https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sCPhqluckrA#t=18
Quote:
Youth Food Movement
Rechtsreeks kopen bij de boer is helemaal niet zo moeilijk
Krispijn van den Dries − 22/09/13, 19:00
© anp.
weblog Het klinkt mooi: boodschappen doen bij de boer, in plaats van bij de supermarkt. Maar hoe gaat zoiets in de praktijk? Boer Krispijn van den Dries legt uit.
Met een bus vol verse biologische groenten en fruit rijd ik elke woensdag richting Bussum. Dit wekelijkse ritueel begon in mei 2012 met een paar zakken aardappels voor de deur van Barbara Bolt, de initiatiefneemster van De Groenteclub. Tegenwoordig doen er meer dan zeventig gezinnen mee aan deze voedselcoöperatie, is er een tweede groep gestart in Bussum en volgt er een derde in Amsterdam.
Een echt gesprek tussen boer en consument
Een voedselcoöperatie of consumentencollectief koopt haar groenten en fruit rechtstreeks bij de boer. Door dit te doen besparen ze op de aankoopprijs en krijgen ze onwaarschijnlijk verse producten. Zowel boer als consument krijgt een eerlijke prijs. Ik als boer ben erg blij met dit soort initiatieven en ondersteun deze dan ook van harte. Het past helemaal bij de tijdsgeest om buiten de gevestigde orde direct zaken te doen met consumenten. Ik vind het belangrijk om in contact te staan met mijn werkelijke afnemers, de mensen die mijn geproduceerde groenten opeten. Over een kromme komkommer of een hartjes aardappel wordt niet moeilijk gedaan. Deze smaakt tenslotte hetzelfde en ziet er ook nog leuk uit. Het gesprek en de feedback die hierdoor ontstaan zijn écht.
Het unieke van De Groenteclub en andere voedselcoöperaties is dat ieder lid zijn steentje bijdraagt. Dit kan door te helpen bij het verdelen van de groenten, door bijvoorbeeld de website te maken, de administratie te doen of recepten te verzorgen. Door deze vrijwillige bijdrage zijn de groenten goedkoop. Het verdelen gebeurt tenslotte door de leden zelf. Elke woensdag staat er weer een team klaar om mij op te vangen. De bus met groenten wordt snel uitgeladen en overgepakt in eigen kratten. Dan begint het maken van de pakketten met elke week weer andere leden die meehelpen. 's Middags komen de leden hun gereedstaande pakket afhalen.
Producten altijd van het seizoen
Vanuit de boerenkant vergt dit ook de nodige organisatie. Je kunt je voorstellen dat consumenten snel zijn uitgekeken op alleen maar aardappels, wortelen en uien. Daarom werk ik samen met verschillende telers om er voor te zorgen dat er een breed pakket groenten, fruit, paddenstoelen en eventueel zuivel aangeboden wordt. Regenboogpeen, wilde aardappels, veldsla of kiwibessen: alles is beschikbaar. En omdat we alleen regionaal werken is alles altijd van het seizoen.
Inmiddels zijn we goed georganiseerd en helpen daarom graag andere boeren(groepen) in het zadel en ondersteunen we met de initiatiefneemsters van De Groenteclub nieuwe collectieven. Rechtstreeks bij de boer kopen hoeft dus helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, zelfs niet voor wie midden in de stad woont.
Informatie over het zelf beginnen van een collectief vind je op