Ron Fonteine schreef pas in zijn nieuwsbrief ook over rogge kiembrood.
Quote:
Ik ben al jaren fan van tarwekiembrood, ook bekend onder
de naam Essener brood. Dit Bijbelse volk kiemde de volle
tarwekorrel en maakte van de kiemen een zeer voedzaam
brood dat werd gebakken in de zon op stenen platen. Tegen-
woordig wordt het op een lage temperatuur gegaard.
http://www.tarwekiembrood.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Essene_Bread
Toen ik online ging googlen ontdekte ik dat ook Jezus
een Essener werd genoemd.
http://www.puramaryam.de/essenerjesus.html
http://www.universelevrede.nl/De Esseners.htm
Ik weet te weinig van deze materie af maar blijkbaar
had dit volk ontdekt dat granen een stuk gezonder waren
als je de gekiemde versie zou gaat eten. Voordelen zijn
o.a. een verlaging van de hoeveelheid suikers, toename
van voedingsstoffen, minder beschadiging door hoge
verhitting en een flinke reductie van de gluten. Zou elke
korrel gekiemd zijn dan heb je in feite glutenarm brood.
Tarwekiembrood is heerlijk zoet van smaak en bevat naast
een klein beetje zeezout geen toevoegingen.
Maar doordat ik de laatste maanden meer rogge eet was
ik minder met kiembrood bezig. Maar dan ineens een mail
van Tine. Die was erachter gekomen dat het merk Terrasana
ook roggekiembrood levert. Zelf wist ik niet van het
bestaan af en aangezien mijn natuurwinkel dit blijkbaar
nooit inkoopt maar even snel 10 stuks online gekocht:
http://www.voordeligvitaal.nl/Terrasana/827632-roggebrood-gekiemd-terrasana-400g.html
http://www.vajra.be/index.php/bio-producten/cat/Essenenbrood/
Broodje vandaag getest en het is minder zoet van smaak
dan het tarwekiembrood maar heerlijk met bijvoorbeeld
bio pindakaas of notenpasta erop dus voor mij een blijvertje.
In Amerika noemen ze dit brood diabetes brood omdat het
een stuk gezonder is dan de gewone broodsoorten, een lage
glycemische waarde heeft en geen toevoegingen bevat en
je lang een verzadigd gevoel geeft. En rogge heeft daarnaast
nog een voordeel. Het maakt je gevoeliger voor insuline.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14594782