taxpayers


Quote:
Legalized bribery: How American monopolies are built

http://www.sott.net/article/267306-Factory-Farms-Taxpayers-pay-Politicians-take-Agribusiness-profits

 
Oei, een aantal van bovengaande woorden verdienen aanvulling vanuit het nieuwe/oude logische ipv biologische boeren.

Er staat namelijk niet / onvoldoende verwoord wat dieren per saldo ook weer teruggeven aan de landbouw waardoor een perpetuum mobile in de landbouw ontstaat: probiotische mineraalrijke mest voor vruchtbare grond, begrazing opdat planten opnieuw weer goed kunnen groeien en sommige dieren wroeten de grond ook gratis een beetje los zodat de grond kan ademen.

 
Boeren kleinschalige landbouw steeds meer in de verdrukking in Frankrijk en om de dag pleegt een boer in Frankrijk zelfmoord:
Quote:


Suicide risk rife among France's farmers

Al Jazeera English

Published on Oct 19, 2014

In France, one farmer commits suicide every two days - the highest suicide rate of any group in the country. They are dealing with bankruptcy fears because of the precarious economy as well as social isolation. Hoda Abdel Hamid reports from South West France.

via http://www.leefbewust.com/2014/videos/241014.html

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.488
Berichten
511.572
Leden
8.642
Nieuwste lid
Davidbrownm05
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan