hoi Heyjoe,
ik herken een aantal van je klachten: uit eigen ervaring de volgende: problemen met de vertering door de maag, sinuusklachten, verslechterde leverfunctie, verlies aan spierkracht en voedselintoleranties, waaronder tarwe, maar nog veel meer allergieen en intoleranties. De schorre stem ken ik van een familielid van mij die - en nu komtie- dezelfde schildklierautoimmuunziekte heeft als mijn persoon: de ziekte van hashimoto. De aanleg voor deze ziekte is vaak erfelijk. Betekent nog niet dat de ziekte zich dan ook openbaart. Vaak is stress wel een trigger. Maar ik denk dat ik het mijn hele leven al heb, alleen bleef het nog binnen de perken.
Liesje oppert dat je je schildklierwaarden in het bloed kan laten onderzoeken. Dat is een hele goede suggestie. Alleen dan moet je het volgende weten: dat als je die schildklier laat onderzoeken, dat als bloedonderzoek het niet uitwijst volgens de officiele normen, dat het dan niet betekent dat je de ziekte niet hebt. Men onderzoekt vaak de verkeerde dingen om te beginnen: als je bij de huisarts bijv. om een onderzoek gaat dan onderzoekt die standaard niet alle waarden die hij dan zou moeten kiezen, inclusief ook niet de antistoffenvorming tegen de schildklier. Orthomoleculaire artsen zijn vaker geneigd de juiste waarden te onderzoeken en ook die waarden goed te interpreteren alhoewel de antistoffen tegen de schildklier ook in die hoek vaak worden overgeslagen: dan kun je beter eentje hebben die in de landelijke werkgroep voor schildklierproblemen zit: binnen de alternatieve artsen is een groep die zich speciaal bezighoudt met schildklierproblemen. Eventueel kun je je huisarts vragen om een bloedonderzoek waarbij ook de antistoffen tegen de schildklier worden onderzocht en ook de vrije T3 hormonen. Maar als we het dan over de interpretatie van de waarden gaat, kun je toch beter bij een alternatieve arts te rade gaan. Het kan zo zijn dat een alternatieve arts op basis van je klachtenpatroon en je bloedresultaten ook al kan zien dat je het aan je schildklier hebt. Zo is bij mij de diagnose hypothyreoidie vastgesteld op basis van niet alleen de bloeduitslag maar ook de klachten meegenomen. Misschien klinkt dat als een open deur, maar het klachtenpatroon meenemen bij het vaststellen van schildklierproblemen wordt regulier juist niet makkelijk gedaan. Men kijkt alleen naar de bloeduitslagen, dan meestal altijd naar de verkeerde, en vervolgens zegt men dat je dus geen schildklierproblemen hebt.
Als je die autoimmmuunschildklierziekte in het beginstadium hebt dan kan het zijn dat je schildklier het nog redelijk aardig doet. Met jouw klachtenpatroon ging ik ook naar artsen en alternatieve therapeuten en velen haalden het er niet uit net als in jouw geval, zelfs niet met bloeduitslagen aangaande de functie van de schildklier. In het overgrote deel van de gevallen van mensen met schildklierklachten in het westen gaat het overigens om die autoimmuunschildklierziekte hashimto. 95 procent. Dus als men wel bij jou praat over problemen met het functioneren van je schildklier, in jouw geval het traag functioneren, dan kun je er gif op innemen dat het om de autoimmuunschildklierziekte hashimoto gaat. Dat wordt je er alleen meestal nooit bijgezegd, tenzij dingen echt uit de hand gaan lopen. Maar dan moet het wel heel erg uit de hand gaan lopen. Waarom zou je daarop wachten? Plus: stel men zegt tegen je: ok je hebt de ziekte van hashimoto. Dan nog zegt men niet tegen je hoe je de schade zo beperkt mogelijk houdt. Zelfs alternatieve artsen die geven je hormonen vaak en daarmee houdt het meestal op. Alleen geven zij je sneller varkenshormonen dan synthetische hormonen.
De oorzaak wordt niet aangepakt. Je hebt -als mijn vermoeden klopt- als hashimotopatient meestal standaard al aardig je darmen uitgewoond door glutenprodukten, melkprodukten en sojaprodukten te eten. Dat zijn de drie grootste boosdoeners, maar het ligt persoonlijk welke dingen je (nog meer) voor je leven moet zien te vermijden. Het zou je helpen dit goed te laten uitzoeken. Als je de juiste voeding weet te vermijden dan ontsteekt je schildklier niet verder. Vanaf dat moment kan je schildklier zich herstellen en daarmee ook het tempo van je vertering waardoor je maag ontlast wordt en de rest van je spijsvertering. Gluten is echt het belangrijkste overigens. De moleculaire structuur van gluten lijkt op de moleculaire structuur van schildklierweefsel. Kan je lichaam niet tegen gluten, dan bij een bepaalde genetische aanleg reageert je lichaam op die gluten maar ook op je schildklier en valt vervolgens je schildklier aan. Je kunt dit zeggen: standaard kunnen mensen met de ziekte van hashimoto niet tegen gluten. Dit komt ook al haast niet aan het licht. Het gaat hier om een intolerantie, niet om een allergie. Dat maakt verschil: regulier onderzoekt men alleen allergieen. Echter: een intolerantie is zowaar nog veel desastreuzer voor onze gezondheid. En daarnaast ziet men die regulier dus standaard over het hoofd. Intoleranties voor gluten kun je ook laten onderzoeken trouwens. Bijv. bij prohealth in weert. Zowel via een orthomoleculaire arts als op eigen initiatief. Je kunt ze ook bellen voor assistentie. Via een orthomoleculaire arts kun je de bloedtesten mogelijk vergoed krijgen, maar pin me er niet op vast. Of je kunt jezelf dit geld besparen door gewoon aan te nemen dat als bij jou antistoffen tegen de schildklier zijn aangetoond: dat je per definitie gluten moet mijden als de ziekte. Alleen ja, meestal duurt het een tijd voor mensen accepteren hoe dingen zitten. Ik ben ook een goed voorbeeld. Bij mij werd ook gezegd dat tarwe een probleem is. Ben ik nog heel lang toch soms tarwe blijven eten: ook omdat ik niet direct verbetering merkte als ik die tarwe wegliet. Nee je systeem is zo ontzettend van slag, dat je echt lange tijd die tarwe moet mijden, en veel meer dan die tarwe alleen, zeker alle glutengranen, om verbetering te boeken. Gluten: 6 maanden nadat je ze gegeten hebt kunnen ze nog in je lichaam ontstekingsreacties veroorzaken in het geval van hashimoto. Dus tegen jou wordt gezegd dat je tarwe moet mijden. Ga je over op andere granen, blijft het probleem nog voortbestaan want gluten zitten ook in andere granen. Je hebt een onderzoek nodig naar al je voedselintoleranties en -allergieen. Je kunt het laten doen bij prohealth ook in Weert weer. Of ik heb het hier laten doen: www.prohealthfoundation.nl Dat is via elektroacupunctuur. Ik slik zelf geen hormonen bij. Ik doe het anders: ik heb me verdiept in de tijd die mijn lichaam nodig heeft om dingen te verteren en ik heb op die manier mijn vertering verlicht en dat scheelt een slok op een borrel. Voedselcombinaties spelen ook een enorme rol nog: als je een voedselitem hebt dat lange verteringstijd nodig heeft gecombineerd met een voedselitem die maar kort nodig heeft, dan gaat die laatste zitten rotten in je maag. Dat is echt niet goed. Dus dat speelt ook een rol. Je kunt wel hormonen gaan slikken, maar als je voor de verandering met de genade meewerkt kom je ook een heel eind. Als je trouwens schildklierantistoffen gaat laten onderzoeken, moet je juist wel zorgen dat je schildklierontstekende gluten gegeten hebt van tevoren. Anders heb je jezelf nog niet de juiste kans gegeven voor waarheidsgetrouwe bloedresultaten.
Tot slot als er alternatieve artsen of therapeuten zijn die weten dat je schildklierproblemen hebt, heb je er nog makkers bij die je jodiumsupplie of jodiumrijke voeding aanraden: daar moet je als schildklierautoimmuunpatient echt bij uit de buurt blijven. Nogmaals: het overgrote deel van de mensen met een trage schildklier in het westen heeft de ziekte van hashimoto onder de leden wegens serieuze onderliggende problemen met gluten en zeer waarschijnlijk ook melk- en sojaprodukten en / of andere intoleranties en / of voedselallergieen. Deze kun je maar beter boven tafel zien te krijgen.
Een laatste waarschuwing: stel je krijgt die problemen met de schildklier boven tafel exclusief de antistoffen tegen je schildklier: weet dan dat als die antistoffen niet boven de geijkte referentiewaarden uitkomen dat het nog niet betekent dat je geen hashimoto hebt. Waarom is dat belangrijk om te weten? Kijk, weten dat je alleen een vertraagde schildklier hebt en hormonen slikken: zal je kunnen helpen met je spijsvertering versnellen. Maar het helpt je niet van je sinuusprobleem af bijv. Dat is voornamelijk terug te brengen tot een allergie voor alle melkprodukten weet ik uit ervaring. Ook die heesheid zal kunnen blijven; ik weet even niet of die heesheid komt van de ontsteking van de schildklier of van bijv. de reflux of allebei? Maar wat ik wil zeggen is dit: als jij dingen blijft eten die je lichaam van streek maken, dan kom je toch wel op den duur uit bij nog meer autoimmuunziekten dan alleen hashimoto. Ze triggeren elkaar zie je. Zo heeft 1 zus van mij door die jarenlange verwaarlozing diabetes type 1 erbij gekregen, een kennis van mij kreeg er gratis ms bij, of ik ken iemand die diabetes type 1 en allopecia erbij kreeg, of mijn andere zus kreeg er coeliakie van, of ikzelf vitiligo en ga zo maar door. Die autoimmuunreactie die is dan op je schildklier als je bepaalde dingen eet, maar vaak blijft het daar niet toe beperkt. Die ontsteekt bijv. ook de hersenen. Een collega van mij is door gewoon ondanks haar intoleranties bepaalde dingen te blijven eten gecombineerd met de ziekte van hashimoto ternauwernood aan de dood ontsnapt door een hersenvliesontsteking. De moeder van mijn vader die is tijdens de zwangerschap van zijn broertje of zusje op komst gestorven aan een hersenvliesontsteking. Achteraf redenerend weet ik dat het waarschijnlijk is dat het een hersenvliesontsteking is geweest als gevolg van de ziekte van hashimoto. Het is bekend dat de schildklier vaak onder druk staat tijdens en na de zwangerschap. Ik wil je niet bang maken: ik wil je verschillende kwalen in een denkbeeldig perspectief zetten dat de samenhang kan laten zien, waar je iets aan kan hebben. Trouwens je schrijft dat je 55 jaar oud bent: vaak krijgen vrouwen problemen met de hormonen door de menopauze: in het engels noemen ze de menopauze ook wel thyropause. Dus de schildklier krijgt ook een tik mee van die verandering. Ikzelf zit tegen de menopauze aan qua leeftijd en mijn klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon als ik me houdt aan bepaalde leef- en voedingsregels.
Als je er meer over wil lezen: bijv. ik ken het boek van Izabella Wentz over de ziekte van hashimoto: engelstalig. In Nederland begint de bekendheid van deze ziekte nog maar sporadisch door te dringen. Heel jammer!