Ben confuus, hoeveel vlees eten?

Boerenkaas

New member
Ik heb net een boekbespreking gelezen van Steve Solomon over het boek van Weston Price.

In de bespreking wordt gesteld dat de mensen uit Lotschental voornamelijk leven op roggebrood met graskaas, onbeperkt (rauwe) melk en 1x per week vlees.

Hier op het forum lees ik andere adviezen (vaker vlees eten, granen vermijden (ik dacht dat rogge gewoon van roggemeel is gemaakt of is dat niet zo?), etc.). Hoe moet ik de informatie uit deze boekbespreking lezen? Is het maar een klein deel van de theorie en wordt het mij allemaal duidelijker als ik het hele boek heb gelezen (moet hem nog bestellen, maar kan even geen 50 euro voor vrijmaken; vandaar dat ik het nog niet heb kunnen lezen)? Of zijn de voedingsadviezen hier aangevuld met andere kennis? Kan iemand mij meer inzicht verschaffen? Dank je wel!

*edit

Volgens mij begrijp ik het roggeverhaal. Om rogge te consumeren moet je veel kauwen en veel kauwen voorkomt tandplak en dat voorkomt weer gaatjes. Het gaat dan niet zozeer om de voedingstoffen uit rogge, maar de manier van consumeren. Klopt deze gedachtegang een beetje?

 
Over brood: het roggebrood dat zij aten is van veel betere kwaliteit dan ons moderne brood. Het meeste brood in Nederland wordt vervaardigd op basis van monocultuur, met korte rijstijd. Alleen het brood van menno komt in de buurt van wat zij aten.

En zelfs dan is er veel voor te zeggen om granen helemaal te laten staan. Voortschrijdend inzicht, maar ook Price merkte al op dat de gebitten in het Lotschental relatief goed waren - 5% caries, niet superieur zoals bij de Eskimo's.

Eén keer per week vlees is een optie, mits je het aanvult met dagelijks bottenbouillon, dagelijks rauwe melk en grasboter - zoals ze dat deden in het Lotschental.

En dan ook nog alles van perfecte kwaliteit want dat had het daar, ook dat heeft Price onderzocht. Met name de boter van mei werd vereerd als perfecte voeding.

Met de huidige staat van onze bodems kunnen wij dat wel vergeten. Goed vlees, en met name orgaanvlees van grasgevoerd rund, biedt voor ons wél de nodige voedingsstoffen.

 
Je kunt als startpunt maken dat deze voedingsmiddelen de basis vormen, en dat jezelf kijkt wat je per dag wilt eten. Of meer rauwe melk, orgaanvlees paar keer per week, of meer vlees en botten bouillon en vlees met vet en wat groenten of wat zetmeel.

Veel vet, wat vlees, weinig zetmeel. Zetmeel droog gewicht tot 100 gram per dag. Eiwitten kun je ongeveer houden op 100-140 gram per dag. Let wel in een stuk vlees van 120 gram zit ongeveer 30 gram eiwitten, in een stuk kaas van van 120 gram zit ook ongeveer 30 gram eiwitten. In 5 eieren zit ook ongeveer 30 gram eiwitten.

Rauwe melk, kefir, yoghurt, boerenkaas, roomboter, rundervet, kokosvet, reuzel, rundvlees, lamsvlees, wildvlees, eieren, bouillon van botten, orgaanvlees

En dan verder, goed gekookte groenten zoals broccoli, spinazie, bloemkool, spruitjes, boerenkool, uien, Gember, knoflook, zuur fruit zoals kiwi, citroenen, bessen, zure appels, vette vruchten zoals olijven en avocado’s, zetmeelbronnen zoals, zoete aardappels, witte rijst, quinoa, boekweit, amaranth.

Anderen hier kunnen dit nog aanvullen.

En zie de recepten pagina:

https://www.fatsforum.nl/topic/recepten

En zie de site van Poekie:

http://www.voedingisgezondheid.nl/welkom.html

 
En deze mensen kregen van voor de geboorte al goede voeding mee. Wij moeten eerst tekorten wegwerken en vervolgens optimaal houden. Toen ik net begon met wapf eten at ik aanzienlijk meer als nu. Dus eerst deed ik max 2 dagen met een stoofpot en nu kan ik er wel 5 keer mee doen. Zelfde hoeveelheid.

Tandplak geeft geen gaatjes. In het boek van Price staat dat hij eerst de tandplak weg moest halen voordat hij het gebit goed kon onderzoeken.

 
Dank je Thijs! Toevallig is Lotschental een vakantiebestemming waar wij meerdere keren per jaar naar toe gaan (overigens nooit het verhaal over de connectie met het Vaticaan geweten, maar nu valt het kwartje waarom ze daar zo ontzettend katholiek zijn) en zal nu voortaan genoeg dingen meenemen naar huis! Tot nu is het eigenlijk alleen maar bij hert gebleven.

Amancay, dank! Met deze ingredienten kan ik goede recepten samenstellen en variatie in mijn eetpatroon brengen! Wordt enorm gewaardeerd!

 
@Alexandra kan je nagaan! Ik merk nu al dat ik veel minder eet dan 'normaal'. Kan je voorstellen hoe dat zal zijn over een paar maanden.

Tandplak, ik denk als je nooit je tanden poetst dat je altijd tandplak houdt, maar met kauwen maak je speeksel aan wat weer enzymen bevat die bacterien tegengaan, want dan weer caries tegenhoudt. Misschien is dat een betere redenering.

 
Quote:
Tandplak, ik denk als je nooit je tanden poetst dat je altijd tandplak houdt, maar met kauwen maak je speeksel aan wat weer enzymen bevat die bacterien tegengaan, want dan weer caries tegenhoudt. Misschien is dat een betere redeneringNiet echt Boerenkaas. Bacteriën veroorzaken geen gaatjes, tekorten aan bepaalde mineralen, vitaminen en/of een verstoring in de fosfor/calcium balans wel.

 
Boerenkaas voor meer mineralen kun je ook nog sole maken van keltisch zeezout.

http://www.keltischzeezout.com/wat_is_keltisch_zeezout_.aspx

Voor het koken kun je keltisch zeezout pakken en zwarte peper, azijn etc., zie de recepten pagina op dit forum.

https://www.fatsforum.nl/topic/recepten

Sole en keltisch zeezout:

https://www.fatsforum.nl/topic/zout-sole

http://www.voedingisgezondheid.nl/recepten.html

https://www.fatsforum.nl/topic/keltisch-zeezout

Verder kun je ook nog boterolie en gefermenteerde levertraan pakken.

 
Hoe lossen we een verstoring inde fosfor/calcium balans op ?

Mineralen : sole

vita : blue ice levertraan met boterolie

 
Poets de laatste tijd mijn tanden met keltisch zout en bica, calciuminname is ook enorm toegenomen met drinken van rauwe melk, yoghurt, slagroom, etc. En heb geen last van tandplak (zo'n fijn gevoel!), maar vraag mij nu af waardoor het nu echt komt. Met het poetsen heb ik wel het idee dat ik mijn tanden aan het polijsten ben. Aan de andere kant zou tandplak juist op een 'ruwere' ondergrond beter moeten plakken en dat doet het nu niet. Ligt het dan toch aan de calcium-, vet- en mineralenopname? Ben nu ook in staat om een paar dagen mijn tanden niet te poetsen en dan bekijken hoeveel last ik van tandplak houd.

Merk overigens wel dat met deze nw manier van tandenpoetsen ik witte plekjes heb op mijn tandvlees. Is dat herkenbaar?

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.468
Berichten
497.887
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan