Beter slapen door blauw licht 's avonds te vermijden

AlexR

New member
Ik mis nog een topic aangaande 'blauw licht' versus slaapproblemen.

Paar maanden terug las ik een post van WellnessMama waarin zij aangaf regelmatig 's avonds een speciale oranje bril te dragen. Deze oranje bril blokkeert namelijk volledig het blauw licht spectrum. Het bleek dat alle beeldschermen (mobiele telefoon, tablet, laptop, TV), maar ook led-verlichting blauw licht uitstralen.

Teveel blauw licht 's avonds voor het slapen gaan maakt:
1. dat je lichaam minder melatonine aanmaakt en daardoor slaapproblemen kan veroorzaken
en 2. dat je cortisolwaarden hoger blijven, omdat je lichaam actief blijft. Dit omdat het geen slaap(rust)impuls krijgt.

Bronnen:
# http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20030543
# http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side

Twee maanden geleden heb ik zo'n bril gekocht. Zelf ervaarde ik slaapproblemen en ook heb ik bijnieruitputting. Tegen de adviezen in bleef ik 's avonds mijn tablet en laptop gebruiken. Kreeg dus automatisch veel blauw licht in mijn ogen. Met zo'n oranje bril hoopte ik dit te tackelen.

Ik kan aangeven dat de bril prima z'n werk doet. Sinds ik de bril draag word ik weer normaal moe. Ik begin letterlijk te gapen als ik de bril draag. Ook ervaar ik wat meer rust van mijn bijnieren (cortisol meer stabiel?).

Zijn er meer gebruikers van zo'n oranje blauw licht bril? Ervaringen?
 
op mijn desktop en notebook gebruik ik f.lux
is gratis en bevalt prima

https://justgetflux.com/

 
Dat is inderdaad zeker het vermelden waard: overdag is blauw licht namelijk heel belangrijk.

's Ochtends gebruikte ik afgelopen winter/herfstmaanden een lamp van Goodlite: http://shop.goodlite.nl/litepod-led-10000-lux-lichttherapielamp.html

Die oranje 'blauw licht' bril heb ik gekocht bij http://slaapbril.nl

F.lux ga ik ook installeren. Die dekt alleen nog niet de TV en led-verlichting af.
 
Lievergezond, inderdaad zeker het vermelden waard: overdag is blauw licht namelijk heel belangrijk en gezond voor je. 's Ochtends gebruikte ik afgelopen winter/herfstmaanden een lamp van Goodlite: http://shop.goodlite.nl/litepod-led-10000-lux-lichttherapielamp.html

Mijn oranje 'blauw licht' bril heb ik gekocht bij http://slaapbril.nl

Emiel, bedankt. F.lux ga ik ook installeren. Die dekt alleen nog niet het blauwe licht van de TV en led-verlichting af.
 
@AlexR,

Bedankt voor het starten van deze interessante en actuele topic

@Emiel,

Jij ook bedankt voor de erg bruikbare tip van het software programma f.lux!
 
Interessant dat blauwe licht!
Begrijp ik het goed dat het blauwe licht niet aangeraden wordt voor in de avond?
 
Blauw licht in de ochtend en middag is zondermeer goed en gezond. Als je daarentegen 's avonds naar teveel blauw licht kijkt, dan kan dat invloed hebben op de aanmaak van melatonine.

Melatonine wordt ook wel slaaphormoon genoemd. De aanmaak van melatonine varieert gedurende de dag. Overdag wordt er minder door je lichaam aangemaakt, omdat het licht is en je actief dient te zijn. ‘s Avonds komt de productie van melatonine echt op gang. Dit om te zorgen dat je moe wordt ter voorbereiding op de nacht.

Teveel blauw licht voor het slapen gaan dwarsboomt dit natuurlijke proces. Blauw licht remt namelijk de aanmaak van melatonine. Vooral het blauwe licht van je telefoon, laptop, computer, televisie, tablet of kamerverlichting verstoort de aanmaak van melatonine.

Wanneer je regelmatig jezelf overbelast met blauw licht dan wordt op een gegeven moment de aanmaak van melatonine structureel verstoord wat blijvend je biologische klok ontregelt, met alle slaapproblemen van dien.

Zelf ervaarde ik slaapproblemen, maar heb dat nu weten op te lossen.
 
Oke goed om te horen dat het voor jou van meerwaarde is.
Zelf heb ik geen problemen met Melatonine of enige ontregeling.
Overdag op het werk zit ik veel achter de computer, dan heeft zo'n blauwe lamp geen meerwaarde meer?
 
Johan30, ben geen expert maar overdag zowel blauw licht ontvangen via je PC en daarnaast nog een speciale lamp lijkt mij wat dubbelop. Zo'n lamp wordt vaak gebruikt om in tijden van minder licht (herfst- en wintermaanden) het slaap- waakritme te ondersteunen. Mede om depressies op te vangen in de meer 'donkere maanden'.
 
Ja precies. Dan is het voor mij idd dubbelop.
In de donkere maanden is het bij mij het tegenovergestelde; meer opgewekt en minder depressief. Dit komt door de pollen die in de wintermaanden minimaal zijn. :) Pollen, hooikoorts, zorgt bij mij voor meer lusteloosheid.
Dank voor de toelichting!
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.499
Berichten
518.326
Leden
8.647
Nieuwste lid
Marco777
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan