Candida en leaky gut

Roestie

New member
Beste allemaal,

ik ben ten einde raad en weet niet meer wat ik moet doen.
In 2000 ben ik geopereerd aan een hypofysetumor. Het resultaat hiervan is dat ik verminderde energie heb. Mijn hypofyse doet het niet meer en voor de nodige hormonen krijg ik nu medicijnen. Dit is dus al 15 jaar zo. Ik ben vorig jaar naar een orthomoleculair arts gegaan om te kijken of er niks te doen is aan die moeheid. Behalve wat tekorten in vitamines bleek ik een ernstige candida infectie en leaky gut te hebben. Ik kreeg een streng dieet, 21-09-2014 begonnen. Niet zoveel strenger dan ik al at, ongeveer WP stijl. Alleen mocht ik me in het weekend ook niet meer vergrijpen aan iets lekkers. Door een verbouwing deze zomer ben ik helemaal van het padje geraakt en at alles wat verboden was.

Maar sinds een week of 6 ben ik weer streng bezig. Ik heb nooit eerder pijn in mijn buik gehad ofzo, maar dat heb ik nu wel. Ik kreeg van die arts vorig jaar heel veel supplementen, waar ik uiteindelijk voor de helft mee ben gestopt.

Het enige wat ik nog slik behalve mijn normale hormoonmedicijnen, is
-spirulina
-chorella
-mariadistel (ter ondersteuning van mijn lever)
-chroom
-magnesium
-msm
-colostrum
-camu camu
-sole
-baking soda of appelazijn
-orthica orthiflor plus sachets elke avond
-orthica orthiflor original elke ochtend
-colloidaal zilver

Bij die orthomoleculair arts kom ik niet meer, kost me teveel geld. Die supplementen ook, maar ik moet iets. Maar nu lees ik hier op de site over oxaalrijke groente waar candida gek op is, etc. Ik zie door de bomen het bos niet meer. De een zegt dit, de ander dat. Ook zouden eiwitten en vetten niet verteerd worden en door de leaky gut in mijn bloed terecht komen. Daarom voel ik me ws ook zo moe.

Ik eet biologisch, veel groente, weinig vlees (geen liefhebber), vis, momenteel even geen fruit (at alleen zure appels of blauwe bessen), havermout, boekweit, kokos, bone broth soepjes, geen suikers verder, wel af en toe noten.
Ik ben gek op rauwe melk, maar kan er niet goed tegen. Teveel slijmophoping in holtes.

Mijn hormoonmedicijnen: hydrocortison (is candida gek op), thyrax (schildklier), Cytomel (T3), dhea, groeihormoon, testosteron, progesteron.

Is er iemand, ik hoop Mike of een ander die er verstand van heeft, die me kan vertellen wat ik goed of fout doe. Want ik weet het echt niet meer. Had me nu voorgenomen 2 dagen alleen groentesmoothies en bonebrothsoep te nemen, maar had de hele middag pijn in mijn buik. Ik weet niet wat nu wel en wat niet goed is. HELP? Heb de neiging de handdoek in de ring te gooien en een stuk chocola te halen. Fout, ik weet het.

Groetjes, Astrid 
Hoi Astrid, ik kan je niet helpen maar wel commentaar geven op wat je nu allemaal slikt. Dat vind ik erg veel.
Ik heb een trage schildklier maar slik geen thyrax. Wel thyroid, is van varkens gemaakt en heeft minder of geen bijwerkingen. verkrijgbaar op recept.
Ik heb 1 maand iets gedaan met hormonen maar de meeste werden gesmeerd op het lichaam, dan gaat het dus niet persee door je systeem. Magnesium smeer ik ook op lichaam. Ik kreeg jeuk en heb alles laten staan. Weet ook niet of ik het echt nodig had.
Er is een forum over de schildklier (even zoeken op Google) misschien heb je die site al eens bezocht. Daar zie je wel dat mensen problemen hebben met die thyrax en het zg. "instellen".
Voor de melk raad ik rauwe geitenmelk en produkten aan (kaas, yoghurt)
Wat de schildklie betreft zijn mijn waardes steeds niet denderend maar ik ondervind ook geen grote problemen tot nu toe. heb besloten het nog maar 1x per jaar te laten controleren.
Hormonen smeren is niet gebruikelijk regulier. en het wordt niet vergoed, misschien dat er verschil zit in de verzekeringen. of je moet een extra aanvraag indienen.
De hormonen die ik smeerde geef ik je morgen wel door plus de prijzen. Dit ging via arts Trossel uit Rotterdam.
Candida is hardnekkig (ik heb het al jaaaren) maar weet niet of ik ook leaky good heb. Misscien weet iemand hoe je dat kunt controleren.
Als ik je lijst nog eens bekijk, stop er een paar dagen mee En maak aantekeningen hoe je je voelt. (wel de thyrax voorlopig en de hormonen)
Voeg dan langzaam weer iets toe. Iets waarvan je denkt dat je je daarbij het beste voelt.
Misschien is touch for health iets voor jouw. Ik geloof dat dat een heel goede
manier is om uit te zoeken wat er goed voor je is ja of nee.
Succes in ieder geval.
 
Ik zie bij je andere reactie o.a. iets over Bottenbouillon.
Is dat gelukt, dus dat je echt gelatine krijgt? Anders kan je pure gelatine nemen. (zoek ook op: gelatin leaky gut)

Ook zie ik daar iets over melkkefir. Neem je dat? Ook i.v.m. candida.
Hoewel je daarmee i.v.m. histamine en leaky gut weer mee op moet passen, dus niet teveel.

(dat waren meteen ook mijn twee tips, "toevallig" dat je daar al mee bezig was?)
 
Roestie/astrid, ik heb even snel gegoogeld naar hypofyse en krijg de indruk dat die hormonen echt wel regelmatig gecontroleerd moeten worden. Want ik kom inderdaad tegen moeheid en gebrek aan energie.
Ik neem aan dat je al die jaren dus ook regulier bent gecontroleerd.
Ben je dan ooit goed ingesteld geweest of is dat nooit gelukt?
Je hebt in ieder geval iemand nodig die gespecialiseerd is in hormonen. Ik denk niet dat iedere orth.mol. arts dat is.
Zelf zoek ik altijd naar artsen met een goede opleiding en specialisaties en lees hun websites heel kritisch voordat ik geld uitgeef.
Nogmaals succes.
 
Beste Astrid,

Er is een wisselwerking tussen de hypofyse en schildklier.

Een omega-3-rijk voedingspatroon is in jouw geval ter preventie van ontstekingen het beste. Wat hierin ook past is vlees dat afkomstig is van gras gevoerde dieren.
Uit je lijstje zie ik dat de orthomoleculaire arts enkele zaken onbelicht heeft. Jammer. Dit kan net het verschil voor je betekenen.

1. Magnesium
Welke variant kreeg je voorgeschreven ? Opname d.m.v. de huid is de meest effectieve vorm en dan komen magnesiumvlokken en magnesiumolie van Zechsal voor je in beeld.
Meer hierover zie nieuwsbrief 28 :
http://www.menssana.nu/pages/nl/nieuws/nieuwsbrieven/nieuwsbrieven-downloaden.php
2. gelatine binnenkrijgen ter behandeling van je lekkende darm.
Bron hiervan is beestenbotten bouillon. Wat dacht je van het laten trekken van een bouillon op basis van een kippenkarkas om te beginnen. In een latere fase kan je dit uitbreiden en er b.v. balletjes rundergehakt of het soepvlees aan toevoegen. Zo ga je geleidelijk aan wat meer vlees wennen.
http://www.neopaleodieet.com/zelf-bouillon-maken/
3. vitamine D uit zonlicht en levertraan
4. gebruiken van kokosolie, reuzel en geklaarde boter (=ghee) (mag verhit worden)
5. gebruik van onverhitte olijfolie

Bronnen :
http://www.ahealthylife.nl/9-tips-om-je-hormonen-in-balans-te-brengen/
http://www.paleo.nl/help-lekkende-darm/
 
Hoi,

Dank jullie wel voor de reacties.
Hieronder wat ophelderingen en antwoorden.

ja, bone broth oftewel bottenbouillon is gelukt. Gaat al tijdje goed. Ik heb altijd hele dikke gelachtige bouillon. En inderdaad van grasgevoerde runderen. Ik heb altijd de enkels van de koe. Daar maak ik wel 6 tot 8 keer bouillon van. Doe het in glazen potten in de ijskast.

De kefir maak ik niet meer omdat ik toch niet tegen melk kon. Ik krijg er enorm veel slijmvorming door. Vind het wel jammer, want ik vind het heerlijk. Ben er ook mee opgegroeid vroeger. Haalde elke avond samen met mijn zusje 2 liter melk bij de boer op de hoek.

En ik ga, als ik van de leaky gut en candida af ben, over op bio identieke hormonen. Maar eerst het een, daarna het andere. Ik heb al kosten genoeg met al die supplementen.

Die supplementen lijkt veel, maar het was het dubbele. Was onder behandeling bij dr. Musarella, gespecialiseerd in hormonen. Maar nog meer in zijn portemonnee. Dus daar ga ik niet meer heen. Alleen het consult kost me al 125,= en dan ben je ook nog verplicht om elk jaar een test te doen.

En van de supplementen heb ik het beste wat je kan krijgen. Niks synthetisch, allemaal natuurlijke ingredienten.
De testosteron en progesteron smeer ik. Magnesium niet, maar dat is meer uit gemak. Ik slik liever dan dat ik moet smeren. Ik ga er ook vanuit dat deze supplementen tijdelijk zijn tot ik er vanaf ben. Daarna heb ik nog maar weinig nodig. Want gezond eten doe ik al jaren.

En bottenbouillon maak ik al een tijdje. Olijfolie, kokosolie, arganolie, vitd3 + k slik ik ook.

Vlees ben ik nooit gek op geweest en krijg ik ook niet door mijn keel als het teveel wordt. Ga ik mezelf ook niet aanleren. 
relatie darmen - brein.
leaky gut.. leaky brain.

DPPIV enzym repareert lekkende darm en ik zie hier in mijn praktijk goede resultaten mee.
Ik zou suiker, gluten, caseïne en soja mijden en de darmen eerst helen.
Verder is het lastig te zeggen wat voor jouw lichaam nu de juiste voeding is. Ik zou dit via toegepaste kinesiolgie ( laten) uittesten en meteen welke supplementen versterkend/ verzwakkend werken. Mocht je het toch nog een keer aandurven .. mijn praktijk zit in Amsterdam.
Als je hypofyse niet meer werkt is het van belang om in de gaten te houden of je voldoende hormonen slikt om de boel op peil te houden.
Sterkte
 
Roesti, laat je wel af en toe je hormoonwaardes controleren dan? Want is die thyrax naar je zin tot nu? goed ingesteld? en lees je de commentaren van anderen op het forum over de schildklier?

Arts Trossel zei tegen mij dat ik de hypofyse kon activeren met in ieder neusgat een wattenstaafje gedoopt en natgemaakt met lidocaine. Ook alleen via arts te verkrijgen. Bij de apotheek zeggen dat gebruik bekend is anders moet je extra betalen omdat ze iets uitleggen. Ha ha, hier hebben ze nog nooit van gehoord. Zit in kleine capsules en gooi ik over in een klein medicijnpotje. Mag 3x per dag maar doe ik maar 1x. Voelt een beetje of je verkouden bent op de een of andere manier. Vandaar maar 1x. zou iets voor jou kunnen zijn misschien.
 
Vlees ben ik nooit gek op geweest en krijg ik ook niet door mijn keel als het teveel wordt. Ga ik mezelf ook niet aanleren.

Zojuist in een andere post schreef ik, ook naar een ex-vegetarier:

Bij vegetariers zien we steevast een verzwakte spijsvertering met candida terug.

Je bevordert met deze houding je herstel niet.

Mike

 
Mike, ik las die zin over vegetariers ook zojuist en ben inderdaad ook lange tijd vegetarier geweest. Had o.a. te maken met het feit dat ik heel erg mijn best moest doen om niet te dik te worden. Is wel gelukt en ben nu een kleine eetster als gevolg. maar voel me daar wel goed bij, vooral omdat ik nu veel meer vet eet.
Waarschijnlijk heb ik al jaren een te trage schildklier gehad, zodat je niet afvalt, wat je ook doet.
Ook heb ik echt jaren lang tetracycline geslikt tegen - jawel - puistjes (door koemelk). Koemelk-allergie werd altijd afgedaan als ONZIN.
Zo gek is het dus niet dat ik candida heb.
Soms denk ik ook wel eens dat juist het feit dat ik zo lang tetrec. heb geslikt nu mijn probleem met candida ook groter is.
 
Wat ben ik blij met jullie reacties.Echt waar, dank je wel.

Mtje: ik eet gluten-, lactose- en suikervrij. Ik ben bekend met voeding. Soja heb ik nooit gegeten.

Liesje: mijn hormoonwaardes worden regelmatig gecontroleerd. Mijn hypofyse is stuk na een hypofysetumorverwijdering (leuk scrabblewoord) 15 jr geleden. Die valt niet meer te activeren. Hoop dat het bij jou werkt. Lijkt me eng.

Vivianne: Ik heb organisch gebonden magnesiumcitraat.

Mike: dit is niet mijn houding, maar mijn lichaam dat tegensputtert. Misschien heeft dit ook wel met de candida te maken. Ik weet het niet. Maar ik krijg het niet binnen. Ik heb echt mijn best gedaan, zeker na het lezen van het grote WP boek, beetje bij beetje. Ik ging ervan uit dat mijn lichaam me daarmee iets wil duidelijk maken. Vandaar mijn bovengenoemde reactie.
Ik probeer in ieder geval nu vlees toe te voegen aan de bottenbouillon, dat vind ik wel lekker. Ook eet ik kippenlevertjes en runderlever. Vind ik ook lekker. Vis vind ik heerlijk.

Heb nu net het GAPS boek uit en ik denk dat ik er toch aan moet geloven. Moet alleen even oefenen met het fermenteren van groente en zelf yoghurt gaan leren maken. Kefir weet ik al hoe dat moet. Vind het wel een hoop werk allemaal, zeker als je al zo moe bent. Als ik savonds van mijn werk kom moet ik eerst nog van alles maken. Pffff..... Maar ja, als mijn leaky gut hierdoor hersteld heb ik het er voor over. Vraag me af of ik er met de Hydrocortison ooit van af kom. Volgens dat boek breekt dit medicijn het hele proces af.

Nogmaals, dank jullie wel kanjers!
 
Zowel goeie rauwe yoghurt als kefir is kant en klaar te koop:
http://rauwpower.nl/winkels/
http://rauwpower.nl/boerenmarkten/
(in jouw geval twijfel ik of het goed is voor je)
 
Hallo lotgenoten,

Al een tijdje volg ik de verhalen van jullie allen. Vorig jaar heb ik mijn verhaal geschreven,helaas kort erna werd alles gecrasht!Lange tijd ben ik ook, als zoveel van jullie, aan het zoeken geweest wie mij daarbij kon ondersteunen en me daarin verder kon helpen.De huisarts zei na veel bloedonderzoeken die allemaal goed blijken te zijn, ik weet het niet meer,ik kan je niet verder helpen!Toen ben ik zelf gaan zoeken o.a. op internet en kwam uiteindelijk bij dit forum terecht. Veel verhalen herken ik over de lekkende darm,maar ik hoor weinig vertellen over het gewicht van jullie.Mijn diagnose was na een ontlastingonderzoek,lekkende darm en voedselintollerantie.Heel sluipend verdeeld over 3 jaar ongeveer ben ik afgevallen,begreep er niets van,nu ben ik zo mager als een lat!Heb wel een zeer streng dieet gevolgd,een halfjaar,histamine-vrij en homeopathische medicijnen ter ondersteuning,het ging toen al iets beter,maar ik bleef afvallen,nu volg ik sinds twee maanden het GAPS dieet,heel moeilijk om het vol te houden omdat ik nog afval,wel heb ik gelukkig nog steeds energie,waar ik voorzichtig mee omga nu.

Mijn vraag aan jullie is,vallen jullie ook af,heel naar vind ik dit en ik kan er niets aan doen,om de twee uur moet ik eten ook vanwege hongergevoel!
Graag zou ik een reactie krijgen van iemand die dit herkent want dit is niet meer vol te houden. Het dieet wat ik volg is wellicht te drastisch. Maar als het helpt dan ga ik er voor!
 
Eet meer van de koolhydraten die mogen binnen het GAPS dieet. Het is geen koolhydraatarm dieet, de dingen die je mag eten daar zitten minder koolhydraten per gram in dan brood, pasta en aardappelen. Eet dus net zoveel pompoen, wortel en niet zoet fruit (en zoete aardappel en pastinaak als je daar tegen kan) tot je geen honger meer hebt.
 
@ Maarlies

Is het mogelijk om aan te geven wat je wel en niet eet en of je al dan niet problemen bij de spijsvertering ondervindt ?

Er kan op de achtergrond een vitamine B12 tekort spelen wat niet altijd meteen uit een bloedonderzoek te halen valt. Gewichtsafname, lekkende darm en voedselintoleranties kunnen signalen zijn die in deze richting wijzen.

De signalen van een B12-tekort zijn niet bij iedereen hetzelfde en om deze reden wordt het in veel gevallen niet meteen herkend. Bij een bloedonderzoek dient de foliumzuurwaarde in samenhang met de B12 waarde bekeken te worden. Mogelijkerwijs is dit niet bij je gebeurd.

Bijgaand een korte omschrijving om het niet al te ingewikkeld voor je te maken :
http://www.nationalezorggids.nl/med...ne-voedings-en-stofwisseling/b-12-tekort.html
 
Hallo Kaaskanlekker
zijn.

Bedankt voor je advies!Ik probeer me zoveel mogelijk aan het GAPS dieet te houden. Zit nu pas in de eerste fase, dus luisteren iedere keer na het eten of ik geen last van mijn buik heb en dergelijke dingen waar ik op moet letten. Ben een aantal jaren vegetarisch geweest,niet streng,alleen geen vlees, wel vis en ei. Van de koolhydraten kan ik natuurlijk wel wat tot mij nemen, met voorzichtigheid. In dit stadiumiran ik mij nog niet veel permitteren. Het is anders terug naar af als ik even in de verleiding kom om totaal iets anders te eten!
 
Maarlies:
Voor mij was het "geheim" om aan te komen kefir, heel veel kefir.
(lang) Gefermenteerde zuivel mag volgens mij in GAPS als je er tegen kan. (ik ben geen GAPS expert)

Of dit alleen de kefir was weet ik niet, ik heb ook in het algemeen veel gegeten. 6x per dag een flinke hoeveelheid.
Het blijft zoeken, want er klopt nog steeds iets niet.
Ook heb ik twijfels of zo veel kefir wel goed is. Ook omdat ik iets over histamine lees.

NB: Kefir is goed, echter niet voor iedereen.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.469
Berichten
498.589
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan