coltivatore
New member
We kennen allemaal de voordelen van eten volgens het WAPF-principe. Ik twijfel er niet aan dat dit voor de mens in principe een optimaal voedingspatroon is en leidt tot een betere gezondheid. Of het voor de huidige (gedegenereerde) mens echter ook leidt tot een langer leven, dat vraag ik me af.
Veel WAPF-voeding is rijk aan arachidonzuur (vlees, melk, eieren). In principe niets mis mee, hoewel arachidonzuur er ook om bekend staat dat het ontstekingen bevordert. Dit is niet per sé slecht; veelal kan dit het genezingsproces versnellen. Toch is dit niet altijd positief, bijvoorbeeld wanneer we iemand als voorbeeld nemen die in het verleden jarenlang een ongezonde levensstijl heeft gehanteerd en hierdoor in een voorstadium van hartziekte zit.
Arachidonzuur is ongeveer 10 keer krachtiger dan EPA met betrekking tot het bevorderen van ontstekingen. Hoewel een hoge AA/EPA ratio op zichzelf geen hartziekte zal veroorzaken, zal het zeker de ontwikkeling ervan versnellen. Dit betekent dat het verminderen van je AA-inname en het vermeerderen van je EPA-inname (uit bijv. vis/levertraan) de ontwikkeling van hartziekte zal vertragen maar, uiteraard, niet zal voorkomen. M.a.w.: met een hoge AA/EPA ratio zul je hartziekte ontwikkelen in bijv. 20 jaar, met een lagere AA/EPA ratio neemt de ontwikkeling van de ziekte bijv. 60 jaar in beslag.
Hoewel veel mensen op dit forum EPA binnenkrijgen d.m.v. visconsumptie en levertraan, ligt de inname van AA op het eerste gezicht ook vrij hoog (veel zuivel, vlees, eieren). In het licht van het voorgaande verhaal wellicht geen optimale ratio voor mensen die niet alleen WAPF volgen voor hun huidige gezondheid, maar ook voor een langer leven. Wellicht stof tot nadenken.
Meningen?
Veel WAPF-voeding is rijk aan arachidonzuur (vlees, melk, eieren). In principe niets mis mee, hoewel arachidonzuur er ook om bekend staat dat het ontstekingen bevordert. Dit is niet per sé slecht; veelal kan dit het genezingsproces versnellen. Toch is dit niet altijd positief, bijvoorbeeld wanneer we iemand als voorbeeld nemen die in het verleden jarenlang een ongezonde levensstijl heeft gehanteerd en hierdoor in een voorstadium van hartziekte zit.
Arachidonzuur is ongeveer 10 keer krachtiger dan EPA met betrekking tot het bevorderen van ontstekingen. Hoewel een hoge AA/EPA ratio op zichzelf geen hartziekte zal veroorzaken, zal het zeker de ontwikkeling ervan versnellen. Dit betekent dat het verminderen van je AA-inname en het vermeerderen van je EPA-inname (uit bijv. vis/levertraan) de ontwikkeling van hartziekte zal vertragen maar, uiteraard, niet zal voorkomen. M.a.w.: met een hoge AA/EPA ratio zul je hartziekte ontwikkelen in bijv. 20 jaar, met een lagere AA/EPA ratio neemt de ontwikkeling van de ziekte bijv. 60 jaar in beslag.
Hoewel veel mensen op dit forum EPA binnenkrijgen d.m.v. visconsumptie en levertraan, ligt de inname van AA op het eerste gezicht ook vrij hoog (veel zuivel, vlees, eieren). In het licht van het voorgaande verhaal wellicht geen optimale ratio voor mensen die niet alleen WAPF volgen voor hun huidige gezondheid, maar ook voor een langer leven. Wellicht stof tot nadenken.
Meningen?